NOTRE DAME KATEDRALİ´NDEKİ YANGIN KONTROL ALTINA ALINDI
DÜNYA 16.04.2019 09:37:16 549 0

NOTRE DAME KATEDRALİ´NDEKİ YANGIN KONTROL ALTINA ALINDI

Paris İtfaiye yetkililerinin yaptığı açıklamaya göre katedraldeki yangın sabah saatlerinde tamamen kontrol altına alındığı ve halen küçük çapta alevlerin olduğun ve söndürme çalışmalarının sürdüğü belirtti.

Fransa´nın başkenti Paris´in sembollerinden olan Notre Dame Katedrali´nde nedeni bilinmeyen bir yangın çıktı. Yangında katedralin çatısı tamamen çöktü. Yetkililer, iki kule ve binanın ise çökmekten kurtarıldığı bilgisini verdi. İçişleri Bakanlığı´ndan yapılan açıklamada olayda yaralanan olmadığı belirtildi. Alevlerin tehdit ettiği tarihi sanat eserlerinin kurtarılması için de yoğun bir çaba sergilendi. Yangın başladıktan sonra katedralin tepesinden dumanlar yükselirken, itfaiye ekipleri hemen müdahale etmeye başladı. Yangın kısa sürede katedralin çatısını sardı ve görkemli kulesine de sıçradı.

cCumhurbaşkanı Macron yazdığı Twitter mesajıyla tüm vatanseverlerin üzüntü içinde olduğu bu gecede kendisinin de üzgün olduğunu ve düşüncelerinin tüm Katolikler´le ve Fransızlar´la olduğunu söyledi. Fransa Başbakanı daha sonra olay yerini ziyareti sırasında yaptığı açıklamada da, "Notre Dame Katedrali´ni hep birlikte yeniden inşa edeceğiz" sözünü verdi ve mali destek için uluslararası kampanya başlatacağını belirtti.

Cumhurbaşkanı Macron´un uluslararası bağış kampanyası başlatacakları açıklaması sonrası Fransa´nın en zengin ailelerinden biri bağış yapacaklarını belirtti.

İtfaiye ekipleri ulaşımı zor olan katedrale erişmekte başlangıçta zorluk çekti. Reuters´a konuşan tanıklar katedralin bulunduğu Seine Nehri´nin ortasındaki Ile de la Cite adasının tahliye edildiğini aktardı. Katedral yakınındaki binalar boşaltıldı. Paris sokaklarında yangını seyreden insan kalabalıkları birikti.

Notre Dame Katedrali´ni söndürme çalışmalarında görev alan itfaiye görevlileri, bütün çabalarının kuzeydeki kulenin çökmesini engellemek ve sanat eserlerini kurtarmak olduğunu belirtti. Daha sonra İç Güvenlikten Sorumlu Devlet Bakanı Laurent Nunez yaptığı açıklamada, katedralin iki kulesi ve binanın çökmekten kurtarıldığını belirtti.

Fransız haber ajansı AFP´ye konuşan itfaiye ekipleri, yangının restorasyon çalışması sırasında çıkmış olabileceğini belirtti. Yangın başladığı sırada katedralin içinde yaklaşık 2 bin ziyaretçi olduğunu ifade edildi.

Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo Twitter´dan yaptığı açıklamada ?Paris´teki Notre Dame katedralinde çok kötü bir yangın yaşanıyor. İtfaiye ekibi büyük bir operasyon sürdürüyor? ifadelerini kullandı.

Tarihi 12´nci yüzyıla dayanan katedral Victor Hugo´nun klasik romanı Notre Dame´ın Kamburu´na da konu olmuştu. Katedral her yıl yaklaşık 13 milyon kişi tarafından ziyaret ediliyor. Katedral aynı zamanda UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alıyor. Napoleon Bonaparte´ın taç giyme töreninin de yapıldığı katedral Avrupa´nın en çok ziyaret edilen tarihi yapısı.

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,35
  • EURO

    34,75% 0,10
  • GRAM ALTIN

    2507,64% 0,95
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22
  • Cuma 24.9 ° / 15.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı