oneworld.press,
DÜNYA 7.07.2020 12:00:00 872 0

oneworld.press, "ABD Hükümeti Afganistan’a Giden Yardımın Önemli Bir Kısmını Çalıyor"

ABD’de yayınlanan oneworld.press gazetesinin haberine göre, ABD, Afganistan’da ülkedeki sivil hayatın yeniden yapılandırılması ve Afganistan’ın kalkınması için Afganistan'a mali destek olarak yaklaşık 130 milyar dolar gönderildi.

 oneworld.press haberine göre bu paranın hepsi, ülkenin ihtiyaçları için harcanmadı. Bu “yardımların” büyük bir kısmının yolsuzluk sonucu ABD’lilerin cebine girdiğini açıkladı.

İşte ABD’de yayınlanan oneworld.press gazetesinin haberinin tamamının Türkçesi:
"ABD Başkanı Donald Trump, Amerikan askeri birliklerinin Afganistan'dan derhal çıkmasının gerekliliğine birçok kez işaret etti. Ancak buna rağmen Pentagon, CIA ve sanayi kuruluşları, askeri güçlerin bu ülkede kalmasından yana tavır sergiliyor. Bunda da özellikle Afganistan’a maddi yardım akışının Amerikalılar tarafından kişisel çıkarları adına kullanılması önemli rol oynuyor.

Washington, neredeyse 20 yıldır devam eden “Afganistan Operasyonu” ve ülkedeki NATO ve Amerikan askeri varlığı için çok ciddi kaynaklar ayırdı. Bu kaynaklar, ülkeye sadece güvenlik gerekçeleriyle değil, ülkedeki sivil hayatın yeniden yapılandırılması ve Afganistan’ın kalkınması için de aktarılmıştır. Afganistan’a mali destek olarak yaklaşık 130 milyar dolar gönderildi.

Ancak elde edilen bilgilere göre bu paranın hepsi, ülkenin ihtiyaçları için harcanmadı. Bu “yardımların” büyük bir kısmının yolsuzluk sonucu ABD’lilerin cebine girdiği anlaşılıyor.

Bunun önemli kanıtları arasında ABD’nin Afganistan’ın Yeniden İnşası Müfettişi John Sopko’nun çok sayıdaki raporu bulunuyor. Ayrılan bütçenin bizzat Amerikalı yetkililer tarafından oluşan yolsuzluk ağı, Afganistan’ın içinde bulunduğu askeri-siyasi-ekonomik krizi daha da derinleştiriyor.

Sözleşmelere dâhil olan Amerikalı yetkililerin para transferinin büyük kısmını “yolsuzlukla tutmaları” şu şekilde gerçekleşiyor. Bunda Afganistan'a finansal yardımın dağıtılmasında Amerikalı yüklenici ve alt yüklenicilerin yereldeki katılımıyla gerçekleşen çok düzeyli sözleşme sistemleri önemli rol oynuyor. Afganistan'a yardımın “bir kısmının geri almasu” için başta Amerikanın Uluslararası Kalkınma Ajansı (USAID) kullanılıyor.

Bu kurumun üzerinden para akışının yaklaşık yarısını yolsuzluk yapanlar alıyor. Örneğin Bedahşan ve Host vilayetlerindeki kadınların durumunun iyileştirilmesi programı için ayrılan bütçenin yüzde 90-95’i “iç edilmiş” durumda.

Kaynaklar, USAID’in standart şeması çerçevesinde ilgili Afgan kuruluşuna aktarılıyor. Bu kuruluş, daha önceden şişirilmiş maliyetleri Afgan Maliye Bakanlığı’na onaylatıyor. Sözleşme gereğince nakit çıkışının yapılması ile toplam tutarın yarısı, USAID’le alakalı kişilere gidiyor. Dünya Bankası ve IMF yardımlarının da bu şekilde “yolsuzluğu” söz konusu. Fakat uluslararası örgütlerdeki farklı “tanıkların” varlığı, yolsuzluk payını düşürüyor.

ABD içinde de tartışılan Amerikan finansal yardımlarının hacminin kendisi de önemli soru işaretleri taşıyor. Yukarıda anlattığımız John Sopko, 2020 Şubatında ABD Kongresi’ne sunduğu raporda yapılan yardımın boyutunun Afgan ekonomisinin potansiyelini fazlasıyla aştığına işaret etmişti.

ABD’li müfettişin verilerine göre ayrılan kaynağın hacmi, Afganistan’ın gayrisafi yurtiçi hasılasının (GSYH) yüzde 15 ila 45’ine denk geliyor. Aynı zamanda ABD’nin 2007 ve 2010 yıllarındaki Afganistan’a sübvansiyonları, ülkenin GSYH’nın tamamının üzerinde.

Bu harcamaların amaca uygun olmadığı ortada, ancak yolsuzluk için imkân sunuyor. Bununla birlikte Amerikalı siyasetçilerin Afganistan giderlerinin kısılması için yaptıkları girişimlerin bu yardımlardan kişisel kazanç elde eden askerler ve ayrıca bu alanda faaliyet yürüten yükleniciler tarafından engellendiği görülüyor.

23 Mart 2020 tarihinde ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, oldukça şüpheli seçimin sonrasında iki devlet başkanı adayı Eşref Gani ve Abdullah Abdullah’ın anlaşamaması üzerine Kâbil’e 1 milyar dolarlık yardımı kısacağını açıkladı. Buna karşın Pompeo’nun bu açıklamasının hayata geçireceğine dair Washington’dan onay gelmedi.

Kısa bir süre önce Amerikalı Demokrat senatörler, ABD Savunma Bakanı Mark Esper’den giderlerin uzatıldığına dair hesapları talep ettiler. Ancak bugüne kadar hiçbir belge kendilerine sunulmadı. Pentagon’un bu defteri kapatmadığı açık. Askerler, kendilerinin de “beslendiği” bu yardımların azaltılmasını istemiyorlar.

Diğer taraftan Amerikan savunma sanayisinin de Afganistan’a ayrılan kaynaklara büyük ilgisi var. Ülkedeki ABD ve NATO birliklerine ve ayrıca Afgan güvenlik kuvvetlerine yönelik satışlar ve tedarikler, Amerikalı üreticilerin çıkarlarına uygun bir şekilde sık sık ekonomik açıdan gerçekçi olmayan şişirilmiş fiyatlarla yapılıyor.

Örneğin Washington, Afganistan’da “M-4” ve “M-16”lar için tanesi 12 sente mermi üretebilecek bir fabrika kurmak yerine, tedarikçilerinden Afgan güvenlik güçlerinin ihtiyacı için tanesi 57 sentten mermi vermeye devam ediyor. Bunun dışında ABD Ordusu, litresine 94 sentten Rus gaz yağı almayı reddetti ve tercihini 1,4 dolardan Yunanistan’dan yana kullandı.

Birleşik Devletler, denetimden de kaçmak adına Afgan güvenlik güçlerine mali yardımı, uluslararası kuruluşlar üzerinden değil, kendi kurumları aracılığıyla yapıyor.

Amerikalı yükleniciler, sivil projelerde de aynı düzenek üzerinden ilerliyor: USAİD aracılığıyla şişirilmiş fiyatlarla mal ve hizmet sunuyor. Örneğin kısa bir süre önce Afganistan Sağlık Bakanlığı, Amerikalıların da müdahil olduğu bir sözleşmeyle tanesi 48 dolardan 10 bin coronavirus testi satın aldı. Oysa bu testlerin gerçek fiyatı 5 dolardan pahalı değil.

Daha da “ballı” sözleşmeler de mevcut: Petrol ürünlerinin tedarik edilmesinin, Afgan Ordusunun ve ülkedeki NATO güçlerinin donatılmasının, teknik teçhizatlarının sağlanmasının ve giydirilmesinin lobi faaliyeti Amerikalı kongre üyeleri tarafından yapılıyor. Karşılığında ilgili şirketlerin yönetim kurullarına kongre üyelerinin eşlerinin alındığı biliniyor.

Bununla birlikte yolsuzluk musluklarının aktığı esas büyük yetkililer, ayak işleriyle de uğraşmak istemiyorlar. Çok sayıda elemanlarını “iş çözücü” olarak Afganistan’a gönderiyorlar, üstüne üstlük Afganistan için astronomik olan maaşlara (aylık 30-40 bin dolar) bağlıyorlar. Tabii bu, birçok sözleşmenin şartları arasında yer alıyor.

Afganistan'a Amerikan yardımları, İkinci Dünya Savaşı sonrasındaki Marshall Planı için ayrılan bütçeyi çoktan geçti. Ancak bu yardımların astronomik boyutlarına rağmen, Amerikalı askeri yetkilileri ve yüklenicileri zengin etmekten başka bir işe yaramadığını söyleyebiliriz. Afganistan’da bu kadar paranın etkisini ve somut sonuçlarını görmek mümkün değil.

Kısa bir süre önce basında Afganistan üst düzey yönetiminin yabancı mali yardım akışını durdurma girişimine dair bilgiler yer almıştı. 2020 Nisanında Afgan Devlet Başkanı Eşref Gani, parlamentoyu atlayarak Maliye Bakanlığı reformunu açıklamıştı. Bu reform çerçevesinde bütçe, vergi ve gümrük konularına bakan bir dizi devlet kurumunun devlet başkanlığı idaresine bağlanması ön görülüyordu. Ancak Washington, Gani’nin bu kararını eleştirdi ve “yolsuzluk” olarak nitelendirdi. Afgan Devlet Başkanı, bu “yorumlardan” sonra kararını geri çekmek zorunda kaldı.

Kabil’in Washington’a siyasi bağımlılığı açık ki, ABD’nin yolsuzluk ağının en önemli kozu. Amerikalılar, Afganistan’a dışardan gelen finansal akış üzerindeki kontrolünü hiçbir şekilde kaybetmek ve hatta paylaşımına kendi adamlarını dahi katmak istemiyor."

(VŞ)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,25% 0,26
  • EURO

    35,08% 0,67
  • GRAM ALTIN

    2270,84% 0,79
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,51
  • Perşembe 24.1 ° / 11.6 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli