MESUT MERTCAN YOK ARTIK
KÜLTÜR SANAT 18.09.2017 09:01:47 2681 0

MESUT MERTCAN YOK ARTIK

Mesut Mertcan, tedavi gördüğü Adana Huzurevi´nden sonsuzluğa uğurlandı. Gönül kapılarından serpilen sevgi çiçeklerinin havada savrulduğu son yolculuğundaki dostluk töreniyle unutulmazlar locasındaki yerini o da aldı kuşkusuz. Sevgi halkalarının oluşturduğ

Bir yıldız kaydı; Mesut Mertcan... Düştüğü yer Adana Akkapı Mezarlığı´ydı. Son sözleri gibi, günler öncesinden ?dipteyim? diye dile getirdiği üzere düşeceği yere düşmüştü artık. Düştüğü yer Adana Akkapı Mezarlığı´ydı. Onu sevgiyle ve saygıyla anıyoruz. Darbe bildirisini de okuyan Mesut Mertcan ekranların şatafatlı zamanlarından Adana Huzurevi´ne kayan bir yıldızdı. Tüm Adana sonyıllarda yoksunluğu yaşanan sanki bir samimiyet sınavına girercesine onunla ilgilendi? Sade vatandaştan, sanatçısına, belediye başkanlarına kadar hemşehrilerine ev sahipliği yaptılar?

 *ONA VEDA?

/resimler/2017-9/18/0857599124174.jpgMesut Mertcan çileli bir yaşam yolculuğunun ardından aramızdan ayrıldı. Şeker hastalığı, depresif bozukluk, zona gibi rahatsızlıklarının yanı sıra onun asıl rahatsızlığı bel kayması, belinin sağında solunda birer fıtık olmasıydı. Ayrıca, sağ bacağında damar tıkanıklığı olması nedeniyle yürüyemiyordu. Belden aşağı komple tedavi görmekteydi. 

Her şeye rağmen bir umudu vardı yaşamdan yana? İyi olacaktı, ayağa kalkacaktı, hatta şiir kitabını bile bastıracaktı. Fakat gel gör ki tüm hayallerini bir adım öteye bile götüremedi.

Sonuçta? Her vakti saati gelen gibi onu da kara toprağın bağrına gömdük. Şimdi artık hatıralarının gelgitleriyle dolu bir zaman dalgalanmasında sevgiyle anacağız onu.

*MESUT MERTCAN VE ADANA

            Mesut Mertcan, darbe bildirisini de okuyan TRT´nin ünlü spikeri. Ekranların şatafatlı zamanlarından Adana Huzurevi´ne kayan bir yıldız. Tüm Adana onunla ilgilendi? Sade vatandaştan, sanatçısına, belediye başkanlarına kadar hemşehrilerine ev sahipliği yaptılar?

            Mesut Mertcan´la birkaç kez görüşen, röportaj yapan biri olarak, Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin´in kendisini tedavi olabilmesi için Adana Huzurevi´ne getirdiğini söylemişti. Hatta, basından izlediğimiz kadarıyla Soner Çetin tarafından bir de akülü araç armağan edilmişti. Mesut Mertcan, Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar´ında kendisiyle ilgilendiğini ayrıca Büyükşehir´den gelenler olduğunu da söylemişti.  Hatta  birdefasında Zeydan Bey´in telefonunu bana sormuştu. Israrla görüşmek istiyordu. Zekeriya Turan Bayburt´tan rica edip, sonuçsuz bir arama da yapmıştık.   

 /resimler/2017-9/18/0859019437901.jpg           Birkaç kez görüşsek, onunla ilgili güncem olsa da, daha çok ilgilenmeye zamanımız olmamıştı doğrusu? Sigarayı bırakmıyordu, ben de ona bir defasında istemeye istemeye bir paket sigara almıştım. Fakat ondan öte içki sorunu vardı? Devamlı yanında taşıyordu. Hatta kendisini odasından alıp bahçeye çıkardığım bir gün merakla odasına geri dönmek zorunda  kalmıştık? Çıkış kapısına doğru yürürken sağ elini sol böğrüne atıp ?Allahh!?.. demişti. Bir şey mi oldu diye kaygılanmıştım. ?İçki?? demişti. Odasına dönüp, plastik şişenin içerisinde bulunan içkiyi almıştık. Sanırım boğmaydı bu.

            Kendisine:

            -Mesut abi içkiyi bıraksann?? dediğimde şu yanıtı vermişti bana:

            -Kime ne zararım varr?..

            Doğru? Zararı kendineydi.  

            İnşallah iyileşirsiniz, ümit var sanıyorum iyiye gidiyorsunuz? diyerek ona moral vermeye çalıştığımda ?Gayet tabii? Allah´tan ümit kesilmez.? demişti. İleriye dönük tasarılarınız var mıdır? dediğimde de ?Var, hepsi kafamda ama. İnşallah iyi olduktan sonra düşüneceğim onları, önce sağlık.? demişti.

O sağlık arıyordu, iyileşmeyi umuyordu. Daha başka şiirler belki, hikâyeler yazacaktı? Kitap, cd çıkaracaktı; onu sevenleri dizeleriyle selamlayacaktı.

            Huzurevinde durağan, sakin bir yaşamı vardı. Bahçede kahve içip güneşleniyordu. Türküleri dinliyor ama söyleyemiyordu. Ayrıca, Türkçenin usta söylemcisi Mesut Mertcan iyi bir edebi kitap okuruydu da?

Sevenleri, dostları yalnız bırakmıyordu. Çocukları, torunları Ankara´dan geliyordu. Mersin´den gelenleri de vardı. Tanıyan, tanımayan geliyordu onu ziyarete.

             Günümüz spikerleri için, ?İyi arkadaşlar var. Fakat kamera hem arkadaş hem de korkunç bir canavardır. Onun karşısında iyi davranmak lazım. Bu nedenle bazı arkadaşların çok çalışmaları lazım?? uyarısında bulunmuştu.

            Beni en çok üzen,  ?Oluyor, oluyor?? demesiydi. Bunu, ?Dönüp baktığınızda o günleri arıyor musunuz?? Şeklindeki soruma yanıt olarak vermişti.

/resimler/2017-9/18/0859312250974.jpg*SUNUCU MESUT MERTCAN     

            Okuldaki bir etkinliğin sunucusu gelmediği için sahneye itilen Mesut Mertcan sunuculuğunu Beyaz Saray´dan pavyon ve gazinolara kadar taşıyarak sunucu olmuştu?

            Mesut Mertcan Bebekli Kilise´nin yukarılarındaki bir çıkmaz sokakta büyüyor. Evlerinin balkon duvarlarının delikli tuğlalarına taktığı hortumu mikrofon gibi kullanması geleceğinin işaretlerini veriyor. Adana Erkek Lisesi´ndeki bir etkinlikte de sunucunun yokluğu nedeniyle sahneye itilince, Türkiye´nin önemli sunuculuğuna giden yolun başını yakalamış oluyor. Devamında pavyon, gazino gibi yerlerde sürdürüyor sunuculuğunu. Edip abinin (Akbayram) anlattığına göre, Edip Akbayram ve Hasan Bora´yla birlikte, üçü Beyaz Saray´da program yaptıkları sıralarda bir türkücü, bir sunucu ve bir organizatör olarak üçünün de hayallerinin buluştuğu yer meşhur olmakmış. Üç samimi arkadaş, üç can dost, üçünün de gözlerinde kalmıyor meşhur olmak sevdası? Edip Akbayram, bazı besteleri de olan  çok özel bir ses sanatçısı oluyor, Mesut Mertcan Türkiye´nin önemli bir sunucusu, Hasan Bora ise ünlü bir organizatör.
Sonuçta?

Edip Akbayram ve Hasan Bora´yla birlikte Seyhan Baraj´ının sularına bakarak çorba içtiği günlerden TRT´nin önemli bir sunuculuğuna yükselmişti. Kimlerle çalışmamıştı ki?.. Ziya Taşkent, Güneri Tecer, İsmet Nedim, Beyaz Kelebekler gibi zamanın ünlü sanatçılarıyla ve gruplarıyla programlar yapmıştı. 

            Hasan Bora onu İstanbul´a götürmüştü... Hasan Bora´nın kanalıyla İstanbul´da tanıştığı Beyaz Kelebekler´le Taşlık Gazinosu´ndaki programlarında sahne alıyor. Sunduğu ilk assolist Behiye Aksoy oluyor. Daha sonra, Fahretttin Aslan´ın Maksim Gazinosu´nda çalışıyor. Kışın Maksim´de, yazın da Taşlık´ta programlar yapıyor. Bir süre sonra Adana´ya dönüp, Beyaz Saray´da çalışmasının ardından Mesut Mertcan şöhrete giden yolu tırmanmayı sürdürüyor.

*MESUT MERTCAN´IN TRT YILLARI

            Mesut Mertcan´ın TRT yılları 1974-1987 yılları arasında yaşanıyor?

            1974 yılında açılan TRT sınavını kazanarak TRT Erzurum Radyosu´na spiker olarak giriyor. 1975 yılında geçici /resimler/2017-9/18/0859599751535.jpggörevle gittiği TRT Ankara Radyosu´na daha sonra ataması yapılıyor. 1975 yılı başında TRT´nin kurum içi açtığı bir sınavı daha kazanarak TRT Haber Merkezi´ne giriyor. 1976´da televizyon spikerliğine geçiyor; Can Akbel ile birlikte ?Güne Bakış?ı sunmaya başlıyorlar. Altı ay kadar sonra ise yine kurum içi yapılan bir sınavı daha kazanarak, Zafer Cilasun´un ölümünden sonra Ana Haber Spikeri oluyor.

Mesut Mertcan, 1981´de TRT´den istifa ediyor. 1982 yılında TRT´nin çağırması üzerine yeniden TRT´ye dönerek, Ana Haber Spikeri olarak görev yapmayı sürdürüyor. 1987 yılında yeniden istifa ederek Sosyal Halkçı Parti´den (SHP) Adana Milletvekili adayı olsa da seçilemiyor.

Ahmet Özel ile Cem Uzan tarafından 1989 yılında kurulan ve Türkiye´nin ilk özel televizyonu olan Star TV´de görev almaya başlıyor daha sonra. Ahmet Özal Star TV´den ayrılıp Kanal 6´yı kurduğunda da (1992-2007) orda spikerlik yapmaya başlıyor. Daha sonra da, Ulusal Kanal´ın yanı sıra çeşitli televizyonlarda spikerlik yapmayı sürdürüyor.  Bu dönemde bazı ajanslarda reklam spikerliği de yapıyor.

*12 EYLÜL SPİKERİ

Mesut Mertcan,12 Eylül bildirisini sunduğu için ?12 Eylül spikeri? olarak da anılıyor?  

Aradan geçen 36 yıl sonra kendisi o geceyi bize şöyle anlatır:

?Korkuyla karışık bir heyecan vardı. Sudan çıkmış bir balık gibiydim? Gece saat 24´e geliyordu. Evimin kapısı çalındı. Gelen, Televizyon Haberler Müdürü Özden Vardar´dı. Genel Müdür Doğan Kasaroğlu ile birlikte bir toplantı halinde olduklarını söyledi. Kadrolarla ilgili bir görüşmeymiş. Benim istendiğimi söyledi. Dışarıda bir askeri araç bekliyordu; bindim. Bir yüzbaşı ile bir binbaşı önde oturuyorlardı. En arkada da silahlı iki er vardı. Bir anlam veremedim. Herhalde dedim kendi kendime nöbet değişiminden geliyorlar.  Fikret Küpeli Paşa (ki kendisiyle tanışıklığım vardı.) ?Hoş geldin Mesut? dedi. Oraya gelme nedenimi açıkladı. Türk Silahlı Kuvvetleri yönetime el koymuş ve bildiriyi ben okuyacakmışım. Daha sonra Ankara Radyosu´na gittik. Binanın çevresi tanklar, zırhlı araçlar ve askerlerle çevriliydi. Bense şaşkın ördek gibi olmuştum. Komutanlar hepimize çok iyi davranıyorlardı. Saat dörde beş kala bildiriyi okumaya başladım. İçimdeki korku göğsümde adeta kol geziyordu. Saat dokuza kadar değişen aralıklarla bildiriyi okudum. Saat dokuzda devamlılık spikeri gelince haber merkezine döndüm. Sokaklar ıssız ve sessizdi. Yalnızca tanklar ve askerler vardı.?    

Mesut Mertcan meslek yaşamı boyunca birçok ödüller ve plaketler alır?

/resimler/2017-9/18/0900223345795.jpgGünaydın Gazetesi tarafından açılan, halkın oylarıyla belirlenen bir yarışma sonucunda Yılın En İyi Haber Spikeri (1977) seçilir. Sosyal Halkçı Parti´den milletvekili adayı olduğunda ise seçilemez.  

*SANAT VE MERTCAN

Mesut Mertcan şiir, öykü ve tiyatroyla ilgileniyor... Şiir ve mizahi öyküleri vardı. Şiirlerine genelde hiç tarih koymadığını söylüyordu; Milattan sonra bilmem kaç?.? diye geçiş tiriyordu.  Ayrıca tiyatroya da ilgi duyuyor. Altmışlı yılların sonuna doğru Bünyamin Satanoğlu, Zeki Göker, Ali Özgentük ve Ercan Kont gibi tiyatrocularla birlikte ?Adana Gençlik Tiyatrosu?nu kurmuşlar.  Doksanlı yıllarda ise bir şiir CD´si çıkarmış. CD´de, diğer şairlerin yanı sıra kendisinsin de iki şiiri yer almıştı. Mizah öykülerini Şair Ümit Yaşar Oğuzcan, Müjdat Gezen beğenmiş.  Bir arkadaşına verince de hepsi kaybolmuş. İşte kendisinin ?Bir kitaplık kadar?? dediği şiirleri vardı. Şiirlerinin bir yayınevi tarafından kitap olarak çıkarılmasını istiyordu. ve bana, ??Bir kitap çıkarmak istiyorum. Sağlam bir yayınevi olursa çıkarırım.? Demesi üzerine arayışa geçmiştik. Yerel yönetimler dahil bir-iki yerle görüşmelerimiz olmuştu. O, şiir kitabından bir şeyler de kazanmak istiyordu. Şiiri de merak konusuydu tabii ki? Bir şiirini gördüğümde de fena bir şiir kumaşı olmadığına karar vermiştim. Bir şeyler yapılabilirdi de Mesut Bey´in bu şiir kitabı konusunu parasal bir tasarruf olarak değerlendirmek istemesi vardı. Bu durumda da iş daha zorlaşıyordu. Bunun dışında Mesut Mertcan´ın hayatını kapsayan bir kitap da düşünmüştük. Fakat o konuya da parasal olarak yaklaştığından dolayı herhangi bir gelişme olmadı. Diğer şiirlerini alamadığım gibi, onunla ilgili bilgi ve belgeleri almak mümkün olmadı. Sadece, tuttuğum günlükte onunla ilgili 3-5 sayfa yer aldı. Mesut Mertcan´ın iyi olduğunda bu konulara el atmak istiyordu. Bu da olası olmadı.

            Mesut Mertcan´ı Adana Huzurevi´nde birkaç kez ziyaret ettim? Hiç unutmam, bir seferinde akülü arabasını alarak Huzurevi bahçesine çıktığımızda, sağ elini böğrüne attığı an derin bir ?Allahh?? çekmişti. Bayağı kaygılanmıştım bir şey mi oldu diye. Meğer içkisini unutmuş? Dönüp aldık küçük plastik şişedeki berrak sıvıyı. Galiba boğmaydı.  

              Onun yüreği, sesi, dili ve Türkçesi gibi şiiri de güzeldi. Mesut Mertcan tek şiirle kendini ortaya koyabilen bir kalemdi? İnsancıl, toplumsal, gerçekçi, yalın ve lirik bir şiirselliği vardı dizelerinin?

Sağlıklar dileyerek yanından ayrılırken, paylaştığımız şiirin dizeleri anımsanabilecek türdendi?    

            BİZDEN BİRİLERİ

            Bir Ali, bir Mehmet, bir Fatma bacı vardı oy

            Tenleri kavruk kavruk

            Elleri nasır nasır

            Yürekleri çelik çelik

            Bizden birileri vardı.

            Umutları vardı ak duygularında

            Çocukları vardı başak boyunda?

İbram pabuç ister

Zeynep okul ister

Hakkını ister bizden birileri

Elde kazma kürek

Çıkında soğan ekmek

Ezilmişliği yaşarlar türkülerinde

Oy anam anam oy.

MesutMertcan

 ***MESUT MERTCAN***   

            15 Eylül 1946 tarihinde Adana´nın Tepebağ mahallesinde doğdu. Babası Salih Bey, şimdi adı değişen ve kardeşleri tarafından işletilen Vatan Gazozu işletmecisiydi. 10 çocuklu bir ailede büyüdü. Babasının ilk eşinden olan tek çocuğuydu. Tepebağ İlkokulu, Çukurova Koleji ve İstanbul Levent Koleji´nde öğrenimine devam etti. Daha sonra babasının ekonomik durumunun bozulmasının üzerine bir yıl Adana Erkek Lisesi´nde öğrenimini sürdürdü. Ardından, Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi İngilizce Bölümü´nü bitirmeden 2. sınıfından ayrıldı. Piyade olarak alındığı askerliğini Edremit Orduevi´nde sunucu olarak tamamladı. Askerlik sonrası çocuklarının annesi Aysel Hanım ile evlenen (1973) ve daha sonra da ayrılan Mesut Mertcan´ın iki çocuğu bulunmakta olup, büyük oğlu Ziraat Mühendisi, küçük oğlu ise özel bir firmada çalışmaktadır. Uzun yıllar TRT, Star TV ve Kanal 6 ve Ulusal Kanal başta olmak üzere birçok televizyon kanallarında ve reklam ajanslarında spikerlik yapan Mesut Mertcan 2014 yılında rahatsızlandı. Adana Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin´in ilgilenerek Adana´ya getirmesi üzerine Huzurevi´nde misafir edilen Mesut Mertcan´ın tedavisi de devam etmektedir.  

Türkiye´nin önemli spikerlerinden biri olan Mesut Mertcan´ın TRT hayatı 1974 yılında sınavını kazandığı TRT Erzurum Radyosu´na sunucu olarak girmesiyle başladı. 1975 yılında geçici görevle gittiği TRT Ankara Radyosu´na tayini çıktı.  1975 yılı başında TRT´nin kurum içi açtığı bir sınavı daha kazanarak TRT Haber Merkezi´ne girdi. 1976´da televizyon spikerliğine geçti; Can Akbel ile birlikte ?Güne Bakış?ı sunmaya başladılar. Altı ay kadar sonra ise yine kurum içi yapılan bir sınav sonucu Zafer Cilasun´un ölümünden sonra ana haber spikeri oldu.

            İlk ödülü 1977 yılında Günaydın Gazetesi tarafından açılan, halkın oylarıyla belirlenen  bir yarışma sonucunda Yılın En İyi Haber Spikeri (1977) seçilerek kazandı. 1981´de  TRT´den istifa etti; 1982 yılında göreve çağrılması üzerine yeniden TRT´ye dönerek ana haber spikeri olarak görevine devam etti. 1987 yılında yeniden istifa ederek Sosyal Halkçı Parti´den (SHP) Adana Milletvekili adayı olsa da seçilemedi. Daha sonra çeşitli ajanslarda reklam spikerliği yapmaya başladı. Ahmet Özel ile Cem Uzan tarafından Türkiye´nin ilk özel televizyonu olarak kurulan (1 Mart 1989) Star televizyonuna davet edilmesi üzerine spiker olarak görev yapmaya başladı. Ahmet Özal Star TV´den ayrılıp Kanal 6´yı kurduğunda ise görev verilmesi üzerine Kanal-6´da spikerlik yapmaya başladı (4 Ekim 1992-10 Mayıs 2007).  Kanal-6 sonrasında Ulusal Kanal´da bir süre spiker olarak görev yapan Mesut Mertcan daha sonra da çeşitli televizyonlarda spikerliğini sürdürdü.


Haber Kaynak : ÖZEL HABER

“STOA FELSEFESİ VE TARSUS'TA STOACILIK”KİTABI ARATOS YAYINLARI’NDAN ÇIKTI

ADANA ALTIN KOZA FİLM FESTİVALİ KISA FİLM FİNALİSTLERİ BELLİ OLDU

ADANA’DA BAĞLAMA GÜNLERİ’NİN İKİNCİSİ GERÇEKLEŞTİRİLİYOR

Düş ve Gerçek Arasında Çareli Çaresiz Çizgiler Kitabı

Sanatçı Selva Özelli Solo Sergisi ile ABD’de

“Doktordan Az Kullanılmış” bu defa bir kitap adı

HÜSEYİN SÖZLÜ, "AĞUSTOS AYI TÜRK'ÜN ZAFER AYIDIR"

İZMİT ALTIN PİŞMANİYE ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNE VERİLDİ

ALTIN KOZA FİLM FESTİVALİ ‘’BELGESEL FİLM YARIŞMASI’’ FİNALİSTLERİ BELİRLENDİ

EMEKLİLERİN YENİ ADRESİ ‘EMEKLİ KÜTÜPHANESİ’

İZMİR KULLUK İLE TANIŞIYOR

ALTIN KOZA FİLM FESTİVALİ ULUSAL UZUN METRAJ FİLM YARIŞMASI FİNALİSTLERİ BELLİ OLDU

“Soul Müziğin Diva”sı Imany, 7 Eylül’de Türkiye’de

‘ÇOK YAŞA CUMHURİYET’ ÖDÜLLÜ BESTE YARIŞMASI BAŞVURULARI İÇİN SON HAFTA!

TÜRK RESSAMLARIN LONDRA ÇIKARMASI!

YILDIZ TOZU KARAKTER ANALİZLERİ

"ZAFERİN RENGİ" GÜÇLÜ OYUNCU KADROSU İLE ÇEKİMLER İÇİN GERİ SAYIMA BAŞLADI!

Büyükşehir ve YEDAM’dan bağımlılıkla mücadelede iş birliği

AVRUPA HAREKETLİLİK HAFTASI’NDA TÜM TÜRKİYE "ŞEHRİNİ KEŞFEDECEK- GELECEK ENERJİSİNİ KORUYACAK!”

12. ULUSLARARASI İZMİT PİŞMANİYE, MÜZİK ve DANS FESTİVALİ,25-27 AĞUSTOS’TA

‘’20. GELECEĞİN SİNEMASI’’ YARIŞMASININ JÜRİ ÜYELERİ AÇIKLANDI

  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli