Karbon borsası kuruluyor
EKONOMİ 6.12.2016 10:38:43 261 0

Karbon borsası kuruluyor

Sağlıklı Kentler Birliği Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Cengiz Türe, üretim yapan her firmaya belirli bir karbon kotası verileceğini belirterek, ?Bu kotadan artırım sağlanması durumunda sertifikalar satılıp gelir elde edilecek. İstanbul Menkul Kıymetler B

Anadolu Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Ekoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof Cengiz Türe, atmosfere yayılan karbon gazının azaltılması için bireylere ve üretim yapan şirketlere görevler düştüğünü söyledi.
Türe, karbon ayak izinin kısaca tanımını yaptıktan sonra, toplumun bu konuda kendini küçük küçük dizayn etmesi gerektiğine dikkat çekerek, ?Bilim insanları ve kamu yöneticileri topluma verdiği mesajlar doğrultusunda insanları doğru bilgilendirmeli. Bakın bu gün son zamanlarda, enerji tüketiminin yüksekliği nedeni ile fosil yakıtlar dediğimiz, enerjisini aldıktan sonra çevreye çok büyük zararlar veren, hem karbon salınımı açısından hem de hava, çevre kirliliği açısından, fosil yakıtların bizler için oluşturmuş olduğu tehditlerin en başında gelen bir küresel ısınma ve iklim değişikliği sorunu yaşıyoruz.? dedi.

En fazla kentler zarar görür
Bu sorunun çözümünde en önemli aktörlerin kentler olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Cengiz Türe, enerji tüketiminin yüzde 80´inin kentlerde yaşandığını söyledi. Ortaya çıkan iklim değişikliğinde en fazla kentlerin zarar göreceğini belirten Türe, ?Kentlerimiz maalesef bugüne kadar düzenli ve ritmik iklime göre planlanmış durumda. Bugün şu kadar yağmur yağacak denir, o kadar yağardı. Alt yapılar bu iklimlere göre düzenlenmişti. Ama artık durum öyle değil. Bir ayda düşmesi beklenen yağmurun 1 gün, bazen 1 saatte kente düştüğünü görebiliyoruz. Ya da beklediğimiz yağışın gerçekleşmediğine tanıklık ediyoruz? şeklinde konuştu.

Yüzde 114´lük bir artış
Bu süreci sürdürmenin yolunun 3-E olduğunu ifade eden Türe, ?Nedir 3-E? Ekonomi, enerji ve ekoloji. Bu üçünü öyle güzel yöneteceğiz ki ne enerjisiz kalacağız, ne ekonomimiz dip yapacak, ne de ekolojimiz bozulacak. Bunu yapma yeteneğine sahibiz. Dünyada bunu başaran ülkeler var. Dünyada zenginleşmiş olan ülkeler bu anlamda başarı gösteriyor? dedi. Enerjinin verimli kullanılması ve yenilenebilir olması gerektiğini söyleyen Türe, karbon ayak izinin azaltılarak sağlıklı yaşamanın ancak böyle mümkün olacağını ifade etti. ?1990´lı yıllarda 180 bin tondan Türkiye´nin karbon miktarı 400 kusur milyon tona ulaştı. Yüzde 114´lük bir artış var ülkemizde. Ama elbette bu sürecin aktörü olan ülkelerden biri değiliz biz. Amerika, Çin, Japonya gibi yüksek üretim yapan ve ekolojik karbon ayak izini arttıran ülkeler var? diyerek sözlerini sürdüren Türe, Sağlıklı Kentler Birliği´nin bu rakamları geriye çekmek için çok ciddi çalışmaları olduğunu sözlerine ekledi.

Karbon ayak izinin azaltılması için bir başka çalışmanın da ?Karbon Borsası? olduğunu anlatan Prof. Dr. Cengiz Türe, üretim yapan her firmaya belirli bir karbon gazı salınım kotası verileceğini ve bu kotadan artırım sağlanması durumunda sertifikaların satılıp, gelir elde edilebileceğini vurguladı. ?Dünyada ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) bu konuda çalışmalara başladı? dedi.

Cengiz Türe, karbon ayak izinin azaltılması için toplu ulaşım araçlarının veya bisiklet kullanımının yaygınlaştırılmasının, katı atıklardan vazgeçilmesinin, yenilenebilir enerjinin özendirilmesinin, ev ve iş yerlerinde de enerjinin verimli ve tasarruflu kullanılması gerektiğinin altını çizdi.(CO)


Haber Kaynak : İhlas Haber Ajansı

Harb-İş,“Ücretler yeniden düzenlenmeli “

"YENİLENEBİLİR ENERJİ NASIL TÜRKİYE’NİN ELEKTRİK ÜRETİM KAYNAĞI OLABİLİR"

"Bağımsız olmayan bir Kurulun vereceği karar tartışılır!"

MB Başkanı’ndan enflasyonla ilgili “yol haritası” mesajı

Türkiye, dünya lideri

“İş dünyasının finansmana erişimi kolaylaştırılmalıdır”

TOYP BAŞVURULARINDA SON TARİH 31 AĞUSTOS

Türk Telekom’un “Dijital Türkiye: Yeni Bir Gelecek” temalı Faaliyet Raporu’na 3 ödül

Türkiye’de dijital bankacılığa ilgi artıyor

R+T TURKEY FUARI’NDA HEDEF UZAK PAZARLAR

“TOPLU SÖZLEŞME TİYATROSU SONA ERDİ”

“DEPREM DEĞİL BİNA ÖLDÜRÜR”

Ekonominin kalbi TOBB'da attı

"Emlak zenginleri İstanbul depremi sonrası fakir kalabilir"

Şahin Bilgiç, TOBB Ekonomi Şurası’na katıldı, üyelerinin taleplerini iletti

Dünyaca ünlü çekirdeksiz Sultani üzümde hasat başladı

DÜNYA TAHIL PİYASASINA ‘TAHIL KORİDORU’ ETKİSİ

MYK VE ADASO ARASINDA YETKİLENDİRME PROTOKOLÜ İMZALANDI

"Her 100 kişiden 90’ı Su Yalıtımı Yönetmeliği’nden önce yapılan binalarda oturuyor"

R+T TURKEY FUARI’NDAN İHRACAT SEFERBERLİĞİ

"KRUVAZİYER YOLCU SAYISI % 66,7 ARTTI, FIRSATI İYİ DEĞERLENDİRMELİYİZ"

  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli