EKONOMİ 6.03.2019 11:17:57 353 0

"Kayıt dışı çalışma kadınlarda yüzde 41"

Öz İplik-İş Sendikası Genel Başkanı Rafi Ay, sendikanın yürüttüğü projelerin beş tanesinin doğrudan kadın çalışanlara yönelik olduğunu söyleyerek, Eğitim ve Sosyal Diyalog Yoluyla Kadın İstihdamının Arttırılması Projesi´nin de çalışma hayatında, sendikal

Öz İplik-İş tarafından yürütülen ve Norveç Büyükelçiliği tarafından finanse edilen ´´Sosyal Diyalog ve Eğitim Yoluyla Kadın İstihdamının Arttırılması Projesi"nin kapanış toplantısı gerçekleşti. Öz İplik-İş Sendikası Genel Başkanı Rafi Ay, ´´Öz İplik-İş´in üye sayısının yüzde 35,6´sı kadınlardır´´ dedi. 
Öz İplik-İş tarafından Norveç Büyükelçiliğinin finansal desteğiyle yürütülen ´´Sosyal Diyalog ve Eğitim Yoluyla Kadın İstihdamının Arttırılması Projesi"nin kapanış toplantısında konuşan Öz İplik-İş Sendikası Genel Başkanı Rafi Ay, , "Tokat´ta düşük refah seviyesine sahip 15-29 yaş arasında 50 işsiz kadına İşkur desteği ile eğitim verdik. Verilen eğitimler işletmelerin bildirdiği ihtiyaçlara göre yenilikçi alanlardan seçildi. Böylece istihdam kolaylaştırıldı. Projemiz sonunda kadınların istihdamının artırılması yanında, uzun dönemli politikalar oluşturulmasına katkı sağlayacak çıktılar da ürettik. İşsizliğin azaltılmasına yönelik öneriler geliştirdik´´ ifadelerini kullandı. 
Son yıllarda ekonomik ve sosyal anlamda kadınlar için önemli adımlar atıldığını, kadınların iş gücüne katılımını artırmak için önemli teşvik ve düzenlemeler hayata geçirildiğini kaydeden Ay, buna rağmen ancak kadının çalışma hayatına katılmasını engelleyen veya istihdamda kalmasını zorlaştıran bazı sorunların güncelliğini koruduğunu belirtti. Ay, bu gibi sorunların başında da kadın erkek eşitsizliğine dayalı toplum algısı, eğitim, iş yerlerindeki ayrımcı uygulamalar, çalışma-sosyal hayat dengesinin sağlanamadığı iş ortamının geldiğini açıkladı. 

´´Erkeklerde kayıt dışı çalışma yüzde 30,2 seviyesindeyken, kadınlarda yüzde 41´e ulaşmaktadır´´ 
Kadınların hem çalışma hayatının içerisinde hem de çalışma hayatına girerken engellerle karşı karşıya olduğunu belirten Ay, bu olumsuz etkenlerin sendikalardaki kadın örgütlenmesini de önemli oranda etkilediğini söyledi. Kadınlarda kayıt dışı çalıştırmanın erkeklere kıyasla çok daha yüksek olduğunun altını çizen Ay, ´´Erkeklerde kayıt dışı çalışma yüzde 30,2 seviyesindeyken, kadınlarda yüzde 41´e ulaşmaktadır´´ dedi. 

´´Öz İplik-İş´in üye sayısının yüzde 35,6´sı kadınlardır´´ 
İş kolundaki ve sendikadaki üye kadın profiline ilişkin bilgi veren Ay, şunları kaydetti: 
´´Sendikamızın örgütlü olduğu dokuma, hazır giyim ve deri iş kolu, kadın istihdamının en yoğun olduğu sektörlerden biridir. Sendikamızın 30 bin 486 üyesinin yüzde 35,6´sı kadınlardır. İş kolumuz, ihracat, istihdama katkısı, imalat sanayindeki ağırlığı gibi çeşitli kanallardan önem taşımaktadır. Çalışan kadın sayısının fazla olması sektörümüzü ayrıca önemli kılmaktadır. TEPAV verilerine göre imalat sanayiinde çalışan kadınların yüzde 43,7´si tekstil-hazır giyim-deri sektöründedir. Öz İplik-İş de bu nedenle kadınların çalışma ve istihdamına yönelik projeler üstlenmektedir. Bunlar arasında kadınların sendikalarda daha fazla görev alması, yönetim kademelerine girmesi yönünde yürüttüğümüz projeden ayrıca gurur duyuyoruz." 
Kadın çalışanların sendikalara karşı erkek egemen algılarının bir şekilde kırılması gerektiğini dile getiren Ay, ´´Biz bu algıyı Öz İplik-İş Teşkilatı içerisinde kırmaya başladığımızı düşünüyoruz. Daha önceki yıllarda sendikamızın düzenlemiş olduğu faaliyetlere katılan kadın üyelerimizin sayısı çok az iken, bugün kadın komitemiz ciddi çalışmalara imza atıyor. Yaptığımız çalışmalarla ve projelerle son on yılda kadın üye oranımız yüzde 20´lerden yüzde 35 seviyesine ulaşmış durumda. Bundan yaklaşık on yıl öncesine kadar sendikamızın zorunlu organlarında kadın temsili yok iken, şimdi kadın komitemizden bazı arkadaşlarımız bu organlarda yer alıyor. İş yeri temsilciliğinde kadın oranımız artmış durumda. Sendikamızın genel merkez kadın delege oranında ise yüzde 22.5 ile oldukça önemli bir artış sağlanmıştır. Yine iş yeri sendika baş temsilcilerimizdeki kadın oranı yüzde 26´dır. Genel merkezde çalışan kadın oranımız ise yüzde 41 seviyesindedir´´ diye konuştu. 

´´Kadın çalışanların desteğiyle sendikaların daha da güçleneceğine inanıyoruz´´ 
"Öz İplik-İş Sendikası olarak kadın çalışanların desteğiyle sendikaların daha da güçleneceğine inanıyoruz´´ diyen Ay, ´´Sendikaların büyümesi, sendikal yapının geleceği için kadın çalışanların desteğini istiyoruz. Kadın renginin yansımadığı bir çalışma yaşamı istemiyoruz. Eşit işe eşit ücret prensibinin uygulanması, iş ve ev yaşamı uyum dengesinin sağlanması, kadına yönelik şiddet ve tacizin önüne geçilmesi için kampanyalara aktif katılarak destek veriyoruz. Avrupa ve dünyanın gündeminde yer alan cinsiyet eşitliğine yönelik plan ve programlara ilişkin somut projeler üreterek içselleştiriyoruz. Kadın cinayetleri, kadına karşı şiddet ve istismar davalarında da en ağır cezaların uygulanmasını istiyoruz´´ açıklamalarında bulundu. 
Ay, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü´ne değinerek, ´´Dünyanın değişik coğrafyalarında çocuklarıyla savaşın ortasında kalan, evlatları şehit olan, haksızlığa uğrayan, şiddet gören, kadınlık onuru zedelenen, yarınları için demokrasi ve hak mücadelesi veren kadınları yürekten destekliyor, verdikleri mücadelede zafer diliyoruz. Hayatın ağır yüklerini taşıyan, elinin emeğini gözünün nuru ile birleştiren, yüreğine koskoca sevgiler sığdıran, sevginin, şefkatin, özverinin simgesi olan kadınlara başarı, mutluluk ve sağlık diliyorum. " dedi. (CO)



Haber Kaynak : İhlas Haber Ajansı

Harb-İş,“Ücretler yeniden düzenlenmeli “

"YENİLENEBİLİR ENERJİ NASIL TÜRKİYE’NİN ELEKTRİK ÜRETİM KAYNAĞI OLABİLİR"

"Bağımsız olmayan bir Kurulun vereceği karar tartışılır!"

MB Başkanı’ndan enflasyonla ilgili “yol haritası” mesajı

Türkiye, dünya lideri

“İş dünyasının finansmana erişimi kolaylaştırılmalıdır”

TOYP BAŞVURULARINDA SON TARİH 31 AĞUSTOS

Türk Telekom’un “Dijital Türkiye: Yeni Bir Gelecek” temalı Faaliyet Raporu’na 3 ödül

Türkiye’de dijital bankacılığa ilgi artıyor

R+T TURKEY FUARI’NDA HEDEF UZAK PAZARLAR

“TOPLU SÖZLEŞME TİYATROSU SONA ERDİ”

“DEPREM DEĞİL BİNA ÖLDÜRÜR”

Ekonominin kalbi TOBB'da attı

"Emlak zenginleri İstanbul depremi sonrası fakir kalabilir"

Şahin Bilgiç, TOBB Ekonomi Şurası’na katıldı, üyelerinin taleplerini iletti

Dünyaca ünlü çekirdeksiz Sultani üzümde hasat başladı

DÜNYA TAHIL PİYASASINA ‘TAHIL KORİDORU’ ETKİSİ

MYK VE ADASO ARASINDA YETKİLENDİRME PROTOKOLÜ İMZALANDI

"Her 100 kişiden 90’ı Su Yalıtımı Yönetmeliği’nden önce yapılan binalarda oturuyor"

R+T TURKEY FUARI’NDAN İHRACAT SEFERBERLİĞİ

"KRUVAZİYER YOLCU SAYISI % 66,7 ARTTI, FIRSATI İYİ DEĞERLENDİRMELİYİZ"

  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,35
  • EURO

    34,75% 0,10
  • GRAM ALTIN

    2507,64% 0,95
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 25.6 ° / 13 ° Güneşli