Kıvanç, “Türkiye, dünyanın maske ihtiyacını karşılayabilir “
EKONOMİ 12.04.2020 11:47:00 777 0

Kıvanç, “Türkiye, dünyanın maske ihtiyacını karşılayabilir “

Adana Sanayi Odası Başkanı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkan Vekili Zeki Kıvanç, Türkiye’nin dünyaya yetecek kadar maske kumaşı üretebilme kabiliyeti bulunduğunu söyledi.


9 yıl önce maske kumaşında yerli üretimi destekleme kararı alan Türkiye’nin bugün meyvesini aldığını belirten Kıvanç, “Böyle bir süreçte paramızla maske bulamazdık. Suriye savaşında kendi İHA’larımızın ve SİHA’larımızın, koronavirüs savaşında da kendi ürettiğimiz maskelerin yararını gördük. Artık her üründe hedefimiz yerlileştirme olmalı” dedi.

Ekonomi Gazetecileri Derneği’nin (EGD), ‘Kanalekonomi’ instagram hesabından gerçekleştirdiği canlı yayına katılan TİM Başkan Vekili ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Zeki Kıvanç, koronavirüs sürecinin Türkiye’ye üretimde millileştirmeyi hızlandırma mesajı verdiğini söyledi. Canlı yayında EGD Yönetim Kurulu Üyesi gazeteci Mehmet Uluğtürkan’ın sorularını yanıtlayan Kıvanç, 2011 yılına kadar Türkiye’de maske kumaşı üreten kuruluşların ithal kumaşla rekabet edememesinden dolayı sektörden çıkmak ve fabrikalarını kapatmak istediklerini belirterek “Bürokrasimizle birlikte çalıştık. İçerisinde maske kumaşının da yer aldığı tekstil ürünlerinin Türkiye’de üretimini destek kapsamına aldırdık. Böylece maske kumaşı üreten tesislerimiz kapanmaktan kurtuldu, işletmelerini büyütüp geliştirdiler. Hem iç piyasanın ihtiyacını giderdiler hem de ihracatçı oldular. Ülkemiz bugün dünyanın ikinci büyük nanwoven kumaş üreticisi oldu. Bugün bu kararımızın ne kadar doğru olduğunu gördük. Şu an dünyadaki birçok ülke parasıyla maske temin edemiyor. Gelişmiş ülkeler birbirleri arasındaki ticarette gemilerde yüklü olan maskelere el koydu. Şu süreçte bize paramızla hiçbir ülke ne maske ne maske üretmemiz için kumaş verirdi. ABD ve İtalya’dan beter bir duruma gelebilirdik. Süreç bize yerli üretimin değerini bir kez daha hatırlattı. Suriye savaşını kendi İHA ve SİHA’larımızla yendiğimiz gibi koronavirüs savaşında da kendi ürettiğimiz maskelerin yararını gördük. Artık her üründe hedefimiz yerlileştirme olmalı” dedi.

 

FIRSATÇIYA HESABI MİLLET DE DEVLET DE SORACAK

Türkiye’nin dünyanın ikinci büyük maske kumaşı üretim kapasitesine sahip ülke olduğunu belirten Kıvanç, bir kısım maske üreticisinin bu süreçte fırsatçılık yapmasından üzüntü duyduğunu söyledi. Geçmişte otomatik makinalarda yapılan maskelerin tanesini 11.50 kuruşa satılan maskenin ihtiyaç duyulduğunda 2 liraya satıldığını anlatan Kıvanç, “Konuya devlet el koydu. Çok da iyi yaptı. Bugün tekstil sektörü ürettiği kumaşları konfeksiyoncuya planlı bir şekilde teslim ediyor. İhtiyacımız olan maskeler üretilerek Sağlık Bakanlığımıza teslim ediliyor. İhracatçı Birlikleri, Odalar el birliğiyle bu zor günleri aşmaya çalışıyoruz. Bugün devletimiz telsizi 70, tellisini 80 kuruşa aldığı maskeyi halka ücretsiz dağıtıyor. Bu alanda bazı organizasyon bozuklukları yaşandı ama sıkıntı çabuk giderilecek. Sadece Adana olarak günlük 6 milyon maske üretim kapasitesine ulaştık. Bir süre önce 230 TL olan bir paket maskeyi 4 bin liraya kadar satanlar oldu. Bunu yapanlara hesabı devlet de millet de verecek” diye konuştu.      

(VŞ)

 

 

 

 

 

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Harb-İş,“Ücretler yeniden düzenlenmeli “

"YENİLENEBİLİR ENERJİ NASIL TÜRKİYE’NİN ELEKTRİK ÜRETİM KAYNAĞI OLABİLİR"

"Bağımsız olmayan bir Kurulun vereceği karar tartışılır!"

MB Başkanı’ndan enflasyonla ilgili “yol haritası” mesajı

Türkiye, dünya lideri

“İş dünyasının finansmana erişimi kolaylaştırılmalıdır”

TOYP BAŞVURULARINDA SON TARİH 31 AĞUSTOS

Türk Telekom’un “Dijital Türkiye: Yeni Bir Gelecek” temalı Faaliyet Raporu’na 3 ödül

Türkiye’de dijital bankacılığa ilgi artıyor

R+T TURKEY FUARI’NDA HEDEF UZAK PAZARLAR

“TOPLU SÖZLEŞME TİYATROSU SONA ERDİ”

“DEPREM DEĞİL BİNA ÖLDÜRÜR”

Ekonominin kalbi TOBB'da attı

"Emlak zenginleri İstanbul depremi sonrası fakir kalabilir"

Şahin Bilgiç, TOBB Ekonomi Şurası’na katıldı, üyelerinin taleplerini iletti

Dünyaca ünlü çekirdeksiz Sultani üzümde hasat başladı

DÜNYA TAHIL PİYASASINA ‘TAHIL KORİDORU’ ETKİSİ

MYK VE ADASO ARASINDA YETKİLENDİRME PROTOKOLÜ İMZALANDI

"Her 100 kişiden 90’ı Su Yalıtımı Yönetmeliği’nden önce yapılan binalarda oturuyor"

R+T TURKEY FUARI’NDAN İHRACAT SEFERBERLİĞİ

"KRUVAZİYER YOLCU SAYISI % 66,7 ARTTI, FIRSATI İYİ DEĞERLENDİRMELİYİZ"

  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,25% 0,26
  • EURO

    35,08% 0,67
  • GRAM ALTIN

    2270,84% 0,79
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,51
  • Perşembe 24.1 ° / 11.6 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli