Küçük Üreticiye Güneş Enerjisi Santralleri
EKONOMİ 8.09.2015 16:33:42 412 0

Küçük Üreticiye Güneş Enerjisi Santralleri

Ufak güneş enerji santrallerinin yaygınlaşmasına Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliği (LÜY) kapsamında yayınlanan 50 kW´e kadar Güneş Enerjisine Dayalı Elektrik Üretim Tesislerinin Tip Şartnamesi´yle bir adım daha atıldı. Yeni yönetmelikte getirilen deği

Uzun süredir beklenen 50 kW gücündeki ufak güneş enerjisi santralleri (GES) ile ilgili yönetmelik geçen hafta yürürlüğe girdi. Güneş Enerjisi Santralleri (GES)´nin son 15 yılda ilgi gördüğünü belirten Haliç Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Koray Tunçalp, 2014´te çıkan 30 kW kurulu güç hakkında çıkan yönetmeliğe göre 20 kW daha avantaj sağlandığını belirtti.

ÇATILAR, GES İÇİN UYGUN MU?

50 kw´e çıkarılmasıyla küçük üreticilerin ilgisinin artabileceğini ifade eden Prof. Dr. Koray Tunçalp, GES panellerinin Türkiye´de yaygınlaşması için panellere uygun çatı yapılması gerektiğini ifade etti: ?İstanbul gibi kar alan bölgelerde güneş santralinin konulacağı çatıda 300-500 kiloya yakın kar yükü ciddi hasarlar yaratabilir. Türkiye´de yapılan inşaatların güneş panellerine uygunluğu bu anlamda incelenmesi gereken bir konudur. Benim bildiğim bir iki büyük projede solar sistemler ya da fotovoltaik sistemlerle ilgili çalışma yapıldı ve ciddi verim alındı. Solarkent gibi bazı konut projelerinde de güneş panelleri kullanıldı? dedi.

GES MALİYETLERİ

GES yapımı için küçük üreticinin karşılaması gereken maliyetleri sıralayan Koray Tunçalp, ?GES için danışmanlık almak gerekiyor, bunun dışında santralin yapımı ve uygunluk belgeleri maliyet oluşturuyor. Projenin çizilmesi ve onaylanması sürecin diğer bileşenleri olarak yer alıyor. Dağıtım firması üreticilere çağrı gönderiyor, projeleri uygun olanlarla da anlaşma imzalıyor. Üreticinin anlaşmadan sonraki 1 yıl içinde üretim yapması gerekiyor? dedi.

100 kW DAHA ÇOK TALEP GÖRÜR

GES´ler önümüzdeki yıllarda daha da yaygınlaşacağından söz eden Tunçalp, 50 kW´nin yeterli olmayacağını 100 kW´e çıkarılırsa ilginin yoğunlaşacağını ifade etti: ?50 kW 6-7 daireli bir binanın tüketimine karşılık geliyor. Şahıs veya tüzel kişiliği olan kurumlar GES yapabiliyor, belediyelerin veya kooperatiflerin ilgi göstermesi gerekir, ancak onların tüketimine oranla 50 kW küçük bir değer olarak kalıyor. EPDK, TEDAŞ bunu 100 kW a çıkarırsa daha fazla ilgi olacaktır?.

KÜÇÜK ÜRETİCİNİN GES İMKANLARI

Küçük üreticilerin lisanssız üretim kapsamında olduğunu belirten Tunçalp, GES imkanlarını aktardı: ?Lisanssız üreticiler ancak kendi tüketimlerini karşılıyor, satış yapma imkanları bulunmuyor. Lisanslı üretim yapmak isteyen şahıslara veya tüzel kişilere üretim yapabileceklerine dair bir belge veriliyor. Lisanslı olan bir ticari konu iken küçük üreticilerde ticaret düşünülmüyor çünkü kendi tüketimlerini karşılayabilecekleri kadar elektrik enerjisi üretebiliyor. Üreticiler fazla enerjiyi akülerine depolayabiliyorlar ve ya şebekeye geri verebiliyor? diye konuştu.


Haber Kaynak : İhlas Haber Ajansı

Harb-İş,“Ücretler yeniden düzenlenmeli “

"YENİLENEBİLİR ENERJİ NASIL TÜRKİYE’NİN ELEKTRİK ÜRETİM KAYNAĞI OLABİLİR"

"Bağımsız olmayan bir Kurulun vereceği karar tartışılır!"

MB Başkanı’ndan enflasyonla ilgili “yol haritası” mesajı

Türkiye, dünya lideri

“İş dünyasının finansmana erişimi kolaylaştırılmalıdır”

TOYP BAŞVURULARINDA SON TARİH 31 AĞUSTOS

Türk Telekom’un “Dijital Türkiye: Yeni Bir Gelecek” temalı Faaliyet Raporu’na 3 ödül

Türkiye’de dijital bankacılığa ilgi artıyor

R+T TURKEY FUARI’NDA HEDEF UZAK PAZARLAR

“TOPLU SÖZLEŞME TİYATROSU SONA ERDİ”

“DEPREM DEĞİL BİNA ÖLDÜRÜR”

Ekonominin kalbi TOBB'da attı

"Emlak zenginleri İstanbul depremi sonrası fakir kalabilir"

Şahin Bilgiç, TOBB Ekonomi Şurası’na katıldı, üyelerinin taleplerini iletti

Dünyaca ünlü çekirdeksiz Sultani üzümde hasat başladı

DÜNYA TAHIL PİYASASINA ‘TAHIL KORİDORU’ ETKİSİ

MYK VE ADASO ARASINDA YETKİLENDİRME PROTOKOLÜ İMZALANDI

"Her 100 kişiden 90’ı Su Yalıtımı Yönetmeliği’nden önce yapılan binalarda oturuyor"

R+T TURKEY FUARI’NDAN İHRACAT SEFERBERLİĞİ

"KRUVAZİYER YOLCU SAYISI % 66,7 ARTTI, FIRSATI İYİ DEĞERLENDİRMELİYİZ"

  • BIST 100

    10276,90%0,67
  • DOLAR

    32,24% -0,12
  • EURO

    34,64% -0,23
  • GRAM ALTIN

    2390,38% -0,12
  • Ç. ALTIN

    3887,04% 0,00
  • Salı 24.4 ° / 12.1 ° Güneşli
  • Çarşamba 26.7 ° / 14.1 ° Güneşli
  • Perşembe 28.6 ° / 15.6 ° Güneşli