MCKINSEY DANIŞMANLIK İLE İLGİLİ ELEŞTİRELERE ?ART NİYETLİ PROVOKASYON? YANITI
SİYASET 29.09.2018 22:55:36 625 0

MCKINSEY DANIŞMANLIK İLE İLGİLİ ELEŞTİRELERE ?ART NİYETLİ PROVOKASYON? YANITI

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Bakan Albayrak´ın danışmanlık firması olarak nitelediği McKinsey´i gündeme getirmesinin ardından "ekonominin bu danışmanlık firmasına bırakıldığı" ve "IMF programına dönüldüğü" gibi değerlendirmeler için, ?mantıkla bağdaşmaya

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Amerikan şirketi McKinsey´le yapılan anlaşmayla ilgili eleştirilere yanıt verirken  ´Danışmanlığın hiçbir icra fonksiyonu olmayacak´ dedi. Bakanlık olarak yapılan açıklamada, ?"IMF programına dönüldüğü´ gibi akla hayale gelmeyecek değerlendirmeler yapıldı. Danışmanlığın hiçbir icra fonksiyonu olmayacak. Yeni Ekonomi Programı kapsamında Kamu Maliyesi Değişim ve Dönüşüm Ofisi kurulacak. McKinsey tedbirlerin uygulanmasına liderlik edecek" denildi. Danışmanlığın tek taraflı ve dünyadaki başarılı modellerin Türkiye´ye kazandırılmasıyla sınırlı olacağı iddia edilen açıklamada eleştiriler için, "Ortaya atılan iddialar ucuz siyasi kazanç çabasından başka birsey değildir" ifadeleri kullanıldı

Albayrak, Birleşmiş Milletler 73. Genel Kurul görüşmeleri için New York´a giden Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan´ın heyetinde yer almış,  New York´ta, Türkiye-ABD İş Konseyi´nce düzenlenen 9. Türkiye Yatırım Konferansı´nda Yeni Ekonomi Programı (YEP) ile ilgili şu bilgildri vermişti:

?Yeni program bünyesinde kurulan Maliyet ve Dönüşüm Ofisi için uluslararası yönetim şirketi McKinsey ile çalışmaya karar verdik. 16 bakanlıktan temsilcilerin bulunduğu bu ofis, tüm hedeflerimizi ve sonuçlarımızı her çeyrekte kontrol edecek.?

Bu açıklama üzerine gerek muhalefet gerekse ekonomi çevrelerinden tepki açıklamaları gecikmedi.

CHP Parti Sözcüsü Faik Öztrak da McKinsey´i modern Düyun-u Umumiye olarak niteledi.

Öztrak, ?İşi evirip çevirmeye ihtiyaç yoktur. McKinsey, Türkiye hazinesine kayyum olarak atanmıştır. AKP, iktidarının öyle bir kusuru var. New York´ta doğruları söylüyor, Türkiye´de şaşırıyorlar. Türkiye´nin bir bürokrasisi var. Bu bürokrasiyi bir yana bırakıyorsunuz bunun tecrübesini de bir kenara itiyorsunuz. Kriz, ABD hükümetinin yaptırımlarıyla meydana geldi dediler. Şimdi OVP´nin hedeflerini bir Amerikan şirketi denetleyecek. Bu adeta Düyun-u Umumiye´dir? dedi.

?´Devlet yönetiminin şirketleşmesinde´ bir üst noktaya geçildi?

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Selin Sayek Böke, Twitter´dan yaptığı açıklamada söz konusu kararın ne anlama geldiğini beş başlıkta özetledi.

Böke´nin ?Ekonominin anahtarını, ABD´li McKinsey´e teslim etme kararı ne demek?? başlığıyla yaptığı paylaşım şöyle:

  1. Başkanlık sisteminin daha 3 ay içinde çöktüğünün göstergesi.
  2. IMF ismi geçmeden bir IMF programı yapmanın yan yolunu bulmak.
  3. Devlete ait en gizli bilgilerin bir ABD´li şirkete teslim edilmesi.
  4. Türkiye´de ?devlet yönetiminin şirketleşmesinde? bir üst noktaya geçiş.
  5. Devleti yönetmek için dünya yüküyle ve ?dolar?la ABD´li bir şirkete para ödenmesi.

CHP´li Böke açıklamasını şu sözlerle noktaladı: ?Oysa, yerle bir ettikleri güven böyle parayla satın alınmaz! Daha önce başardık, yine yapabiliriz. Duyun-u Umumiye´yi, ekonomiyi halkın yapacak adımları atacak bir siyasetle aşabiliriz, aşmalıyız.?

AKŞENER´DEN ?YERLİ VE MİLLİ´ ÇIKIŞI

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, sosyal medya hesabından bu konuyla ilgili hükümete yönelik sert eleştirilerde bulundu ve şunları kaydetti:

Damat ?ABD merkezli yönetim danışmanlığı şirketi McKinsey ile çalışmaya karar aldık? dedi. Sormazlar mı, o kadar yerli ve millî diye konuşurken nereden çıktı bu Amerikan şirketi diye? Devletin içini boşattılar, McKinsey adı altında ülkeyi IMF´ye teslim ettiler.

Türkiye Cumhuriyeti´nin anahtarlarını Amerikalı kayyuma veriyorlar.
? TBMM kontrolü yok!
? Sayıştay denetimi yok!
? Merkez Bankası yok!
? Yerli ve millî hiçbir kurumumuz yok!
Beyler, Devletimizi yabancı ülkelere teslim ediyorsunuz.
Türk Milleti sizi asla affetmeyecektir.

BAKANLIK AÇIKLAMASININ TAMAMI

Hazine ve Maliye Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği´nden yapılan yazılı açıklamanın tamamı şöyle:

"Hazine ve Maliye Bakanımız Berat Albayrak 20 Eylül 2018 tarihinde Yeni Ekonomik Program´ı açıklamıştır. Yeni Ekonomik Program´ın temel bileşenlerinden bir tanesi mali disiplin ve bu kapsamda güçlü ve sürdürülebilir kamu maliyesinin sağlanmasıdır. Bu çerçevede, Yeni Ekonomik Program´da kamu maliyesine yönelik harcamalarda tasarruf sağlanması ve ilave gelir üretici tedbirlerin alınması öngörülmüştür. Söz konusu tasarruf ve gelir tedbirlerinin etkin bir şekilde yerine getirilebilmesi amacıyla, Hazine ve Maliye Bakanlığı bünyesinde Kamu Maliyesi Dönüşüm ve Değişim Ofisi´nin kurulacağı ifade edilmiştir. Söz konusu ofis, kamu maliyesine yönelik Yeni Ekonomik Program´da öngörülen tedbirlerin uygulamasına liderlik edilmesinin yanı sıra yeni tedbirlerin süreklilik esası çerçevesinde tasarlanması ve tasarlanan bu ilave tedbirlerin uygulamasından sorumlu olacaktır.

GEREK GÖRÜLDÜĞÜNDE...

Bu ofis, bakanlıklar ve kendi insan kaynağımızdan oluşmaktadır. Söz konusu ofis, tamamı kamu görevlisi olan Hazine ve Maliye Bakanlığı´nın mevcut çalışanlarından kurulmuştur. Kısa süre içinde diğer bakanlıklar, devlet bankaları ve diğer devlet kurumlarından kamu görevlileri de sürece dahil edilecek ve bu şekilde kurumlar arasında ortak iş yapma kültürünün geliştirilmesi ve hızlı sonuç alınması sağlanacaktır. Bu kapsamda ofisin, çalışma yöntemlerinde dünyadaki en başarılı örnekleri analiz edebilmesi için gerek görüldüğünde danışmanlık alması öngörülmüştür.

ART NİYETLİ, PROVOKASYON...

Bu kapsamda, Bakanımızın daha önce kamu ve özel birçok kurumun hizmet aldığı danışmanlık firmalarından birisini gündeme getirmesinin ardından ´ekonominin bu danışmanlık firmasına bırakıldığı´ ve ´IMF programına dönüldüğü´ gibi akla hayale gelmeyecek, mantıkla bağdaşmayan, tamamen art niyetli ve tek amacı provokasyon olan değerlendirmeler yapılmıştır. Bu değerlendirmelerin gerçeklerle uzaktan yakından alakası yoktur. Türkiye için bir kez daha faydalı bir icraat adımı atıldığında, bir kez daha kamuya güçlü bir kurum kazandırılmaya çalışıldığında; yakından tanıdığımız aynı koro olayı çarpıtmak, süreci baltalamak için karşımıza çıkmıştır.

Bu değerlendirmeleri yapanların geçmişlerini bilmesek, basit bir danışmanlık mevzusu ile ilgili yaptıkları çarpıtmayı ´öküzün altında buzağı arama´ olarak değerlendirebilirdik. Ancak, ortaya atılan iddia ve iftiralar art niyetli provokasyon ve ucuz siyasi kazanç çabasından başka bir şey değildir. Söz konusu danışmanlığın, hiçbir icra fonksiyonu ya da yetkisi olmayacaktır. Çalışma alanı tek taraflı ve dünyadaki en başarılı modellerin Türkiye´ye kazandırılması ile sınırlı olacaktır. Türkiye´de ilk defa hayata geçirilecek böyle bir ofisin en doğru modelle kurgulanması sonrasında, güçlü ve yerli insan kaynağımız ile kamuda büyük bir değişim ve dönüşüm süreci başlayacaktır. Yeni Ekonomi Programı ile ilgili ortaya konulan hedeflere ulaşmak için kararlılığımız tamdır."

McKinsey´in Türkiye´deki geçmişi

1995 yılında İstanbul ofisini kuran McKinsey, 1996 yılında (sonradan HSBC adını alacak) Demirbank´ın bireysel bankacılık uygulamalarında danışmanlık yaptı.

2001 Krizi´nden ardından TMSF´ye devredilen Pamukbank´ın Halkbank´la birleştirilmesi önerisi de McKinsey´den geldi. İki banka 2004 yılında Halkbank´ın altında birleşti.

2003 yılında ??Türkiye´de Verimlilik ve Büyüme Atılımının Gerçekleştirilmesi´´ adlı bir rapor hazırlayan McKinsey, ağır borç yüküyle istikrarı yakalayan bir ülke olmadığı saptamasında bulundu.

O dönem Mckinsey Türkiye Genel Müdürü olan David E. Meen, ?Verimlilik ancak rekabetçi ortamda yükselir. Liberalizasyon Türkiye´de diğer ülkeler kadar yapıldı. Özelleştirme ise, tekelleşmenin önüne geçerek hem rekabete katkıda bulunur, hem de verimliliği arttırır. Ancak özelleştirmenin kısa dönemde bazı olumsuz etkileri olur. Gelecek 15 yılda Türkiye liberalizasyon ve özelleştirme yolunda gidecektir. Ancak Türkiye´de politikacılar Liberalizasyon ile özelleştirme ilişkisini doğru bir şekilde kurup halka iletemediler? dedi.

1926 yılında kurulan uluslararası yönetim danışmanlık şirketi McKinsey, dünyadaki 127 ofiste 27 binden fazla çalışana sahip.

New York merkezli şirket, 2018 yılında 10 milyar dolardan fazla gelir elde etti.

 

 iha/haber merkezi


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli