Küba’nın ABD Büyükelçiliğine silahlı saldırı
DÜNYA 2.05.2020 11:28:00 695 0

Küba’nın ABD Büyükelçiliğine silahlı saldırı

Küba Dışişleri Bakanı Rodríguez Parrilla, 30 Nisan sabaha karşı saat 02.00’de Küba’nın ABD’deki büyükelçiliğine kimliği belirsiz bir kişi tarafından tüfekle ateş açıldığını söyledi. Saldırıda yaralanan ya da ölen olmadı,

Washington’daki büyükelçilik binasına saldırıyla ilgili yerel polisin bir şüpheliyi gözaltına aldığı bildirildi. Ancak saldırıya ilişkin ABD makamlarından resmi bir açıklama yapılmadı, dün öğle saatleri itibariyle gözaltına alınan şüphelinin kimliğine dair Küba’ya bilgi verilmedi.

Küba Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada personelin durumunun iyi olduğu, Washington D.C.’deki büyükelçilik binasının tehditlere yanıt verecek koruma ve güvenlik sistemine sahip olduğu ve ABD’li yetkililerden yürütülen soruşturmaya dair bilgi vermelerinin beklendiği belirtildi. Küba Dışişleri Bakanlığı saldırganın motivasyonunun, kimliğinin ve olayın gerçekleşmesine yol açan diğer koşulların açıklanmasını istedi.

Sosyal medyada yer alan bir fotoğrafta bölge polisinin ve ABD gizli servisinin büyükelçilik binası önünde park halindeki bir araçta inceleme yaptıkları görüldü.

ABD'nin düşmanca politikaları cesaretlendirdi
Küba Dışişleri Bakanı Bruno Rodríguez Parrilla, dün öğle saatlerinde düzenlediği basın toplantısında, saldırıya ABD’nin Küba’ya karşı yürüttüğü düşmanca politikalarının zemin hazırladığını söyledi.

Rodríguez Parrilla “Küba Büyükelçiliği’ne bu saldırı, her halükarda, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın, onun Batı Yarıküreyle ilişkilerde görevli üst düzey yetkililerinin ve hatta Havana’daki ABD Büyükelçiliği’nin açık ve sistematik olarak dahil olduğu ülkemize karşı giderek artan düşmanca söylemler tarafından cesaretlendirilmiştir” dedi.

Küba Dışişleri Bakanı Rodríguez Parrilla, 30 Nisan sabaha karşı saat 02.00’de Küba’nın ABD’deki büyükelçiliğine kimliği belirsiz bir kişi tarafından tüfekle ateş açıldığını söyledi.

ABD maslahatgüzarı bakanlığa çağrıldı
ABD polisince gözaltına alınan saldırganın kimliğinin Küba’ya bildirilmediğini belirten Bakan Rodríguez Parrilla, ABD’nin Havana’daki büyükelçilik maslahatgüzarı Mara Tekach’ı Dışişleri Bakanlığı’na çağırdığını ve Küba Büyükelçiliği’ne karşı yapılan bu terörist saldırıyı sert bir biçimde kınadığını bildirdiğini kaydetti.

ABD maslahatgüzarı Tekach’a ABD’nin Küba’daki diplomatlarına yönelik sözde “akustik saldırı” yapıldığı iddialarının ardından attığı haksız adımları ve tehditlerini hatırlatan Küba Dışişleri Bakanı, “ABD hükümeti herhangi bir büyükelçiliğine bu tür bir saldırı yapılsaydı nasıl karşılık verirdi?” diye sordu.

Viyana Sözleşmesi'nin gereğini yerine getirmeli
Her devletin Viyana Sözleşmesi uyarınca ülkesindeki diplomatik misyonları korumakla yükümlü olduğunu hatırlatan Rodríguez Parrilla, bu tür bir saldırının tekrar etmemesini güvenceye almak için ABD yetkililerinin Küba ile en üst düzeyde işbirliği yapmasını talep ettiğini dile getirdi.

ABD hükümetinin Küba’ya yönelik düşmanca politikaları, söylemleri, eylemleri ve ABD’nin Küba’ya yönelik ablukası ile bu saldırı arasında bağlantı kurmamanın imkânsız olduğunu vurgulayan Kübalı bakan, bazı ABD’li yetkililerin son olarak üçüncü ülkelerdeki Kübalı sağlık personeline karşı şiddet eylemlerini kışkırttığını da hatırlattı.

ABD’li maslahatgüzara geçmişte ABD’deki Kübalı diplomatlara yönelik terörist eylemler dahil saldırıları hatırlattığını belirten Rodríguez Parrilla ayrıca daha önce Küba’daki terörist eylemlerde bulunmuş suçluların ABD topraklarında yetkililerin bilgisi dahilinde bir dokunulmazlıkla faaliyetlerini sürdürdüğünü de dile getirdi.

15 saat geçmesine karşın ABD'den açıklama yok
Küba Dışişleri Bakanı, “Saldırının üstünden 15 saat geçmesine karşın ne bir ABD yetkilisi ne de Dışişleri Bakanlığı bizimle iletişime geçti. Herhangi bir resmî açıklama yok, twit bile atılmadı ki Küba söz konusu olduğunda ABD yetkilileri ya da büyükelçiliği bunu sıklıkla yapar” dedi.

Rodríguez Parrilla ABD Dışişleri Bakanlığı’nı Washington D.C.’deki Küba Büyükelçiliği’ni ve New York’taki Birleşmiş Milletler Küba Daimi Misyonu’nu, burada çalışan personelin ve ailelerinin güvenliğini sağlamak üzere Viyana Sözleşmesi uyarınca ivedi olarak sorumluluklarını yerine getirmeye çağırdı.

Küba Dışişleri Bakanı ayrıca saldırıyla ilgili soruşturmanın düzgün bir biçimde yapılması için işbirliği önerisinde bulundu.

(VŞ)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,25% 0,26
  • EURO

    35,08% 0,67
  • GRAM ALTIN

    2270,84% 0,79
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,51
  • Perşembe 24.1 ° / 11.6 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli