Narenciye üreticisi ihracattaki krizin aşılmasını istiyor
EKONOMİ 29.11.2018 10:50:37 444 0

Narenciye üreticisi ihracattaki krizin aşılmasını istiyor

Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru, Rusya´nın ihraç edilen narenciye ürünlerini çeşitli bahanelerle geri gönderdiğini, Rus bürokrasisinden kaynaklanan bu sorunun çözülmesi için çağrıda bulundu.

Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru, Rusya´nın ihraç edilen narenciye ürünlerini çeşitli bahanelerle geri gönderdiğini hatırlatarak, Rus bürokrasisinden kaynaklanan sorunların çözülmesini istedi. Doğru, geri gönderilen ürünlerin iç piyasaya sürüldüğü yolundaki iddialarla ilgili olarak da, "Çiftçimiz kendi çocuğuna yedirmeyeceği ürünü piyasada satmaz" dedi. 
Adana Çiftçiler Birliği, kentteki ziraat odaları ve Adana Turunçgil Üreticileri Birliği ile birlikte Rusya´nın hastalıklı ve ilaç kalıntılı olduğu bahanesiyle gönderdiği narenciyenin piyasalarda yaşattığı sorunların çözüme kavuşması için bir basın toplantısı düzenledi. Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru, Rusya´nın ürünleri göndermesinin tamamen bürokratik gerekçelerden ibaret olduğunu söyledi. 
Kuzey yarım kürede ilk hasat edilen mandalina ve limon çeşitleri sayesinde Adana narenciyesinin bir marka haline geldiğini kaydeden Mutlu Doğru, "Geçen yıl kış aylarının bölgemizde ılıman geçmesi sebebiyle tüm zirai zararlıların popülasyonunda anormal artışlar oldu. Akdeniz meyve sineği ile mücadele konusunda ise Adanalı narenciye üreticilerimiz başarılı bir sınav verdi. Rusya Federasyonu´ndan geri çevirilen hastalıklı veya ilaç kalıntılı malların Adana´da pazara sürüldüğü haberi, narenciye çiftçimizin piyasasına ve dolaylı olarak ekmeğini kazanan 5 milyon kişiye zarar vermekte, ihracatımızı ve ürünlerimizin marka değerini olumsuz etkilerken, kamuoyunda da yanlış algılara sebep olmaktadır" diye konuştu. 
Doğru, Adana´daki narenciye üretiminin büyük bir bölümünün İyi Tarım Uygulaması kapsamında yapılmakta olduğunu belirterek, "Tarım teşkilatlarımız ve ihracatçımız tarafından kalıntı analizleri yapılıp, hasat öncesi bahçelerde kalite kontrolü yapıldıktan sonra satın alınarak ihraç edilmektedir. Çiftçilerimiz kendi çocuğuna yedirmeyeceği hiçbir ürünü piyasada satmayacak kadar da bilinçli ve inançlıdır" ifadelerini kullandı. 
Adana´dan ihraç edilen narenciyenin, yaş meyve sebze kabul koşulları daha ağır olan Avrupa Birliği ülkelerine rahatça ihraç edildiğinin altını çizen Doğru, herhangi bir olumsuz geri bildirimle karşılaşmadan pazarlara ulaştığını vurguladı. Doğru, "Narenciye ihracatçılarımız Rusya Federasyonu tarafından uygulanan tarife dışı engellemeler ve bazı gümrüklerde analiz bahanesiyle gereğinden fazla bekletilerek bozulan narenciyenin geri gönderildiğini doğrulamaktadır. Ancak bu durum insan sağlığına zararlı ilaç kalıntısı veya hastalık sebepli değildir. Sadece bürokratik engellemelerden ve sudan sebeplerden dolayıdır" şeklinde konuştu. 
Narenciye ihracatının neredeyse yarısının yapıldığı Rusya Federasyonu´nda uygulanan yavaşlatmaların yol açtığı sıkıntılara da değinen Doğru, piyasalara da yansıyan bu durumun hasat zamanı gelmesine rağmen ürünlerini satamayan çiftçileri de tedirgin ettiğini kaydetti. Doğru, "Bu sorunların çözümü için Tarım ve Orman Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığı´ndan yetkililerin Rusya Federasyonu ile acilen görüşmesi gerekmektedir. Geçmişte Rusya ile yaşanan ticari sorunlarımızı, Rusya Federasyonu Başkanı Vladimir Putin ile üst düzey görüşmelerde çözüme kavuşturan Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan´ın da konuyu karşılıklı görüşmelerinde gündeme getirmesini istiyoruz" ifadelerini kullandı. 


Haber Kaynak : İhlas Haber Ajansı

Harb-İş,“Ücretler yeniden düzenlenmeli “

"YENİLENEBİLİR ENERJİ NASIL TÜRKİYE’NİN ELEKTRİK ÜRETİM KAYNAĞI OLABİLİR"

"Bağımsız olmayan bir Kurulun vereceği karar tartışılır!"

MB Başkanı’ndan enflasyonla ilgili “yol haritası” mesajı

Türkiye, dünya lideri

“İş dünyasının finansmana erişimi kolaylaştırılmalıdır”

TOYP BAŞVURULARINDA SON TARİH 31 AĞUSTOS

Türk Telekom’un “Dijital Türkiye: Yeni Bir Gelecek” temalı Faaliyet Raporu’na 3 ödül

Türkiye’de dijital bankacılığa ilgi artıyor

R+T TURKEY FUARI’NDA HEDEF UZAK PAZARLAR

“TOPLU SÖZLEŞME TİYATROSU SONA ERDİ”

“DEPREM DEĞİL BİNA ÖLDÜRÜR”

Ekonominin kalbi TOBB'da attı

"Emlak zenginleri İstanbul depremi sonrası fakir kalabilir"

Şahin Bilgiç, TOBB Ekonomi Şurası’na katıldı, üyelerinin taleplerini iletti

Dünyaca ünlü çekirdeksiz Sultani üzümde hasat başladı

DÜNYA TAHIL PİYASASINA ‘TAHIL KORİDORU’ ETKİSİ

MYK VE ADASO ARASINDA YETKİLENDİRME PROTOKOLÜ İMZALANDI

"Her 100 kişiden 90’ı Su Yalıtımı Yönetmeliği’nden önce yapılan binalarda oturuyor"

R+T TURKEY FUARI’NDAN İHRACAT SEFERBERLİĞİ

"KRUVAZİYER YOLCU SAYISI % 66,7 ARTTI, FIRSATI İYİ DEĞERLENDİRMELİYİZ"

  • BIST 100

    9809,64%0,96
  • DOLAR

    32,58% 0,30
  • EURO

    35,07% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2457,40% 0,88
  • Ç. ALTIN

    3991,84% 0,00
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı