KURUCUMUZ AHMET REMZİ YÜREGİR´İ ÖLÜMÜNÜN 64. YILDöNÜMÜNDE SAYGI İLE ANIYORUZ
GÜNDEM 6.10.2015 18:01:01 642 0

KURUCUMUZ AHMET REMZİ YÜREGİR´İ ÖLÜMÜNÜN 64. YILDöNÜMÜNDE SAYGI İLE ANIYORUZ

Yeni Adana Gazetesinin Kurucusu Ahmet Remzi Yüregir 7 Ekim 1951 günü İstanbul`da geçirdiği bir trafik kazası sonucu kurtarılamayarak hayata veda ederken, geride mücadele dolu bir 59 yıl ve görevini bugüne kadar sürdürmeyi başarmış bir gazete bırakıyordu

Ahmet Remzi Yüregir Osmanlı İmparatorluğu`nun son döneminde ortaya çıkan belirli bir yapıdaki neslin bir örneğidir. Ellerinin altından uçup giden bir devlet düzeni ve toplumsal değerler, azınlık unsurların başkaldırıları ile ihanete varan eylemleri Birinci Dünya Savaşının sürüp gittiği yıllar o zamanın genç insanlarını oldukça derinden yaralamış ve etkilemiş olmalıydı.

Ahmet Remzi Yüregir Adana Öğretmen Okulunu bitirip, mesleğine başladığı yıllarda İmparatorluğun yıkımına neden olacak Büyük Savaş patladı. Yedeksubay olarak silah altına alındı. Mütareke yapıldığında Adana`da kısa bir süre sonra Fransız işgaline karşı birlikte direnişe girişecekleri Avni Doğan ile birlikte idi.

Ahmet Remzi Yüregir`in Mütareke`nin ilk günleri ve Çukurova`nın düşman işgalinin başlangıcına rastlayan dönemdeki yaşamı ayrı bir yazıya konu olacak kadar hareketlidir. Zaten bu konuları kendisi Yeni Adana Gazetesinde iki kez hayatta iken, bir kez de ölümünden sonra anılarında ayrıntılı biçimde anlatmıştır.

Yine aynı yazılarında Ahmet Remzi Yüregir, YENİ ADANA Gazetesinin kuruluşuna neden olan gelişmelerin, gazetenin kapatıldıktan sonra kendisini bir kadın çarşafına bürünerek kent dışına zor atışını, gazetenin daha sonra Pozantı`da yayına devam edişini, Toroslar`dan sürdürülen kurtuluş savaşını, kendisinin Müdafai Hukuk Cemiyeti`nde aldığı rolü ve İstihbarat Müdürü olarak Kuvayi Milliyeye katkılarını, bu arada gazetenin üstlendiği büyük işlevleri ayrıntıları ile anlatmıştır.  Bu konular Yeni Adana Gazetesi`nin 97 yıllık yaşamı boyunca çeşitli vesileler ile bölüm bölüm dile getirilmiştir.  Yine aynı şekilde  Kurucumuzun kurtuluş sonrasındaki gazeteci ve siyaset adamı olarak üstlendiği görevler de kimi etkinlikler ve sütunlarımızda yer alan konular arasında anlatılmıştır.

Ahmet Remzi Yüregir´in 1946 seçimlerinde Seyhan Milletvekili olarak TBMM`ne girdiği dönem ise yaşamının son evresinde ilkeleri doğrultusunda gerçekleştirdiği önemli hizmetler arasında yer almayı hak etmektedir. CHP iktidarının son yıllarında Ahmet Remzi Yüregir grubunda adeta tek başına bir muhalefet kanadı idi. Muhalefet konusu ise 1946 seçimlerinin korkusunu iliklerinde hisseden parti yöneticilerinin, oy kaygısı ile laiklik konusunda ve Osmanlı hanedanına yaklaşımı konusunda tavizler vermeye niyetli oluşuydu. İrtica hortlamak üzere idi ve Ahmet Remzi Yüregir Devrim Kanunlarının o günün koşullarında yeterince titizlik uygulanmadığından şikayetçi idi. Dört yıllık parlamenterliği sırasında hep bu konuların takipçisi oldu. Particiliği partizanlıkla ayrı tutan bir görüşle, gerekirse kendi partisinin dahi eleştirebileceği kanısını taşıyarak hareket etti. 

1950 seçimleri CHP`yi iktidardan uzaklaştıran bir büyük değişimi de beraberinde getirdi. Milletvekili seçilemediği bu seçimler sonrasında yeniden gazetecilik yapmaya yönelmeyi uygun buldu. Bu kez CHP`nin İstanbul`da yayınlamayı düşündüğü İnkılâp isimli bir gazetenin parti adına hazırlıklarına başladı. Mağlup CHP`nin boş genel merkez binasına gidip, çöküşü yeniden yapılanmaya dönüştürme çabasına giren ender politikacılardan biriydi. 1950-51 yıllarında... 

İşte gazetenin kuruluş hazırlıklarına devam ederken 4 Ekim sabahı Galata köprüsü üzerinde bir taksinin çarpması sonucu ağır yaralandı. 7 Ekim 1951 günü yaşama veda etti.

59 yıllık yaşamına sığdırdığı gazetecilik, politikacılık ve hepsinin ötesinde "DAVA ADAMLIĞI" hiçbir maddi varlığın güvencesi olmaksızın Ahmet Remzi Yüregir`e çok önemli şeyleri kanıtlama olanağını yaratmıştır.

Köşe dönücü olmadan, işbilir ve işbitirici politikalar gütmeden, sadece çağdaş düşüncelerin ışığında, onurlu özgür ve bağımsız yaşama kararlılığı ile bir halk çocuğu kendi yaşam süresinin dışına taşabilen hizmetler de yapabilir.

Nitekim Ahmet Remzi Yüregir bugün dürüst ve tutarlı yaşamı, halkına ve dava arkadaşlarına vefalı davranışları ile halen anılardadır. Bunun da ötesinde işgal günlerinin karanlıklarında yayınlamaya başladığı gazetesi halen ayaktadır. Yeni Adana yeni atılımlarla ömrüne bir bu kadar süre katmanın inancını tazeleme peşindedir. Her sabah "kurucusu" olarak lejandının altını süslediği YENİ ADANA Gazetesi de, Ahmet Remzi Yüregir`in ilkelerini, umutlarını ve davasını sürdürme yolundadır.

Evlatları ve gazete mensupları olarak  Ahmet Remzi Yüregir`i yine bir 7 Ekim günü kendi gazetesinde saygı ve rahmetle anıyoruz.

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Gaziantep'te Gezilmesi Gereken Tarihi Mekanlar

30 Ağustos coşkusu Çukurova’da yaşandı

TMMOB İKK,‘Ülkede, Bölgede, Dünyada Barış’ Her Zaman Şiarımız Olacaktır"

ÇGC,‘Bağımsızlık tutkumuz hiç bitmeyecek’

Prof. Dr. Süleyman İrvan:“Basılı gazeteciliğin bittiğini ilan etmek durumundayız”

“30 AĞUSTOS; DÜŞMAN DEVLETLERE ŞAPKA ÇIKARTTIRAN BÜYÜK ZAFER”

TGF "30 Ağustos, Türk Milleti için varlık nedenidir"

ÇGC,“Hür doğup hür yaşamak çok önemli”

30 AĞUSTOS ZAFERİNİ KAZANAN BAŞKOMUTAN DEMOKRATTIR; O'NUN CUMHURİYETİNİ YIKMAK İSTEYENLERİN DEMOKRATİK MEŞRUİYETİ YOKTUR

ÇYDD Türkiye Cumhuriyeti'nin 100., Büyük Taarruz'un 101. yılını Afyonkarahisar'da Kutladı

ULUSAL VE YEREL MEDYADA ZAFER BAYRAMI SERGİSİ DÜZENLENİYOR

26-30 AĞUSTOS 1922 BAŞKOMUTANLIK MEYDAN MUHAREBESİ:KUTSAL SAVAŞ

Ankara'dan Uçakla Günübirlik Ziyaret Edebileceğiniz Şehirler

KAYMAKAM ATAMALARI GERÇEKLEŞTİ

ÇYDD'DEN AFYON BULUŞMASI

Jeoloji Mühendisleri Odası'ndan deprem açıklaması

JMO’dan “17 Ağustos 1999 Depremi” Açıklaması

ÇGC’de kaynaşma yemeği

TGC: "Gazetecilik tutukluluk nedeni olmaktan çıkarılmalıdır"

ADANA BAROSU’NDAN ‘HAK İHLALİ’ İDDİASI

Enerjisa Enerji ve TEMSA’nın Oyungezer Otobüsü Deprem Bölgesinde

  • BIST 100

    9645,02%-0,50
  • DOLAR

    32,56% 0,14
  • EURO

    34,81% 0,49
  • GRAM ALTIN

    2417,74% -0,61
  • Ç. ALTIN

    4073,33% 0,00
  • Çarşamba 35.2 ° / 19.1 ° Güneşli
  • Perşembe 35.8 ° / 20.3 ° false
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false