Menevşe
EKONOMİ 1.11.2016 09:07:13 239 0

Menevşe " Krom fiyatlarındaki artış ekonomi ve istihdamda hareket yarattı"

Adana Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Atila Menevşe, sektördeki üretimin artırılabilmesi için krom madeni işletmelerinin enerji sıkıntısının çözümlenmesi gerektiğini söyledi

Dünya konjonktürüne bağlı olarak geçtiğimiz yıllarda sürekli gerileyen fiyatların maliyeti karşılamaması üzerine çalıştırdıkları işçileri çıkartmak ve kapılarına kilit vurmak zorunda kalan Türkiye´deki krom madeni işletmelerinin, krom fiyatlarının son bir ay içerisinde yükselişe geçmesiyle birlikte yeniden üretime geçmeye başladıkları bildirildi. Adana Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Atila Menevşe, kromdaki üretim artışının ülke ekonomisine ve istihdama daha iyi yansımalarda bulunabilmesi bakımından sektörün sıkıntılarına çözüm getirilmesini istedi.

Son 10 yıl içerisinde tonu 600-700 dolardan 100 dolara kadar gerileyince sektörde faaliyet gösteren işletmelerin birbiri ardına üretimlerini durdurmak zorunda kaldığı krom madeni sektöründe şu günlerde yeniden bir hareketlenme başladı. Ülkemizin önemli ihraç kalemlerinden birisini oluşturan krom madeni fiyatlarının uzun bir aradan sonra yeniden yükselişe geçmesiyle sektörde yeni bir heyecan yaşanırken, krom madeni işletmelerinin önemli bir istihdam aratması dolayısıyla da faaliyet gösterdikleri yerleşim birimlerinde umutlar yeniden yeşerdi.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Adana Ticaret Odası Başkanı ve Ak Metal A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Atila Menevşe, 2008 yılına kadar yüksek karlılık beklentisiyle sektöre giren firmaların, daha sonraki yıllarda düşüşe geçen fiyatlar yüzünden zarara uğradıklarından işletmelerini kapatmak zorunda kaldıklarını belirterek şunları söyledi:

?Krom madeni en fazla Çin´e ihraç edilmektedir. Dolayısıyla sektördeki fiyatların belirleyicisi de bir anlamda yine Çin olmaktadır. Biz Ak Metal olarak Türkiye krom madeni rezervlerinin yüzde 22´sine sahip olan Adana´nın Aladağ ilçesinde faaliyet gösteriyoruz. Kromdaki fiyatların zirvede olduğu dönemde 1200 olan işçilerimizin tamamını üretime ara verdiğimizde çıkarmak zorunda kalmıştık. Ancak fiyatların yükselmeye başlamasıyla birlikte ilk etapta 350 kişiyi birden işe alarak yeniden üretime başlamış olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Aladağ´da işsizliği önlemenin en önemli çıkış kapısı krom madenlerinin tam kapasite ile işletilmesidir. Bu anlamda hedefimiz işletmemizin eskiden olduğu gibi yine 1200 işçiye istihdam sağlayan, Aladağ, Adana ve ülkemiz ekonomisine destekte bulunan bir firma haline gelmesidir.?(CO)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Harb-İş,“Ücretler yeniden düzenlenmeli “

"YENİLENEBİLİR ENERJİ NASIL TÜRKİYE’NİN ELEKTRİK ÜRETİM KAYNAĞI OLABİLİR"

"Bağımsız olmayan bir Kurulun vereceği karar tartışılır!"

MB Başkanı’ndan enflasyonla ilgili “yol haritası” mesajı

Türkiye, dünya lideri

“İş dünyasının finansmana erişimi kolaylaştırılmalıdır”

TOYP BAŞVURULARINDA SON TARİH 31 AĞUSTOS

Türk Telekom’un “Dijital Türkiye: Yeni Bir Gelecek” temalı Faaliyet Raporu’na 3 ödül

Türkiye’de dijital bankacılığa ilgi artıyor

R+T TURKEY FUARI’NDA HEDEF UZAK PAZARLAR

“TOPLU SÖZLEŞME TİYATROSU SONA ERDİ”

“DEPREM DEĞİL BİNA ÖLDÜRÜR”

Ekonominin kalbi TOBB'da attı

"Emlak zenginleri İstanbul depremi sonrası fakir kalabilir"

Şahin Bilgiç, TOBB Ekonomi Şurası’na katıldı, üyelerinin taleplerini iletti

Dünyaca ünlü çekirdeksiz Sultani üzümde hasat başladı

DÜNYA TAHIL PİYASASINA ‘TAHIL KORİDORU’ ETKİSİ

MYK VE ADASO ARASINDA YETKİLENDİRME PROTOKOLÜ İMZALANDI

"Her 100 kişiden 90’ı Su Yalıtımı Yönetmeliği’nden önce yapılan binalarda oturuyor"

R+T TURKEY FUARI’NDAN İHRACAT SEFERBERLİĞİ

"KRUVAZİYER YOLCU SAYISI % 66,7 ARTTI, FIRSATI İYİ DEĞERLENDİRMELİYİZ"

  • BIST 100

    9716,77%-0,05
  • DOLAR

    32,47% -0,17
  • EURO

    34,91% 0,40
  • GRAM ALTIN

    2434,93% 0,50
  • Ç. ALTIN

    3991,84% -0,04
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı