SİYASET 28.12.2017 12:56:10 363 0

"Narenciye sektörü istikrar bekliyor"

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkan Yardımcısı Adana Milletvekili Prof. Dr. Mevlüt Karakaya, zaman zaman iç pazar ve dış pazar sorunlarıyla karşılaşan narenciye sektörünün kalıcı istikrara kavuşması gerektiğini söyledi.

Tarım sektörünün öneminden dolayı, bu alanda ortaya çıkan hemen her soruna çözüm üretilmesi amacıyla yoğun mesai harcamasıyla öne çıkan isim olarak bilinen MHP´li Mevlüt Karakaya, yine bu sahada yaşanan güncel bir sorunu Meclis gündemine taşıdı. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba´nın cevaplandırması talebiyle yazılı soru önergesi veren Karakaya, bir kez daha narenciye sektörüne dikkat çekti.

Karakaya, Adana başta olmak üzere Mersin, Hatay, Osmaniye, Antalya gibi Türkiye´nin narenciye ihtiyacının yüzde 80´ni karşılayan ve ihracat içinde önemli bir paya sahip olan Akdeniz bölgesindeki üreticilerin birçok sorunla mücadele ettiğini belirtti. Geçen yılın Aralık ayından itibaren bu yılın ilk yedi ayında artarda meydana gelen ve kimi afet düzeyinde yaşanan olumsuz hava şartlarının ise rekolte beklentisini aşağı çektiğini bildirdi.

Karakaya, "Özelliklerinden ötürü hava şartlarından çabuk etkilenen, zaman zaman iç pazar ve dış pazar sorunlarıyla karşılaşan narenciye sektörünün artık kalıcı istikrara kavuşması gerektiği açıktır. Bu yıl 4 milyon ton civarında rekolte beklentisi olan ve üretimin yaklaşık yarısını ihraç etmeyi hedefleyen, binlerce üreticinin, on binlerce işçinin ekmek yediği sektör, artık önünü görmek istiyor." ifadesini kullandı.

MHP´li Adana Milletvekili Mevlüt Karakaya, devamla "İlaçlama, depolama, ambalajlama, nakliye ve işçilik giderleri gibi her yıl artan maliyetlere karşın ürün fiyatlarının bazen aşağı inmesi, bazen aynı kalması veya maliyet oranında artmaması gibi etkenler yüzünden üretici ciddi sorunlar yaşamaktadır. Narenciye sektörü; üretimden hasada, pazarlamaya, ihracata kadar tüm süreçlerde yaşanan sorunların bitmesini ve kalıcı bir istikrarın temin edilmesini istemektedir." dedi.

Karakaya devamla şunları söyledi:

"Bu bağlamda; narenciyenin Milli Tarım Projesi kapsamında açıklanan ama istisna tutulan havza bazlı destekleme modeline dâhil edilmesi, hasattan sonra katma değer üretecek yeni ürün modelleri geliştirilmesi, iç pazarın genişletilmesi, mevcut dış pazarların kalıcı hale getirilmesi, yeni dış pazarlar bulunması, DFİF´in zamanında açıklanması ve ödenmesi gibi birçok adımların atılması yerinde olacaktır."

MHP Adana Milletvekili Prof. Dr. Mevlüt Karakaya, Bakan Eşref Fakıbaba´ya şu soruları yöneltti:

"Narenciye üretimi yapılan bölgeler neden Milli Tarım Projesi kapsamında açıklanan havza bazlı destekleme modellerine dâhil edilmemektedir? Dış pazarların kalıcı hale getirilmesi, yeni pazarlar bulunması konusunda bir çalışma var mıdır? DFİF ne zaman açıklanacaktır ve ne zaman ödenmesi düşünülmektedir?"(CO)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli