KÖTÜ KARNEYİ FIRSATA ÇEVİRİN!
GÜNDEM 16.06.2016 09:56:04 266 0

KÖTÜ KARNEYİ FIRSATA ÇEVİRİN!

Çocuğunuzla aranızdaki bağı karneyle güçlendirin?

Tüm anne-babalar, çocuklarının iyi ve başarılı olmasını istiyor. Onların hayallerinde belirledikleri konuma gelmesi için olabildiğince yardımcı olmaya çabalıyor. Çocuğun başarı durumu kurduğu hayalden daha uzak bir konuma geldiğinde ise anne-babanın kaygı ve öfkesi kendisine yönelebiliyor.Eğitim ve öğretim yılının sonunda karneye karşı olan tutumun çocuğu rencide edecek şekilde olmaması gerektiğini belirten Psikolog Meriç Mavi, kötü bir karnenin her şeyin sonu olmadığını hatırlatıyor.

Kaygı bozukluğu yaşamasına yol açmayın

Ailenin, yakın çevrenin ve eğitim hayatının içinde olan kişilerin çocuğu karnesiyle özdeşleştirmesi yapılan en büyük yanlışlardan biri oluyor. Söz konusu tutumun, çocuk üzerinde ileride yaygın anksiyete bozukluğu durumunu oluşturabileceğini göz ardı etmemek gerekiyor. Psikolog Mavi, çocuğun karnesi ile beraber olduğu gibi kabul edilmesini; ancak dikkatli bir durum değerlendirmesinin de şart olduğunu söylüyor.

Taşıyamayacağı yükler vermeyin

Profesyonel hayatla aile hayatlarını birbirinden ayırmaya çalışan ebeveynler, her fırsatta farklı uyaranlar nedeniyle yoğun stres altında bulunuyor. Psikolog Mavi, çocuklarının kapasitelerini getirdikleri karneler ya da girecekleri sınavlarla belirlemeye çalışan ebeveynlerle ilgili şunları söylüyor: ?Yaşanılan dönemde çocukların ebeveynlerini sevindirmekle görevli olduğu ve karnelerinin umulduğu gibi gelmediğinde zekasının bile sorgulandığı bir düşünce yapısı var. Bu düşünceler yerine, çocukla bütün bir eğitim-öğretim yılı içerisinde uyumlu bir şekilde çalışılması gerekiyor. Çocuğa taşıyamayacağı yüklerin verilmemesinin tekrar tekrar hatırlanması önem teşkil ediyor.?

Çocuğunuzu başkalarıyla kıyaslamayın

Çocuğun sadece eve getirdiği karneyle değerlendirilmesinin doğru bir tutum olmadığını belirten Psikolog Mavi, ?Bu sebeple yaz tatilinde sosyalleşip motive olabileceği ortamlardan uzak tutulması, başarısızlığının zaman zaman yüzüne vurulması, başka kişilerle kıyaslanması ve bu kıyaslanmaya alışması, çocuğun özsaygısını yitirmesine neden olduğunun unutulmaması gerekiyor. Çocuk, özsaygısını tekrardan kazanamazsa hayatının ileriki dönemlerinde başarısızlıklara mahkum oluyor? diyor.

Aranızdaki bağ karne ile güçlenebilir

Bazı ebeveynler çocuğu ile vakit geçiremediği için içsel anlamda problem yaşıyor ve iletişim ağını tekrardan canlandırmak istiyor. Psikolog Mavi, bunun için tatillerin iyi bir fırsat olduğunu şu sözlerle açıklıyor: ?Tatil dönemlerinde çocuğun yeni yerler tanıması, yakın çevresiyle olan diyaloğunu artırması, özgüveninin de bir o kadar ivme kazanmasına sağlıyor. Karne iyi de olsa kötü de olsa, ebeveyn ve çocuk arasındaki bağın tekrardan kurulması için bir araç olarak görülmesi gerekiyor. Bir dönemi daha bitirdiği için takdir edilmesi gereken çocuğun, gelecek dönem için şimdiden kaygılandırılmaması, başarısız olduğu dersler için güveninin yükseltilip motive edilmesi önem taşıyor.

Birlikte stresten uzak bir tatil yapın

Çocukla ebeveynlerin stresten uzak bir dönem geçirmeleri, çocuğa benlik saygısının doğru aşılanması ve psikolojik bir yıkıma sebebiyet vermeden onunla doğru iletişim kurulmasına yardımcı olabiliyor. Çocuğun da içine dahil olduğu ortak bir tatil programında rotayı da ona göre belirlemek, özellikle kötü dönemlerde çocuğun kişiliğiyle ilgili sağlam temeller atmasına destek oluyor. Psikolog Meriç Mavi, önümüzdeki yaz aylarının bu şansın değerlendirilmesi için iyi bir fırsat olduğunu aktarıyor.(CO)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Gaziantep'te Gezilmesi Gereken Tarihi Mekanlar

30 Ağustos coşkusu Çukurova’da yaşandı

TMMOB İKK,‘Ülkede, Bölgede, Dünyada Barış’ Her Zaman Şiarımız Olacaktır"

ÇGC,‘Bağımsızlık tutkumuz hiç bitmeyecek’

Prof. Dr. Süleyman İrvan:“Basılı gazeteciliğin bittiğini ilan etmek durumundayız”

“30 AĞUSTOS; DÜŞMAN DEVLETLERE ŞAPKA ÇIKARTTIRAN BÜYÜK ZAFER”

TGF "30 Ağustos, Türk Milleti için varlık nedenidir"

ÇGC,“Hür doğup hür yaşamak çok önemli”

30 AĞUSTOS ZAFERİNİ KAZANAN BAŞKOMUTAN DEMOKRATTIR; O'NUN CUMHURİYETİNİ YIKMAK İSTEYENLERİN DEMOKRATİK MEŞRUİYETİ YOKTUR

ÇYDD Türkiye Cumhuriyeti'nin 100., Büyük Taarruz'un 101. yılını Afyonkarahisar'da Kutladı

ULUSAL VE YEREL MEDYADA ZAFER BAYRAMI SERGİSİ DÜZENLENİYOR

26-30 AĞUSTOS 1922 BAŞKOMUTANLIK MEYDAN MUHAREBESİ:KUTSAL SAVAŞ

Ankara'dan Uçakla Günübirlik Ziyaret Edebileceğiniz Şehirler

KAYMAKAM ATAMALARI GERÇEKLEŞTİ

ÇYDD'DEN AFYON BULUŞMASI

Jeoloji Mühendisleri Odası'ndan deprem açıklaması

JMO’dan “17 Ağustos 1999 Depremi” Açıklaması

ÇGC’de kaynaşma yemeği

TGC: "Gazetecilik tutukluluk nedeni olmaktan çıkarılmalıdır"

ADANA BAROSU’NDAN ‘HAK İHLALİ’ İDDİASI

Enerjisa Enerji ve TEMSA’nın Oyungezer Otobüsü Deprem Bölgesinde

  • BIST 100

    9716,77%-0,05
  • DOLAR

    32,47% -0,17
  • EURO

    34,91% 0,40
  • GRAM ALTIN

    2434,93% 0,50
  • Ç. ALTIN

    3991,84% -0,04
  • Perşembe 35.8 ° / 20.3 ° false
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false