KIBRIS RUMLARINDAN ?İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜM´ ÖNERİSİ
DÜNYA 26.01.2019 18:49:57 451 0

KIBRIS RUMLARINDAN ?İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜM´ ÖNERİSİ

Cumhurbaşkanı Akıncı, Crans Montana´da Rum lider Nicos Anastasiades´in Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu´na ifade ettiği teklifi açıkladı? Çavuşoğlu ise bunu doğrulayarak bunun sadece kendisine değil, Cumhurbaşkanı Akıncı´ya da ifade edildiğini t

Kıbrıs Postası internet sayfasında yer alan habere göre  Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile ortak basın toplantısı düzenleyen Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ?Rum lider, Sayın Çavuşoğlu´na yetki paylaşımı konusunda Rum toplumunun hazır olmadığını, iki devletli çözüm modelinin gündeme gelmesi gerektiğini söyledi. Daha sonra da gevşek federasyon modeline ilişkin bir şeyler söyledi? ifadelerini kullanarak Rum liderin Crans Montana´da ağzından çıkardığı baklayı açıkladı.

Cumhurbaşkanı Akıncı´nın bazı şeyleri ifade etmenin zamanının geldiğini özellikle belirterek Anastasiadis´in ifadelerini açıklamasındaki zamanlama dikkat çekerken, Rum liderin bu argümanı federasyonda direten kesimlere ?gevşek federasyonu? kabul ettirmek için dillendirdiği değerlendiriliyor?

Çavuşoğlu, ortak canlı yayında basınla da bir araya geldi.  Kıbrıs Postası´nın konuyla ilgili sorusu üzerine Çavuşoğlu bu söylemin sadece kendisine değil, Cumhurbaşkanı Akıncı´ya da ifade edildiğini dile getirdi.

Çavuşoğlu ?Tüm seçenekler konuşulur; iki devletli çözüm de federasyon da konfederasyonda ya da başka bir model de? Evet, Anastasiadis bu fikri sadece benle değil, Cumhurbaşkanı Akıncı ile de paylaştı. En son New York´taki görüşmeden sonra çelişkili konuşmalar geldi. Gevşek federasyondur ve sair. Biz samimiyet istiyoruz? şeklinde konuştu.

ÇAVUŞOĞLU: ?AKINCI İLE PROBLEMİMİZ YOK?

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu BRT´de yayınlanan özel yayında gazetecilerin sorularını yanıtlarken de, ?Gerek Birleşmiş Milletler´e gerekse garantörlere ?Biz sürekli buradayız? dediklerini hatırlatan Mevlüt Çavuşoğlu,?Rum tarafında geri adım başladı. Rumlar Türklerle hiçbir şeyi paylaşmak istemiyor. O zaman yeni bir müzakereye başlayacaksak, ne yapmamız gerektiğini tüm taraflar arasında konuşmamız lazım. Seçim hazırlıkları söylemlerde ön plana çıkıyor. Hepimizin farklı görüşleri olabilir. Mutabakat içerisinde olalım ve sonuç odaklı olsun. Kıbrıs davası seçim malzemesi yapılmamalı? ifadelerini kullandı.

Türkiye´nin Mustafa Akıncı´yı dışlamadığını, böyle bir hava estirilmesinin son derece yanlış olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu,?Akıncı ile görüşülmedi algısı da doğru değil. Akıncı ile problemimiz yok. Görüş ayrılığı olabilir, ama ortak noktada buluşarak, görüş ayrılıklarını yakınlaştırıyoruz. Kıbrıs davası kimsenin ideolojisine göre yürütülmez. Kıbrıs davası, Kıbrıs Türk halkının davasıdır? diye konuştu.

?HER SEÇENEĞİ MASANIN ÜSTÜNDE TUTMALIYIZ?

İki devletli çözüm ile ilgili neyi müzakere edeceğimizin belirlememiz gerektiğini aktaran Mevlüt Çavuşoğlu,?Bizdeki samimiyeti Rum tarafında göremiyoruz. İki devletli çözüm de federasyon da konfederasyon da bir çözümdür. New York´taki görüşmeden sonra Anastasiadis´den çelişkili açıklamalar geldi. Neyi müzakere etmek istediğini söyle. Tıpkı 11 Şubat 2014 ortak açıklama gibi. Anastasiadis sadece CransMontana´da değil burada da geri adım atıyor. Her seçeneği değerlendirmemiz lazım. Her seçeneği masanın üstünde tutmalıyız, o zaman sonuca gidebiliriz? dedi.

?SAYIN AKINCI VE TÜM PARTİ LİDERLERİ İLE ORTAK BİR ANLAYIŞ ORTAYA ÇIKTI?

Rum tarafının her söylediğini kabul etmenin doğru olmayacağını, Rum tarafının dedikleri kadar bizim de dediklerimizin önemli olduğunun altını çizen Çavuşoğlu, ?Kendi fikirlerimizi ortaya koyalım. Bugün herkes fikrini söyledi, sayın Akıncı ve tüm parti liderleri ile ortak bir anlayış ortaya çıktı? ifadelerini kullandı.

?HALA SULTAN KOLEJİ AÇILDI, LAİKLİK ELDEN GİDİYOR ANLAYIŞI ORTAYA ÇIKTI?

KKTC ekonomisinde eğitimin önemli bir sektör olduğunu, 100 binin üzerinde öğrenci olduğunu hatırlatan Mevlüt Çavuşoğlu,?Eğitim konusunda ciddi bir görüş ayrılığımız yok. Hala Sultan Koleji açıldı, laiklik elden gidiyor anlayışı ortaya çıktı, bu anlayış geçmişte Türkiye´deki yasakçı anlayıştır. İsteyen çocuğunu istediği okula göndersin? dedi.

?KKTC´DE EKONOMİK REFORM ŞART?

Mali protokol ile alakalı konuşan Mevlüt Çavuşoğlu, ?3 yıllık planla ilgili hazırlıklar hızlı bir şekilde devam ediyor. Döviz dalgalanmasından KKTC de etkilendi, bu doğaldır. İşleri iyi yürütüyoruz. Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ile bunları görüştük ve tekrar görüşeceğiz. KKTC´de ekonomik reform şart? diye konuştu.

?RUM TARAFI BİR ŞEYİ PAYLAŞMAK İSTEMİYOR?

BM parametreleri ile Türkiye´nin probleminin olmadığını, o parametreleri benimsedikleri için müzakere masasına oturduklarını, ama sonuç çıkmadığını anlatan Çavuşoğlu, ?Federasyon için müzakerelerden sonuç çıkmadı, başka seçenekleri değerlendirmemiz lazım. Biz herhangi bir şeyi dayatmıyoruz. Bu başarısızlıklardan sonra ilave ne yapılabilir ki başarıya ulaşılır düşüncesindeyiz.Garantiler ve güvenlik konusunda esneklik gösterdim, ama öteki taraf geri adım attı. Bu mesele garantiler ve güvenliğe bağlı anlayışı varsa bu yanlış. Rum tarafı bir şeyi paylaşmak istemiyor? ifadelerini kullandı.

?KKTC´NİN GÖRÜNÜRLÜĞÜNÜ ARTIRMAK GEREKİR?

Rum tarafı çözüm olduğunda, adanın barış adası olacağını ve gaz konusunda Türkiye üzerinden gitmesi gerektiğini söylediğini ve AB´nin de bunu bildiğini belirten Mevlüt Çavuşoğlu,?Ama müzakereye yanaşmıyorsa biz de hamle yapmamız lazım. Rum tarafı, sürekli ayrılık ve nefret söylemlerinde bulunuyor. Çözüm istediğimizi, makul olan tüm Rum´lar, Yunanlılar gördü, ama esas BM gördü. Ancak BM raporlarında bunu göremedik.Rum tarafı KKTC´yi her tarafta engellemeye çalıştı, ama her tarafta başaramadı. KKTC´nin görünürlüğünü artırmak gerekir.Paylaşım tavsiyelerimizi dinlemezlerse, biz de geliriz sondaja başlarız? diye konuştu.

?BATILI ÜLKELERİN GÜNEY KIBRIS´TA ÜS KURMASINDAN RUSYA RAHATSIZLIK DUYUYOR?

?Türkiye Rusya ile Kıbrıs ve Doğu Akdeniz´i konuşuyor musunuz?? sorusuna cevap veren Çavuşoğlu, ?Burada bazı ülkelerin kendileri arasında yapılan anlaşmaların hiçbir önemli yok. Kıbrıs konusu gündemde iken Ruslarla defalarca Kıbrıs konusunu değerlendirdik. Bazı batılı ülkelerin Güney Kıbrıs´ta üs kurmasından Rusya rahatsızlık duyuyor? ifadelerini kullandı.

?YUNANİSTAN´A KKTC İLE GÖRÜŞÜN DİYORUZ?

?Anastasiadis ile temaslarınız oldu. İşbirliği zeminini görebildiniz mi?? sorusunu değerlendiren Mevlüt Çavuşoğlu, ?Olumlu bir adım görmüyorum. Tedbirimizi aldık, ama umarız gerginlik olmaz. Yaptığımız sondaja ABD´nin de karışmaya hakkı yok.Rum tarafından şu ana kadar olumlu bir görüş almadık. Bir çözüm olsa Kıbrıs tam bir barış adası olur. Biz başından beri işbirliği yapalım diyoruz. Gayri resmi görüşmeler olabilir. Yunanistan´a KKTC ile görüşün diyoruz. Ama oradaki siyasetçiler bu konuda rahat değil? dedi.

?SU GİBİ ELEKTRİK DE GETİRECEĞİZ?

Türkiye´den kablo ile elektrik getirilmesi konusunu ele alan Çavuşoğlu, ?Her şeyin bir çözümü vardır, su gibi elektrik de getireceğiz. Bu konuda kararlılığımız var? diye konuştu.

?TÜRKİYE´NİN TEK TEMSİLCİSİ BÜYÜKELÇİDİR?

?Bazı siyasi partiler Türkiye´nin temsilcisi gibi davranıyor ne düşünüyorsunuz?? sorusu üzerine konuşan Mevlüt Çavuşoğlu, ?Türkiye´nin tek temsilcisi büyükelçidir. Onun dışında KKTC´de bir temsilcimiz yok? ifadelerini kullandı.

KAYNAK: KIBRIS POSTASI İNTERNET SAYFASI

 

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli