MALAZGİRT SAVAŞININ 946. YILDÖNÜMÜ
GÜNDEM 26.08.2017 23:11:47 579 0

MALAZGİRT SAVAŞININ 946. YILDÖNÜMÜ

Erdoğan, Anadolu´nun altının kanla, üstünün çileyle yoğrulduğunu söyleyerek, "Malazgirt Savaşı, Anadolu´daki çokluk içinde birlikte, günümüzün deyimiyle çoğulculuk anlayışının en somut tezahürüdür" dedi.

Türklere Anadolu´nun kapılarını açan Malazgirt Meydan Muharebesi´nin 946´ncı yıldönümü nedeniyle Anıt Meydan´da düzenlenen kutlamalarda konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Malazgirt Zaferi´nin önemine değindi. Sultan Alparslan ve kutlu askerlerinin kahramanlığını anlatan Erdoğan, "Bundan tam 946 yıl önce mübarek bir Cuma günü Sultan Alparslan, Malazgirt´te kazandığı zaferle Anadolu´yu bizlerin ebedi yurdu yapacak adımı atmıştır. Bir elinde al bayrağı diğer elinde yeşil sancağıyla Anadolu´ya Malazgirt´ten girip Avrupa´nın ortalarına kadar şanla, şerefle, zaferle yürüyen ecdadımızla iftihar ediyoruz. Sultan Alparslan, savaşmak için ordusunun önüne geçtiğinde ´şehit olursam bu beyaz elbisem kefenim olsun, zaferi kazanırsak istikbal bizimdir´ demiştir. Gerçekten de bu zafer milletimize yeni bir vatan, yeni bir istikbal kazandırdı" dedi.

"Anadolu, altı kanla üstü çileyle yoğrulmuş"
Anadolu´nun altının kanla, üstünün çileyle yoğrulduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Malazgirt Zaferi´nden 4 yıl sonra 1075´te İznik´te bu coğrafyadaki ilk devletimiz, Anadolu Selçuklu Devletini kurduk, 2 asır sonra da dünyanın gördüğü en büyük devletlerden biri olan Osmanlı Devleti, Anadolu´ya kök salmaya, 7 iklime hükmetmeye başlamıştır. 946 yıldır bu vatanı korumak için gözlerini kırpmadan canlarını veren tüm şehitlerimize Allah´tan rahmet diliyorum. Bu uğurda ölümü göze alarak mücadele eden tüm gazilerimize Allah´tan sağlık, sıhhat, afiyetler diliyorum. İstiklali ve istikbali için aynı mücadeleyi verecek tüm evlatlarımızın, tüm çocuklarımızın yolu açık olsun. Anadolu, ey Anadolu, cennet vatan Anadolu, altı kanla üstü çileyle yoğrulmuş Anadolu, ecdadımızın emaneti, geçmişimiz Anadolu, çocuklarımıza bırakacağımız en değerli mirasımız, 946 yıldır bizimlesin. Bunca yıldır doğudaki ve batıdaki, kuzeydeki ve güneydeki kardeşlerinin hem köprüsü, hem umudu oldun. Bugün de tüm soydaşlarının, tüm dindaşlarının umudu olmaya devam ediyorsun. Yazık, sana ağlamayan şaire, yazık sana titremeyen vicdana, yazık sana uzanmayan ellere, yazık seni kurtarmayan insana. Ey Anadolu, sen ki asırlarca hem Yavuz Sultan Selim´i, hem Yunus´u bağrında yaşattın. Sen ki asırlarca sevgiyle bakanı yüreğinle, düşmanlıkla bakanı bileğinle karşıladın. Bir asır önce senin kollarını kanatlarını budamakla kalmayıp kalbini de yerinden söküp çıkarmaya niyetlendiler. Galiçka´dan Yemen´e, Trablus´tan Kafkasya´ya kadar saldırıya uğradın. Ama Çanakkale´de, Dumlupınar´da olduğu gibi, 15 Temmuz da Türk milleti sana öyle bir sarıldı ki tüm dünya şaştı kaldı."

"Her tümseğin altında bir şehit yatıyor"
Türk milletinin bağımsızlığından ve namusundan hiçbir zaman vazgeçmediğini dile getiren Erdoğan, "Her tümseğinin altında bir şehit yatma pahasına da olsa Türk milleti bağımsızlığından ve namusundan vazgeçmedi. İşte bunun için Anadolu hikayemizin başladığı yeri, Malazgirt´i, şu toprakları asla unutmamalıyız. Tarihi öğrenmeyenler, onu tekrar yaşamak zorunda kalırlar. Maalesef ülkemizde, Malazgirt Zaferi uzun zaman ihmal edildi. Anadolu´daki varlığımızı, bin yıl önceki Malazgirt´i atlayıp zayıf başarıları daha eskilere götürme çabası beyhudeydi. Malazgirt´i, devleti yönetenler unutsa da bu millet unutmadı. Çağrımızı yaptık ve bugün millet Malazgirt´te. Bu sıcağa rağmen herkes Malazgirt´te. Var olun, berhudar olun. Bu milletle iftihar ediyorum, bu millete olan aşkım farklı, sizlerle iftihar ediyorum. Rabbime hamd ediyorum. Ya Rab, bu kulunu bu milletin bir ferdi olarak yarattın. Ne kadar çalışsak az, çok çalışacağız. İnşallah önümüzdeki yıl Malazgirt bir başka olacak. Buranın imarını farklı bir projeyle ele alacağız. Bu törenleri çok daha fazla ele alacağız. İnşallah bundan sonra devlet ve millet olarak şanlı zaferin, Malazgirt´te, yerinde, önemine, anlamına, mesajına uygun şekilde kutlayacağız. Tıpkı 2023 gibi, 2053 gibi, 2071´de kendimize bir ufuk çizgisi bir kızıl elma olarak belirledik. Sultan Alparslan 1071´de Anadolu´nun kapılarını bize açtı. Biz de 2071 vizyonumuzda hayata geçireceğimiz projelerle Anadolu´yu yeniden gönül coğrafyamızın atan kalbi, nefes alan ciğeri, beynimizin merkezi haline getireceğiz" ifadelerini kullandı.

 


Haber Kaynak : İhlas Haber Ajansı

Gaziantep'te Gezilmesi Gereken Tarihi Mekanlar

30 Ağustos coşkusu Çukurova’da yaşandı

TMMOB İKK,‘Ülkede, Bölgede, Dünyada Barış’ Her Zaman Şiarımız Olacaktır"

ÇGC,‘Bağımsızlık tutkumuz hiç bitmeyecek’

Prof. Dr. Süleyman İrvan:“Basılı gazeteciliğin bittiğini ilan etmek durumundayız”

“30 AĞUSTOS; DÜŞMAN DEVLETLERE ŞAPKA ÇIKARTTIRAN BÜYÜK ZAFER”

TGF "30 Ağustos, Türk Milleti için varlık nedenidir"

ÇGC,“Hür doğup hür yaşamak çok önemli”

30 AĞUSTOS ZAFERİNİ KAZANAN BAŞKOMUTAN DEMOKRATTIR; O'NUN CUMHURİYETİNİ YIKMAK İSTEYENLERİN DEMOKRATİK MEŞRUİYETİ YOKTUR

ÇYDD Türkiye Cumhuriyeti'nin 100., Büyük Taarruz'un 101. yılını Afyonkarahisar'da Kutladı

ULUSAL VE YEREL MEDYADA ZAFER BAYRAMI SERGİSİ DÜZENLENİYOR

26-30 AĞUSTOS 1922 BAŞKOMUTANLIK MEYDAN MUHAREBESİ:KUTSAL SAVAŞ

Ankara'dan Uçakla Günübirlik Ziyaret Edebileceğiniz Şehirler

KAYMAKAM ATAMALARI GERÇEKLEŞTİ

ÇYDD'DEN AFYON BULUŞMASI

Jeoloji Mühendisleri Odası'ndan deprem açıklaması

JMO’dan “17 Ağustos 1999 Depremi” Açıklaması

ÇGC’de kaynaşma yemeği

TGC: "Gazetecilik tutukluluk nedeni olmaktan çıkarılmalıdır"

ADANA BAROSU’NDAN ‘HAK İHLALİ’ İDDİASI

Enerjisa Enerji ve TEMSA’nın Oyungezer Otobüsü Deprem Bölgesinde

  • BIST 100

    9670,53%0,26
  • DOLAR

    32,52% -0,08
  • EURO

    34,78% -0,23
  • GRAM ALTIN

    2421,67% -0,33
  • Ç. ALTIN

    3982,08% -0,92
  • Perşembe 35.8 ° / 20.3 ° false
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false