?Krizin sorumlusu AKP´nin yanlış ekonomi politikalarıdır?
EKONOMİ 15.08.2018 12:32:07 427 0

?Krizin sorumlusu AKP´nin yanlış ekonomi politikalarıdır?

TMMOB Adana İKK Sekreteri Erol Salman, yaşanan ekonomik kriz ve alınması gereken önlemlerle ilgili açıklama yaptı

?Sermaye öncelikleri yerine kamusal çıkarlar korunmalıdır?

TMMOB, krizin nedenini ve çözümlerini açıkladı

ADANA ? Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Adana İl Koordinasyon Kurulu (İKK) Sekreteri Erol Salman, Türkiye´de son dönemlerde yaşanan krizin nedenini AKP´nin yanlış ekonomi politikaları olarak açıkladı. Türkiye tarihinin en büyük ekonomik krizlerinden birinin yaşandığını kaydeden Salman, ?Enflasyondan işsizliğe, yoksullaşmadan ekonomik durgunluğa kadar hayatlarımızı her alanda kâbusa çeviren kapsamlı bir ekonomik krizle karşı karşıya bulunuyoruz? dedi.

NEOLİBERAL POLİTİKALAR

Konuyla ilgili yazılı bir açıklama yapan Salman, ?Yaşadığımız büyük krizi basitçe kur artışı olarak adlandırmak ve sebebini de dış güçlere bağlamak doğru değildir. Bu krizin asıl nedeni 1980´li yıllardan itibaren küresel sermaye güçlerinin güdümünde kesintisiz bir şekilde uygulanan özelleştirmeye, piyasalaştırmaya, kuralsızlaştırmaya dayalı neoliberal politikalardır? diye konuştu.

Yıllardır TMMOB´nin bu ülkenin krize doğru sürüklendiğini söylediğine işaret eden Salman, şöyle konuştu:

?Türkiye´yi ekonomik olarak savunmasız hale getiren,16 yıldır bu politikaları ısrarla uygulayan AKP iktidarı yaşanan krizin baş sorumlusudur. Pervasızca özelleştirmeler yapılmış, ülkemiz rantiye bataklığına sürüklenmiş, üretim yeteneğimiz aşındırılmıştır. Üretim-yatırım-tasarruf politikalarının yerini tüketim politikaları almıştır. Tarım ve sanayi gibi üretken sektörler geriletilip, ülke kaynakları rant dağıtımı merkezli inşaat ve müteahhitlik işleri ile katma değeri düşük hizmetler sektörüne yönlendirilmiştir.

Uygulanan ekonomi politikaları bu ülkede sömürüyü, yağmayı, talanı, adaletsizliği pekiştirmiştir. Türkiye ekonomisi halkın çıkarlarına göre değil, zenginlerin daha da zenginleşmesi üzerine kurulmuştur. En ufak bir durumda yaşanan bu krizler, işte bu ekonominin doğal sonucudur. Gelinen nokta sadece halkın alım gücünü düşürmekle kalmıyor, geniş çaplı bir işsizleşme ve yoksullaşma yaşanmasına neden oluyor.

AKP, EKONOMİK KRİZİ BASKICI, TEHDİTKAR YÖNTEMLERLE ÖRTBAS ETMEK İSTİYOR

AKP´nin özellikle seçimler öncesinde tüketimi artırmaya yönelik savurgan adımları ve borçlanmayı özendiren kredi politikaları krizin daha da büyümesine neden olmuştur. Krizi asıl derinleştiren şey ise, AKP´nin antidemokratik, baskıcı ve hukuk dışı politikalarıdır. Ekonomik krizle mücadeleyi bile aklıselim yöntemlerle değil, baskıcı, tehditkâr yöntemlerle örtbas etmek istemektedir.

Yaşadığımız krizin nedenini dış güçlere bağlayan AKP´nin krizle mücadele gibi bir yönelimi olmadığının en önemli delili açıklanan 100 Günlük İcraat Programı´dır.

Yıllardır sürdürülen yanlış politikalarda ısrar edilerek bu krizden kurtulmanın mümkün olmadığı açıktır.Yapılması gereken şey, rant ekonomisi yerine üretim ekonomisini, sermaye öncelikleri yerine kamusal çıkarları, lüks ve savurganlığa dayalı yönetim anlayışı yerine tasarrufları, gündelik politikalar yerine planlı kalkınmayı önceleyen bir anlayışın öne çıkartılmasıdır.

KAMU KAYNAKLARINI İSRAF EDEN HARCAMALAR VE PROJELER DURDURULMALIDIR

AKP bugün krizden çıkış için mali disiplin adı altında kemer sıkma politikasını hayata geçireceğini söylemektedir. Bugüne dek ekonomi her sıkıştığında kemer, emeğiyle geçinen geniş toplum kesimleri üzerinde sıkılmaktadır. Kamuda asıl tasarruf yapılması gereken yer ise AKP´nin siyasi çıkarları uğruna yaptığı geniş boyuttaki harcamalardır.100 Günlük İcraat Programı tümüyle gözden geçirilerek, kamu kaynaklarını israf eden harcamalar ve projeler durdurulmalıdır.

Emekçilerin alın teriyle kurulan İşsizlik Fonu´nda toplanan paralar amacı dışında kullanılmaktan vaz geçilmeli ve kriz döneminde işsiz kalan emekçilerin ve ailelerinin hayatlarını sürdürebilmeleri sağlanmalıdır.

DAYANIŞMAYA ÇAĞIRDI

Varlık Fonu´nun bütün faaliyetleri durdurulmalıdır. Son dönemde özellikle ABD ve Rusya ile yapılan milyarlarca dolarlık askeri anlaşmalar iptal edilmelidir.Krizden çıkış, emperyalist güçlerin, uluslararası tekelleri, çok uluslu şirketlerin isteklerine boyun eğmekle değil, halkın genel çıkarını gözeten, emekten yana kamucu bir anlayışı hayata geçirmekle mümkündür.Yoksulluğun ve işsizliğin karşısına her yerde örgütlenerek çıkalım. Ücret kesintilerine karşı örgütlenelim, çalışma saatlerinin uzamasına karşı örgütlenelim, işten çıkarmalara karşı örgütlenelim. krize karşı keyfi işten çıkarılmalara duyarsız kalmayalım. Krizin sorumluları emekçiler, işçiler, emekliler, çiftçiler, memurlar değildir, bunun bedelini de onlar ödememelidir.Bütün mühendis, mimar ve şehir plancısı dostlarımızı içinde bulunduğumuz bu zor günlere karşı dayanışmaya çağırıyoruz.  Tüm vatandaşlarımızı birlik içinde beraber olmaya ve hakkını aramaya davet ediyoruz.?(Fİ)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Harb-İş,“Ücretler yeniden düzenlenmeli “

"YENİLENEBİLİR ENERJİ NASIL TÜRKİYE’NİN ELEKTRİK ÜRETİM KAYNAĞI OLABİLİR"

"Bağımsız olmayan bir Kurulun vereceği karar tartışılır!"

MB Başkanı’ndan enflasyonla ilgili “yol haritası” mesajı

Türkiye, dünya lideri

“İş dünyasının finansmana erişimi kolaylaştırılmalıdır”

TOYP BAŞVURULARINDA SON TARİH 31 AĞUSTOS

Türk Telekom’un “Dijital Türkiye: Yeni Bir Gelecek” temalı Faaliyet Raporu’na 3 ödül

Türkiye’de dijital bankacılığa ilgi artıyor

R+T TURKEY FUARI’NDA HEDEF UZAK PAZARLAR

“TOPLU SÖZLEŞME TİYATROSU SONA ERDİ”

“DEPREM DEĞİL BİNA ÖLDÜRÜR”

Ekonominin kalbi TOBB'da attı

"Emlak zenginleri İstanbul depremi sonrası fakir kalabilir"

Şahin Bilgiç, TOBB Ekonomi Şurası’na katıldı, üyelerinin taleplerini iletti

Dünyaca ünlü çekirdeksiz Sultani üzümde hasat başladı

DÜNYA TAHIL PİYASASINA ‘TAHIL KORİDORU’ ETKİSİ

MYK VE ADASO ARASINDA YETKİLENDİRME PROTOKOLÜ İMZALANDI

"Her 100 kişiden 90’ı Su Yalıtımı Yönetmeliği’nden önce yapılan binalarda oturuyor"

R+T TURKEY FUARI’NDAN İHRACAT SEFERBERLİĞİ

"KRUVAZİYER YOLCU SAYISI % 66,7 ARTTI, FIRSATI İYİ DEĞERLENDİRMELİYİZ"

  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,35
  • EURO

    34,75% 0,10
  • GRAM ALTIN

    2507,64% 0,95
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 25.6 ° / 13 ° Güneşli