Kamuya olan bazı borçlar yeniden yapılandırılıyor
EKONOMİ 5.09.2016 15:35:28 414 0

Kamuya olan bazı borçlar yeniden yapılandırılıyor

Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi (AOSB) Başkanlığının ev sahipliğinde, Adana Vergi Dairesi Başkanlığı ve Adana Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüğü iş birliği ile sanayicilere yönelik ?6736 Sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişk

AOSB Seyhan Salonu´nda, sanayicilerin ve işletmelerin muhasebe birimlerinde görevli personelin katılımıyla gerçekleştirilen toplantının açılışında konuşan AOSB Denetim Kurulu Üyesi Mustafa Fidan, alacakların yapılandırılması konusunun, sanayicileri yakından ilgilendiren önemli ve hassas bir konu olduğunu belirterek, ?Konuşmacılarımıza, sanayicilerimizi aydınlattıkları için şimdiden çok teşekkür ediyoruz? dedi.

Sosyal Güvenlik Kurumu Adana İl Müdürü Bilal Canbolat da, AOSB´nin ev sahipliğinde gerçekleşen toplantının amacının, 19 Ağustos 2016 tarihinde yürürlüğe giren ?6736 Sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun? hakkında hem iş dünyasını hem de kamuoyunu aydınlatmak olduğunu ifade etti.

Adana Vergi Dairesi Başkanı Ahmet Tunalı ise, kendilerine toplantı ile ilgili davet geldiğinde çok mutlu olduklarını ve katılma konusunda hiç tereddüt etmediklerini belirterek, ?Uzun zamandır beklenen ve konuşulan bir kanundu. Ben bu kanunun yeterli ve düzenli bir kanun olduğu kanaatindeyim. Büyük oranda sıkıntısız bir kanun hazırlanmış? diye konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından, SGK Sigorta Primleri Genel Müdürü Ahmet Açıkgöz ve Bağımsız Çalışanlar Daire Başkanı Ahmet Yetim tarafından kanunla ilgili sunum gerçekleştirildi.

Genel Müdür Ahmet Açıkgöz, kamu alacaklarıyla ilgili zaman zaman bazı düzenlemelerin yapıldığını belirterek, ?Gerek ekonomik konjonktür gerekse firmalarımızın özel durumları nedeniyle zorda kaldıkları dönemlere ait bazı borçlarını ödeyemedikleri zamanlarda, bu ödeyemedikleri borçlar için bu kanunların çıkartıldığını görüyoruz. 2014 yılının Eylül ayında 6552 Sayılı Kanun ile kamu alacakları yapılandırılmıştı. Bu yasa kapsamında müracaat eden borçluların taksit ödemeleri bir yandan devam ediyor. Çıkarılan bu kanunun, SGK alacakları yönünden bazı avantajlı yanları var. Dolayısıyla bir önceki kanun kapsamında taksitleri olan vatandaşların da bu kanundan yararlanma imkânları olacak? dedi.

SGK´NIN YAPILANDIRMA KAPSAMINDAKİ ALACAĞI 67,7 MİLYAR LİRA

Yeni kanunla birçok kamu kurumunun alacaklarının yeniden yapılandırıldığına dikkati çeken Açıkgöz, şunları söyledi:

?Bunların önemli ayaklarından birisi de SGK alacakları. SGK alacakları kitlesel manada diğer kurumlara göre daha fazla kişiyi ilgilendiriyor. Bizim SGK olarak şu anda 9 milyon borçlumuz var. 67,7 milyar lira tutarında yapılandırma kapsamında alacağımız var. Bu nedenle SGK açısından geniş kitleleri ilgilendiren bir düzenleme. Bu alacaklarımıza baktığınız zaman; 30 Haziran 2016 ve önceki aylara ait olan borçlardan tahakkuk etmiş olması şartı var. Ve kanun yürürlüğe girdiği tarihe kadar da ödenmemiş borçlar bu kapsamda yapılandırılıyor. Esas itibarı ile sigorta primi ve buna bağlı olan diğer kurumlar adına tahsil ettiğimiz damga vergisi, eğitime katkı payları, işsizlik sigortası, Bağ-Kur primleri, isteğe bağlı sigortalar ve idari para cezaları bu kapsamda yapılandırılacak.?

CİDDİ İNDİRİMLER SÖZ KONUSU

Yapılandırma ile ciddi indirimlerin söz konusu olduğunu belirten Açıkgöz, ?Borcun aslına kesinlikle bir indirim yok, bunun altını çizmek lazım. Yapılandırma kanunlarının temelinde şu vardır; hiçbir zaman borcun aslı ile oynanmaz. Asıl borç, her zaman ödenmesi gereken tutardır. Yapılandırılan rakamlar genel itibarı ile gecikme cezaları ve gecikme zamlarıdır. Bir de onlar tam prim olmadığı için idari para cezalarının asıllarıyla ilgili düzenlemeler var? diye konuştu.

Bu kanunun, peşin ödemede bir önceki 6552 Sayılı Kanun´a göre çok fazla avantaj sağladığına işaret eden Açıkgöz, ?Borç aslına enflasyon rakamlarını uyguladığımız zaman bulduğumuz enflasyon rakamını peşin öderseniz, sadece enflasyon farkının yarısını tahsil ediyoruz. Çok önemli bir olay. Piyasa faiz oranlarına göre de çok uygun. Bankadan kredi çekilip ödense dahi bu anlamda bir karlılık söz konusu. Bu fırsat kaçırılmamalı? şeklinde konuştu.

SGK Sigorta Primleri Genel Müdürü Ahmet Açıkgöz, idari para cezalarında da indirimin söz konusu olduğunu belirterek, idari para cezaları ile ilgili indirimin, kanunun çıktığı tarihten önceki cezaları kapsadığını ifade etti.

GSS BORÇLULARINA DA BÜYÜK İMKÂN

Kanunun, Genel Sağlık Sigortası (GSS) borçlularına da ekstra avantajlar sağladığını ifade eden Açıkgöz, şöyle devam etti:

?Bilindiği üzere GSS uygulaması, Türkiye´de belirli bir kesim için zorunlu hale getirildi. Bu kanunda, GSS borçlusuna getirilen önemli imkânlar var. Daha önce gelir testine gitmeyen bir kişi, 2016 yılı sonuna kadar gelir testine gider, test sonucunda prim ödeme durumunda kalmaz ise geriye dönük biriken tüm borçlarını sileceğiz. Geliri çıktı diyelim, gelir düzeyine göre borcunu güncelleyeceğiz. GSS borçluları, Ocak ayı sonuna kadar yapılandırma kapsamında bize müracaat edebilirler. Bu kanunda en güzel imkân GSS borçluları için getirilmiş oldu. Bunlar, yapılandırma sonucunda borç aslını peşin veya 12 taksitte ödeyebilirler.?

36 AYA KADAR TAKSİT FIRSATI

Kanun kapsamında, peşin ödeme imkânı olmayanlar için de 36 aya kadar taksit fırsatı bulunduğunu kaydeden Açıkgöz, ?İmkânlar elvermedi. Taksitle ödemek istenirse 36 aya kadar taksit fırsatı var. İki ayda bir, 18 eşit taksitte ödemek şartıyla. Elbette bunlara ödenecek bir vade farkı da söz konusu. Vade farklarımız yüksek değil, onun da altını çizelim? dedi.

Yapılandırma kanununun, borçluya getirdiği maddi imkânların yanı sıra ekstra avantajlar da sağladığını vurgulayan Açıkgöz, şunları kaydetti:

?Taksitlendirmede herhangi bir teminat istenmiyor. Tatbik edilen hacizler, ödemeler nispetinde kaldırılıyor. Yapılandırma sonrası ilk taksitin ödenmesi durumunda ?borcu yoktur´ yazısı alınabiliyor. İcra ve haciz işlemleri durduruluyor, ta ki yapılandırmayı bozana kadar. Borcunu yapılandıranlar, teşvik uygulamalarından da yararlanabiliyor.?

BAŞVURULAR SON GÜNE KALMAMALI

Emekli olabilecek durumda olup, borçları dolayısıyla emekli olamayan Bağ-Kur sigortalıları için de Ziraat Bankası ile anlaşma yaptıklarını ifade eden Açıkgöz, ?Sigortalı borcu ödediği takdirde emekli olabiliyorsa, bu borçların hepsi krediye konu olabilecek? ifadelerini kullandı.

SGK Sigorta Primleri Genel Müdürü Ahmet Açıkgöz, konuşmasının sonunda, borcunu yapılandırmak isteyenlere, başvuru için son günü beklememeleri çağrısında bulundu.

VERGİ BORÇLARININ YAPILANDIRILMASI

Toplantının ikinci bölümünde ise, Gelir İdaresi Grup Başkanı Kamil Kurt ve Adana Vergi Dairesi Tahsilat Müdürü Hasan Özkan, vergi borçlarının yapılandırılmasıyla ilgili sunum yaptı.

Gelir İdaresi Grup Başkanı Kamil Kurt, 19 Ağustos 2016 tarihi itibarı ile yürürlüğe giren 6736 Sayılı Kanun´un, borçlu olan tüm vergi mükelleflerinin faydalanabileceği biçimde hazırlandığını belirterek, ?Ayrıca, kanun, vergi mükellefi olmamakla birlikte trafik para cezası gibi veya tapu harcından dolayı borcu bulunan tüm vatandaşlarımızı da kapsamaktadır. Bu nedenle tüm mükelleflerimiz veya mükellef olmamakla birlikte herhangi bir nedenle borcu olabileceğini düşünen vatandaşlarımız, vergi dairelerimize uğrayarak veya Gelir İdaresi Başkanlığımızın sitesinden vergi borcu olup olmadığını sorgulayabilirler. Vergi borcu bulunduğu takdirde internet sitemizden veya vergi dairelerimize başvuru yapmak suretiyle borçlarını yapılandırarak ödeyebilirler? dedi.

Yasanın, vatandaşın borç yükünü azaltıp, taksitler halinde ödenmesine imkân verdiğini kaydeden Kurt, şöyle devam etti:

?Yine vergi ihtilaflarının sulh yoluyla sonlandırılması yer alıyor. Vergi incelemelerinde tespit edilen vergilerin dava yoluna gidilmeksizin ödenmesi amaçlanıyor. Matrah ve vergi artırımına ilişkin vergi incelemesi amaçlanıyor. Yurt içi ve yurt dışı bazı varlıkların milli ekonomiye kazandırılması amaçlanıyor. Maliye Bakanlığı, Sosyal güvenlik kurumu, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, il özel idareleri ve belediyelerin borçları yasa kapsamında yapılandırılabilecek. Yine Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına, Orman Genel Müdürlüğüne ve odalara olan borçlar da yapılandırılıyor. Tüm vergiler, kanun kapsamında yapılandırılabiliyor. Bu vergilere ait gecikme zamları, idari para cezaları yasa kapsamında yapılandırılabilecek. Alacak türleri açısından; askerlik, trafik cezaları, seçim nüfus para cezaları, karayollarından kaçak geçişler ve RTÜK kapsamındaki cezalar da bu kapsama giriyor.?

AOSB´DEN KONUŞMACILARA PLAKET

Soru-cevap bölümü ile devam eden toplantının sonunda; AOSB Yönetim Kurulu Üyesi Hikmet Aslan, Sigorta Primleri Genel Müdürü Ahmet Açıkgöz ve Bağımsız Çalışanlar Daire Başkanı Ahmet Yetim´e; AOSB Denetim Kurulu Üyesi Mustafa Fidan da Gelir İdaresi Grup Başkanı Kamil Kurt ve Adana Vergi Dairesi Tahsilat Müdürü Hasan Özkan´a toplantıya katkılarından dolayı teşekkür plaketi verdi.(CO)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Harb-İş,“Ücretler yeniden düzenlenmeli “

"YENİLENEBİLİR ENERJİ NASIL TÜRKİYE’NİN ELEKTRİK ÜRETİM KAYNAĞI OLABİLİR"

"Bağımsız olmayan bir Kurulun vereceği karar tartışılır!"

MB Başkanı’ndan enflasyonla ilgili “yol haritası” mesajı

Türkiye, dünya lideri

“İş dünyasının finansmana erişimi kolaylaştırılmalıdır”

TOYP BAŞVURULARINDA SON TARİH 31 AĞUSTOS

Türk Telekom’un “Dijital Türkiye: Yeni Bir Gelecek” temalı Faaliyet Raporu’na 3 ödül

Türkiye’de dijital bankacılığa ilgi artıyor

R+T TURKEY FUARI’NDA HEDEF UZAK PAZARLAR

“TOPLU SÖZLEŞME TİYATROSU SONA ERDİ”

“DEPREM DEĞİL BİNA ÖLDÜRÜR”

Ekonominin kalbi TOBB'da attı

"Emlak zenginleri İstanbul depremi sonrası fakir kalabilir"

Şahin Bilgiç, TOBB Ekonomi Şurası’na katıldı, üyelerinin taleplerini iletti

Dünyaca ünlü çekirdeksiz Sultani üzümde hasat başladı

DÜNYA TAHIL PİYASASINA ‘TAHIL KORİDORU’ ETKİSİ

MYK VE ADASO ARASINDA YETKİLENDİRME PROTOKOLÜ İMZALANDI

"Her 100 kişiden 90’ı Su Yalıtımı Yönetmeliği’nden önce yapılan binalarda oturuyor"

R+T TURKEY FUARI’NDAN İHRACAT SEFERBERLİĞİ

"KRUVAZİYER YOLCU SAYISI % 66,7 ARTTI, FIRSATI İYİ DEĞERLENDİRMELİYİZ"

  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,35
  • EURO

    34,75% 0,10
  • GRAM ALTIN

    2507,64% 0,95
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 25.6 ° / 13 ° Güneşli