YAŞAM 17.07.2018 11:47:09 577 0

"Öfkenizi çocuklarınızdan çıkarmayın"

Adana Çocuk ve Kadın Hakları Dernek Başkanı Çiğdem Akça yaptığı yazılı açıklamayla, " Yaz tatiline girmekle beraber çocuklar tüm günlerini evlerinde geçirmeye başladı, anneler ve çocuklar gün içinde sürekli iletişim halindeler. Anne babalar yaz aylarında

Adana Çocuk ve Kadın Hakları Dernek Başkanı Çiğdem Akça yaptığı yazılı açıklamayla, " Birlikte zaman geçirmeli, öğretici oyunlar oynamalı, ders verici hikayeler okumalı ve üzerinde konuşmalı, onların birey olduğunun farkında ama eğitmemiz gereken çocuklarımız olduklarını unutmamalılar. Çocuğa her istediğinin olamayacağı nedenleriyle açıklanmalı."dedi.

Akça yapılan araştırmalarda uzmanların önerileri dikkate alınmalı ve  uygulanmalıdır.  Dernek uzmanlarımız ile tespit ettiğimiz maddelere uymak aile içindeki mutluğu arttıracak ve mutlu evlerde , öfke kontrolü yapabilen çocuklar yetişmesini sağlayacaktır.Bunları şöyle sıraladık:

1-Anne baba olarak, ilk işinizin kendi duygularınızı idare edebilmek olduğunu fark etmeniz gerekiyor: Çünkü çocuklar duygu düzenlemesini bu şekilde öğrenirler - sizin sağlayacağınız modelle. Eğer sakin ve saygılı olmak için fazlasıyla stresliyseniz, biraz öz-bakımla bu durumu düzeltebilirsiniz. Çocuğunuz da siz de bunu hak ediyorsunuz.

2-Ailenize saygılı bir ses tonu kullanacağınıza dair söz vermelisiniz: Çocuklarınıza artık bağırmayacağınızı söylemelisiniz. Bu konuda hep birlikte çaba harcamalısınız. Çocuklarda birbirlerine ve özellikle ebeveynlerine ses yükseltmemeyi öğrenmeli.

3-Çocuklarınızın çocuk gibi davranacaklarını unutmayın: Onlar, dünyanın nasıl işlediğini öğrenmeye çalışan olgunlaşmamış insanlar. Neyin sağlam olduğunu görmek adına sınırları zorlamaları gerekiyor. Sorumlu bir şekilde kullanmayı öğrenmek için güçle ilgili deneyler yapmaya ihtiyaçları var. Ve her insan gibi onlar da kontrol edilmekten hoşlanmıyorlar. Dolayısıyla, sizden gelecek empati ve saygı biraz daha işbirikçi olmalarını sağlayacak olsa da onlarla yaşadığınız sürece çocuksu davranışlar görmeye hazır olmalısınız.


4-Her an patlamaya hazır bir bomba olmanıza sebep olan şeyleri biriktirmeyi bırakın: Kötü bir gün geçirirken biriktirdiğiniz hınçlardan bahsediyoruz. Yeterince kötü duyguyu topladığınızda fırtına kaçınılmazdır. Bunun yerine durun ve kendi ruh halinizin sorumluluğunu üstlenin; kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayacak şeyi bulun ve daha mutlu bir yere doğru geçin.

5-Çocuğunuz herhangi bir duyguyu segilerken empati sunun: Böylelikle kendi duygularını tanımaya ve kabullenmeye başlayacak ve duygularını idare etmeyi öğrenmenin ilk adımını atmış olacak. Çocuklar duygularını yönetebilmeyi öğrendiklerinde, davranışlarını da yönetebilirler.

6-İşleri çocuğunuzun bakış açısından görmeye çalışın - kural koyarken bile:Çocuğunuz anlaşıldığını ve iletişim kurduğunu hissetmediği sürece, verdiğiniz rehberliği duyamaz. Daima sonra konuşacak vakit vardır; her ikiniz de sakinleştiğinizde, aranızdaki öfke yatışıp yerini sıcaklığa bıraktığında mutlaka konuşun ve nedenlerini açıklayın.

7-Öfkelenmeye başladığınızda DURUN: Susun. Herhangi bir harekette bulunmayın, karar vermeyin. Derince nefes alın. Bağırmaya çoktan başladıysanız, cümlenizi yarıda kesin. ´Çocuğunuzu adam etme´ dürtünüze direnin. Sakinleşmeden harekete geçmeyin.
Ebeveyn molası verin: Çocuğunuzdan fiziksel olarak uzaklaşın. Derin bir nefes alın. Dikkatinizin çocuğunuzdan kendi iç dünyanıza yönelmesi için yüzünüzü yıkayın. Öfkenizin altında korku, üzüntü ve hayal kırıklığı yatıyor. Yalnızca derin nefesler alın. İhtiyacınız varsa eğer, ağlamaktan çekinmeyin. Öfkenizin altında yatan şeyi hissedebildiğinizde - harekete geçmeden önce - öfkeniz uçup gidecek.
Bilgeliği kendinizde bulun: Omzunuzda dünyayı tarafsız bir şekilde görebilen ve herkes için en iyi olanı isteyen bir melek olduğunu düşünün. O, sizin kişisel ebeveynlik koçunuz. Ne diyor? Durumu farklı şekilde görebilmenizi sağlayacak şeyler söylüyor mu? Örneğin; "Burada kazanmam gerekmiyor. Zarar görmesini engelleyebilirim" ya da "sevgiyiyle yaklaş" gibi olumlu şeyler.

8-O anda ders vermeye çalışmayın, pozitif bir şekilde harekete geçin: Eğer şu anda öğretmeye çalışıyorsanız, kendinizi gülünç bir duruma sokarsınız. Öğrenme ve öğretme, herkes sakinleşeyinceye kadar gerçekleşmez. O anda işleri eski seyrine döndürmek adına konuyu baştan alabilirsiniz. Özür dileyebilir ya da çocuğunuzun gülmesi için bir şeyler yapabilirsiniz. Ya da iyice ağlayıp rahatlamasını sağlayabilirsiniz. Kısacası yapmanız gereken tek şey siz de dahil olmak üzere herkesin daha iyi hissetmesi için bir adım atmak.

Çocuklarının mutluluğunu isteyen sevgili anne ve babalar, gelecekte başarılı çocuklar için açık havadan faydalanan, serbest oyun oynayan çocuklarınız olsun okullarda... kışın üşüsünler biraz, yazın serinlemek için ıslansınlar, çamur olsun üzerleri... Çok uzun bir vakit okula gidecekler ancak bir kez çocuk olacaklar. Eğer yeterince oyun oynayamazlarsa akademik hayatlarına 1-0 yenik başlıyorlar. Dikkati toplayamama, duygularını kontrol edememe ve problem çözmede yetersizlik başlıyor. Bakmayın bu beceriler öğretilmiyor. Oyun aracılığı ile kendiliğinden gelişiyor zaten. Ne çok fazla para harcayın ne de çok fazla düşünün. Her gün bolca kendi akranları ile oyun ve açık hava yeter."(CO)

 

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Rahatlığın Adresi: Adidas

Sevdiklerimize Orkide Hediye Etmenin Anlam ve Önemi

Çocuklar da Stres Neden Olur?

“HÜKÜMLÜ VE YÜKÜMLÜLERİ TOPLUMA KAZANDIRACAĞIZ”

Prof. Dr. Sultan Tarlacı: “Yaratıcı kişiler kuralları sevmez, sınırlarda dolaşır”

Türkiye ve dünyanın ilk tescilli kadın kebapçısı

Farklı ülke numaralarından gelen WhatsApp aramalarına dikkat!

Kendinizi sürekli ‘şişman’ hissediyorsanız dikkat!

SAVAŞ MAĞDURU UKRAYNALI ÇOCUKLAR İBB’NİN MİSAFİRİ OLDU

ARI SOKMASINDA ADRENALİN OTOENJEKTÖRÜ HAYAT KURTARIYOR!

AİLENİZİ KORUMAK SİZİN ELİNİZDE!

ÖFKE KONTROLÜNDE ETKİLİ ÖNERİLER

Prof.Dr. Barış Öztürk ,”Metabolik Otofaji Diyeti İle Kilolara Elveda”

Eyvah Kayınvalidem Geliyor!

Üzüm Tüketmenin 8 Faydası!

Kedi Kumu

Yüksek sıcaklık ve güneş, sürüş güvenliğini tehlikeye atıyor

Olumsuz duygular hissedildiğinde çözüm buzdolabında değil!

VİŞNENİN FAYDALARI SAYMAKLA BİTMİYOR !

"Baharatlı yiyecekler geniz akıntısı sebebi"

10 BİNİ AŞKIN GÖRME ENGELLİYE REHBER OLAN PLATFORM: KÖRÜZ.BİZ

  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli