Kanser hastalarına sağlıklı beslenme önerileri
SAĞLIK 25.01.2019 11:15:46 477 0

Kanser hastalarına sağlıklı beslenme önerileri

Beslenme ve Diyet Uzmanı Çisem Gündüz Gizir, kanser hastalarına sağlıklı beslenme önerisinde bulunarak, ?Yeterli ve dengeli beslenme hayati önem taşıdığından vücut için gerekli olan protein, yağ ve karbonhidratın dengeli şekilde alınması gerekiyor. Bu sür

Beslenme ve Diyet Uzmanı Çisem Gündüz Gizir, kanser tedavisi alınırken sağlıklı beslenmeyle ilgili bilinmeyenleri paylaştı. 

Yan etkiler beslenmeyi yönlendiriyor 
Kanser tedavisi sırasında en çok başvurulan yöntemler olan kemoterapi ve radyoterapi sonrasında hastanın birçok yan etkiyle karşılaşabildiğini ifade eden Gizir, ?Bu yan etkiler yorgunluk, halsizlik, iştahın azalması, koku ve tatlara karşı hissizlik ya da aşırı duyarlılık, bulantı ve kusma, ishal ya da kabızlık, alerjen besinlere karşı duyarlılık ve besin ilaç etkileşimleri şeklinde ortaya çıkıyor. Baş - boyun kanserlerinde ise bu etkilere, ağız içi yaralanmaları, ağız-boğaz ağrısı, yutmada güçlük ve bunlara bağlı olarak aşırı kilo kaybı ekleniyor. Bu nedenle hastaya tanı konulmasından hemen sonra tıbbi beslenme tedavisi şart. Zira tedavi süresince tıbbi beslenme tedavisi alarak yeterli ve dengeli beslenme düzenini sağlamak, kişilerde başka enfeksiyonların gelişme riskini azaltıyor ve hastanedeki yatış süresini kısaltıyor. Hasta bir yandan kilosunu koruyabilirken, bir yandan da kendisini daha güçlü ve dinamik hissetmeye başlıyor. Böylece tedavi sırasında ortaya çıkabilecek komplikasyonlara karşı vücut direnci artırılıyor? diye konuştu. 

Tedavi sürecinde 10 önemli beslenme önerisi 
Beslenme ve Diyet Uzmanı Gizir, kanser tedavisi gören hastalar ve yakınlarının bu süreci mümkün olduğunca sorunsuz atlatabilmesi için 10 önemli beslenme önerisinde bulundu. 

Gizir´in beslenme önerisi şu şekilde: 
?Sabah uyandığınızda mide bulantısına karşı yatağınızın baş ucunda leblebi, galeta gibi mideyi tutacak besinler bulundurun. Yataktan kalkmadan önce bu besinleri tüketerek bulantı ve kusma riskini azaltabilirsiniz. 
Sıvı tüketimi tedavinin önemli bir parçası. Tedavi sırasında aldığınız yüksek miktarda ilacı vücudunuzdan atmak için bol su için. İçilecek günlük su miktarı kişinin kilosuna göre değişebilmekle birlikte 2,5-3 litre arasında değişiyor. Suyun yanı sıra sıvı alımını desteklemek için çorba, ayran ve açık çay da tercih edebilirsiniz. 
Bu dönemde uygulanan tedavi ile beraber besin-ilaç etkileşimleri ortaya çıkabileceğinden nar, greyfurt, ısırgan ve kantaron tüketiminden uzak durun. 
Kemoterapi alan hastaların bağışıklık sistemi baskılandığı için, bu süreçte iyi yıkanmış ve pişmiş gıdalar tüketin. Meyvelerde ise muz, elma, portakal gibi kalın kabuklu olanları tercih etmenizde fayda var. 
Yeterli ve dengeli beslenme hayati önem taşıdığından vücut için gerekli olan protein, yağ ve karbonhidratın dengeli şekilde alınması gerekiyor. Bu süreçte haftada 2-3 gün kırmızı et, 1 gün tavuk, 2 gün balık ve 1 gün de kurubaklagil tüketin. Omega-3 içeriği yüksek olan balığın da mevsiminde uygun tercih edilmesi gerekiyor. 
Pişirme yöntemi olarak kızartma ve kavurma yerine ızgara ve fırınlama yöntemlerini tercih edin. Tütsüleme, kurutma ve füme olanlardan uzak durun. 
Sulu yemekler daha yumuşak kıvamlı olacağından daha fazla öneriliyor. Örneğin ızgara et yerine, patates, havuç, biberiye ile haşlanmış et yemeği daha uygun bir alternatif oluşturuyor. 
Baş-boyun kanserlerinde özellikle bu bölgede tahriş gözlemleniyorsa acı, ekşi, baharatlı, yağlı ve salçalı besinleri tüketmeyin. 
Ağız ve boğaz yaraları nedeniyle kolay yenilebilir muhallebi, sütlaç, ayran, yoğurt ve dondurma gibi besinleri tüketin. Özellikle dondurma bu bölgedeki yangını azaltıp o bölgeyi ferahlatıyor. 
Patates püresi, ezme çorbalar, yoğurt, taze sıkılmış elma suyu, meyve püreleri, haşlanmış et/ tavuk, ızgara balık, sebze sote gibi besinler kanser tedavisi gören hastaların daha rahat tüketilebilen besinler arasında yer alıyor. Çok sıcak ve çok soğuk besinler tüketmekten de kaçının.? (Öİ)


Haber Kaynak : İhlas Haber Ajansı

ALZHEIMER’IN 10 ERKEN SİNYALİ!

Her 20 yaş dişi çekilmek zorunda değil, ama…

ANİDEN SİNİRLENME ŞEKER HASTALIĞI BELİRTİSİ OLABİLİR !

YEMEKTEN SONRA UYKUNUZ GELİYORSA DİKKAT !

Tozlu ortam farenjit riskini arttırıyor

AŞIRI C VİTAMİNİ VE PROTEİN BÖBREK TAŞINA YOL AÇIYOR

Uyku sorunlarının en yaygını: İnsomnia

“Çocukların ne derdi var ki diş gıcırdatsın” demeyin!

Adana yeni bir kültür sanat merkezi kazanıyor

DİZ KİREÇLENMESİNİ TETİKLEYEN FAKTÖRLER

PIERCING YAPTIRACAKLARA KÖTÜ HABER: ALERJİK REAKSİYONLARA YOL AÇABİLİR!

Dünya Doktorları: "İnsani Yardım Çalışanlarına Daha İyi Koruma Ve Güvenlik Ortamı Sağlanmalı"

Çocuklarda Diş Sıkma Neyin Habercisi?

“1 yaş altı bebekler ağır kızamık için risk altında!”

Yaş ilerlerken diş sağlığını korumak önemli

BEL VE KAS AĞRILARINDAN KORUNMANIN YOLLARI

D VİTAMİNİ HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKEN 9 ÖNEMLİ NOKTA!

Protezine Kavuşan Yağmur, Rektör Prof. Dr. Tuncel’i Ziyaret Etti

"COVID-19’un Eris varyantı kış aylarında yayılabilir"

CİLDE ZARARLI 8 ALIŞKANLIĞA DİKKAT !

EV YAPIMI YOĞURDUN FAYDALARI NELERDİR ?

  • BIST 100

    9679,80%-1,37
  • DOLAR

    32,40% 0,03
  • EURO

    34,46% -0,02
  • GRAM ALTIN

    2487,23% 0,18
  • Ç. ALTIN

    4085,85% 0,00
  • Salı 29.2 ° / 15.4 ° Güneşli
  • Çarşamba 30.5 ° / 16.6 ° Güneşli
  • Perşembe 31.6 ° / 17.1 ° Güneşli