KUDÜS İÇİN YURT ÇAPINDA PROTESTOLAR
DÜNYA 8.12.2017 15:12:12 322 0

KUDÜS İÇİN YURT ÇAPINDA PROTESTOLAR

ABD Başkanı Donald Trump´ın Kudüs´ü İsrail´in başkenti olarak tanıması kararı tüm Türkiye´de Cuma namazı sonrası tepkilere yol açtı

Türkiye´nin tüm illerinde ABD´nin Kudüs ile ilgili  kararı Cuma namazı sonrası protesto edildi.

Adana´da Cuma namazı çıkışı Kudüs kararı protesto edildi

 Adana´da, ABD Başkanı Donald Trump´ın Kudüs´ü İsrail´in başkenti olarak tanıma kararı cuma namazı çıkışında protesto edildi. 

Seyhan ilçesinde bulunan Kemeraltı Camisi´nde cemaat cuma namazı sonrası Trump´ın Kudüs kararını protesto etmek için toplandı. Cemaat ellerinde döviz, Türk ve Filistin bayraklarıyla "Katil ABD, Filistin´den defol" sloganları attı. Daha sonra grup adına Mahmut Eraslan yaptığı konuşmada, Kudüs´ün Filistin toprağı olmasına rağmen Trump´ın bu kararının kabul edilemez olduğunu, bütün Müslümanların birleşerek buna karşı durması gerektiğini söyledi. 

Konuşmanın ardından dua edildi. 

Protestoya AKP Adana milletvekilleri Fatma Gül Demet Sarı ve Tamer Dağlı da katıldı.

Sabancı Merkez Camisi´nde kılınan cuma namazının ardından  da cemaatin bir kısmının da katılımıyla Köklü Değişim Platformu tarafından basın açıklaması yapıldı.

Grup adına basın açıklamasını okuyan Muhammet Ali Tuluk, Kudüs ve Mescid-i Aksa´nın kınama ve barış mesajlarıyla kurtarılamayacağını belirterek şunları söyledi:

?Kudüs, Müslümanların kanları ile fethedilmişti. Mescid-i Aksa üç kutsal mescidimizden birisi ve ilk kıblemizdir. Bu nedenle Kudüs istediğiniz gibi İsrail´e başkent değil, olsa olsa mezar olacaktır. Hatta ve hatta çok yakında Müslümanlar hilafeti yeniden ikame ederek paramparça olan İslam ümmetini birleştirecek ve Mescid-i Aksa´yı siyonistlerin pisliklerinden temizleyeceklerdir. Kudüs´ün ve Mescid-i Aksa´nın kurtuluşu ancak ´Kudüs işgal altındayken bize gülmek haram olsun´ diyen Selahaddinler gibi komutanlarla kurtulur.? 

Trump´ın Kudüs kararı Mersin´de protesto edildi

 AK Parti İl Başkanlığı üyeleri ile Mersin Gönüllü Kuruluşlar Platformu ve vatandaşlar, ABD´nin Kudüs´ü İsrail´in başkenti olarak tanımasını protesto etti. 

Cuma namazı sonrası Ulu Cami önünde bir araya gelen vatandaşlar, ABD ve İsrail´e olan tepkilerini dile getirdiler. Burada konuşan AK Parti Mersin İl Başkanı Cesim Ercik, Trump´ın hukuksuz açıklamasının insanlık vicdanını yaraladığını ve bölgedeki sorunları derinleştirdiğini söyledi. Kudüs´ün tüm Müslümanların kırmızı çizgisi olduğunu kaydeden Ercik, "Bu bölgemizde barışı ve istikrarı tehdit etmeye yönelik bir adımdır. Alınan kararın, İsrail ve Filistin toplumları arasındaki husumeti arttırmaktan başka sonucu olmayacaktır. Asla kabul edilemez gördüğümüz bu karadan en kısa sürede dönülmelidir. İslam´ın sesini susturmak, kendi kurguları olan terör örgütlerini bahane ederek Müslümanların iradelerini esir etmek isteyenler, tarihte defalarca olduğu gibi yine hüsrana uğrayacaktır. Türkiye´nin insanlığın silueti olan Kudüs´ün mahremiyetine yönelik bu saldırı karşısında Cumhurbaşkanımızın liderliğinde ortaya koyduğu güçlü tepkinin sonuna kadar arkasındayız" diye konuştu.

Mersin Gönüllü Kuruluşlar Platformu Dönem Sözcüsü Mesut Kayacı ise ABD ve İsrail´in kanlı ortaklığının devam ettiğini söyleyerek, "İslam coğrafyasında kim kendi halkına rağmen ABD ve İsrail ile iş tutmuşsa sonu hüsran olmuştur. ABD ve İsrail, İslam ülkelerinin yöneticilerinden kendilerine dost edinmezler, sadece kullanırlar ve vakti gelince de çöpe atarlar. Kudüs bizim onurumuzdur, iffetimizdir. Böyle hadsiz ve hukuksuz bir sürece kimse reel politik söylemiyle izahat getiremeyecektir. Kudüs´e sahip çıkmayana sahip çıkılmayacaktır. Kudüs´ü siyonist İsrail´e terk eden kendisinin de terk edilmiş bulacaktır. Kudüs için adım atan kendi onurunu, iffetini, izzetini koruyacaktır. Roma ve Bizans´ın akıbeti ne olduysa Amerika ve İsrail´in de akıbeti de o olacaktır. Zafer inananlarındır ve zafer yakındır" ifadelerini kullandı.

VAN´DA KUDÜS İÇİN HİLAFET SESLERİ

Köklü Değişim Van Temsilciliği, ABD yönetiminin Kudüs´ü İsrail´in başkenti olarak tanımasına tepki gösterdi. Köklü Değişim Van Temsilciliği, Hz. Ömer Camisi´nde cuma namazı sonrasında bir basın açıklaması düzenledi. Burada temsilcilik adına basın metnini okuyan Mehmet Sami Lenk, ABD Başkanı Trump´ın Müslümanların ilk kıblesi olan Kudüs´ü; Yahudi varlığının başkenti olarak tanımasının hezeyanının kendi nazarlarında yok hükmünde olduğunu belirterek, ?Kudüs asla Yahudilerin başkenti olmayacaktır. Tekrar tekrar ifade ediyoruz ki Kudüs; olsa olsa ancak onlara mezar olacaktır? dedi.
Yahudilerin mübarek topraklarda yıllardır fesat saçtığını, Mescid-i Aksa´yı kirlettiğini ve Filistinli Müslümanları katlettiğini vurgulayan Lenk, ?Bütün bunları yaparken çevresindeki işbirlikçi ve kiralık rejimlere güveniyorlar. Eğer ki bu rejimlerin ihaneti, alçaklığı ve zilleti olmamış olsaydı, Yahudiler kutsal Mescid-i Aksa´da asla taşkınlık yapamazlardı. Ey Müslümanlar! Kudüs ve Mescid-i Aksa kınama mesajları ile kurtulmaz. İslam Konferansı Örgütünün yemekli toplantıları ile kurtulmaz, iki devletli çözümden bahsetmekle kurtulmaz. Kudüs´ün ve Mescid-i Aksa´nın kurtuluşu ancak, ?Kudüs işgal altında iken bize gülmek haram olsun´ diyen Selahaddin gibi komutanlarla kurtulur. Hz. Ömer gibi Raşid halifelerle kurtulur? ifadesini kullandı.
?Kahrolsun ABD´, ?kahrolsun İsrail´ ve ?Kudüs için hilafet´ sloganları atan kalabalık, tekbir getirerek dağıldı. 

 ***

ABD´nin Kudüs kararı Esenyurt´ta protesto edildi

Esenyurt´ta Cuma namazı sonrası toplanan binlerce kişi ellerinde Filistin bayrakları ile ABD Başkanı Donald Trump´un Kudüs kararına hep bir ağızdan karşı çıkarak Filistin´e destek mesajları verdi.

Yarın sabah namazında Sultanahmet Cami´nde ve öğlen Esenyurt´ta "Kudüs´ü Düşünme Nöbeti" ile devam edilecek olan programların ilki Cuma namazı sonrası Esenyurt Cumhuriyet Namazı´nda toplanan binlerce kişi ile başladı. Başkan Kadıoğlu´nun basın açıklaması yaptığı programda, ellerinde Türk ve Filistin bayrağı taşıyan vatandaşlar hep bir ağızdan tekbir getirerek, Filistin´e destek verdi. 

Kayseri´de ABD ve İsrail´e tepki gösterildi

AkP  Develi İlçe Teşkilatı Cuma namazından sonra Develi meydanında ABD´nin Kudüs kararını yapılan açıklama ile protesto etti.

Düzenlenen basın açıklamasına Develi Belediye Başkanı Cabbar, AKP Develi İlçe Yönetimi, STK Temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

AKP Develi yönetimi adına açıklama yapan Harun Yavaş, "Bu olay bölgemizde barış ve istikrarı tehdit etmeye yönelik bir adımdır. Alınan karar İsrail ve Filistin toplumları ile aramızdaki husumeti artırmaktan başka bir şey olmayacaktır. Asla kabul edilemez gördüğümüz bu karardan en kısa sürede dönülmelidir."

KOÜ öğrencilerinden ABD Başkanı Trump´ın Kudüs açıklamasına tepki

 ABD Başkanı Donald Trump´un, Kudüs açıklamasını protesto etmek amacıyla Anadolu Gençlik Derneği Kocaeli Şubesi Kocaeli Üniversitesi Komisyonu tarafından eylem düzenlendi. Eylem sırasında basın açıklaması yapan Anadolu Gençlik Derneği Kocaeli Üniversitesi Komisyonu Başkanı Mücahit Sarımsakçı, ?Amerika Birleşik Devletleri ve İsrail´in kanlı ortaklığı ve işgal planları devam ediyor. 2003´te ABD dışişleri bakanının ?Orta Doğu´da 22 ülke dönüşüme uğrayacak´ söylemi, harap olan onca ülkeden sonra, 2017´de başkent değiştirme noktasına gelmiştir. Siyonizm taşeronu Tramp, Filisti´in başkenti Kudüs´ü İsrail´in başkenti olarak tanıyacaklarına ve Amerika Büyükelçiliğini Kudüs´e taşıyacaklarına dair değiştirme açıklamasında bulunmuştur. Kudüs ile ilgili böyle hadsiz ve hukuksuz bir tasarruf ABD´yi de İsrail´i de hiç ummadıkları bir netice ile karşı karşıya bırakacaktır,? dedi.

Ağrı´da Cuma Namazı çıkışı Kudüs protestosu

Ağrı´da Cuma Namazı Çıkışı binlerce vatandaş ABD Başkanı D. Trump´un, Tel Aviv´de yer alan ABD´nin Büyükelçiliğini Kudüs´e taşıyacaklarını açıklaması ve Kudüs´ü İsrail´in başkenti olarak tanıma kararı protesto etti.

Ağrı´da Sivil Toplum Kuruluşları Ağrı Özgür Kudüs Sivil İnisiyatifi çatısı altında merkez camiinde kılınan Cuma Namazı´nın ardından binlerce vatandaş ile birlikte ABD ve İsrail´i protesto etti.

ABD´ye Kudüs tepkisi çığ gibi büyüyor

ABD Başkanı Donald Trump´ın Kudüs açıklaması üzerine Kilis Sivil Dayanışma Platformu ile AKPliler´den tepki geldi Cuma Namaza sonrası Hacı Derviş Camiinde gerçekleştirilen basın açıklamasına, Kilis Belediye Başkanı Hasan Kara, AK Parti Kilis milletvekili Reşit Polat, Mustafa Hilmi Dülger, AK Parti Kilis İl Başkanı İzzet Toprak ile AK Partililer ve sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı.

AKP Kars İl teşkilatından ABD´ye tepki

AKP Kars İl teşkilatından ABD Başkanı Donald Trump´ın Kudüs açıklamasına tepki geldi.AKP Kars İl Başkanı Adem Çalkın, Milletvekili Selahattin Beyribey ve İl teşkilatıyla Cuma namazı sonrasında Fethiye Cami önünde toplanarak ABD´ye tepki gösterdi.

Süryanilerden ABD´nin Kudüs kararına tepki

ABD Başkanı Donald Trump´ın Kudüs kararına tepki gösteren Midyat Süryani Kültür Derneği Başkanı Ayhan Gürkan, ?Bölgemize ve insanlara zulüm, kan ve düşmanlık getiren her kararı kınıyoruz. Bir an önce bu kararından vazgeçmelerini istiyoruz? dedi.

Midyat´ta bulunan Süryani Kültür Derneği Başkanı Ayhan Gürkan, ABD Başkanı Donald Trump´ın Kudüs kararına tepki gösterdi. Trump´ın attığı bu adımın Filistin topraklarına ve Ortadoğu´ya barış getiremeyeceğinin kesin olduğunu belirten Gürkan, ?Kudüs her üç din için kutsal bir yerdir. Bence ortak bir çözüm yolu bulunması gerekiyordu ve Filistin-İsrail arasında bir barış süreci vardı. Keşke bu barış süreci bu şekilde sonuçlanmasaydı çok güzel bir şekilde taçlandırılsaydı ama maalesef ABD Başkanının açıklaması başta Filistinlilere büyük bir zulümdür, tüm İslam ülkeleri için de aynı şekilde? dedi.

Hristiyanlar olarak kararı tasvip etmediklerini ifade eden Gürkan, ?Çünkü barışın, kardeşliğin dışına çıkamıyoruz ve İsa Mesih´in doğum gününü kutlamaya hazırlanıyoruz. Noel bayramı ve bu doğum Beyt Lehm´de Filistin topraklarında gerçekleşti. İsa Mesih dünyaya barışı getirdi, barışı getirmek için tanrıyla insanları barıştırdı ve gönül isterdi ki böyle bir barışla her üç dinin memnun olacağı çözüm olsaydı ama maalesef olmadı. Bölgemize, insanlara zulüm, kan, düşmanlık getiren her kararı kınıyoruz. Kesinlikle bir an önce bu kararından vazgeçmelerini istiyoruz,? dedi.

Hakkari´de ABD´ye tepki protestosu

Hakkari il merkezi, Yüksekova ve Şemdinli ilçelerinde bir araya gelen kalabalık, ABD´nin ?Kudüs´ kararına tepki gösterdi.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump´ın Tel Aviv´de yer alan ABD Büyükelçiliğini Kudüs´e taşıyacaklarını açıklaması ve Kudüs´ü İsrail Devleti´nin başkenti olarak tanıma kararı, Hakkari´de protesto edildi. H. Sait Camisi çıkışında bir araya gelen kalabalığa AK Parti Hakkari İl Başkanı Emrullah Gür de destek verdi. Kalabalık adına konuşan AK Parti Hakkari İl Başkan Yardımcısı Necmettin Hakkari´nin Şemdinli ilçesinde de bir araya gelen kalabalık, ABD´nin Kudüs´ü İsrail´in başkenti olarak tanıması kararını protesto etti. Ulu Camii önünde toplanan kalabalık, ?kahrolsun İsrail´, ?kahrolsun ABD´, ?katil İsrail, Filistin´den defol´, ?Filistin halkı yalnız değildir´ sloganları attı. Yapılan açıklamanın ardından kalabalık yürüyüş yaparak protestolarını sonlandırdı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan´ın memleketi Kudüs için ayakta

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump´ın Kudüs´ü İsrail´in başkenti olarak tanıyacağını açıklaması tüm yurtta olduğu gibi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´ın memleketi Rize´de de Cuma Namazı sonrasında protesto edildi.

Rize AK Parti İl Başkanlığı ve İnsani Yardım Vakfı (İHH) tarafından organize edilen Kudüs Yürüyüşü Cuma Namazı´nın ardından Rize Sahil Camisi´nde yapılan basın açıklamasının ardından gerçekleştirildi.
Basın açıklaması AK Parti İl Başkan Yardımcısı Yunus Çoruh tarafından okundu. Çoruh Konuşmasında,´´ABD´nin Kudüs´te büyükelçilik açma kararı, sorumsuz, hukuksuz; dünyayı terörize etme girişimidir. ABD bütün yeryüzünü ateşe atmaya niyetlenmiştir. Hazreti Ömer efendimizin mirası, Selahattin Eyyübi´nin rüyası, Sultan ll. Abdulhamid Han´ın davası Kudüs için Rize halkı olarak tek vücut olacağız. Müslümanların ilk kıblesine, Resulullah´ın miracına sahip çıkmak; Kudüs´ün dünya müslümanlarının başkenti olduğunu haykırmak için bütün kardeşlerimizi duyarlı olmaya davet ediyorum´´ ifadesini kullandı.
Açıklamanın ardından yüzlerce vatandaş ellerindeki dövizlerle beraber Rize Memiş Ağa Parkı´na kadar tekbirlerle yürüdüler.

AK Parti İl Başkanı Dağdelen: ?Kudüs kırmızı çizgimizdir?

Kırıkkale AK Parti İl Yönetimi adına ABD´nin aldığı Kudüs kararına yönelik açıklamalarda bulunan İl Başkanı Nuh Dağdelen, Kudüs´ün Cumhurbaşkanı Erdoğan´ın da bahsettiği gibi kırmızı çizgileri olduğunu dile getirdi.
Kırıkkale´de kılınan cuma namazı sonrası Adalet ve Kalkınma Partisi İl Yönetimi ve AK Partili yöneticiler, Merkez Nur Cami avlusunda, ABD Başkanı Donald Trump´ın Kudüs´ü İsrail´in başkenti olarak tanımasını protesto ettiler.

Siverek´te binlerce kişi Trump´un kararına tepki gösterdi

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump´un ´Kudüs´ü İsrail´in başkenti olarak tanıma vakti gelmiştir´ kararına bir tepki de Siverek ilçesinden geldi.

Cuma namazının ardından Kanlıkuyu meydanında bir araya gelen binlerce kişi, slogan atarak Trump´un kararına tepki gösterdi. Kudüs Platformu´nun çağrısıyla düzenlenen basın açıklamasına katılan kadın ve erkekler, kararı lanetleyen dövizler taşıyarak, kararın hukuk dışı olduğunu dile getirdi.

Van´da ABD´nin ?Kudüs´ kararına tepki

AK Parti Van İl Başkanlığı, Köklü Değişim Van Temsilciliği ile Yüzüncü Yıl Üniversitesi öğrencileri tarafından ayrı ayrı düzenlenen protestolarla ABD Başkanı Donald Trump´ın Kudüs´ü İsrail´in başkenti olarak tanımasına tepki gösterildi.

AK Parti Van İl Başkanlığı tarafından organize edilen ve kentteki birçok sivil toplum kuruluşunun destek verdiği basın açıklaması için yüzlerce vatandaş cuma namazını müteakip Yukarı Nurşin Camii´nde bir araya geldi. ?Kudüs davamız? şeklinde başlayan basın metnini okuyan AK Parti Van İl Başkan Vekili Adnan Yörük, ?Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump´ın hukuksuz Kudüs açıklaması, insanlık vicdanını yaralamış ve bölgemizdeki sorunları derinleştirmiştir. Cumhurbaşkanımızın kesin şekilde ilan ettiği üzere Kudüs, tüm Müslümanların kırmızı çizgisidir. Bu, bölgemizde barışı ve istikrarı tehdit etmeye yönelik bir adımdır. Alınan kararın, İsrail ve Filistin toplumları arasındaki husumeti arttırmaktan başka sonucu olmayacaktır? dedi.

Kabul edilemez karardan hemen dönülmesi gerektiğini ifade eden Yörük, ?İslam´ın sesini susturmak, kendi kurguları olan terör örgütlerini bahane ederek Müslümanların iradelerini esir etmek isteyenler, tarihte defalarca olduğu gibi yine hüsrana uğrayacaklardır. İslam´ın harem-i izzeti olan Kudüs´ü tacize teşebbüs edenler; Türküyle, Arabıyla, Kürdüyle tüm Müslümanlarda Selahaddin Eyyubi ruhunun dirilip karşılarına dikildiğini göreceklerdir? şeklinde konuştu.

YYÜ öğrencileri Kudüs için yürüdü

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) öğrencileri, ABD Başkanı Donald Trump´ın Kudüs´ü İsrail´in başkenti olarak tanıma ve Tel Aviv´deki büyükelçiliklerini Kudüs´e taşıma kararına tepki yürüyüşü gerçekleştirdi. Van YYÜ Öğrenci Konseyi ile Üniversite Ak Gençlik Topluluğu (ÜNİAK) organizesiyle cuma namazını müteakip YYÜ Merkez Camii önünde bir araya gelen öğrenciler, ellerinde Filistin ve Türk bayrakları ile otobüs durağına kadar yürüyüş yaptı.


Haber Kaynak : İhlas Haber Ajansı

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,25% 0,26
  • EURO

    35,08% 0,67
  • GRAM ALTIN

    2270,84% 0,79
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,51
  • Perşembe 24.1 ° / 11.6 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli