Muhalefet tepki gösterdi, AKP akademik kıyıma yol açacak maddeyi geri çekti
SİYASET 16.04.2020 00:30:00 673 0

Muhalefet tepki gösterdi, AKP akademik kıyıma yol açacak maddeyi geri çekti

AKP, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Kanunu’nda, “terör propagandası gerekçe gösterilerek akademisyenlerin ihracının önünü açan” düzenlemeden muhalefetin tepkileri üzerine geri adım attı.

YÖK Kanunu’nda akademisyenlerin özlük hakları, disiplin maddeleri, vakıf üniversitelerinin ekonomik durumlarına ilişkin tedbirler ile Milli Eğitim Temel Kanunu’da yapılan değişiklikle yaz döneminde telafi eğitimi yapılmasının önünü açan kanun teklifi TBMM’de kabul edildi. 
Maddenin çıkarılması için Milli Eğitim Komisyonu’nda ve TBMM Genel Kurulu’nda iktidara çağrıda bulunan CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, “Bu ülkenin büyük kaynaklar, büyük emeklerle yetiştirdiği değerli akademisyenlerinin geleceğini bir kalemde yok etmeyin. Daha önce ihraç edilen barış akademisyenlerinin üniversitelere dönüş yolunu da açın” dedi.
Çakırözer, daha önce Marmara Üniversitesi’ne bağlanan ve gelirlerine el konulan Şehir Üniversitesi’nin kapısına kilit vuracak maddeye de tepki göstererek, “Siyasi nedenlerle bir bilim yuvasını kapatıyorsunuz sonra da yolsuzluk vardı diyorsunuz. Madem yolsuzluk vardı çocuklarınızı neden oraya gönderdiniz? Yolsuzluk, usulsüzlük varsa niye hala soruşturma açmıyorsunuz” diye sordu.

“Barış akademisyenleri dönmeli”
“Propaganda gerekçesiyle akademiden ihraç” maddesine hem komisyon hem de TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmalarla karşı çıkan CHP’li Çakırözer, “YÖK, milletin Meclisine yeni ihraçların önünü açacak madde getirmek yerine mevcut haksızlık ve adaletsizlikleri gidermelidir” dedi.

Çakırözer, “Bu suça ortak olmayacağız” bildirisine imza attıkları için KHK ile ihraç edilen, cübbeleri yerlerde sürüklenen, pasaportlarına el konulan akademisyenlerin üniversitelere dönüşünün sağlanmasını istedi.Anayasa Mahkemesi kararına karşın binlerce akademisyenin mağdur edildiğini belirten Çakırözer, sözlerinin devamında şu ifadeleri kullandı:

“Bir bildiriye imza attılar diye üniversitelerden yüzlerce hocamız ihraç edildi. Haksız hukuksuz yargılandılar. Hatta tutuklananlar oldu. Anayasa Mahkemesi tüm bunların hukuksuz olduğunu tespit etti. Şimdi yapılması gereken bu akademisyenlerin üniversitelerine dönüş yolunun açılmasıdır. Ayrıca, yine OHAL KHK’leri ile ihraç edilen ama mahkemelerin suçsuz bulduğu akademisyenlerimiz var. Onlara da bir mağduriyet daha yaşatılarak kendi üniversitelerine değil uzak üniversitelerde görevlendirilmeleri uygulamasından derhâl vazgeçilmelidir.”

Utku Çakırözer,“Yolsuzluk varsa niye soruşturma yok”

Yasa teklifindeki vakıf üniversitelerine el koyma yetkisi de TBMM’de tartışma yarattı. Vakıf üniversitelerine çeki düzen verilmesinin gerekli olduğuna dikkat çeken Çakırözer, şu ifadeleri kullandı:
“Ama bu kanun bu amaçla mı geliyor, yoksa el konulan Şehir Üniversitesine kilit vurmak için mi getiriliyor şüphelerimiz var. Bakın AKP iktidarının en etkili bakanlarından olan Ömer Dinçer diyor ki ‘Şehir Üniversitesini iki yıl sonra geri devredeceklerdi. Şimdi kanunla kapatıyorlar. Kanunda adım adım Şehir Üniversitesine yapacaklarını anlatıyorlar’ Yine Ömer, ‘Mesele borç değil. Daha iki yıl önce Erdoğan ‘Oraya kayyım atayacağız’ diyordu. Yolsuzluk varsa soruşturma niye yok!’diyor. Ben de Meclis kürsüsünden soruyorum: Yolsuzluk varsa, usulsüzlük varsa YÖK nerede? Savcılar nerede? Niye soruşturma açılmıyor.”
Şehir Üniversitesi’ne ve kurucu vakfına el konması kararının siyasi olduğunu belirten Çakırözer, “Çok açık biçimde siyasi bir mesele. Ama siyasi mücadele uğruna bir akademi, bilim yuvası kapatılır mı?  Sorsam şu salonda birçoğunuzun kendisi ya da çocukları o üniversitede eğitim görmüştür ya da görüyordur. Yolsuzluk, usulsüzlük varsa niye soruşturma açmıyorsunuz” dedi.
“Vatandaşın vergisiyle kimleri kurtarmadınız ki”
Şehir Üniversitesi’ne borçlarını ödemediği için el konmasına da tepki gösteren Çakırözer, konuşmasında şunları kaydetti:
“Deniyor ki: ‘Borcunu ödememiş.’ Bu Mecliste kaç tane kanun çıktı, kaç torba çıktı? Kimlere ne vergi afları ne ertelemeler çıktı? Kamu bankaları aracılığıyla yani vatandaşın vergisi ile kaç tane batık şirket kurtarıldı? Kaç tane anlı şanlı müteahhitlerin milyarlarca liralık vergi borcunu affederek halka ödettiniz. Telekom şirketlerinin tek kalemde 5 milyar liralık borçları silindi. Telekom’u sattığınız Hariri ailesinin beş kuruş para ödemeden milyarlarca dolar kâr payı alarak çekip gitmesine göz yumdunuz! Şimdi, ama mesele Şehir Üniversitesi olunca ‘ödeyeceğiz’ demelerine rağmen kapılar yüzlerine kapanıyor, iki yıl önce planlanan kayyum gönderiliyor. Bir eğitim kurumu ölüme terk ediliyor. Bu yapılanlar yanlıştır.”
YÖK Kanunu’nda akademisyenlerin özlük hakları, disiplin maddeleri, vakıf üniversitelerinin ekonomik durumlarına ilişkin tedbirler ile Milli Eğitim Temel Kanunu’da yapılan değişiklikle yaz döneminde telafi eğitimi yapılmasının önünü açan kanun teklifi TBMM’de kabul edildi. Genel Kurul görüşmelerine ise akademisyenleri görüşleri nedeniyle kamu görevinden çıkaracak disiplin maddesi ile ekonomik gerekçelerle vakıf üniversitelerine el konulmasının önünü açan maddeler damgasını vurdu.Kanundaki “kamu görevinden çıkarma” cezası kapsamına “terör propagandası” adı altında eklenmek istenen ve iktidar bloğu arasında da tartışmaya neden olan maddeye muhalefet büyük tepki gösterdi. Muhalefet ve kamuoyundan gelen tepkiler üzerine, akademisyenlerin düşünceleri nedeniyle üniversiteden atılmasına yol açılabilecek maddeden geri adım atıldı.


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,35
  • EURO

    34,75% 0,10
  • GRAM ALTIN

    2507,64% 0,95
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 25.6 ° / 13 ° Güneşli