KIBRIS´TA UZLAŞMA SAĞLANAMADI AMA CENEVRE KONFERANSININ DEVAMI OLASI
DÜNYA 14.01.2017 21:07:39 336 0

KIBRIS´TA UZLAŞMA SAĞLANAMADI AMA CENEVRE KONFERANSININ DEVAMI OLASI

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Cenevre´deki temaslarını tamamlamasının ardından KKTC´ye döndü. Ve "Ocak ayı sonunda Kıbrıs konferansının devam etmesi kuvvetle muhtemeldir," diye konuştu

Cenevre´de hafta boyunca yapılan Kıbrıs müzakerelerine ve garantör ülkelerin temsilcilerinin de yer aldığı Beşli Kıbrıs Konferansı´na katılan Cumhurbaşkanı Akıncı ve beraberindeki heyetle birlikte Cenevre´deki Kıbrıs´la ilgili toplantı izleyen basın mensupları da yurda döndü.

KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı: ´Rum tarafının haritası kabul edilemez´

İHA´nın haberine göre Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, İsviçre´nin Cenevre kentindeki Kıbrıs müzakerelerinde Rum tarafının sunduğu haritanın kabul edilemez olduğunu belirterek, ?Beşli Konferans bitti ya da belirsizlik var denilmesi doğru olmayacak. Çözüm süreci ucu açık bir yola havale edilmedi. 18 Ocak´ta başlayacak çalışmanın hemen ardından bir üst seviyede ikinci bir toplantı yapma kararlılığımız var? dedi.

 

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Beşli Konferansın bitmediğini ve sürecin belirsizliğe mahkum edilmediğini, aksine 5 gün sonra ne yapılacağının konsensusla belirlendiğini kaydetti. Akıncı, sabırlı olunmasını ve 18 Ocak´ta devam edilecek teknik çalışmalara fırsat verilmesini istedi.

Akıncı, ?18 ocak´ta başlayacak çalışmanın hemen ardında bir üst seviyede ikinci bir toplantı yapma kararlılığımız var? dedi. Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, dün başlayan sürecin 18 Ocak´a bırakılmasının Türk tarafının tercihi olmadığına işaret ederek, sorunun artık sürüncemede kalmaması ve buraya kadar getirilen sürecin başarısızlığa ulaştırılmasının büyük hata olacağını belirtti.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, BM Cenevre Ofisi´nde düzenlediği basın toplantısında, Cenevre´de gerçekleştirilen Beşli Konferans ve müzakerelerle ilgili bilgi verdi. Pazartesinden beri sürdürdükleri toplantının sonunda olmaktan mutluluk duyduğunu söyleyen Akıncı, 01 Aralık´ta varılan mutabakat gereğince, 9-11 Ocak tarihleri arasında 2 tarafın katılımıyla 4 başlık konusunda geriye kalan unsurların tartışılması, uzlaşılamayan konularda mümkün olan uzlaşıların artırılması ve daha önce belirlenen yüzdeliklere bağlı olarak haritaları sunmaya karar verdiklerini belirtti.

Akıncı, Cenevre´deki ilk 2 gün bazı uzlaşılar elde edildiğini ancak daha yapılacak iş olduğunu belirterek, yıllardır konuşulan konuları 20 aydır konuştuklarını söyledi.

Cenevre´de ilk defa tarafların harita sunduğunu ve yüzdelikler kontrol edildikten soran haritaların BM kasasına kilitlendiğini kaydeden Akıncı, ?Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis bizim sunduğumuz haritanın kabul edilemez olduğunu, biz de onların sunduğu haritanın kabul edilemez olduğunu belirterek, BM Genel Sekreteri´ne bir mektup verdik? dedi.

Uzun yıllardan sonra ilk defa garantilerle ilgili beşli konferans yapıldığını ve toplantının olumlu bir atmosferde gerçekleştiğini kaydeden Akıncı, zaman kaybetmemek adına, yemekte bile bu konuların konuşulduğunu belirtti.

Akşam seansında, sürecin nasıl ileri taşınabileceği konusunda görüş alışverişi yapıldığını kaydeden Akıncı, garantörlerin kendi aralarında da görüşmelerde bulunduğunu söyledi. İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson ve AB Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ile de ayrıca görüşme gerçekleştirdiğini kaydeden Akıncı, konferansın akşam bölümünde ise bundan sonraki süreci nasıl ileri taşıyabileceklerini ele aldıklarını belirtti.

Cumhurbaşkanı Akıncı, Kıbrıs´taki tarafların yanısıra Türkiye ve İngiltere´nin konferansı ara vermeden sürdürme kararlılığı içinde hareket etmek istediklerini ancak Yunanistan´ın hazırlık talebinde bulunduğuna işaret etti. Akıncı, Yunanistan´ın bu talebini, konferans kararı gibi basına da açıkladığını ancak bu tarih üzerinde uzlaşılamadığı için 18 Ocak´ın konferansı sürdürme tarihi olarak belirlendiğini söyledi.

18 Ocak´ta devam edecek konferansta kendisinin Müzakereci Özdil Nami tarafından temsil edileceğini kaydeden Akıncı, tarafların yanı sıra garantör temsilcilerinin konferansa katılacağını belirtti. Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, konferansın tamamlanmadığını, yeni bir şekil aldığını ve daha üst seviyede ele alınacağı bir üst seviyeye götürmek için bir alt yapı çalışması yapılacağını söyledi.

BM tarafında yapılan ortak açıklamada dile getirilen kararlılığa vurgu yapan Akıncı, bu kararlılığı garantörlerin de desteklediğine işaret etti. Akıncı, ?Kıbrıs Türk tarafı adına 20 aydır sürdürdüğümüz bu çalışmaların son aşamasına geldik? dedi.

Henüz bağlanmamış konular olduğunu ancak bazı konuların en son aşamaya gelindiğinde bağlanacağını kaydeden Akıncı, bütün konuların son aşamada bağlanacağına da dikkat çekti.

?ÇÖZÜM SÜRECİ UCU AÇIK BİR YOLA HAVALE EDİLMEDİ?
Cumhurbaşkanı Akıncı, ?Beşli Konferans bitti ya da belirsizlik var denilmesi doğru olmayacak. Çözüm süreci ucu açık bir yola havale edilmedi. 18 Ocak´ta başlayacak çalışmanın hemen ardından bir üst seviyede ikinci bir toplantı yapma kararlılığımız var? dedi.

Garantiler ve güvenlik konularının yansıra diğer konuların da paralel giderilmesi ve sorunun artık sürüncemede kalmaması gerektiğini kaydeden Akıncı, ?Buraya kadar getirilen sürecin başarısızlığa ulaştırılması büyük hata olur çünkü böylesi bir fırsat bir daha ele geçmeyebilir? ifadesini kullandı. 

 

Dünya medyasında yer alan haber be yorumlara göre Kıbrıs´ta çözüm için Birleşmiş Milletler Cenevre ofisinde yapılan beşli zirvede görüşmelere devam etme kararı çıksa da tarafların tarihi zirve sonrası yaptığı açıklamalara göre temel konularda uzlaşmanın henüz sağlanamadığı görülüyor.

Görüşmelerin ardından tarafların yaptığı açıklamalar göre, başta Türk askerinin Kıbrıs´taki varlığı, yönetim ve harita konusunda taraflar arasında ciddi görüş farklarının olduğu belirtiliyor.

Önceki gün Cenevre´de gerçekleşen tarihi zirvenin açılışını Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Gutarres yaptı. Toplantıya Kıbrıs Türk Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs Rum Cumhurbaşkanı Nicos Anastasiades, İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johson, Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kotzias, AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, AB Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ise gözlemci olarak katıldı.

Yunanistan 23 Ocak´ta devam edelim dedi

Yunanistan, henüz hazır olmadığı gerekçesiyle görüşmelere 23 Ocak´ta devam edilmesini istedi. Türkiye ve Kıbrıs Türk kesimi heyeti ise görüşmelere ara verilmeden devam edilmesini istedi.

Türkiye, Yunanistan´ın 23 Ocak önerisine sıcak bakmadı. 18 Ocak´ta Ahmet Gün Başkanlığı´nda bir teknik heyetin Cenevre´ye gelip çalışmaları sürdüreceğini açıkladı.

Görüşmelerde Kıbrıs´ta çözüm için umutlar sürse de görüşmelere hangi tarihten itibaren devam edileceği konusunda henüz bir uzlaşma sağlanamadı.

Sonuç çıkarsa Başbakanlar devreye girecek

Görüşme sonrasında bir basın toplantısı düzenleyen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kıbrıs müzakerelerinde teknik konuları konuşmak üzere 18 Ocak´ta uzmanların, daha sonraki bir tarihte ise bakanların bir araya geleceğini, buradan bir sonuç çıkması halinde de başbakanların devreye gireceklerini söyledi.

Yunanistan taslak metin hazırlıyor

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kotzias, dünkü beşli zirvenin ardından yaptığı açıklamada 23 Ocak´ta Dışişleri Bakanlarının yeniden Cenevre´ye gideceğini belirtti. Bu sürede gerekli hazırlıklar yapıldıktan sonra bir taslak metin hazırlanacağını, 23 Ocak sonrasında da garantör devletlerin liderlerinin daha üst düzey bir katılımla bir araya gelip sunulacak metnin görüşüleceğini söyledi.

Anastasiadis: ?Türk askerinin adadan çekilmesi kesin koşul?

Kıbrıs Rum Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis ise düzenlediği basın toplantısında, Adanın birleşmesi için yürütülen görüşmelerin Kıbrıs´ın güvenlik durumu konusunda radikal bir değişim yaratması gerektiğini söyledi. Kıbrıs Cumhurbaşkanı Anastasiadis, Türkiye´nin Ada´da bulunan yaklaşık 30 bin askerini çekmesinin Kıbrıs´ta yapılacak bir barışın kesin koşulu olduğunu söyledi.

Anastasiadis, Türk ordusunun çekilmesi konusunda anlaşılması gerektiğini savundu. Çözüm yolunda hala umut taşıdığını belirten Anastasiadis, Kıbrıs görüşmelerinde gerçek bir ilerleme kaydedildiğini belirtti.

AFP haber ajansı, Yunanistan´ın Türkiye´nin Kıbrıs´taki askeri işgali bitene kadar Kıbrıs sorunu çözülemeyeceği görüşünde olduğunu bildirdi

Harita krizi

Kıbrıs Türk Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu, Birleşmiş Milletler kasasına kilitlenen iki haritadan Rum tarafının sunduğu haritanın kabul edilemez olduğunu söyledi. Rum tarafının sunduğu haritadaki 28.2 oranı ile ilgili Birleşmiş Milletler Genel Sekreterine mektupla itiraz ettiklerini belirtti.

Guterres: ?Oscar ödülü Türk ve Rum lidere verilirdi?

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Kıbrıs Türk Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Kıbrıs Rum Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis ile birlikte düzenlediği basın toplantısında iki lideri Kıbrıs´ta çözüme ulaşmak için yaptıkları üstün çalışmalar nedeniyle kutladı.

Guterres, ?Kıbrıs konusu bir sinema yarışması olsaydı sağımda ve solumda liderler bu ödülü kazanırdı, Birleşmiş Milletler de yardımcı oyuncu kategorisinde Oscar alırdı? dedi. Kıbrıs toplantılarında pek çok önerinin dile getirildiğini hızlı bir çözüm yerine kalıcı ve sürdürülebilir bir çözüm amaç edindiklerini vurguladı. Açılış oturumları aşırı derece yapıcı geçtiğini belirten Gutarres, gerekli enstrümanların konusunda mutabık kalındığını belirtti.

?Yapılacak daha çok şey var´

Genel Sekreter Gutarres, ?Bundan sonra yapılacak çok şey var. Hemen hızlı çözüm ve mucize beklenemez. Biz burada sağlam bir çözüm için çabalıyoruz. Bu amaca gereken şekilde ulaşmak için çalışmaya devam edeceğiz. Birleşmiş Milletler olarak bizim buradaki rolümüz gereği taraflara destek veriyoruz. Her iki tarafın mutabakatıyla sağlanacak bir çözümün peşindeyiz. Birleşmiş Milletler etkili ve güçlü bir şekilde burada elde edilebilecek başarılı süreci her şekilde destekliyor. Sabırlı olmak lazım, hızlı bir çözümün peşinde değiliz. Ciddi şekilde çözüme dönük çalışmaları gerçekleştiriyoruz? dedi.?

Cenevre´de temaslarını tamamlayan Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Gutarres´in bugün New York´a dönmesi bekleniyor.

Birleşmiş Milletlerden Kıbrıs konusundaki gelişmelerle ilgili resmi açıklamanın bugün yapılması bekleniyor.

Erdoğan: ?Türk askerinin tamamen çekilmesi söz konusu olamaz?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kıbrıs konusunda önemli açıklamalarda bulundu. Erdoğan Cuma namazı çıkışında basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Güney Kıbrıs ve garantör ülke olarak Yunanistan´ın hala farklı beklentiler içerisinde olduğunu, Türkiye´nin Kıbrıs´taki askerlerini tamamen çekmesinin söz konusu olmadığını söyledi.

Erdoğan, ?Mesela güvenlik. Türkiye´nin olmadığı garantörlüğü beklemeyin dedik. Güvenlikte de, biz daha önce belirlendiği gibi Güney Kıbrıs ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti´de eşit oranda asker bulunduracağız. Daha önce konuşmuştuk. Hala açık Maraş kapalı Maraş, Erenköy var. Eğer Maraş´ı tamamen halkın istifadesine sunmak istiyorsanız bizim teklifimiz var. Nedir? Erenköy ile Güzelyurt arası birleştirilerek Kuzey Kıbrıs´a bırakılır, diğer bölge de Güney Kıbrıs´a bırakılır. Ama bunun dışında yok Karpaz bize bırakılsın, yok orası bize bırakılsın, böyle bir şey olamaz dedik. Bunu temsilci arkadaşlarımız orada itiraf ettiler. Annan planında şöyleydi böyle idi. Şimdi artık Annan planının bir geçerliliği yok. Şimdi yeni bir müzakere süreci var. Bire dört, yani bir dönem Kuzey Kıbrıs Türk Yönetimi başkanlık yapacak, dört dönem Güney Kıbrıs Rum Yönetimi başkanlık yapacak, böyle bir şey de olamaz. Bunu daha önce de konuşmuştuk; bire iki, bir dönem Kuzey Kıbrıs Türk Yönetimi liderliği alacak, iki dönem Güney Kıbrıs Rum yönetimi alacak. Bunun dışında bizden kimse bir şey beklemesin dedik, bunu yetkililerine söyledik. Adil olan budur. Yani biz orada adil, kapsayıcı bir barış istiyorsak ölçüsü budur? diye konuştu.?

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    9548,57%0,19
  • DOLAR

    32,49% 0,16
  • EURO

    34,80% 0,25
  • GRAM ALTIN

    2487,88% 1,05
  • Ç. ALTIN

    4157,48% -1,05
  • Perşembe 31.6 ° / 17.1 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 15.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false