?KIRIM´IN YASADIŞI İLHAKINI TANIMADIK TANIMAYACAĞIZ?
DÜNYA 4.11.2018 00:45:17 322 0

?KIRIM´IN YASADIŞI İLHAKINI TANIMADIK TANIMAYACAĞIZ?

Ukrayna Devlet Başkanı Poroşenko ile yaptığı görüşme sırasında düzenlene basın toplantısında Erdoğan, ?Ukrayna´nın egemenlik ve toprak bütünlüğünün, siyasi birliğinin korunmasına dair tutumu güçlü bir şekilde yineledik,? diye konuştu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye-Ukrayna arasında Kalkınma İşbirliği Anlaşmasının imza töreninin ardından yapılan basın toplantısında, "Değerli dostum Poroşenko ile Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey sonuçlarına ilişkin ortak bildiriyi imzaladık. Bu belge bir sonraki Ukrayna´da yapacağımız zirveye kadar yol haritasıdır" dedi.

Erdoğan ile Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko´nun Mabeyn Köşkü´nde yaptığı görüşmenin ardından Türkiye-Ukrayna Yüksek Düzeyli Stratejik İş Birliği Konseyi oturumuna geçildi. Oturumun ardından Türkiye-Ukrayna arasında Kalkınma İşbirliği Anlaşması imzalandı.

 İmza töreninin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında  Erdoğan şunları söyledi:

 "Değerli dostum Ukrayna devlet başkanı ve heyetini ülkemizde misafir etmekten büyük bir memnuniyet duyuyoruz. İçinde bulunduğumuz yıl Ukrayna ile köklü geçmişe sahip ilişkilerimizin 100. yıl dönümüdür. Osmanlı İmparatorluğu 1918 yılında genç Ukrayna halk devletini tanıyan ilk devletlerden biri olmuştur. Bugün ilişkilerimizi o günkü öncü vizyonla yürütüyoruz. Aslında Yüksek Düzeyli Stratejik Konseyinin 7. toplantısı bu vizyonun farklı bir yansımasıdır. İlişkilerimizi stratejik ortaklık seviyesine çıkardığımız 2011 yılından bu yana her sene düzenli olarak bu çalışmaları sürdürüyoruz. Bu sayede ilişkilerimizi her geçen yıl daha güçlendirdik ve daha da güçlendirmeye devam edeceğiz. Vatandaşlarımız bildiğiniz gibi seyahatlerini karşılıklı olarak kimlikle yapabiliyorlar. Ukrayna´dan ülkemize gelen turist sayısı 2018 yılında 1 milyonu aşmıştır. Bugün bu toplantıda serbest ticaret anlaşmasını yıl sonuna kadar bitirme kararlılığındayız. Bu anlaşmayla birlikte ikili ticaret hacminin 10 milyar doları yakalayacağına inanıyorum. Savunma sanayi alanında işbirliğimiz her geçen gün güçlenerek devam ediyor. Şirketlerimiz ortak projelere imza atar hale geldiler. Konsey toplantıları ilişkilerimizin ahdi zeminin sağlamlaştırılmasına vesile hazırlıyor. Az önce değerli dostum Poroşenko ile Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey sonuçlarına ilişkin ortak bildiriyi imzaladık. Bu belge bir sonraki Ukrayna´da yapacağımız zirveye kadar yol haritasıdır?.

"Kırım´ın yasadışı ilhakını tanımadığımızı ve tanımayacağımızı tekraren vurguladık" 

Bu ikili ve heyetler arası görüşmelerde bölgesel sorunları ele aldıklarını belirten Erdoğan, "Bu vesileyle Ukrayna´nın egemenlik ve toprak bütünlüğünün siyasi birliğinin korunmasına dair tutumu güçlü bir şekilde yineledik. Kırım´ın yasadışı ilhakını tanımadığımızı ve tanımayacağımızı tekraren vurguladık. Ülkemiz ister Kırım´da yaşayan isterse işgal sonrasında bölgeden ayrılmak zorunda kalan Kırım Tatarı vatandaşlarının haklarını korumaya devam edecektir. Kırım Tatarı kardeşlerimize sahip çıktıkları için kıymetli dostuma teşekkür etmek istiyorum. Ukrayna´nın doğusundaki çatışmaların uluslararası hukuka uygun olarak barışçıl ve diplomatik yöntemlerle çözüme kavuşmasını temenni ediyoruz. Büyükelçi Ertuğrul Apakan´ın Ukrayna AGİD özel misyonunun çalışmalarını takdirle izliyoruz. Ülkemiz Ukrayna´daki reform sürecini gönülden desteklemektedir. Reformların başarıya ulaşması sadece Ukrayna´nın değil bütün bölgenin yararına olacaktır" ifadelerine yer verdi.

 

 


Haber Kaynak : İhlas Haber Ajansı

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,25% 0,26
  • EURO

    35,08% 0,67
  • GRAM ALTIN

    2270,84% 0,79
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,51
  • Perşembe 24.1 ° / 11.6 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli