KILIÇDAROĞLU´NDAN 10 MADDELİK DEMOKRASİ ÇAĞRISI
SİYASET 24.01.2016 12:50:58 264 0

KILIÇDAROĞLU´NDAN 10 MADDELİK DEMOKRASİ ÇAĞRISI

Davutoğlu´na yönledirdiği çağrıda Kılıçdaroğlu, ?Eğer Sayın Davutoğlu, ´Biz de demokrasiyi istiyoruz, biz de özgürlükçü, çoğulcu demokrasiyi istiyoruz´ diyorsa. O zaman kendisine şunu söylüyoruz; biz hazırız, siz de hazırsanız bu ülkeye demokrasiyi birl

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu 35. Olağan Kurultay´ın ardından yeni Parti Meclisi üyeleriyle yaptığı ilk toplantıda. 10 maddelik ?Demokrasi Çağrısı? yaptı ?Eğer Sayın Davutoğlu, ´Biz de demokrasiyi istiyoruz, biz de özgürlükçü, çoğulcu demokrasiyi istiyoruz´ diyorsa. O zaman kendisine şunu söylüyoruz; biz hazırız, siz de hazırsanız bu ülkeye demokrasiyi birlikte getirelim" dedi.

Genel Başkan Kılıçdaroğlu´nun konuşmasında  gelişmeleri değerlendikten sonra, ülkenin demokratikleşme sorunlarını değerlendirdi ve şöyle konuştu:

?Peki, şu soruyu sormamız gerekiyor: Ülkeye gerçekten de bizim tanımladığımız bu birinci sınıf demokrasiyi kim getirebilir?. Herkes kaygıyla bakıyor Türkiye´ye ne olacak bu Türkiye diye. Bir ülkenin eğer Başkan Yardımcısı gelip Türkiye´de yayında büyükelçiyi de alıp demokrasinin erdeminden söz ediyorsa oturup düşünmemiz lazım. Hepimizin şapkamızı önümüze koyup düşünmemiz gerekiyor. O halde soru neydi? Kendi içinde demokrasisi olmayan bir siyasal parti ülkeye demokrasi getirebilir mi? Hayır getiremez bu kadar açık.? 

Sözlerini, ?Zaten AKP´nin demokrasiyi getirme gibi bir niyeti de yok. Böyle bir niyet beyanı da yok. Eğer kendi ülkenize demokrasiyi getiremiyorsanız ve demokrasi eksikliğimiz varsa, bir korku egemense toplumda, bir baskı egemense ve sokaktaki insan rahat nefes alamıyorsa oturup düşünmemiz gerekiyor. O nedenle bizim görevimizin ağırlığı burada ortaya çıkıyor. Sizin görevinizin ağırlığı burada ortaya çıkıyor. Bu ülkede aydınların yüklendikleri görevin ağırlığı burada ortaya çıkıyor, ? diyerek sürdürren Kılıçdaroğlu Davutoğlu´na çağrısını şöyle dile getirdi:

?Peki, özgürlükçü demokrasiyi getirmek kolay mı? Dünyanın hiçbir ülkesinde kolay olmamıştır. Bedel ödenmeden demokrasi gelmemiştir. Örnek; 1789´dan günümüze kadar bakın. Bizim ülkemizde de bedeller ödenmiştir ve ödenecektir de. Ama halkımın şunu çok iyi bilmesini isterim. O bedelleri biz ödemeye hazırız. Biz o bedelleri ödeyeceğiz. Hiç kimsenin en ufak bir endişesi olmasın. Bu bedelleri mutlaka ödeyeceğiz. 

Eğer Sayın Davutoğlu ?Biz de demokrasiyi, biz de özgürlükçü demokrasiyi, çoğulcu demokrasiyi istiyoruz? diyorsa o zaman kendisine şunu söylüyoruz. Biz hazırız, siz de hazırsanız biraz sonra kendi düşüncelerimizi açıklayacağız, o da kendi düşüncelerini açıklasın ve bu ülkeye demokrasiyi birlikte getirelim. Neden birileri bedel ödesin? Bir de bedel ödemeden getirmiş olalım. Neden birileri bize demokrasiyi getirin diye illa dayatsın? Birileri de dayatmadan biz kendi özgür irademizle kendi ülkemize demokrasiyi getirelim. Biz bunu savunuyoruz. Açık, net, anlaşılabilir bir dille biz bunu savunuyoruz. 

10 MADDELİK ÇAĞRI


1) Diyoruz ki, elinde sopa olan devlet istemiyoruz. Halkına hesap veren bir devlet istiyoruz biz. Halkına hizmet eden bir devlet istiyoruz biz. Elinde sopa olan devlet ortaçağ devletidir. 21.yüzyılın Türkiye´sinde ortaçağ devleti istemiyoruz.


2) Çok darbeler yaşadık. Az önce dedim ya ?Demokrasi yolunda büyük bedeller ödedi Türkiye? diye, ödemeye de devam ediyor. Darbeler yaşadık, idam sehpalarında siyasetçilerimizi, gencecik çocukları idam ettik. Darbeciler kendi hukuklarını oluşturdular, kendi yasalarını çıkardılar. 5 kişinin imzasıyla yasalar çıktı ve bir darbe hukuku oluştu. Açık ve net söylüyoruz birinci sınıf demokrasi istiyorsanız gayet açık, gayet net gelin hep beraber şu darbe hukukundan Türkiye´yi arındıralım

 

3) Hiç kimse yargıya güvenmiyor arkadaşlar. Sokağa çıkın vatandaşa sorun hakimlere güveniyor musun, mahkemelere güveniyor musun? Hiç kimse güvenmiyor. Soru şu; yargıyı bu hale kim getirdi? Eskiden derdik ki, ya bu ülkede adalet var. Şimdi ?Bu ülkede adalet var? diyen kimse yok. Sadece büyük binaların üstünde Adalet Sarayı yazıyor. İçinde adaletin olmadığı saraylar yaptık. Adalet yok. 
 

4) Darbeciler yasa yaparken kendi geleceklerini düşünürler. Geçmişten ders almazlar. Geleceği de göremez darbeciler. Öyle dar kalıplar içine sokarlar ki toplumu, toplum bir süre sonra nefes alamaz noktaya gelir. Siyasi partiler yasası, seçim yasası. Gelin kaldıralım. Yeni seçim yasası, yeni siyasi partiler yasası çıkaralım. Önümüzde engel ne? ?Milli irade, milli irade, milli irade? diye, sabah- öğle, akşam diyorlardı. Şimdi biz diyoruz ya ?Şu milli irade parlamentoya tam yansısın kardeşim. Milli iradenin önüne niye baraj koyuyorsunuz siz? Neden vatandaşına güvenmiyorsun?? Gelin kaldıralım.

5) Düşünceyi açıklama özgürlüğü. Hem diyeceksiniz demokrasi, hem düşüncesini açıklayan insanları suçlayacaksınız İlla "Birisinin dediği doğru, onun dışındakilerin tamamı yanlıştır" mı diyeceğiz? Dünya ilerlemez böyle arkadaşlar. Aklımıza ihanet etmiş oluruz düşüncemizi açıklayamazsak şayet biz.

6) Medya özgürlüğü. Bir ülkede medya özgür değilse halk özgür değildir arkadaşlar. Halkın haber alma kanallarını tıkamışsınız demektir. Vatandaş bilgiyi nereden alacak 21. Yüzyılda? Rivayetlerle mi alacak? Dedikoduyla mı alacak? Fısıltılarla mı alacak. Biz medya özgürlüğünü sadece söylemde olsun, diye söylemiyoruz. Gelin anayasaya 3 büyük güçten söz ediyor ya, yasama, yargı, yürütme, dördüncüsüne medya, diyelim.


7) Kendi sorunlarımızı kendimiz çözmek zorundayız arkadaşlar. Bir ülke kendi iç dinamikleriyle kendi sorununu çözemiyorsa ve acilse, sorun uluslararası alana evrilebilir ve bu çok daha tehlikeli bir sürecin ortaya çıkmasına yol açar. 30 yıldır bir sorun var önümüzde, 30 yıl. Çözelim şu sorunu, toplumsal uzlaşmayla çözelim. Yeri neresi? Yeri TBMM, milli irade orada değil mi? Orada. Milli iradenin Kâbe´si demiyor muyuz? ?Kurucu Meclis, Gazi Meclis? diyoruz. Kurtuluş Savaşı´nı orası yaptı ve orası yönetti. Kurtuluş Savaşı´nı ve 30 yıllık sorunu çözemiyor muyuz? Niye çözemiyoruz? Akıl mı yok bizde? Niye çözemiyoruz? Oturup çözmeliyiz kendi sorunlarımızı, tartışmalıyız özgürce ve çözmeliyiz. Niye kan aksın bu ülkede? Niye her gün şehitlerimiz gelsin? Niçin sorunlar günlük sıcak politikaya alet edilsin?

8) Devletin elinde sopa olan bir organ olmaması gerektiğini söyledim. Devletin bir özelliği daha var, çok temel bir özelliği daha var, bütün vatandaşlarına eşit davranmak zorundadır.


9) Bir ülke 21. Yüzyılda vahşi kapitalizme terk edilemez arkadaşlar. Bir ülkenin ekonomisi rant üzerine inşa edilemez. Adına bizim sosyal devlet dediğimiz bir kavram üzerinde devletin yücelmesi gerekir. Devlet lütuf dağıtan bir devlet değil, lütfeden devlet değil, vatandaşın hakkını teslim eden devlettir. Sosyal devlet budur, bu anlayışı bizim çok iyi anlatmamız lazım


10) Üniversitelerimiz bilgi üretmeli. Bilgi üretmeyen üniversiteye üniversite denmez, kimse kusura bakmasın. Elin oğlu lise çağında bilgi üretiyor, ilköğretim çağında bilgi üretiyor. Biz, üniversitelerin bilgi üretmesinin önüne duvar çekiyoruz, sen üretme burada, bilgi üretme diye. Bilgi nasıl üretilir arkadaşlar, bilginin üretilmesinin ana sözcüğü meraktır arkadaşlar, merak. Bir şeyi merak edeceksiniz, arkasından da soracaksınız bu neden böyledir diye.

10 madde halinde açıkladım arkadaşlar. Bakın çok açık, çok net. Eğer Sayın Davutoğlu, ?Evet biz de bu 10 maddeyi aynen kabul ediyoruz? diyorsa, bütün kapılarımız, gönlümüz açık. Bu ülkeye özgürlükçü demokrasiyi getirelim. Kimse kimseyi üzmesin. Ahlak temelli olacak, bakın bunların tamamında ahlak temeli vardır, adalet temelli olacak, tamamında adalet vardır.

?SALI GÜNÜNE KADAR İZİN?

Kılıçdaroğlu konuşmasının bir bölümünü de Erdoğan ile aralarında başlayan ?karın ağrısı´ atışmasına şöyle ayırdı:

?Sayın Cumhurbaşkanıyla aramızda özel bir tartışma var. Geçen muhtarlar toplantısında benim kullanmaktan utanacağım sözcükleri kullandığı için ben onları kullanmıyorum ama benim yaptığım bütün eleştirileri herkes tek tek okuyabilir. İçinde tek bir hakaret içeren sözcük yoktur ama o yapıyor. Bence hiç önemli değil, kişi kendi iç dünyasında nasılsa o diline vurur. İç dünyası demek ki öyle. Benimle ilgili şöyle bir cümle kullanmış: ??aslında bu zatın ( bana söylüyor ), asıl karın ağrısını da ortaya dökerim ama inanın bana, ben bu konuları konuşmaktan hicap duyuyorum? diyor. Kendisine Salı gününe kadar izin veriyorum, şu karın ağrısı işini bir açıkla kardeşim. Niye açıklamıyorsun? Benim karnım ağrımıyor ama senin karnının ağrımasını da istemem. Salı gününe kadar açıkla, karın ağrısını gider. Emin ol ben Salı günü sana hepsinin cevabını vereceğim, tek tek, belgeleriyle. Bakın konuşurken böyle karından atma yok, açık ve net bütün belgeleriyle ortaya koyacağım. Bakın ben söylüyorum, O´na da diyorum. Karın ağrısı çekme, şu Salı gününe kadar bir açıkla, biz de öğrenmiş olalım, bakarsın Salı günü ben sana teşekkür ederim. Açıkladığın şeyler çok önemliydi, kusura bakma derim. Açıklamazsan, Salı günü cevabını alacaksın.?


Yeni katman...

Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9670,53%0,26
  • DOLAR

    32,52% -0,08
  • EURO

    34,78% -0,23
  • GRAM ALTIN

    2421,67% -0,33
  • Ç. ALTIN

    3982,08% -0,92
  • Perşembe 35.8 ° / 20.3 ° false
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false