Ortadoğu Ve Türkiye´nin En Büyük Müze Kompleksi Açılmak İçin Gün Sayıyor
GÜNDEM 5.07.2015 12:15:30 1137 0

Ortadoğu Ve Türkiye´nin En Büyük Müze Kompleksi Açılmak İçin Gün Sayıyor

Adana´da tarihi Milli Mensucat Fabrikası´nda 68 bin metrekarelik alanda yapımı süren Ortadoğu ve Türkiye´nin en büyük müze kompleksi açılmak için gün sayıyor.

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik´in çabalarıyla, Orhan Kemal´in de bir dönem bekçi olarak çalıştığı tarihi Milli Mensucat Fabrika binasında kurulacak olan müze kompleksinde sona yaklaşıldı. İl Kültür ve Turizm Müdürü Sabri Tari yaptığı açıklamada, restorasyonu süren asırlık fabrika binasında ilk etabın bitmek üzere olduğunu, arkeolojik eser ve mozaiklerin sergileneceği ve taşınmaya hazır hale getirilen müzenin ilk etabında, 2016´ın ilk çeyreğinde teşhir tanzimi yapılacağını söyledi.

Tari, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü´nün 2013 yılı yatırım programı kapsamında, Seyhan ilçesinde 1907 yılında yapılmış ve atıl halde bulunan Milli Mensucat Fabrikası´nda müze kompleksi kurma çalışmasının başlatıldığını anımsatarak, ?İki kısımdan oluşan kompleksin ilk bölümünde arkeoloji ve mozaik eserler, ikinci bölümünde ise Adana´nın tarih boyunca sahip olduğu tarım şehri olma özelliğinden dolayı tarımda kullanılan alet ve makineler ile yine yakın tarihten beri sanayi şehri olması nedeniyle sanayi makineleri sergilenecek. Yakın dönem kent müzesi özelliği taşıyan bir bölümü de barındıracak kompleks kapsamında ayrıca çocukların ziyaret sonrası gördüklerini somut ortamlara aktarılmasını sağlayacak toprak, seramik atölyeleri bulunacak? dedi.

 

Tari, müzenin Ortadoğu ve Türkiye´nin en büyük müzesi olma özelliği taşıdığına dikkat çekerek şunları kaydetti:

"68 bin metrekare alana sahip kompleks açıldığında Ortadoğu´nun ve Türkiye´nin en büyük müzesi olacak. Bu alanın 8 bin metrekarelik ilk kısmı fiziki gerçekleşme tamamlanarak eserlerin taşınmasına hazır hale getirildi. Paelotik çağdan Osmanlı dönemine kadar yaklaşık bin 700 tarihi eser ile 700 metrekarelik mozaik sergisini barındıran ilk kısım, taşınma çalışmalarına başlamış ve yeni müzede mozaiklerin restorasyon ve konservasyon çalışmalarına başlanılmıştır. Adana müzesinde çevre illerde (Hatay-Gaziantep) olduğu gibi mozaik sanatının yaygın olduğunu ispatlayan mozaik buluntuları ile bölge müzesi olmasından dolayı Paleolitik çağdan Doğu Roma Dönemi sonuna kadar tarihlenen nadir eserler sergilenecektir."

Müze Müdür Vekili Nedim Dervişoğlu ise yeni müzeyle ilgiyi yaptığı açıklamada, Adana´nın da içinde bulunduğu Ovalık Kilikya bölgesinin, ilk çağlardan Arap işgallerine kadar, birçok medeniyetin beşiği olduğunu ifade ederek, ?Adana bu medeniyetlerin etkisi altında kalmış ve şekillenmiştir. Bölgenin Mezopotamya ve Doğu Akdeniz´i Anadolu ve Ege´ye bağlayan bir geçiş noktası olma niteliği bölgede kurulan medeniyetleri çeşitlendirmekte, üzerinde bulunduğu göç ve ticaret yolları koleksiyon bünyesinde görülen eser çeşitliliğini arttırmaktadır. Müze senaryosunun hazırlanması kısmında, koleksiyonun bir araya geliş biçimleri değerlendirilirken bu yapı göz önünde bulundurulmuştur. Ayrıca müzenin kurulduğu 1924 yılından bu yana (Gaziantep, Kahramanmaraş, Tarsus vb. müzeleri yapılana kadar) bir bölge müzesi olarak değerlendirilme durumu koleksiyonunun yapısındaki çeşitliliğin sebepleri arasındadır? dedi.

Dervişoğlu, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Adana Yeni Arkeoloji Müzesi´ne dönüştürülmesine karar verilen Milli Mensucat Fabrikası kompleksinin toplumsal hafızadaki anı değeri göz önünde bulundurulduğunda, 20. yüzyılın başından itibaren Adana kentinin toplumsal ve mekansal dönüşümüne, sanayi ve üretim tarihine tanıklık etmiş olduğunu hatırlatarak şöyle devam etti:

?Bu kapsamda, alanda toplumsal kültürün değişen talepleri göz önünde bulunduran, çağdaş müzecilik normlarını temel alan, eğitim-iletişim işlevlerinin dahil edildiği, katılımcılığı ve kültürel paylaşımı gözeten bir müze yapılması planlanmaktadır.?

Dervişoğlu, Adana Yeni Arkeoloji Müzesi´ndeki müze kompleksleri tamamladığında Doğu Akdeniz turizm potansiyelini büyük ölçüde arttıracağını belirterek, ?Özellikle müze içerisinde yer alan tarım ve sanayi müzesi Türkiye´de resmi müze olarak ilk kez açılacağından Adana´nın hakkettiği ayrıcalığı bütün müze ziyaretçilerine tattıracaktır. Bir ziyaretçi müzeye geldiğinde şehrin arkeolojik, sanat tarihi, geçmişten bugüne sanayi ve tarım gelişimini izleyebilecektir. Yeni müze Adana´mıza yakışır şehri yansıtan bir ayna vazifesini görecektir. Böyle bir müze kompleksi Türkiye´de ilk kez kurulmaktadır? diye konuştu.(İHA)


Haber Kaynak : İhlas Haber Ajansı

Gaziantep'te Gezilmesi Gereken Tarihi Mekanlar

30 Ağustos coşkusu Çukurova’da yaşandı

TMMOB İKK,‘Ülkede, Bölgede, Dünyada Barış’ Her Zaman Şiarımız Olacaktır"

ÇGC,‘Bağımsızlık tutkumuz hiç bitmeyecek’

Prof. Dr. Süleyman İrvan:“Basılı gazeteciliğin bittiğini ilan etmek durumundayız”

“30 AĞUSTOS; DÜŞMAN DEVLETLERE ŞAPKA ÇIKARTTIRAN BÜYÜK ZAFER”

TGF "30 Ağustos, Türk Milleti için varlık nedenidir"

ÇGC,“Hür doğup hür yaşamak çok önemli”

30 AĞUSTOS ZAFERİNİ KAZANAN BAŞKOMUTAN DEMOKRATTIR; O'NUN CUMHURİYETİNİ YIKMAK İSTEYENLERİN DEMOKRATİK MEŞRUİYETİ YOKTUR

ÇYDD Türkiye Cumhuriyeti'nin 100., Büyük Taarruz'un 101. yılını Afyonkarahisar'da Kutladı

ULUSAL VE YEREL MEDYADA ZAFER BAYRAMI SERGİSİ DÜZENLENİYOR

26-30 AĞUSTOS 1922 BAŞKOMUTANLIK MEYDAN MUHAREBESİ:KUTSAL SAVAŞ

Ankara'dan Uçakla Günübirlik Ziyaret Edebileceğiniz Şehirler

KAYMAKAM ATAMALARI GERÇEKLEŞTİ

ÇYDD'DEN AFYON BULUŞMASI

Jeoloji Mühendisleri Odası'ndan deprem açıklaması

JMO’dan “17 Ağustos 1999 Depremi” Açıklaması

ÇGC’de kaynaşma yemeği

TGC: "Gazetecilik tutukluluk nedeni olmaktan çıkarılmalıdır"

ADANA BAROSU’NDAN ‘HAK İHLALİ’ İDDİASI

Enerjisa Enerji ve TEMSA’nın Oyungezer Otobüsü Deprem Bölgesinde

  • BIST 100

    9548,57%0,19
  • DOLAR

    32,49% 0,16
  • EURO

    34,80% 0,25
  • GRAM ALTIN

    2487,88% 1,05
  • Ç. ALTIN

    4157,48% -1,05
  • Cuma 24.9 ° / 15.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı