MOBİL İLETİŞİM GELİŞİNCE BEYİN TÜMÖRLERİNİN OLUŞUMU HIZLANDI
SAĞLIK 12.01.2016 11:27:48 1984 0

MOBİL İLETİŞİM GELİŞİNCE BEYİN TÜMÖRLERİNİN OLUŞUMU HIZLANDI

Çocuklarda ve 20 yaş altı gençlerde mobil cihaz kullanımının kanser açısından daha riskli olduğu ve beyin tümörü oluşturma süresinin ise 15 yıl kısaldığı ileri sürüldü

Sahip olduğu çeşitli işlevlerle günlük hayatımızı oldukça kolaylaştıran cep telefonları ve mobil cihazlar büyükten küçüğe tüm yaş gruplarını neredeyse mobil hayata bağımlı hale getiriyor. Özellikle 20 yaşından önce cep telefonu kullanmaya başlayanlarda 30´lu yaşlara gelindiğinde 5 kat daha fazla beyin tümörü saptandığını söyleyen Anadolu Sağlık Merkezi Nöroloji Uzmanları Prof. Dr. Yaşar Kütükçü ve Dr. Hale Gökmen aileleri ve gençleri mobil cihaz kullanırken daha dikkatli olmaları konusunda uyarıyor.

/resimler/2016-1/12/1130370925185.jpg

Gün geçtikçe hayatımızın ayrılmaz birer parçası haline gelen cep telefonu ve mobil cihazlarda kullanılan teknoloji hızla artarken, cihazların kullanım yaşı ise gün geçtikçe düşüyor. Özellikle cep telefonlarının beyin sağlığına etkilerini değerlendiren Dr. Hale Gökmen kullanılan cihazların sayısı ve çeşidi arttıkça beyin fonksiyonlarının etkilenmesinin de katlanarak büyüdüğüne dikkat çekiyor. Wİ-Fİ frekanslarından smart metrelere, uydu alıcılarından TV radyo transmitörlerine kadar birçok cihazın radyo dalgalarına kaynaklık ettiğini söyleyen Dr. Hale Gökmen ?Kabul etmemiz gerekiyor ki, geldiğimiz noktada mobil cihazlar olmadan yaşamak da oldukça zor. Ancak mobil hayatın getireceği sağlık risklerini en aza indirmek için mümkün olduğunca dikkatli kullanmak gerekiyor? diyor.

Çocuklarda tehlike daha da büyük!

Bebeklerin ve çocukların görsel nesnelere daha fazla tepki vermesinden dolayı ebeveynler tarafından masumca kullanıldığını belirten Prof. Dr. Yaşar Kütükçü ?Anne ve babalar mobil cihazları barındırdığı tehlikenin farkına varmadan çocuklarının kullanımına verebiliyor. Hâlbuki cep telefonları ve kablosuz cihazlar çocuklarda ve 20 yaş altı gençlerde çok daha hassas bir kullanımı gerektiriyor? diyor. Cep telefonuyla konuşurken öncelikle duyma sinirlerinin etkilendiğini söyleyen Prof. Dr. Kütükçü ?Radyasyonun zararlı etkisinin büyük bir kısmı direkt kafaya dayalı olan telefonun beyni ısıtması sonucu oluşur. Konuşma esnasında yayılan radyasyon çok derin olarak emilir. Bu emilim bilhassa çocuklarda kafatası kemiklerinin ince olmasından dolayı çok daha fazladır? diyor.

Beyin tümörü oluşturma süresi 15 yıl kısaldı!

4.5G teknolojinin konuşulduğu ve kullanımı için gün sayıldığı bu süreçte güncel bilimsel çalışmaları değerlendiren Dr. Hale Gökmen ?Bu çalışmaların sonuçları bize üçüncü jenerasyon teknolojilerin (3G) eski teknolojilere göre beyne çok daha fazla zarar verebildiğini gösteriyor. Özellikle tümör ortaya çıkarma süresi eski telefonlarda 25 yılken, yeni jenerasyon telefonlarda bu süreç 10 yıl gibi daha kısa bir süre olarak hesaplanıyor? diyor. Cep telefonu kullanımında yaş faktörünün yanı sıra kullanım süresinin de önemli bir etmen olduğunu söyleyen Dr. Gökmen, 10 yıldan daha fazla cep telefonu kullanmanın telefonun kullanıldığı tarafta bir beyin tümörü tanısı alma riskini iki kat artırdığına dikkat çekiyor.

/resimler/2016-1/12/1131449520298.jpg

Mobil tehlikeden korunma yolları

  • Cep telefonu ve mobil cihazları kullanırken izolasyonu iyi yapılmış bir kulaklık kullanmaya özen gösterin.
  • Cep telefonu kullanımınızı minimumda tutun. Örneğin, evdeyken hatlı telefon kullanmaya özen gösterin. Başucunuzda telefon ile asla uyumayın. Yastığınızın altına koymayın.
  • Kablosuz araç kullanımını azaltın. 900 MHz´de çalışan daha eski teknoloji telefonları kullanın. Örneğin, evde kablosuz telefonların zararını ölçmek amacıyla elektrosmogmetre kullanabilirsiniz.
  • Çok iyi çeken yerler dışında cep telefonu kullanmayın. Az çeken yerde radyasyon daha çok yayılmaktadır.
  • Vücudunuzda cep telefonu taşımayın. Özellikle cepte taşıma kısırlığa (infertilite) neden olabilir. Radyasyon açısından 6 inç´e kadar uzaklık çok tehlikelidir.
  • Toplantı, otobüs gibi kalabalık olan yerlerde diğer kişileri kendi telefonunuzun radyasyonuna maruz bırakmayın. Özellikle çocukların yanında telefonunuzu kapalı tutun.
  • Arabada ya da çelik konstrüksiyonlu binalarda radyasyon daha fazla olur. Arabada sürekli istasyon arayan bir telefonun daha çok radyasyon yaydığını unutmayın. Aynı durum bluetooth için de geçerlidir.

 

 

 

 

 

 

 

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

ALZHEIMER’IN 10 ERKEN SİNYALİ!

Her 20 yaş dişi çekilmek zorunda değil, ama…

ANİDEN SİNİRLENME ŞEKER HASTALIĞI BELİRTİSİ OLABİLİR !

YEMEKTEN SONRA UYKUNUZ GELİYORSA DİKKAT !

Tozlu ortam farenjit riskini arttırıyor

AŞIRI C VİTAMİNİ VE PROTEİN BÖBREK TAŞINA YOL AÇIYOR

Uyku sorunlarının en yaygını: İnsomnia

“Çocukların ne derdi var ki diş gıcırdatsın” demeyin!

Adana yeni bir kültür sanat merkezi kazanıyor

DİZ KİREÇLENMESİNİ TETİKLEYEN FAKTÖRLER

PIERCING YAPTIRACAKLARA KÖTÜ HABER: ALERJİK REAKSİYONLARA YOL AÇABİLİR!

Dünya Doktorları: "İnsani Yardım Çalışanlarına Daha İyi Koruma Ve Güvenlik Ortamı Sağlanmalı"

Çocuklarda Diş Sıkma Neyin Habercisi?

“1 yaş altı bebekler ağır kızamık için risk altında!”

Yaş ilerlerken diş sağlığını korumak önemli

BEL VE KAS AĞRILARINDAN KORUNMANIN YOLLARI

D VİTAMİNİ HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKEN 9 ÖNEMLİ NOKTA!

Protezine Kavuşan Yağmur, Rektör Prof. Dr. Tuncel’i Ziyaret Etti

"COVID-19’un Eris varyantı kış aylarında yayılabilir"

CİLDE ZARARLI 8 ALIŞKANLIĞA DİKKAT !

EV YAPIMI YOĞURDUN FAYDALARI NELERDİR ?

  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,35
  • EURO

    34,75% 0,10
  • GRAM ALTIN

    2507,64% 0,95
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 25.6 ° / 13 ° Güneşli