ÖDÜLLERLE ADINI DUYURAN BESTEKÂR
KÜLTÜR SANAT 19.10.2015 14:02:01 1563 0

ÖDÜLLERLE ADINI DUYURAN BESTEKÂR

TSM´nin yozlaşmasından dert yanıp, gündeme gelmesi gerektiğini söyleyen Saadet İdrisoğlu, 256 bestesiyle en çok bestesi olan kadın besteciler arasında 3. sırada yer alırken; Manisa Altın Lale ve Amasya Altın Elma gibi ulusal yarışmalardan ödüller kazanara

   /resimler/2015-10/19/1404025214350.jpg                              

TSM´nin yozlaşmasından dert yanıp, gündeme gelmesi gerektiğini söyleyen Saadet İdrisoğlu, 256 bestesiyle en çok bestesi olan kadın besteciler arasında 3. sırada yer alırken; Manisa Altın Lale ve Amasya Altın Elma gibi ulusal yarışmalardan ödüller kazanarak adını duyurmasıyla dikkatleri çeken çok yönlü bir sanatçılarımız arasında bulunmaktadır.

***Müziğe nasıl başladınız; aile, çevre ve genetik etki faktörleri var mıydı size göre?                

Genetik olarak var bizim ailede? Abim Muzaffer Hallaçoğlu´nun sesi çok güzeldi? İlkokulda Avni Anıl´ın eserlerini söylerdim. Radyodan, gramofon ve pikaptan şarkılar dinlerdim. Teneffüs de öğretmenler beni odalarına çağırıp, şarkı söyletirlerdi. Yıl sonu müsamarelerinde abim cümbüş çalardı, ben de şarkı söylerdim. Bir de ailede müzik sevgisi vardı. Radyo, gramofon, pikap vardı bizim evde. Radyo hiç kapanmazdı ve hep TSM şarkılarını çalardı. Oğlum Özcan babasına gitar almak istediğini söylediğinde rahmetli eşim Mehmet Özkeleş:?Lan oğlum bizim ailede roman yok, siz kime çekmişsiniz? dedi.

            ***

/resimler/2015-10/19/1404279430035.jpg

Çalgıcıya kız vermezlerdi ya o hesap biraz? 

            ---Yine aynı keza? Diğer oğlum Cavit babasından bağlama istediğinde:?Git Ali Limoncu´ya al? dedi. Ertesi gün de gidip parasını verdi. Sonra oğlum Cavit kendi kendine çalmaya başladı.

            ***

İlkokuldan sonra yaşamınızdaki müzik sevgisi nasıl devam etti?

---Daha sonra, 13 yaş gibi, çok küçük yaşta evlendim ve çocuklarım 5-6 yaşına gelinceye kadar müziğe ara verdim. İl Kültür Müdürlüğü Korosu, Adana Öğretmenler Korosu, Divan Musıki Derneği, Çukurova Musîki Derneği ve Hukukçular Derneği Oda Korosu ile Başkan ve Şef Yardımcılıklarını yürüttüğüm Gönül Bahçesi Musîki Derneği TSM Korosu´nda solist olarak sürdürdüm çalışmalarımı. Öğretmenler Korosu´na devam ettikten bir hafta sonra solo aldım. Nota bilgim yok, bir enstrüman da kullanmıyorum.

Bu ara böyle bir neşe ve muhabbet içinde söyleşimiz sürerken, Besteci Saadet Hanım´ın eşi ünlü bestekâr Suphi Bey´den ders alma konusunda pazarlıklarına  şaşkınlıkla tanık oldum!.. Tabii bunlar işin şaka tarafı.  

***

/resimler/2015-10/19/1405063181462.jpg

Şiirleriniz var, kimler besteledi şiirlerinizi?

---Eşim Suphi Bey ?Gönlümün bahçesinde uçan kelebeğimsin? kürdili hicazkâr, Ali Şenozan, ?Bir gün gelir de gidersen eğer? hüzzam; İsmail Demirkıran ?Gönlüm bir kelebek? ve adlı şiirlerimi bestelediler.

***İlk şiiriniz hangisi?

---Şiirlerimi Suphi abin için yazdım. Yukarda da söylediğim üzere, ilk şiirimi Suphi Bey kürdili hicazkâr olarak besteledi. Gönlümün bahçesinde uçan kelebeğimsin.

Sevda dolu gönlümde bitmeyen sevincimsin.

Sevginle çok doluyum, içimdesin her zaman.                                                          

Sevda dolu gönlümde bitmeyen sevincimsin.

***Toplam ne kadar şiir yazdınız?

---300´e yakın güfte yazdım şarkı sözü olarak.

***Bestelerinizin sayısı kaça ulaştı.

---Toplam olarak 256 beste yaptım. 31 bestemin beste ve güftesi bana ait. Bunun yanı sıra, yukarda da dediğim gibi Suphi Bey, Ali Şenozan ve İsmail Demirkıran tarafından şiirlerim bestelendi? Toplam olarak yer alan bu 34 bestem TRT repertuarına alındı. 

***Şarkı sözü yazmayı neden bıraktınız?

---Güfte yazmayı, beste yaptığım için bıraktım; ayrıca, dışarıdan gelen güfteler daha cazip olduğu için.

***Bu yönden, kendinizi geri plana atma gerçekçiliği ve nesnelliğinde olmanız güzel tabii? Peki yazdığınız şarkı sözü  ya da güfteleri bir kitap haline getirmeyi düşünüyor musunuz?

---Şiirlerim için bir kitap düşünmüyorum ama bestelerim için düşünürüm.

***Bestelerinizi yapmak için özel bir ortam tercihiniz oluyor mu?

---Özel bir ortam tercihim olmuyor. Geldiği zaman belli olmuyor.

***Müziğe başladığınız beş yıl gibi kısa bir süreçte 256 beste ve beste-güfte birlikteliğiyle eserler ortaya koymanız gibi çok yönlülüğün yanı sıra Manisa ve Amasya gibi ulusal ölçekli beste yarışmalarından da önemli ödüller kazanmaya başlayarak, iddaa taşıdığınızı da ortaya koydunuz. Bundan sonrasının geleceğini de umuyorum? Tabii bunun bir altyapısı ve birikimi de var? Bu konuda neler diyeceksiniz?...

/resimler/2015-10/19/1405320681299.jpg

-Manisa Altın Lale Yarışması´nda (2012) güftesi Cahit Deniz´e ait olan ?Gurbet mi hasret mi bilmem? adlı Muhayyer Kürdü ve Amasya Altın Elma Yarışması´nda da (2014) güftesi Ertunç Toprakezen´e ait olan ?Karbeyaz gelinlik yakışmış sana? adlı Nihavent-Tango  bestelerimdi kazandığım ödüller.

***Ödüllerin sanatçıya bir katkısı oluyor mu?

--- Elbette? 600 beste arasından ilk ona kalan eserler arasında yer almak insanı kamçılamaz mı?

***Yukarıda çok yönlülükten söz ettik? Bu çok yönlülük içinde farklı ve özgün bir ses rengiyle eserleri yorumlamanız da var.  Güzel bir sahne olduğu da biliniyor? Şiir, güfte, şarkı sözü ve beste de dedik?.  Bunlara ek olarak başka sanat dallarıyla uğraşınız oldu mu?    
            --- Başka sanat ya da edebiyat dallarıyla bir uğraşım olmadı?

*** Şarkılar bestekârın çocukları gibidir, bir ayrım yapmayacağınızı bilsem de, yine de, besteleriniz içerisinde en çok sevdiğiniz beste hangisidir desem nasıl bir yanıt verirdiniz?

---?Acımadın mı?? adlı hicaz bestem en çok sevdiğim bir şarkıdır.

***En çok sevdiğiniz makam ya da makamlar hangilerdir peki?

---Hicaz, Muhayyer, Muhayyer Kürdi ve Hüseyni makamlarını daha çok seviyorum.

***Toplam 256 beste ile kadın besteciler arasında da sanırım ilk sıralardasınız?

---Evet, orda da Mediha Şen Sancakoğlu´nun ardından 2. sıradayım, 3. sırada Pınar Köksal var.

***Tabii burda Adana, Çukurova, hatta Akdeniz Bölgesinde en çok besteleri olan besteciler arasındasınız?.. Bir on kadar Çukurova´da var yalnız?

---Onu düşünmemiştim, doğru ama.

***Peki size, 256 bestesi olan bir bestekâr olarak müzikal açıdan bir sorununuz var mı desem, nasıl yanıt verirdiniz?..

            ---Sorun olarak var evet? Benim gibi yüzlerce TSM bestecisinin sorunu var? Bugün için zaten TSM oldukça gerilemiş durumda ama bir de yaptığımız besteler çalınmıyor, yorumlayan, halka ulaştıran yok. TRT Repertuarındaki 23-24 bin bestenin, özellikle günümüz bestecilerinin eserleri televizyon ve radyolarda seslendirilmeli ki besteciye bir teşvik olsun, sanat müziği sevilebilsin. Ne yazık ki bu yok işte? Yalnız, son zamanlarda, Turhan Taşan, hazırlamış olduğu ?TRT Nağme?de şarkılarıma yer verdi.

***TSM´nin gerilemesinden söz ettiniz? Neden geriliyor TSM?..

---TSM´nin daha iyi bir yere gelebilmesi gerekir. Gittikçe geriliyor. Hep pop müzik, halk müziği ama TSM´ne ağırlık verilmiyor. Daha çok gençliğin dinlemesi için sanat müziği yayınları yapılması gerekir. Eskiden Türk filmlerinde Türk Müziği şarkıları çalardı ama son zamanlarda Türk Sanat Müziği´ni yozlaştırdılar. Hiçbir yerde çalınmıyor.

***Sizin döneminizde TSM nasıldı?

---Türk Sanat Müziği´nden başka müzik dinlemezdik. Hep TSM,  Türk Halk Müziği dinlerdik. Bizim çocukluk ve gençlik yıllarımızda çok daha parlaktı TSM. Radyomuz hiç susmazdı; plaklarımız hep çalardı; gramofon, kasetçalar hep vardı bizim evde. 

***Türk Sanat Müziğinin eskisi gibi iyi bir yerde olması için neler yapılması gerekir sizce?

---Televizyon ve radyolarda çalınıp söylenerek gündeme gelmelidir. Özel televizyonların TSM eserleri okuması, okutulmaya zorlanması gerekir. Hiç yer vermiyorlar. Bir magazin programında bile TSM sanatçısı yok. Ayrıca? İlkokullarda yetenekli öğrencileri sınavlarla belirleyip, o çocukları okuyacağı özel okullarda yetiştirilmesi gereklidir. Eğitim sistemimizde en baştan bu uygulanması gerekir? Ayrıca okullarda çocuk koroları da kurulmalıdır. Çocuklarımıza, gençlerimize sanat müziğimizin sevdirilmesi gerekir. Çünkü o bizim öz müziğimidir. Türk Halk Müziği ile Türk Sanat Müziği kardeştir.

***Beğendiğiniz bestekârlar kimlerdir?   

---Avni Anıl, Sadettin Kaynak, Alaaettin Yavaşça ve Suphi İdrisoğlu.

***Görüşmemizin sonuna doğru, bir dönem Adana Belediye Konservatuarı´nda görev alan ünlü bestekâr Avni Anıl´ın kendisini kızı gibi çok sevdiğini ve ?Kuytu ormanlar gördüm gözünün haresinde? adlı o güzel şarkısının bestelenmesinin kendilerinde bir yemek sırasında doğduğunu belirten Saadet Hanım´a teşekkür ettiğimizde, ?Ben teşekkür ederim buraya kadar yorulup geldiniz. Ayrıca tarihi ve sanatçı yönüyle belleklerde yer eden Yeni Adana Gazetesi´nin sanat dostlarına, okurlarına buradan selamlar olsun derken beste ve güftesi kendisine ait olan bir şarkısının dizeleriyle görüşmemizi noktalıyoruz. 

Gönlümle oynama oyuncak değil.

Kalbim bir mabettir virane değil.

Seviyorum inan hiç yalan değil.

                     ***

Ömrümce seveceğim, aşkım yeminim.

Yemnim aşkımdır hiç rüya değil.

        ***                       

Ben kadar seveni bulamazsın sen.     

Sev desem de beni sevemezsin sen.

Bu gerçek aşkıma inanmazsın sen.  

Güfte-Beste

Saadet İdrisoğlu         


Haber Kaynak : ÖZEL HABER

“STOA FELSEFESİ VE TARSUS'TA STOACILIK”KİTABI ARATOS YAYINLARI’NDAN ÇIKTI

ADANA ALTIN KOZA FİLM FESTİVALİ KISA FİLM FİNALİSTLERİ BELLİ OLDU

ADANA’DA BAĞLAMA GÜNLERİ’NİN İKİNCİSİ GERÇEKLEŞTİRİLİYOR

Düş ve Gerçek Arasında Çareli Çaresiz Çizgiler Kitabı

Sanatçı Selva Özelli Solo Sergisi ile ABD’de

“Doktordan Az Kullanılmış” bu defa bir kitap adı

HÜSEYİN SÖZLÜ, "AĞUSTOS AYI TÜRK'ÜN ZAFER AYIDIR"

İZMİT ALTIN PİŞMANİYE ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNE VERİLDİ

ALTIN KOZA FİLM FESTİVALİ ‘’BELGESEL FİLM YARIŞMASI’’ FİNALİSTLERİ BELİRLENDİ

EMEKLİLERİN YENİ ADRESİ ‘EMEKLİ KÜTÜPHANESİ’

İZMİR KULLUK İLE TANIŞIYOR

ALTIN KOZA FİLM FESTİVALİ ULUSAL UZUN METRAJ FİLM YARIŞMASI FİNALİSTLERİ BELLİ OLDU

“Soul Müziğin Diva”sı Imany, 7 Eylül’de Türkiye’de

‘ÇOK YAŞA CUMHURİYET’ ÖDÜLLÜ BESTE YARIŞMASI BAŞVURULARI İÇİN SON HAFTA!

TÜRK RESSAMLARIN LONDRA ÇIKARMASI!

YILDIZ TOZU KARAKTER ANALİZLERİ

"ZAFERİN RENGİ" GÜÇLÜ OYUNCU KADROSU İLE ÇEKİMLER İÇİN GERİ SAYIMA BAŞLADI!

Büyükşehir ve YEDAM’dan bağımlılıkla mücadelede iş birliği

AVRUPA HAREKETLİLİK HAFTASI’NDA TÜM TÜRKİYE "ŞEHRİNİ KEŞFEDECEK- GELECEK ENERJİSİNİ KORUYACAK!”

12. ULUSLARARASI İZMİT PİŞMANİYE, MÜZİK ve DANS FESTİVALİ,25-27 AĞUSTOS’TA

‘’20. GELECEĞİN SİNEMASI’’ YARIŞMASININ JÜRİ ÜYELERİ AÇIKLANDI

  • BIST 100

    9645,02%-0,50
  • DOLAR

    32,56% 0,14
  • EURO

    34,81% 0,49
  • GRAM ALTIN

    2417,74% -0,61
  • Ç. ALTIN

    4073,33% 0,00
  • Çarşamba 35.2 ° / 19.1 ° Güneşli
  • Perşembe 35.8 ° / 20.3 ° false
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false