Kıbrıs Konferansı krizle başladı
SİYASET 28.06.2017 13:55:09 305 0

Kıbrıs Konferansı krizle başladı

İsviçre´de Crans Montana kasabasındaki Kıbrıs Konferansı, Rum tarafının modalite değişikliği talebi nedeniyle krizin gölgesinde başladı.


Kıbrıs Konferansı, İsviçre´nin Crans Montana kasabasında başladı. Konferansta, Rum tarafının modalite değişikliği talebi krize neden oldu. Rum ve Yunan tarafı garantiler konusunda ilerleme sağlanmadan diğer başlıklara geçmek istemediğini belirtti. Rum Yunan tarafı paralel görüşmeler yapılması yerine öncelikle güvenlik ve garantilerle ilgili tek bir görüşme yapılmasını ve burada ilerleme sağlanması durumunda diğer konulara geçilmesini istiyor. Türk tarafının ise önceden varılan uzlaşılara uyulmasından yana olduğu belirtiliyor. Birleşmiş Milletler (BM) krizi çözmeye çalışıyor.

Akıncı´dan 3 dilde ?merhaba?
Kıbrıs sorununa iki kurucu devletin eşitliğine dayalı federal çözüm sağlamak amacıyla düzenlenen Kıbrıs Konferansı başladı. Birleşmiş Milletlerin ev sahipliğinde, İsviçre´nin dağ kasabası Crans-Montana´da Le Regent Kongre Merkezi´nde yer alan konferans yerel saatle 10.00´da (KKTC saatiyle 11.00´de) toplandı. Ocak 2017´de başlayan ve 5 aylık aradan sonra yeniden toplanan konferansta, Kıbrıs´taki tarafların yanı sıra, garantörler Türkiye, Yunanistan ve İngiltere yer alıyor. Toplantılara, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis´in yanı sıra Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocias ve İngiltere Dışişleri Bakanlığı Savunma ve İstihbarat Genel Direktörü Jonathan Allen de katılıyor.
Konferansa gözlemci olarak katılan AB´yi ise AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Frans Timmerman ile AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker´in Kıbrıs Özel Temsilcisi Pieter Van Nuffel temsil ediyor. BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide ile Özel Temsilci Elizabeth Spehar, konferansın yapılacağı bina önünde durarak katılımcıları tek tek karşıladı ve el sıkıştı.
KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı, konferansın yapılacağı binaya girerken basın mensuplarına hitaben Türkçe, Rumca ve İngilizce olarak ?merhaba? dedi. Rum lider Anastasiadis gazetecileri selamlarken, ?Umutluyum, her zaman umut vardır? derken, Yunanistan Dışişleri Bakanı Kocias, ?Burayı beğendim, gerektiği kadar burada kalacağım? ifadelerini kullandı.
Binaya ilk gelen Rum Lider Anastasiadis oldu. Anastasiadis´i AB temsilcisi Timmermans, Cumhurbaşkanı Akıncı, Yunanistan Dışişleri Bakanı Kocias, İngiliz yetkili Allen ve Türkiye Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu izledi. Kıbrıs´ın geleceği için büyük önem taşıyan konferansı, kalabalık bir basın grubu izliyor. BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide´nin, ilk konferans toplantısı ve daha sonra taraflarla gerçekleştirdiği görüşmelerde hazırladığı açıklanan ortak belgeyi sunmayacağını açıkladığı konferansta, bugüne kadar müzakere edilen ancak uzlaşılamayan konular ele alınacak. Konferansta ayrıca garantörlerin de katıldığı ikinci bir masada ?Güvenlik ve Garantiler? başlığı ele alınacak. ?Güvenlik ve Garantiler? başlığı, 12 Ocak´tan sonra yeniden siyasi düzeyde görüşülecek.

"#UniteCypusNow" eylemde
Bir süredir Kıbrıs´ta çözüm için eylemler gerçekleştiren çok toplumlu vatandaşlar inisiyatifi "#UniteCyprusNow" eylemlerine Kıbrıs Konferansı´nın yapıldığı Crans-Montana´da devam ediyor. İsviçre´ye gelen grup, konferansın yapıldığı bina civarında eylem yapıyor. (VŞ)


Haber Kaynak : İhlas Haber Ajansı

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli
  • Pazartesi 27.6 ° / 14.7 ° Güneşli