´Ne kadar tatlı yerseniz o kadar su tüketin´
SAĞLIK 14.07.2015 11:40:56 267 0

´Ne kadar tatlı yerseniz o kadar su tüketin´

Sağlıklı Beslenme Uzmanı Diyetisyen Canan Aksoy, günlük su ihtiyacının genelde alınan kaloriye göre belirlendiğine dikkat çekerek, su tüketiminin bol bol tatlı tüketilen Ramazan bayramında daha da artması gerektiğini vurguladı.

Ramazan ayı boyunca günde yaklaşık 17 saat aç ve susuz kalan vücut, Ramazan bayramıyla birlikte alışık olmadığı beslenme şekline girecek. Yılın en sıcak zamanlarına denk gelen Ramazan bayramında, su tüketiminin hayati önemi olduğunu vurgulayan Sağlıklı Beslenme Uzmanı Diyetisyen Canan Aksoy, ?Su içmenin yanı sıra, suyun bekleme ve saklama koşullarının da iyi olması gerekiyor. Mikrobiyolojik yönden içmeye uygun, ağır metallerden arındırılmış taze içme suyunu elde edebilmenin en sağlıklı ve mantıklı yollarından biri de arıtılmış içme suyudur. Bu anlamda evde arıtılmış içme sularının bekleme ve saklama koşulları açısından en sağlıklısı olduğunu söyleyebiliriz? dedi. Ayrıca içme sularının, cam şişelerde saklanmasının, sağlık açısından en faydalı saklama şekli olduğunun da altını çizen Aksoy, özellikle yaz aylarında vücutta tutulması gereken su oranının çok önemli olduğunu belirterek, alınan kaloriye göre su tüketimine dikkat edilmesi gerektiğinin önemini vurguladı.

Alınan her kalorinin ardından su tüketimi dengesine dikkat edilmesi gerektiğinin oldukça önemli olduğunu belirten Sağlıklı Yaşam Uzmanı Diyetisyen Canan Aksoy, ?Ramazan süresince biz diyetisyenlerin en fazla uyarı yaptığı konu ise açlıktan çok susuzluk konusuydu. Eğer kronik bir hastalığınız yoksa açlığa daha dayanıklı olan vücudumuz, konu su olunca maalesef o kadar dayanıklı değil. Bu anlamda bayram boyunca, oruç tutarken yeterince tüketemediğimiz suyu tüketmek vücudumuz için yaptığımız en olumlu davranışlardan biri olacaktır.? diyerek suyun önemine dikkat çekti.

Sağlıklı Yaşam Uzmanı Diyetisyen Canan Aksoy bayram boyunca özellikle dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıraladı;

Bayram sabahına peynir, zeytin, domates, salatalık, tam veya tane kepekli ekmek ve meyvelerden oluşan bir kahvaltı sofrası ile başlayın.

Bayram ziyaretine gelen misafirlere şeker ve çikolatanın yanında, fındık, ceviz, kuru kayısı ve kuru incir gibi lezzetli ve sağlıklı ikramlar hazırlayın. İkram sırasında bunlardan siz de atıştıracağınız için ara öğününüzü sağlıklı bir şekilde geçirebilirsiniz.

Ziyaret sırasında ikram edilen her şeker ve çikolatanın ardından bir bardak su tüketin

Bayram boyunca çay-kahveyi şekersiz içmeye çalışın. Bu şekilde tüketemiyorsanız suyu tercih edin.

Bayram ziyaretlerinde mümkün olduğunca asansör yerine merdiven kullanmaya dikkat edin ve gideceğiniz yere yürüyerek ulaşmaya özen gösterin.

Öğün atlamamaya özen gösterin. Öğün ağladığınız zaman tatlılara hayır demek zorlaşacaktır.

Tatlılar yüzünden artan kalori alımını dengelemek için ana öğünlerde ağır yemeklerden, kızartılmış ürünlerden kaçının daha çok sebze, salata ve yoğurt tüketmeye dikkat edin.

BİR KALORİ BİR MİLİLİTRE SU

Oksijenden sonra bir canlının ihtiyacı olan en temel yaşam maddesi suyun önemi sıcak yaz günlerinde daha da artıyor. Özellikle Ramazan ayı boyunca uzun süre susuz kalan vücuda, bayramın ilk günü aşırı yükleme yapmamanın da hayati önem taşıdığını belirten Sağlıklı Yaşam Uzmanı Diyetisyen Canan Aksoy, ?Ortalama bir yetişkinin günde 1800-2000 kalori aldığını düşünürsek bu durumda içilmesi gereken su miktarı 1,8-2 litre arasında değişiyor. Bayramların vazgeçilmezi şerbetli tatlılar için ise kalori hesabı şöyle; 2 dilim baklava ortalama 500 kalori ediyor. 500 kalori alan birinin 500 ml daha fazla su tüketmesi gerekiyor.? dedi.


Haber Kaynak : İhlas Haber Ajansı

ALZHEIMER’IN 10 ERKEN SİNYALİ!

Her 20 yaş dişi çekilmek zorunda değil, ama…

ANİDEN SİNİRLENME ŞEKER HASTALIĞI BELİRTİSİ OLABİLİR !

YEMEKTEN SONRA UYKUNUZ GELİYORSA DİKKAT !

Tozlu ortam farenjit riskini arttırıyor

AŞIRI C VİTAMİNİ VE PROTEİN BÖBREK TAŞINA YOL AÇIYOR

Uyku sorunlarının en yaygını: İnsomnia

“Çocukların ne derdi var ki diş gıcırdatsın” demeyin!

Adana yeni bir kültür sanat merkezi kazanıyor

DİZ KİREÇLENMESİNİ TETİKLEYEN FAKTÖRLER

PIERCING YAPTIRACAKLARA KÖTÜ HABER: ALERJİK REAKSİYONLARA YOL AÇABİLİR!

Dünya Doktorları: "İnsani Yardım Çalışanlarına Daha İyi Koruma Ve Güvenlik Ortamı Sağlanmalı"

Çocuklarda Diş Sıkma Neyin Habercisi?

“1 yaş altı bebekler ağır kızamık için risk altında!”

Yaş ilerlerken diş sağlığını korumak önemli

BEL VE KAS AĞRILARINDAN KORUNMANIN YOLLARI

D VİTAMİNİ HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKEN 9 ÖNEMLİ NOKTA!

Protezine Kavuşan Yağmur, Rektör Prof. Dr. Tuncel’i Ziyaret Etti

"COVID-19’un Eris varyantı kış aylarında yayılabilir"

CİLDE ZARARLI 8 ALIŞKANLIĞA DİKKAT !

EV YAPIMI YOĞURDUN FAYDALARI NELERDİR ?

  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,25% 0,26
  • EURO

    35,08% 0,67
  • GRAM ALTIN

    2270,84% 0,79
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,51
  • Perşembe 24.1 ° / 11.6 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli