?KORE YARIMADASI BARIŞ DİYARI HALİNE GETİRİLECEK?
DÜNYA 19.09.2018 13:34:07 386 0

?KORE YARIMADASI BARIŞ DİYARI HALİNE GETİRİLECEK?

Kuzey ve Güney Kore Liderleri, Kore Yarımadası´nı ?nükleer silah ve tehditlerin olmadığı bir barış diyarı haline getirme´ konusunda uzlaştı.

Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in ve Kuzey Kore lideri Kim Jong-un´un bu yılki 3. zirvesinden iki ülke ilişkilerine, ortak projelere ve nükleer silahsızlanmaya ilişkin bir dizi karar çıktı. Moon, ilk kez ziyaret ettiği başkent Pyongyang´da ortak deklarasyon imzalanmasının ardından düzenlenen basın toplantısında, Kim´in Dongchang-ri kentindeki füze motoru test alanını ve füze fırlatma tesisini ?ilgili ülkelerden´ yabancı uzmanlar eşliğinde tamamen kapatmayı kabul ettiğini açıkladı ve bunun Kore Yarımadası´nın nükleer silahlardan arındırılmasına yönelik önemli bir adım olduğuna dikkat çekti.

Sputnik haber ajansının bildirdiğine göre Moon ayrıca, ABD´nin de benzer adımlar atması şartıyla Kuzey Kore´nin Nyongbyon nükleer kompleksini imha etmek gibi ek adımlar atmaya da hazır olduğunu dile getirdi.

Bunların yanı sıra Kore savaşı barış anlaşmasıyla değil ateşkes anlaşmasıyla bittiği için kağıt üstünde hala savaşta olan iki ülke, silahlı çatışmaların önüne geçecek askeri bir anlaşmaya da imza attı.

Savunma bakanlarının imza attığı bu anlaşmaya göre sınırda yer alan ve önceki iki görüşmelerine ev sahipliği yağan Panmunjom´un silahlardan arındırılacak, işe Ortak Güvenlik Bölgesi´ndeki mayınların temizlenmesiyle başlanacak. Kuzey ve Güney Kore, Kore Savaşı´nda hayatını kaybeden askerlerin kalıntıları için ilk kez ortak arama da yapacak.

Ortak basın toplantısının ardından açıklamalarda bulunan Güney Kore Devlet Başkanlığı Sözcüsü de şu ifadeleri kullandı: ?Güney ve Kuzey Kore liderleri aslında bu anlaşmayla Kore Yarımadası´ndaki savaşın bittiğini ilan etti."

Öte yandan Kuzey Kore ve Güney Kore, 2032 Yaz Olimpiyat Oyunları´na ortak ev sahipliği için başvuruda bulunmak istediklerini de ifade etti.

Bu arada Kim, yakın gelecekte Güney Kore´nin başkenti Seul´e iade-i ziyaret yapma sözü de verdi. Bu ziyaret gerçekleşirse Kim, yarımada ikiye bölündüğünden beri Seul´e giden ilk Kuzey Kore lideri olacak. Kim´in 2011´de hayatını kaybeden babası Kim Jong-il, Güney Kore liderlerinin 2000 ve 2007´deki ziyaretlerinde Seul´e gitme sözü vermiş ama bu planını hayata geçirememişti.

ABD Başkanı Donald Trump´tan da bu açıklamalara ilişkin değerlendirme gecikmedi: "Kim Jong Un nihai müzakerelere bağlı olarak nükleer denetime izin vermeyi ve bir nükleer deneme sahası ile (füze) fırlatma rampasının uluslararası uzmanlar önünde kalıcı olarak sökülmesini kabul etti. Bu süre zarfında Roket ya da Nükleer deneme olmayacak."

Trump, Kore Savaşı´nda ölen bazı Amerikan askerlerinin cenazelerinin iadesi konusuna da değindi: "Kahramanlarımızın cenazelerinin ülkeye gönderilmesi devam ediyor. Ayrıca Kuzey ve Güney Kore 2032 Olimpiyatlarına ortaklaşa ev sahipliği yapmak için başvuracaklar. Çok heyecan verici."

 

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    9698,89%0,56
  • DOLAR

    32,55% 0,03
  • EURO

    34,84% -0,06
  • GRAM ALTIN

    2431,37% 0,07
  • Ç. ALTIN

    4017,93% 0,00
  • Çarşamba 35.2 ° / 19.1 ° Güneşli
  • Perşembe 35.8 ° / 20.3 ° false
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false