KIZILAY´IN ?GÜVENLİ KAN TEMİN PROJESİ? SÜRÜYOR
SAĞLIK 2.08.2015 16:12:13 338 0

KIZILAY´IN ?GÜVENLİ KAN TEMİN PROJESİ? SÜRÜYOR

Türk Kızılayı Adana Şube Başkanı Ramazan Saygılı, ?Güvenli Kan Temin Projesi? kapsamında, bu yılın ilk 6 ayında gerçekleştirdikleri çalışmaları değerlendirdi.

Gezici kan toplama tırları, bilinçlendirme çalışmaları, eğitimler ve yapılan ziyaretlerle, halkta kan bağışı bilincini artırmak amacıyla yoğun çalışma sarf eden Kızılay Adana Şubesi, 6 ayda 90 bin 473 kişiden kan toplayarak, ihtiyaç sahiplerine ulaştırdı.

Alınan bu bağışların Adana, Hatay, Mersin ve Osmaniye il ve ilçelerindeki 75 hastanenin kan ve kan ürünleri ihtiyacının karşılandığını ifade eden Başkan Ramazan Saygılı, kan vermenin önemli bir insanlık görevi olmasının yanı sıra vericilerin sağlığına da katkı sunduğunu anımsattı.

16 BÖLGEDE 61 MERKEZ

Türk Kızılayının  sadece afetlerde değil, ihtiyacın olduğu her alanda faaliyetlerini sürdürdüğünü ifade eden Başkan Ramazan Saygılı, bunun yanı sıra, ülkemizin kan ihtiyacını karşılamak için 16 Bölge Kan Merkezi ve 61 Kan Bağışı Merkezi ile ?Güvenli Kan Temini Programı?nı başarıyla gerçekleştirdiğini  vurguladı.

KAN VERMENİN BAĞIŞCIYA FAYDALARI

Saygılı, kan bağışçılarından kan almadan önce tüm sağlık testlerinin gerçekleştirildiğini, bu sayede ileride yaşayabilecekleri tansiyon. kansızlık ve diğer kronik hastalıklar açısından erken teşhis olanağının bulunduğunu kaydetti.

Türk Kızılayı´ nın genel misyonu ile uyumlu olarak, gönüllü ve sürekli kan bağışı anlayışını, toplumun her kesimine yayıcı ,eğitsel ve uygulamaya dönük faaliyetlerde bulunarak, toplumun ihtiyacı olan kanı temin etme çabasında olduklarını anlatan Tük Kızılayı Adana Şube Başkanı Ramazan Saygılı, şöyle devam etti:

?Amacımız, kanı çağın gerektirdiği teknolojik olanakları kullanarak, nitelikli, güvenli ve uluslararası standartlarda toplamak, toplum sağlığı açısından test etmek, bileşenlerine ayırarak saklamak, dağıtımının sağlamaktır.?

TEK KAYNAĞI İNSAN

Kanın, kaynağı insan olan ve elde edilmesi için başka alternatif bulunmayan bir tedavi aracı olduğunu ifade eden Başkan Ramazan Saygılı, kimlerin kan verebileceği konusunda da şu uyarılarda bulundu:

?Vericilerin ağırlığı 50 kg´ın üzerinde, 19 yaşından gün almış, 66 yaşından gün almamış olmalı. İlk kez kan bağışında bulunacak kişiler için üst yaş sınırı 65 olup, 65 yaşından gün almamış olması gerekmektedir.

Yorgunluk, uykusuz ve aç olmayan, tercihen kan bağışından iki-üç saat önce tam bir öğün yemiş olan, 12 saat öncesine kadar alkol almamış, vücut sıcaklığı 37.5 derece üzerinde olmayan, tansiyonu, küçük (diastolik )60-100 mm Hg ve büyük (sistolik) 90-100mm Hg arasında olan, hemoglobin düzeyi, erkeklerde en az 13.5g/dl en çok 18.0 g/dl ve kadınlarda en az 12.5 g/dl en çok 16.5g7dl olan, nabzı, düzenli ve dakikada 50 ile 100 arasında olan sağlıklı kişiler düzenli olarak kan bağışında bulunabilir. ?

ERKEKLER 90 KADINLAR 120 GÜNDE BİR

Saygılı, erkeklerin 90 günde bir, kadınların 120 günde bir tam kan bağışında bulunabileceklerini bildirdi.

Kan bağışı için başvuranların öncelikle kimlik bilgileri ve adresinin kayıt altına alındığını belirten Saygılı, ?Resimli ve resmi bir kimlik belgesi (ehliyet, nüfus cüzdanı, vb.) ibraz edilmesi kayıtların doğru ve güvenli olması açısından zorunludur.  Ayrıca, bağışçılar  bir de form doldurmaktadırlar. Bu formada gerek vericinin gerekse de kanı alacak hastanın  sağlığını korumaya yönelik sorular yer almaktadır. Arıca verilen tüm bilgiler de gizli tutulmaktadır? diye konuştu.

Başkan Saygılı, kan bağışçılarının ileride yaşayabileceği tansiyon, kansızlık ve diğer kronik hastalıklar açısından erken teşhis olanağının da Türk Kızılayı tarafından sağlayarak sağlık alanında önemli bir hizmet sunulduğunu vurguladı.

BÜYÜK DESTEK

Adanamızın bu büyük başarısına katkı ve desteklerinden dolayı Sn.Valimiz Mustafa Büyük´e, Sn.Büyükşehir Belediye Başkanımız Hüseyin Sözlü´ye ,İlçe Belediye Başkanlarımıza,Adana Sanayi Odamıza,Adana Ticaret Odamıza,tüm Stklarımıza ayrı ayrı teşekkür ediyoruz.

Saygılı, kan vermenin bir vatandaşlık ve insanı bir görev olduğunu ifade ederek, ?Bizim bu çabalarımıza, Kızılayın büyük ailesi olan 2.2 milyon Adanalı her zaman duyarlı olarak destek veriyor? dedi.

Başkan Saygılı, ?Her kan bağışı yapan yanına bir gönüllü arkadaşını da alarak kızılaya     gelsin ve iyiliği büyülterek buluşturalım? çağrısında da  bulundu.

Saygılı,    Türk Kızılay´ının çalışmalarına destek veren, halkı bilgilendirme konusundaki tüm açıklamalarına yer veren basın mensuplarına da teşekkür etti.

 

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

ALZHEIMER’IN 10 ERKEN SİNYALİ!

Her 20 yaş dişi çekilmek zorunda değil, ama…

ANİDEN SİNİRLENME ŞEKER HASTALIĞI BELİRTİSİ OLABİLİR !

YEMEKTEN SONRA UYKUNUZ GELİYORSA DİKKAT !

Tozlu ortam farenjit riskini arttırıyor

AŞIRI C VİTAMİNİ VE PROTEİN BÖBREK TAŞINA YOL AÇIYOR

Uyku sorunlarının en yaygını: İnsomnia

“Çocukların ne derdi var ki diş gıcırdatsın” demeyin!

Adana yeni bir kültür sanat merkezi kazanıyor

DİZ KİREÇLENMESİNİ TETİKLEYEN FAKTÖRLER

PIERCING YAPTIRACAKLARA KÖTÜ HABER: ALERJİK REAKSİYONLARA YOL AÇABİLİR!

Dünya Doktorları: "İnsani Yardım Çalışanlarına Daha İyi Koruma Ve Güvenlik Ortamı Sağlanmalı"

Çocuklarda Diş Sıkma Neyin Habercisi?

“1 yaş altı bebekler ağır kızamık için risk altında!”

Yaş ilerlerken diş sağlığını korumak önemli

BEL VE KAS AĞRILARINDAN KORUNMANIN YOLLARI

D VİTAMİNİ HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKEN 9 ÖNEMLİ NOKTA!

Protezine Kavuşan Yağmur, Rektör Prof. Dr. Tuncel’i Ziyaret Etti

"COVID-19’un Eris varyantı kış aylarında yayılabilir"

CİLDE ZARARLI 8 ALIŞKANLIĞA DİKKAT !

EV YAPIMI YOĞURDUN FAYDALARI NELERDİR ?

  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,25% 0,26
  • EURO

    35,08% 0,67
  • GRAM ALTIN

    2270,84% 0,79
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,51
  • Perşembe 24.1 ° / 11.6 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli