DÜNYA 9.08.2016 19:17:07 353 0

"ÖNCELİK KRİZ ÖNCESİ DURUMA DÖNMEK"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin görüşmenin ardından kameraların karşısına geçerek ortak basın toplantısı düzenlediler - Putin, "Önceliğimiz krizden önceki duruma dönmek," dedi, ticari ilişkilerde en önemli kilit

Rusya Devlet Başkanı, görüşmleri yapıcı olarak niteledi, Türkiye´ye yönelik yaptırımların aşama aşama kaldırılacağını kaydetti. Putin, hükümetler arasında orta vadeli programın hayata geçirelceğini kaydetti, haftalar içinde bunun görelibileceğini umduğunu söyledi. Vladimir Putin, Rus turistlerin Türkiye´ye gelmeleri konusunda güvenliklerinin sağlanmasına vurgu yaptı, Türkiye´ye charter uçuşlarının yeniden başlamasının "an meselesi" olduğunu kaydetti. Rusya Devlet Başkanı, "ilişkilerin eski seviyesine dönmesini istiyoruz ve elbette bunu başaracağız" ifadelerini de kullandı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da ilişkilerin eski seviyesinin ötesine geçme konusunda iki ülkenin gerekli iradeye sahip olduğunu kaydetti. Erdoğan, Putin ile kapsamlı ve yararlı görüşmeler yaptıklarını söyledi. Cumhurbaşkanı, "gerekli adımları müştereken atacağız, savunma sanayi konusunda işbirliğini arıtracağız" dedi. Erdoğan, Akkuyu´ya "stratejik yatırım" adının verileceğini de vurguladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk Akımı Projesi´nin hızlı bir şekilde hayata geçirileceğini, Türk-Rus ilişkilerinin bölgesel ve küresel barışın tesisi için de çok önemli olduğunu kaydetti.

İki lider Suriye konusunu ayrı bir toplantıda görüşecekler.

Görüşme başlamadan önce de iki lider kameraların karşısında birlikte açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye´nin Rusya ile ilişkilerde çok farklı bir döneme girdiğini belirtti. Erdoğan, iki ülke arasındaki dayanışmanın bölgesel problemlerin çözümüne yardımcı olacağını söyledi.

15 Temmuz darbe girişiminin ardından Putin´e telefonla aradığı için teşekkür eden Erdoğan, ?Bu halkımız tarafından memnuniyetle karşılandı? dedi.

Putin de Rusya´nın Türkiye ile ekonomik ve diğer konularda ilişkileri iyileştirmeye hazır olduğunu kaydetti, ?her türlü darbe girişiminin karşısında olmaya devam edeceğiz? diye konuştu.

Erdoğan´ın Rusya ziyareti 15 Temmuz darbe girişimi sonrası ilk yurtdışı ziyareti olma özelliğini de taşıyor.

İki ülke arasındaki ilişkiler geçen yıl Kasım ayında Suriye sınırında bir Rus savaş uçağının Türk F-16´sı tarafından düşürülmesinin ardından neredeyse kopma noktasına gelmişti.

ERDOĞAN-PUTİN GÖRÜŞMESİNDE ÖNE ÇIKAN KONULAR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin´le düzenlediği ortak basın toplantısında, ?Özellikle Akkuyu Nükleer Santrali´ne stratejik yatırım statüsü vereceğiz, bu noktada adımı atıyoruz? dedi.

 

Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, St. Petersburg kentindeki Konstantin Sarayı´nda gerçekleştirdikleri ikili görüşme ve heyetler arası çalışma yemeğinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Basın toplantısında konuşan Erdoğan, Putin´e ?Değerli dostum? diye hitap etti ve nazik daveti ve misafirperverliği için Putin´e teşekkür etti. Putin´le kapsamlı ve yararlı görüşmeler gerçekleştirdiklerini ifade eden Erdoğan, ?Bu görüşmenin uzun bir aradan ve malum hadiseden sonra ilk yüz yüze görüşmemizdi. Aynı zamanda 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında ilk yurt dışı ziyaretimi de Rusya Federasyonu´na gerçekleştirmiş oldum. İlişkilerimizin yeniden eski seviyelere ve hatta ötesine taşınması hususunda iki taraf son derece kararlıdır ve gerekli iradeye sahiptir. Kanaatim odur ki iki ülke kamuoylarının bizlerden beklentisi de bu yöndedir? dedi.

"Vizesiz rejimin tam teşekküllü şekilde tekrar yürürlüğe konulması için adımlar atılacak"
Cumhurbaşkanı Erdoğan atılacak adımlar konusunda, ?Bu itibarla bugün yaptığımız görüşmeler neticesinde siyasi, iktisadi ve kültürel ve beşeri alanlarda Türkiye-Rusya ilişkilerini olması gereken seviyelere tekrar taşıyacak kararları almış bulunuyoruz. Bu kapsamda Üst Düzey İşbirliği Konseyinin yeniden canlandırılması, charter uçuşların tekrar hayata geçirilmesi, tarım ürünleri dahil ikili ticareti kısıtlayan tedbirlerin ortadan kaldırılması, Türk müteşebbislerinin Rusya´daki faaliyetlerinin önünün açılması, vizesiz rejimin tam teşekküllü şekilde tekrar yürürlüğe konulması gibi başlıklarda gerekli adımları inşallah peyderpey ve müştereken atacağız.? dedi.

"Akkuyu Nükleer Santrali´ne stratejik yatırım statüsü vereceğiz"
Cumhurbaşkanı Erdoğan sözlerine şu şekilde devam etti: ?Özellikle Akkuyu Nükleer Santrali´ne stratejik yatırım statüsü vereceğiz, bu noktada adımı atıyoruz. Türk-Rus Ortak Yatırım Fonu kurulması konusunda mutabık kaldık. Savunma sanayi alanında işbirliğimizi artıracağız. Bölgesel konuların ele alması noktasında Türkiye-Rusya-Azerbaycan üçlü zirvesi mekanizması kurulmasına da olumlu bakıyoruz. Akkuyu Santrali gibi dev işbirliği projelerimizi süratlendirmek suretiyle burada alacağımız mesafe önem arz ediyor. İnşallah bu adımlar sayesinde Ankara-Moskova hattını yeniden bir güven ve dostluk hattı haline getireceğiz?

"Türk Akımı Projesi hızlı bir şekilde hayata geçirilecek"

Darbe girişimlerine rağmen çalışmaların dostlarla el birliğiyle devam edeceğini belirten Erdoğan, ?Dostluk ve güven noktasında şu hususu ifade etmeden geçemeyeceğim. Malumunuz 15 Temmuz gecesi Türkiye ülke tarihimizin en alçak, en kanlı girişimlerinden birini yaşadı. Fetullahçı Terör Örgütüne mensup bir grup, meşru hükümeti, seçilmiş cumhurbaşkanını ve demokrasimizi hedef alan bir darbe teşebbüsünde bulundu. Tabii bütün bunlara rağmen bizler çalışmalarımıza el birliğiyle, dostlarımızla dayanışma halinde devam edeceğiz. Bu arada Türk Akımı Projesi hızlı bir şekilde hayata geçirilecektir. Bu girişim, çağrımız üzerine özellikle daha da etraflıca ele alınacak ve böylece Türk Akımı Projesi´nin Avrupa´ya geçmesi noktasındaki adımları da ilgili bakanlarımız dayanışma halinde sürdürecektir. Özellikle bu darbe girişiminin ertesi günü sayın başkanın bizi araması gerçekten dayanışma noktasında, psikoloji noktasında büyük bir önem ifade etmiştir? dedi.

Türk-Rus ilişkilerinin sadece ikili planda önem taşımadığını söyleyen Erdoğan, ?İşbirliğimiz aynı zamanda bölgesel ve küresel barışın, istikrarın, huzur ve refahın tesisi bakımından da çok önemlidir. Nitekim biraz sonra çok dar kapsamlı bir ikili görüşmemiz olacak. İkili görüşmemizde de bunları ele alıp değerlendirme fırsatı bulacağız. Türkiye-Rusya ilişkileri son yıllarda hem bizlerin sergilediği ortak irade hem de kamuoylarımızın desteğiyle örnek bir seviyeye ulaştı. Bizler bu noktaya tesadüfen değil, ortak bir vizyon ve muazzam işbirliği potansiyelimiz sayesinde geldik. Kıymetli dostum sayın Putin´le birlikte ikili ve çok taraflı işbirliğimizi güçlendirmek hususunda bugün ortak bir tavrı koyduk. Temaslarımızı her seviyede yoğun şekilde sürdüreceğiz. Sahip olduğumuz potansiyeli bölgemizin huzuru ve istikrarı için daha etkin şekilde kullanacağız. Biz Türkiye-Rusya ilişkilerinin geçmişe göre çok daha güçlendiğini, krizlere karşı çok daha dirençli hale geldiğini düşünüyoruz? dedi. (İHA/HABER MERKEZİ)

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,25% 0,26
  • EURO

    35,08% 0,67
  • GRAM ALTIN

    2270,84% 0,79
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,51
  • Perşembe 24.1 ° / 11.6 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli