?MERALAR RANTA KURBAN EDİLİYOR: OT PARASI VEREN MERAYA GÖKDELEN DİKEBİLECEK!?
EKONOMİ 1.12.2015 14:13:43 137 0

?MERALAR RANTA KURBAN EDİLİYOR: OT PARASI VEREN MERAYA GÖKDELEN DİKEBİLECEK!?

Ülkemizde miktarları son derece azalan mevcut meraların korunması ve kalite açısından iyileştirilmesi gerektiğine vurgu yapan Oda Başkanları Karademir ve Köse, birinci sınıf mera alanlarının 20 yıllık ot parası karşılığında yapılaşmaya açılmasına tepki g

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Semih Karademir ile Adana Veteriner Hekimler Odası Başkanı Nihat Köse, Çukurova Gazeteciler Cemiyetinde düzenledikleri ortak basın açıklamasında 30 Ekim 2015 tarih ve 29517 sayılı resmi gazetede yayınlanan yönetmelik değişikliği ile birinci sınıf mera alanlarının 20 yıllık ot parası karşılığında yapılaşmaya açılmasına tepki gösterdiler.

14 MİLYON HEKTAR KAYBA UĞRADI

Kurumlar adına basın açıklamasını okuyan Adana Veteriner Hekimler Odası Adana Şube Başkanı Nihat Köse Cumhuriyetin ilk yıllarında ülkemiz yüz ölçümünün  %56´sını (44 milyon hektar) oluşturan mera alanlarının, günümüzde %70 oranında gerileyerek (14 milyon hektar) büyük ölçüde kayba uğratıldığını söyledi.

Ülkemizde meraların önemli bir bölümünün 60 yılı aşkın bir süreçte uygulanan yanlış politikalar ile tarım arazisine dönüştürüldüğünü belirten Köse; ?kalan bölümü ise aşırı ve bilinçsiz kullanılarak kalite açısından hayvanlarımızın ihtiyacını karşılayamaz hale gelmiştir.  Sonuçta meralarımızın bugünkü durumu ülkemiz hayvan­cılığının içinde bulunduğu tablonun en önemli nedenleri arasındadır? dedi.

Köse açıklamasını şöyle sürdürdü;

?Çayır ve meralar hayvancılığı ekonomik kılan yem kaynaklarının başında gelir. Kalite ve miktar açısından mükemmel çayır me­ralara sahip ülkeler hayvancılıkta rekabette avantaj sağlarlar.

Anayasamızın 45. Maddesi açık olarak mera ve otlakların korunması görevini devlete vermiştir. Hal böyle iken, 30 Ekim 2015 tarih ve 29517 sayılı resmi gazetede yayınlanan yönetmelik değişikliği ile birinci sınıf mera alanlarımız 20 yıllık ot parası karşılığında yapılanmaya açılmıştır. Başka bir ifade ile Ülkemiz hayvancılığının bir kez daha baltalanmasına hatta yok edilmesine yönelik önemli bir yönetmelik değişikliğine gidilmiştir. Korka­rız bu gelişmeler önümüzdeki süreçte daha fazla saman ithalatını tekrar gündeme getirecektir. Bu uygulama ile halkımızın daha da yüksek fiyatlarla et tüketmek zorunda kalacaktır. 

Ülkemizde miktarları son derece azalan mevcut meraların korunması ve kalite açısından iyileştirilmesi gerekirken yapılan yönetmelik değişikliğine karşı olduğumuzu ve ilgilileri bu yanlıştan bir an önce dönmeye davet ediyoruz.

Ülkemiz hayvancılığını  içinde bulunduğu açmazlardan daha da kötü duruma sokacak olan ve Anayasaya aykırılık taşıyan bu yönetmeliğin iptali için en  kısa sürede yargı yoluna başvurulacaktır.  Ancak yapılan değişikliğin kanuni düzenlemeye dayanması, hukuksal mücadele yürütmemizi zorlaştırmaktadır. Böylesine büyük önemi olan doğal varlık ve kaynaklarımızın korunmasına çaba harcanması yerine, bu kaynaklara zarar verici ve yok edici hükümler içeren her türlü uygulamaya karşı duruşumuzu ve kamuoyu duyarlılığı yaratılması yönündeki çabalarımızı kararlılıkla sürdüreceğiz.? 

 

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Harb-İş,“Ücretler yeniden düzenlenmeli “

"YENİLENEBİLİR ENERJİ NASIL TÜRKİYE’NİN ELEKTRİK ÜRETİM KAYNAĞI OLABİLİR"

"Bağımsız olmayan bir Kurulun vereceği karar tartışılır!"

MB Başkanı’ndan enflasyonla ilgili “yol haritası” mesajı

Türkiye, dünya lideri

“İş dünyasının finansmana erişimi kolaylaştırılmalıdır”

TOYP BAŞVURULARINDA SON TARİH 31 AĞUSTOS

Türk Telekom’un “Dijital Türkiye: Yeni Bir Gelecek” temalı Faaliyet Raporu’na 3 ödül

Türkiye’de dijital bankacılığa ilgi artıyor

R+T TURKEY FUARI’NDA HEDEF UZAK PAZARLAR

“TOPLU SÖZLEŞME TİYATROSU SONA ERDİ”

“DEPREM DEĞİL BİNA ÖLDÜRÜR”

Ekonominin kalbi TOBB'da attı

"Emlak zenginleri İstanbul depremi sonrası fakir kalabilir"

Şahin Bilgiç, TOBB Ekonomi Şurası’na katıldı, üyelerinin taleplerini iletti

Dünyaca ünlü çekirdeksiz Sultani üzümde hasat başladı

DÜNYA TAHIL PİYASASINA ‘TAHIL KORİDORU’ ETKİSİ

MYK VE ADASO ARASINDA YETKİLENDİRME PROTOKOLÜ İMZALANDI

"Her 100 kişiden 90’ı Su Yalıtımı Yönetmeliği’nden önce yapılan binalarda oturuyor"

R+T TURKEY FUARI’NDAN İHRACAT SEFERBERLİĞİ

"KRUVAZİYER YOLCU SAYISI % 66,7 ARTTI, FIRSATI İYİ DEĞERLENDİRMELİYİZ"

  • BIST 100

    9645,02%-0,50
  • DOLAR

    32,56% 0,14
  • EURO

    34,81% 0,49
  • GRAM ALTIN

    2417,74% -0,61
  • Ç. ALTIN

    4073,33% 0,00
  • Salı 31.1 ° / 13.6 ° Güneşli
  • Çarşamba 35.2 ° / 19.1 ° Güneşli
  • Perşembe 35.8 ° / 20.3 ° false