Mermer lüks değil, ihtiyaç
EKONOMİ 19.05.2017 13:57:35 502 0

Mermer lüks değil, ihtiyaç

Modern tasarımlara uyarlanan mermer, mekânlara şık bir hava katmakla kalmıyor, ısı yalıtım malzemesi olarak yeşil ev projelerinin öncelikli tercihi olarak da öne çıkıyor.

Doğaya zarar vermeden, su ve enerji tasarrufu sağlayabilecek sistemleri barındıran çevreci yeşil ev projeleri artık kendi enerjisini üreten bina nitelikleri de taşıyacak. Bu bağlamda dünyanın en eski ve en dayanıklı inşaat malzemelerinden biri olan mermer, tamamen doğal taş olması nedeniyle yeşil ev projelerinin öncelikli tercihi olarak öne çıkıyor.

YEŞİL EVLERDE MERMER DÖNEMİ

Türk Mermer Maden Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Ersoy Erol, mermerin tarih boyunca öncelikli tercih sebebinin ısı yalıtımında doğal bir yapı taşı olmasından kaynaklandığına dikkat çekerek, ?Mermeri tüm dünya da tercih sebebi kılan sadece güzelliği ve ortama kattığı doğal zarafet değil. Mermer aynı zamanda sağladığı ısı yalıtımı nedeniyle de tercih edilmektedir? dedi. Erol, Türkiye´nin, dünya mermer rezervlerinin yüzde 35´ine sahip olduğunu hatırlatarak, şöyle devam etti: ?Buna rağmen ülkemizde mermer bilinmiyor ve tanınmıyor. Mermer dediğimiz zaman Türk insanının aklına iki şey geliyor ya mezar taşı ya hamamda göbek taşı. Avrupa´ya gittiğimiz zaman ise bunun 3 bin 5 bin 8 bin yıl öncesine dayandığını sokaklardan sütunlar kullanıldığını görürüz. Mermer dünyada, yatak odasından banyoya mutfaktan odalara kadar evin her yerinde kullanılıyor.?

ENERJİ TASARRUFU İÇİN MERMER

Dünya çapında hızla artan enerji tüketimi ve tükenen enerji kaynaklarının ülkeleri ulusal çapta enerji verimliliği politikaları belirlemeye ittiğine dikkat çeken Erol, ?Son araştırmalar ülkemizde, bina sektöründe yüzde 30 düzeyinde enerji tasarrufu potansiyeli olduğu tespit edilmiştir? dedi. Erol, Türkiye´de enerjinin yüzde 30´undan fazlasının binaları ısıtma ve soğutma da kullanıldığına işaret ederek, şöyle konuştu: ?Enerji verimliliği konusunda karşımıza çıkan önemli bir sorun konutlar için harcanan ısıtma ve soğutmadır. İşte tam bu noktada bizler tamamıyla doğal taş olan mermer diyoruz. Bir defa mermer çok sıhhi bir ürün yazın serin kışın sıcak tutar. Bu özelliğinden dolayı coğrafyası yoktur. Sıcak olan Afrika ve Arap ülkelerinde de soğuk olan Kanada gibi ülkelerde de kullanılır. Kullanım alanı çok geniştir.?

TÜRK MEMERİNİ KENDİ ÜRÜNLERİ GİBİ SATIYORLAR

Tasarımcıların son yıllarda bu şık ve dayanıklı malzemeyi bir kez daha keşfetmeye başladıklarını söyleyen Vakıf Başkanı Erol, sözlerini şöyle sürdürdü: ?Yıllardır kolaycılığa kaçıp ya ?Çin´e blok satalım hemen paramızı alalım´ ya da iki ölçü var ?30x60, 60x60 keselim paramızı alalım´ diyoruz. Bu mermercilik değildir. Sanatsal bir şey yapıp katma değerini yükseltmek lazım. Biz bunu atölyelerimizde, fabrikalarımızda kullanıma hazır hale getirip satarsak işte bundan katma değer elde etmiş oluruz. Yoksa yıllardır bizim mermerimizi İspanyollar, İtalyanlar bizden uygun fiyatlarla blok alıp kendi isimlerini vererek sattılar. Çok ucuza mâl ettikleri mermerden çok paralar kazandılar. Hala dünyada onların koyduğu isimler kullanılıyor. Mesela Rosa Lavanto dediğimiz sadece Elazığ´da çıkan ve çok tutulan bir mermerdir ama ne yazık ki dünya bu isimle bilmektedir.?(CO)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Harb-İş,“Ücretler yeniden düzenlenmeli “

"YENİLENEBİLİR ENERJİ NASIL TÜRKİYE’NİN ELEKTRİK ÜRETİM KAYNAĞI OLABİLİR"

"Bağımsız olmayan bir Kurulun vereceği karar tartışılır!"

MB Başkanı’ndan enflasyonla ilgili “yol haritası” mesajı

Türkiye, dünya lideri

“İş dünyasının finansmana erişimi kolaylaştırılmalıdır”

TOYP BAŞVURULARINDA SON TARİH 31 AĞUSTOS

Türk Telekom’un “Dijital Türkiye: Yeni Bir Gelecek” temalı Faaliyet Raporu’na 3 ödül

Türkiye’de dijital bankacılığa ilgi artıyor

R+T TURKEY FUARI’NDA HEDEF UZAK PAZARLAR

“TOPLU SÖZLEŞME TİYATROSU SONA ERDİ”

“DEPREM DEĞİL BİNA ÖLDÜRÜR”

Ekonominin kalbi TOBB'da attı

"Emlak zenginleri İstanbul depremi sonrası fakir kalabilir"

Şahin Bilgiç, TOBB Ekonomi Şurası’na katıldı, üyelerinin taleplerini iletti

Dünyaca ünlü çekirdeksiz Sultani üzümde hasat başladı

DÜNYA TAHIL PİYASASINA ‘TAHIL KORİDORU’ ETKİSİ

MYK VE ADASO ARASINDA YETKİLENDİRME PROTOKOLÜ İMZALANDI

"Her 100 kişiden 90’ı Su Yalıtımı Yönetmeliği’nden önce yapılan binalarda oturuyor"

R+T TURKEY FUARI’NDAN İHRACAT SEFERBERLİĞİ

"KRUVAZİYER YOLCU SAYISI % 66,7 ARTTI, FIRSATI İYİ DEĞERLENDİRMELİYİZ"

  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli