KTÜ´lü öğrencilerden engelliler´e yeni proje
KÜLTÜR SANAT 10.06.2018 15:01:15 921 0

KTÜ´lü öğrencilerden engelliler´e yeni proje

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü 4. sınıf öğrencilerinden Yasin Dalkılıç ve Rıdvan Nalbant geliştirdikleri düşünce gücü ile robot kolu hareketi sayesinde özellikle felçli hastaların işini kolaylaştıracak.

Türkiye´de ilk kez geliştirilen bu tarz projede beyin bilgisayar arayüzü sistemi kullanılarak, kişinin odaklanma veya dinlenme durumuna göre robot kolunun yatay eksende sağa ve sola hareketi sayesinde özellikle felçli insanların yaşamını kolaylaştırmaya yardımcı olacak. Proje yaşamını kolaylaştırmasının yanında eğlence sektöründe de kullanılabileceği kaydedildi. 
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü 4. sınıf öğrencilerinden Yasin Dalkılıç, proje sayesinde felçli kişilerin çevresindeki araçlarla ve insanlarla iletişim kurmasının mümkün olacağını belirterek, ?Beyin bilgisayar arayüzü sistemleri, insan ile makine etkileşiminde giderek güçlenen bir teknoloji olmuştur. Beyin bilgisayar arayüzü kişilerin kas sistemlerini bir başka deyişle, motor sinir sistemlerini kullanmadan sadece düşüncesi ile bir bilgisayarı, elektromekanik bir kolu yada çeşitli nöroprotezleri kullanmalarını olanaklı hale getiren bir sistemlerdir. Bu projede, beyin bilgisayar arayüzü sistemi kullanılarak, kişinin odaklanma veya dinlenme durumuna göre robot kolunun yatay eksende sağa ve sola hareketi gerçekleştirecektir. Felçli bireylerin beynindeki sinirsel etkinliği doğrudan yorumlayabilecek bir teknoloji geliştirilebilse, bu bireylerin çevresindeki araçlarla ve insanlarla iletişim kurması mümkün olabilir. Bu durum proje oluşumunda temel motivasyon kaynağıdır. Sonuç olarak sistem oluşturulan sistem ile amaçlanan, felçli bir birey için (özellikle motor nöronlarını hareket ettirmeyen fakat bilişsen işlevini gerçekleştirebilen ALS hastaları için) zihinsel bir protez oluşturma yolunda bir adımdır. Beyin bilgisayar arayüzü sistemleri, halen geliştirilme aşamasındaki sistemler olup ülkemizdeki üniversiteler de dahil olmak üzere dünyada 100´ün üzerinde okul ve araştırma kurumu tarafından çeşitli seviyelerde incelenen oldukça popüler bir araştırma alanıdır. Biz de bu popüler çalışma alanının içinde olmak için proje konumuzu bu alana yönlendirdik? dedi. 

"Türkiye´de bu şekil ilk kez bizim tarafımızdan geliştirildi" 
Projenin Türkiye´de ilk kez kendileri tarafından geliştirildiğine dikkat çeken Dalkılıç, ?Proje, içeriği bakımından değerlendirildiğinde daha çok felçli insanların hayatlarını idame edebilmelerine yardımcı olacak bir sistem olduğundan bahsedilebilir. Belli düşünce yoğunluğuna göre meditasyon durumuna göre isterse suyunu da içebilir, yemeğini yiyebilir . Elle yapabileceği her şeyi sadece düşünce ve odaklanma sayesinde yapabilir. Proje bu alana yönelik olmasının yanında, geliştirildiği takdirde eğlence sektöründe de kullanılabilir. Bu şekil proje Türkiye´de ilk kez bizim tarafımızdan geliştirildi. Pek yaygın olmayan projenin ticari bir getirisi olmadığından bu işe pek yoğunlaşılmamış? diye konuştu. (Öİ)


Haber Kaynak : İhlas Haber Ajansı

“STOA FELSEFESİ VE TARSUS'TA STOACILIK”KİTABI ARATOS YAYINLARI’NDAN ÇIKTI

ADANA ALTIN KOZA FİLM FESTİVALİ KISA FİLM FİNALİSTLERİ BELLİ OLDU

ADANA’DA BAĞLAMA GÜNLERİ’NİN İKİNCİSİ GERÇEKLEŞTİRİLİYOR

Düş ve Gerçek Arasında Çareli Çaresiz Çizgiler Kitabı

Sanatçı Selva Özelli Solo Sergisi ile ABD’de

“Doktordan Az Kullanılmış” bu defa bir kitap adı

HÜSEYİN SÖZLÜ, "AĞUSTOS AYI TÜRK'ÜN ZAFER AYIDIR"

İZMİT ALTIN PİŞMANİYE ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNE VERİLDİ

ALTIN KOZA FİLM FESTİVALİ ‘’BELGESEL FİLM YARIŞMASI’’ FİNALİSTLERİ BELİRLENDİ

EMEKLİLERİN YENİ ADRESİ ‘EMEKLİ KÜTÜPHANESİ’

İZMİR KULLUK İLE TANIŞIYOR

ALTIN KOZA FİLM FESTİVALİ ULUSAL UZUN METRAJ FİLM YARIŞMASI FİNALİSTLERİ BELLİ OLDU

“Soul Müziğin Diva”sı Imany, 7 Eylül’de Türkiye’de

‘ÇOK YAŞA CUMHURİYET’ ÖDÜLLÜ BESTE YARIŞMASI BAŞVURULARI İÇİN SON HAFTA!

TÜRK RESSAMLARIN LONDRA ÇIKARMASI!

YILDIZ TOZU KARAKTER ANALİZLERİ

"ZAFERİN RENGİ" GÜÇLÜ OYUNCU KADROSU İLE ÇEKİMLER İÇİN GERİ SAYIMA BAŞLADI!

Büyükşehir ve YEDAM’dan bağımlılıkla mücadelede iş birliği

AVRUPA HAREKETLİLİK HAFTASI’NDA TÜM TÜRKİYE "ŞEHRİNİ KEŞFEDECEK- GELECEK ENERJİSİNİ KORUYACAK!”

12. ULUSLARARASI İZMİT PİŞMANİYE, MÜZİK ve DANS FESTİVALİ,25-27 AĞUSTOS’TA

‘’20. GELECEĞİN SİNEMASI’’ YARIŞMASININ JÜRİ ÜYELERİ AÇIKLANDI

  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli