Lavanta
EKONOMİ 22.09.2019 13:41:00 1893 0

Lavanta'da hasat başladı

Burdur'da toplam 1900 dekara yakın alanda lavanta hasadı tamamlandı.

Burdur Gölü kuzeyinde Karakent köyünde yer alan Lisinia Doğa Yaşam Alanı, bölgede toplamda 1900 dekara yakın alanda üretim yaptığı lavantaların hasadını tamamladı. 10 yılı aşkın süre önce kurulan Lisinia Doğa Yaşam Alanı'nda bölgedeki göller ve su kaynaklarının korunması amacıyla başta lavanta olmak üzere kekik, adaçayı gibi susuz yetişebilen tıbbi ve aromatik üretimi binlerce dönüm alana yayıldı.

HAZİRAN- TEMMUZDA MOR ŞÖLEN

Lisinia Doğa Yaşam Alanı kurucusu veteriner hekim Öztürk Sarıca, Karakent Köyü, Yeşilova'ya bağlı Akçaköy ve Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi yerleşkesi olmak üzere üç alanda toplamda 1900 dekar lavanta üretimi yapıyor. Bu yıl haziran ayı sonunda ilk olarak Karakent'te çiçeklenen lavantalar, temmuz başında da Akçaköy'deki Avrupa'nın ve Türkiye'nin en büyük lavanta bahçesi olan 375 dekarlık Lavanta Deresi'nde çiçeklendi.

500 BİNİ AŞKIN ZİYARETÇİ

Mor rengiyle uçsuz bucaksız manzaralar sunan lavantalar, yaklaşık 1.5 aylık dönemde toplamda 500 bini aşkın ziyaretçi ağırladı. Bu yıl havaların sıcak ve yağışın az olması nedeniyle lavanta sezonu ağustos ayı ortalarında sona ererken, lavantaların hasadı ve yağının çıkartılması işlemleri ise yaklaşık bir ay sürdü.

EKOTURİZM

1900 dekardaki lavantaların büyük bölümünün ekoturizm kapsamında demet, bir kısmının da krem, kolonya, yağ olarak ziyaretçilere satıldığını belirten Öztürk Sarıca, haziran sonu başlayıp ağustos ortalarına kadar süren lavantaların mor şöleni döneminde Lisinia'da 400 bin, Akçaköy Lavanta Deresi'nde de 100 bini aşkın yerli ve yabancı ziyaretçi ağırladıklarını söyledi.

UÇSUZ BUCAKSIZ LAVANTA

Akçaköy'deki bahçenin, insanların uçsuz bucaksız lavanta görmeye geldiği alan olduğunu belirten Sarıca, "375 dekarla Türkiye ve Avrupa'nın en büyük görseli bulunan lavanta bahçesi. 12 açıdan fotoğrafta bahçe her yönüyle farklı görünüyor. Arkasındaki dağ profiliyle de zengin. Sıraların düzgünlüğü, gündoğumu ve günbatımında farklı renkler oluşması hem düğün hem de fotoğraf sanatçıları için zengin görsellik sunuyor" dedi.

LAVANTA YAĞI FİYATLARI ARTTI

Demet ve ürün satışı dışında bu yıl hasat edilen lavantalardan yaklaşık 1.5 ton lavanta yağı elde ettiklerini belirten Sarıca, intermedia tür lavanta yağının geçen yıl 30 Euro olan kilogram fiyatının bu yıl 40-50 Euro'ya, angustifolia tür lavanta yağının da 60-80 Euro'ya kadar yükseldiğini dile getirdi. Fiyatın hem dünyada hem de ülkemizde lavanta yağı kullanımının artmasına bağlı olduğunu belirten Sarıca, "Lavanta yağı ciddi anlamda değer kazandı" dedi.

TÜRKİYE'DE 13 BİN DEKAR

Türkiye'de lavanta üretim alanı miktarının 13 bin dekarı geçtiğini belirten Sarıca, ama hala lavanta yağı gereksiniminin tamamını karşılayabilme durumundan uzak olunduğunu söyledi. Sarıca, "Türkiye önümüzdeki 10 yıl içindeki yeni dikimlerle ancak lavanta yağı ihtiyacını karşılayabilecek. O yüzden lavanta su tüketmeyen bitkiler noktasında da revaçta. Küresel ısınmayla sularımızı kaybettiğimizi de düşünürsek ki özellikle Göller Yöresi'nde gelecek nesiller için su tüketmeyen bitkiler, bilhassa lavantanın dikimi çok önemli" dedi.


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Harb-İş,“Ücretler yeniden düzenlenmeli “

"YENİLENEBİLİR ENERJİ NASIL TÜRKİYE’NİN ELEKTRİK ÜRETİM KAYNAĞI OLABİLİR"

"Bağımsız olmayan bir Kurulun vereceği karar tartışılır!"

MB Başkanı’ndan enflasyonla ilgili “yol haritası” mesajı

Türkiye, dünya lideri

“İş dünyasının finansmana erişimi kolaylaştırılmalıdır”

TOYP BAŞVURULARINDA SON TARİH 31 AĞUSTOS

Türk Telekom’un “Dijital Türkiye: Yeni Bir Gelecek” temalı Faaliyet Raporu’na 3 ödül

Türkiye’de dijital bankacılığa ilgi artıyor

R+T TURKEY FUARI’NDA HEDEF UZAK PAZARLAR

“TOPLU SÖZLEŞME TİYATROSU SONA ERDİ”

“DEPREM DEĞİL BİNA ÖLDÜRÜR”

Ekonominin kalbi TOBB'da attı

"Emlak zenginleri İstanbul depremi sonrası fakir kalabilir"

Şahin Bilgiç, TOBB Ekonomi Şurası’na katıldı, üyelerinin taleplerini iletti

Dünyaca ünlü çekirdeksiz Sultani üzümde hasat başladı

DÜNYA TAHIL PİYASASINA ‘TAHIL KORİDORU’ ETKİSİ

MYK VE ADASO ARASINDA YETKİLENDİRME PROTOKOLÜ İMZALANDI

"Her 100 kişiden 90’ı Su Yalıtımı Yönetmeliği’nden önce yapılan binalarda oturuyor"

R+T TURKEY FUARI’NDAN İHRACAT SEFERBERLİĞİ

"KRUVAZİYER YOLCU SAYISI % 66,7 ARTTI, FIRSATI İYİ DEĞERLENDİRMELİYİZ"

  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,35
  • EURO

    34,75% 0,10
  • GRAM ALTIN

    2507,64% 0,95
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 25.6 ° / 13 ° Güneşli