?KIBRIS´I SATIYORSUNUZ?
GÜNDEM 15.01.2017 12:37:35 343 0

?KIBRIS´I SATIYORSUNUZ?

CHP´Lİ YILMAZ CENEVRE GÖRÜŞMELERİNDE RUMLARIN TOPRAK TALEPLERİNE DİKKA ÇEKEREK, ?TAVİZ VERİYORSUNUZ, KKTC´NİN TOPRAKLARININ DÖRTTE BİRİNİ GÖZDEN ÇIKARIYOR, 150 BİN RUMUN ŞİMDİKİ TĞRK TOPRAKLARINA YERLEŞMESİNİN YOLUNU AÇIYORSUNUZ,? DEDİ

TBMM Genel Kurul´unda CHP´nin Kıbrıs konusunda verdiği grup önerisi üzerinde konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz, ?KKTC´nin şu anki topraklarının yüzde 25´ini veriyorsunuz, taviz veriyorsunuz. KKTC fiilen ortadan kaldırılıyor. Toprakları, şu andaki topraklarının 4´te 1´i elinden çıkıyor. Verdiği topraklara 100 bine yakın Rum yerleştiriliyor. Elinde kalan topraklara ise 50-60 bin tane Rum´un gelmesi söz konusu. Veriyorsunuz işte, basbayağı Kıbrıs´ı satıyorsunuz.? dedi.

Yılmaz´ın konuşması şöyle:

Bugün millî bir konuda konuşma yapmak üzere huzurunuzda bulunuyorum. Hepinizi saygıyla selamlıyorum.

Biliyorsunuz, Kıbrıs görüşmeleri Cenevre´de. Şu anda bir kesinti var. 18´inde tekrar garanti ve ittifak anlaşmalarına ilişkin müzakerelerin teknik seviyede götürülmesi ve ilerleme olursa tekrar rayına dönülmesi ve müzakerelerin devam etmesi öngörülüyor.

Değerli kardeşlerim, tam kırk iki yıldır biz Kıbrıs konusuyla uğraşıyoruz, kırk iki yıldır. Kırk iki yılda -Allah bilir- 42 bin tane görüşme oldu Kıbrıs konusuyla ilgili. Cenevre´de oldu, New York´ta oldu, Kıbrıs konusunun görüşülmediği platform kalmadı ve Kıbrıs konusuna ilişkin görüşülmemiş prensip, tez de kalmadı. Kırk iki yıl geçti, kırk iki yılda elimizde kalan tek somut şey oldu, o da Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti oldu, onun dışındaki bütün getirilen çözüm önerileri akamete uğradı. 

Biliyorsunuz, 2004 yılı çözüme en yakın olduğumuz dönem diye takdim edildi ve Annan Planı o zaman gündeme geldi ve Annan Planı´nı Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti yüzde 65´le kabul ederken Rum tarafı yüzde 79´la reddetti. Aslında, Annan Planı... Annan´ın ismini şu anda Kıbrıs Türklerinden ve bizden başka ve Rumlardan başka hatırlayan yok -Genel Sekreter- ancak planın adı kaldı.

Şimdi, plan esasen çok avantajlıydı Rum tarafı için, müthiş avantajları vardı ama ona rağmen reddettiler. Neden? Çünkü Rum tarafı hiçbir zaman Türk tarafını eşit ortak olarak görmüyor, siyasi eşitliğine inanmıyor, hiçbir zaman Türk tarafıyla ortak bir devlet kurma idealini uygun bulmuyor. Yani burada işin köküne indiğiniz zaman, Rumlar Türkleri bir azınlık olarak görüyorlar, azınlık olarak gördükleri için de değer vermiyorlar. Annan Planı geldiğinde göstermelik çıkışları oldu ama en sonunda reddettikleri zaman üzülmediler; Kıbrıs´takiler, Rum tarafındakiler sevindiler, çok büyük bir sevinçle bunu reddettiler çünkü orada bir siyasi eşitlik kelimesine takmışlardı. 

Değerli kardeşlerim, tanıma konusu... Biz KKTC´yi tanıdık ama tanımanın gereğini hiçbir zaman yapmadık. Biz esasen kendimizi kandırdık. Hem devleti tanıyorsunuz hem de o devlete ilişkin kapsamlı çözüm müzakereleri yürütüyorsunuz. Yani bu diplomatik olarak hiç uygun bir yöntem değil ve insanlar da bunu öyle anladılar. İnsanlar niye tanısın sizi, niye tanısın ülkeler? Çünkü siz her iki yılda bir, her üç yılda bir tekrar masaya dönüyorsunuz, kapsamlı çözüm müzakereleri yapıyorsunuz. Dolayısıyla bu tanıma konusunun hiçbir ciddiyeti olmadı ve KKTC´yi Türkiye dışına tanıyan olmadı çünkü tanıma konusunu gündeme getirmedik doğru dürüst. 

Şimdi, bakıyorsunuz Cenevre´deki görüşmelere, burada bir karartma var. Millî bir konu, esasen gönül isterdi ki Sayın Hükûmet gelsin burada ne olup bittiğini açıklasın; Cenevre görüşmelerini biz Rum kesiminin yayınlamış olduğu gazetelerden öğrenmeyelim, sizden öğrenelim, ne olup bittiğini öğrenelim. "Efendim, buradan bir şey çıkmaz. Dolayısıyla, biz görüşüyoruz. Nasıl olsa bir şey çıkmaz, merak etmeyin." Siz kimi kandırıyorsunuz? Böyle bir diplomatik usul olabilir mi? Siz daha iki gün önce KKTC´nin teslim edeceği, çözüm durumunda teslim edeceği toprağa ilişkin haritayı Birleşmiş Milletlere teslim etmediniz mi? Yani, bir çözüm olması hâlinde vereceğiniz toprağa ilişkin haritayı, biz bu kürsüden "Sakın bunu vermeyin, sakın diğer konularda ilerleme sağlamadan toprak konusuna ilişkin haritayı teslim etmeyin." dememize rağmen, teslim ettiniz. Kasaya teslim edilmiş. Ya, kasaya teslim edilir mi hiçbir şey Kıbrıs konusunda? Harita benim elimde, burada, harita burada. Neyi teslim ediyorsunuz siz? Karşınızdaki Rum, arkasında Avrupa Birliği var, dünya var; sizin elinizde de bir tek KKTC var. Bizim bu hataya düşmememiz gerekiyordu, şu anda bu işin içinden nasıl kurtulacağız, onu göreceğiz.

Değerli kardeşlerim, şunu söyleyeyim, neler veriliyor, sağlam mı duruluyor, durulmuyor mu: Bir kere, biz çözüm durumunda Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti´ni ortadan kaldırıyoruz. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti şu anda adanın topraklarının yüzde 37´sini elinde tutuyor. Eğer çözüm olması hâlinde, sizin verdiğiniz -haritaya göre söylüyorum- yüzde 29,2; Rum´un verdiği yüzde 28,2. Eğer bunun ortasını alırsanız KKTC´nin şu andaki topraklarının yüzde 25´ini veriyorsunuz, taviz veriyorsunuz, KKTC´nin topraklarının yüzde 25´ini Rum tarafına veriyorsunuz.

Şunu söyleyeyim: KKTC fiilen ortadan kaldırılıyor, şu andaki topraklarının dörtte 1´i elinden çıkıyor. Verdiği topraklara 100 bine yakın Rum yerleştiriliyor. Vermemiş olduğu topraklara ise, elinde kalan topraklara ise 50-60 bin Rum´un gelmesi söz konusu. Aşağıda dört dörtlük homojen bir Rum devleti çıkıyor, kurucu devlet; yukarıda ise sulandırılmış, iki kesimi sulandırılmış, iki toplumu sulandırılmış bir Kıbrıs Türk kurucu devleti çıkıyor.

Garantiler konusu da keza sulandırılıyor. Bakınız, yapılan açıklamaya bakın, yeni düzenlemeden bahsediliyor. Garantiler konusu da yeniden yapılandırılacak. Efendim, diyorlar ki 4 özgürlük olsun, Türkler çözüm durumunda Ada´ya gidip gelebilsinler, o 4 özgürlükten yararlansınlar. Ya, iyi de siz her şeyi verdikten sonra 4 özgürlük mü yani Kıbrıs´ın bütün önemi?

Bunun ne alakası var. Kıbrıs demek, Akdeniz´in en stratejik noktası demek. Kıbrıs demek; gaz demek, petrol demek. Kıbrıs demek, Orta Doğu demek. Kıbrıs demek, Avrupa Birliğine giden yol demek. Kuzey Afrika demek Kıbrıs. Kıbrıs´ın bütün önemi 4 tane özgürlükten, buradan gidecek Türkleri yararlandırmak mı olmalı? 

Bir başka konu, maalesef, ucu açık bir süreç devam ediyor, ucu açık. Soruyorsunuz, ben mesela sormuştum, şu anda hâlâ yaşayan eski bir Cumhurbaşkanımıza sormuştum: "Şimdi Annan Planı´na "hayır" dediler, şu anda da çözüm için uğraşıyorsunuz, şu anda da "hayır" deseler ne yapacaksınız? Bir b planınız var mı? Bu ucu açık giden süreç Kıbrıs Türklerini marjinalleştiriyor, yok ediyor o Ada´da, hiçbir şey yapılmıyor." dedim. Bana söylediği şu: "Bu çözüm de bittiği anda ertesi gün yine yeni bir çözüm süreci başlar." Böyle bir mantık olabilir mi? Böyle ucu açık bir mantık olabilir mi? Bir Ada´daki halkın kaderi ucu çık sürece teslim edilebilir mi? Bir başkası diyor ki: "Biz yorulduk, olsun, çözüm olsun; ne olursa olsun. Artık Türkiye´den de sıkıldık, sizden de sıkıldık, çözüm olsun." "Yorulduk." diyor. Ya, sen yoruldun diye, böyle ulvi bir davada, böyle kutlu bir davada sen yoruldun diye, böyle bir şeyden vazgeçilebilir mi? Sen yorulduysan çekileceksin, davanın kutsiyetine gölge düşürmeyeceksin, sen çekileceksin. Çünkü, böyle davalarda yorulma olmaz. Bu davalarda durma olmaz. Ayrıca, yorulduysan bir tavsiyem var: Dipkarpaz´ın Toroslar´a bakan sahiline ineceksin gün ışığında ve oradan Anadolu´ya bakacaksın; oradan, milyonlarca Mehmetçik´in KKTC´nin Kıbrıs Türklerine ait olduğunu gösteren -timsah- tabloyu göreceksin ve o zaman sen yorgunluğunu atacaksın, o zaman kendine geleceksin. Yorulmak ne demek? KKTC´yi hiçbir zaman teslim etmemek gerekiyor. 

Bakınız, bir başka konu söyleyeceğim. Taviz, illa bir şey vermek zorundayız. Niye veriyorsunuz? Niye veriyorsunuz taviz? Biz taviz niye vermek zorundayız? Bu mantık nedir? Niye biz illa bir şey vermek zorundayız? Toprakta vermek zorundayız, mülkiyette vermek zorundayız, garantilerde vermek zorundayız, siyasi eşitlikte vermek zorundayız, her konuda vermek zorundayız. Niye? Müzakere böyle olmaz, müzakere böyle olmaz. Müzakereyi Rum yaptı 2004 yılında ve masadan çekildi.

Şimdi, siz bunun yolunu açıyorsunuz. Bir şey söyleyeceğim: Bu konuyu sürekli gündemde tutarak Kıbrıs´ın yeni nesiller tarafından da sorunlu bir konu 
olduğu imasını yaratıyorsunuz. Ruslar Ukrayna´yı daha üç beş yıl önce aldılar, Ukrayna´nın doğusunu. Ruslar Kırım´ı ilhak ettiler, Ruslar Abhazya´yı, Osetya´yı aldılar. Siz hiç görüyor musunuz Ruslar ile Ukraynalılar arasında bir konferansın olduğunu, görüyor musunuz? Küçük devletler masaya oturtulur, büyük devletler masaya oturmaz. Bu konu sizi üzer, bu konu Türk toplumunu üzer, bu konu KKTC´yi üzer, herkesi üzer. Lütfen, bu konuda sağlam duralım, bu konunun ucu açık olmasın, ne yapılacaksa yapılsın, bir B planı derhâl devreye sokulsun ve onun üzerinde çalışılsın.?


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Gaziantep'te Gezilmesi Gereken Tarihi Mekanlar

30 Ağustos coşkusu Çukurova’da yaşandı

TMMOB İKK,‘Ülkede, Bölgede, Dünyada Barış’ Her Zaman Şiarımız Olacaktır"

ÇGC,‘Bağımsızlık tutkumuz hiç bitmeyecek’

Prof. Dr. Süleyman İrvan:“Basılı gazeteciliğin bittiğini ilan etmek durumundayız”

“30 AĞUSTOS; DÜŞMAN DEVLETLERE ŞAPKA ÇIKARTTIRAN BÜYÜK ZAFER”

TGF "30 Ağustos, Türk Milleti için varlık nedenidir"

ÇGC,“Hür doğup hür yaşamak çok önemli”

30 AĞUSTOS ZAFERİNİ KAZANAN BAŞKOMUTAN DEMOKRATTIR; O'NUN CUMHURİYETİNİ YIKMAK İSTEYENLERİN DEMOKRATİK MEŞRUİYETİ YOKTUR

ÇYDD Türkiye Cumhuriyeti'nin 100., Büyük Taarruz'un 101. yılını Afyonkarahisar'da Kutladı

ULUSAL VE YEREL MEDYADA ZAFER BAYRAMI SERGİSİ DÜZENLENİYOR

26-30 AĞUSTOS 1922 BAŞKOMUTANLIK MEYDAN MUHAREBESİ:KUTSAL SAVAŞ

Ankara'dan Uçakla Günübirlik Ziyaret Edebileceğiniz Şehirler

KAYMAKAM ATAMALARI GERÇEKLEŞTİ

ÇYDD'DEN AFYON BULUŞMASI

Jeoloji Mühendisleri Odası'ndan deprem açıklaması

JMO’dan “17 Ağustos 1999 Depremi” Açıklaması

ÇGC’de kaynaşma yemeği

TGC: "Gazetecilik tutukluluk nedeni olmaktan çıkarılmalıdır"

ADANA BAROSU’NDAN ‘HAK İHLALİ’ İDDİASI

Enerjisa Enerji ve TEMSA’nın Oyungezer Otobüsü Deprem Bölgesinde

  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli