KATLİAMI ÖVENLERE TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİ´NDEN SUÇ DUYURUSU
GÜNDEM 2.01.2017 14:06:20 369 0

KATLİAMI ÖVENLERE TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİ´NDEN SUÇ DUYURUSU

Türkiye Barolar Birliği, yeni yılın ilk saatlerinde 39 kişinin hayatını kaybettiği 65 kişinin ise yaralandığı İstanbul katliamını sosyal medyada öven mesajlar için suç duyurusunda bulundu.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı´na sunulan dilekçede, söz konusu paylaşımların, ?Suçu ve suçluyu övme ve kişinin hatırasına hakaret suçu? kapsamında soruşturulması ve kamu davası açılması talep edildi.

Suç duyurusunda ayrıca, yılbaşı kutlamalarını yasaklayan Şişli İlçe Milli Eğitim Müdürü´nün de ?görevini kötüye kullanma? suçundan soruşturulması istendi. Öte yandan, Aydın Nazilli´de yılbaşı kutlamalarını Noel Baba kostümlü bir kişinin başına silah dayayarak protesto eden kişilerin, İkitelli´de Noel Babayı darp edilirken gösteren afişi asanların ve yılbaşı öncesi attığı ?KutlaMA? başlıklı manşetiyle Milli Gazete yöneticilerinin de, ?halkta korku ve panik yaratmak amacıyla tehdit suçu? işledikleri iddia edildi. Dilekçede, söz konusu fiillerin toplumda nefretin yayılmasına zemin hazırladığına dikkat çekilerek, ?Söz konusu fiiller,  birlik ve beraberliğimize kastetmektedir. Bir arada yaşamanın gerektirdiği asgari hoşgörü şartını hedef almaktadır? denildi.

FEYZİOĞLU: BAŞTA YETKİLİLER OLMAK ÜZERE HERKES DAHA DA SORUMLU DAVRANMALI

Konuyla ilgili açıklamada bulunan TBB Başkanı Metin Feyzioğlu, toplumu ayrıştırıcı eylem ve söylemler konusunda özellikle kamu görevlilerinin daha sorumlu davranması gerektiğine dikkat çekerek şöyle devam etti:

?Terörün amacı toplumu bölmek, birbirine düşürmek ve umutsuzluk yaratmaktır. Katliamdan önce veya sonra yapılan ve yılbaşı kutlamalarını ?kafir işi? olarak ilan eden, yılbaşı kutlayanları günahkar olarak gösteren açıklamalar, dünyanın en azılı terör örgütlerinin saldırıları altında bulunan toplumumuzu ayrıştırmaya yöneliktir. Böylelikle terör örgütleri hain amaçlarına uygun sömürebilecekleri bir iklime kavuşmuş olmaktadır. Yetkili makamların diğer terör eylemlerinde gösterdikleri hassasiyeti burada da göstermelerini bekliyoruz, talep ediyoruz. Sayın Başbakan´ın ve Adalet Bakanı´nın bu konuda yaptıkları açıklamaları memnuniyetle karşıladık. Diyanet İşleri Başkanlığı´nın katliamdan sonra yaptığı açıklamayı da olumlu gördük. Keşke yılbaşından bir gün önce okutulan cuma hutbelerinde toplumun hassasiyeti ve kırılganlığına dikkat edilmiş olsaydı. Dileriz başta yetkili makamlar olmak üzere herkes, toplumu ayrıştırmak yerine kucaklaştırmak adına üzerine düşeni eksiksiz yapar.?

BAŞVURUNUN NETİCE VE TALEP BÖLÜMÜNDE ŞU İFADELERE YER VERİLDİ:

* Ülkemiz, dünyanın en vahşi ve acımasız terör örgütlerinin saldırılarıyla karşı karşıyadır.

* Yukarıda ihbar ettiğimiz fiiller,  toplumda nefretin yayılmasına sebep olmaya elverişli fiillerdir. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi´nin içtihatlarına ve Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi´nin tavsiye kararlarına göre nefret suçları, toplumu oluşturan bireylerin bir arada yaşamalarının gerektirdiği asgari hoşgörü  şartını hedef almaktadır.

* Teröre karşı mücadelemizde başarılı olmamız, milli birlik ve beraberliğimizi korumamıza bağlıdır. İhbar dilekçemize konu ettiğimiz fiiller,  birlik ve beraberliğimize kastetmektedir.

 * Terörün amacı, toplumun birliğini bozmak, ayrıştırmak, birbirine düşürmek ve toplumu umutsuzluğa sevk etmektir.  Türk toplumu,  dünyaya emsal gösterilmeyi hak eden sağ duyusuyla,  her terör eyleminden sonra kenetlenmiş  ve teröristlerin amaçlarına ulaşmalarını önlemiştir. 1 Ocak 2017 tarihinde İstanbul´da yaşanan terör eylemi sonrasında ise, maalesef az sayıda olmayan bazı kendini bilmez kişiler, terör kurbanları üzerinden toplumu ayrıştırıcı söylemlerde bulunmuşlardır. Böyle bir katliamdan sonra toplumumuzun dayanışma refleksinin sorgulanmasına sebebiyet verecek söz konusu paylaşımlar, büyük ölçüde, yılbaşı öncesinde yeni yıl üzerinden yaratılan ayrıştırıcı eylem ve söylemlerin sonucudur. 

* Bu sebeplerle; gerek 1 Ocak 2017 katliamı öncesi ve gerek sonrasına ilişkin yukarıda açıkladığımız fiiller ve bu fiillere benzer olup Cumhuriyet Başsavcılığınızca tesbit edilecek diğer fiiller hakkında soruşturma yapılarak, Türk Ceza Kanunu´nun ilgili  maddeleri uyarınca  sorumlular hakkında kamu davası açılması gerekmektedir.

* İşbu ihbar dilekçemizde, sosyal medyadan tarafımıza ulaştırılan bildirimler esas alınmıştır. Ekli fotokopilerde görülen mesajları yazanların ve fotoğraflarda görülen eylemleri gerçekleştirilenlerinkimlik bilgilerinin tesbiti,  Başsavcılığınızın kanuni yetkileri çerçevesinde mümkündür.

* Başka terör olaylarında sosyal medya ve diğer mecralarda terörü destekleyen paylaşımlara karşı gösterilen hassas takibin (sahte hesapların arkasındaki gerçek isimlerin bulunması, gerçek adreslerin takibi vs) toplumu bölmeye, birbirine düşürmeye, terör örgütlerinin istismar edeceği bir ortam oluşturmaya ve umutsuzluğa sevk etmeye yönelik bu fiillerle ilgili de gösterileceğinden şüphe etmiyoruz.

Gereğini saygıyla arz ve talep ederiz.   2 Ocak 2017

 Türkiye Barolar Birliği Başkanlığı adına

                Av. Çiğdem ERMAN                                                                      Av.  Prof. Dr. Metin FEYZİOĞLU

  1.  

 

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Gaziantep'te Gezilmesi Gereken Tarihi Mekanlar

30 Ağustos coşkusu Çukurova’da yaşandı

TMMOB İKK,‘Ülkede, Bölgede, Dünyada Barış’ Her Zaman Şiarımız Olacaktır"

ÇGC,‘Bağımsızlık tutkumuz hiç bitmeyecek’

Prof. Dr. Süleyman İrvan:“Basılı gazeteciliğin bittiğini ilan etmek durumundayız”

“30 AĞUSTOS; DÜŞMAN DEVLETLERE ŞAPKA ÇIKARTTIRAN BÜYÜK ZAFER”

TGF "30 Ağustos, Türk Milleti için varlık nedenidir"

ÇGC,“Hür doğup hür yaşamak çok önemli”

30 AĞUSTOS ZAFERİNİ KAZANAN BAŞKOMUTAN DEMOKRATTIR; O'NUN CUMHURİYETİNİ YIKMAK İSTEYENLERİN DEMOKRATİK MEŞRUİYETİ YOKTUR

ÇYDD Türkiye Cumhuriyeti'nin 100., Büyük Taarruz'un 101. yılını Afyonkarahisar'da Kutladı

ULUSAL VE YEREL MEDYADA ZAFER BAYRAMI SERGİSİ DÜZENLENİYOR

26-30 AĞUSTOS 1922 BAŞKOMUTANLIK MEYDAN MUHAREBESİ:KUTSAL SAVAŞ

Ankara'dan Uçakla Günübirlik Ziyaret Edebileceğiniz Şehirler

KAYMAKAM ATAMALARI GERÇEKLEŞTİ

ÇYDD'DEN AFYON BULUŞMASI

Jeoloji Mühendisleri Odası'ndan deprem açıklaması

JMO’dan “17 Ağustos 1999 Depremi” Açıklaması

ÇGC’de kaynaşma yemeği

TGC: "Gazetecilik tutukluluk nedeni olmaktan çıkarılmalıdır"

ADANA BAROSU’NDAN ‘HAK İHLALİ’ İDDİASI

Enerjisa Enerji ve TEMSA’nın Oyungezer Otobüsü Deprem Bölgesinde

  • BIST 100

    9645,02%-0,50
  • DOLAR

    32,56% 0,14
  • EURO

    34,81% 0,49
  • GRAM ALTIN

    2417,74% -0,61
  • Ç. ALTIN

    4073,33% 0,00
  • Salı 31.1 ° / 13.6 ° Güneşli
  • Çarşamba 35.2 ° / 19.1 ° Güneşli
  • Perşembe 35.8 ° / 20.3 ° false