Kalp Krizi Göğüs Ağrısı İle Geliyor
SAĞLIK 7.11.2019 11:02:00 1493 0

Kalp Krizi Göğüs Ağrısı İle Geliyor

Türkiye’de  göğüs ağrısı olan hastalarda  112 acil servis çağırma oranı  % 11 civarında iken  bu oran Japonya'da  % 80’e kadar çıkıyor.

Sağlık Bilimler Üniversitesi Adana Şehir Eğitim ve Araştırma  Hastanesi  Öğretim Üyesi ve Kardiyoloji Eğitim Sorumlusu Prof. Dr İbrahim Halil Kurt, göğüs ağrısı olan hastalarda 112 Acil Servis’in müdahalesinin kalp krizine bağlı ölümleri azalttığını bildirdi.

Prof. Dr. İbrahim Halil Kurt, Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi çalışanlarına yönelik eğitim toplantısında, sadece ileri yaşta değil her yaş grubunda görülebilen kalp krizinin, dünyada ölüm nedenleri arasında ilk sırada yer aldığını vurguladı.

“Kalp krizinin ilk ortaya çıkış şekli çoğunlukla göğüs ağrısıdır” diyen Prof. Dr. Kurt, “Bazı kişilerde hafif göğüs ağrıları ileride oluşabilecek kalp krizinin habercisi olabilir. Özellikle eforla gelen göğüs ağrıları mutlaka dikkate alınmalıdır.  Örneğin yürümek veya merdiven çıkmakla gelen göğsün ortasında baskı ve yanma tarzındaki ağrılar kalp krizi habercisi olarak değerlendirilmeli. Ancak çoğu kişide kalp krizinin habersiz de ortaya çıkabileceği unutulmamalıdır” bilgisini verdi.

Prof. Dr. Kurt, kalp  krizi sırasında müdahale için geçen sürenin hayati önem taşıdığını belirterek, şöyle devam etti:

 “Ülkemizde  göğüs ağrısı olan hastalarda  112 acil servis çağırma oranı %11 civarında iken (TÜRK MI çalışması) bu oran japonya’da % 80’e kadar çıkmaktadır. Ambulans sisteminin kullanımı durumda kalp krizine yaklaşım açısında hastalardan kaynaklanan gecikme bertaraf edilmektedir. Ülkemizde göğüs ağrısı olan hastalarda ambulans intikal süresi yeni yapılan TÜRK MI çalışmasında  15 dakika olarak bulunmuştur.  Bu oran dünya ortalamasını üzerindedir.”

Prof. Dr. Kurt, Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesinin sahip olduğu fiziki imkanlar sayesinde helikopter ambülansla hastaların uzak ilçelerden hastaneye en kısa sürede ulaştırıldığına dikkati çekerek,  “Adana ilimizde şehir içi intikal süresinin %  95 oranında, 10 dakika ve şehir dışında ise % 87 oranında 30 dakikanın altında sağlanabilmektedir. Özellikle balon  ve/veya  pıhtı eritici ilaç ihtiyacı olan hastaların uygun sürede uygun yere ulaştırılması için ambulansta hastanın tanısı konularak 7/24 balon işlemi yapılan hastaneye işlemin etkin bir şekilde gerçekleştirilmesi sağlanmaktadır.”  

1 DAKİKALIK GECİKME ÖLÜM ORANINI YÜZDE 2 ARTIRIYOR

Kalp krizi geçiren bir hastada 1 dakikalık gecikmenin ölüm oranını %2 oranında artırdığını belirten Prof. Dr. Kurt,  “Bu durum göz önüne alınırsa  bu tip hastalarda zamanın kıymeti  daha da net anlaşılmaktadır. Hastaların uygun şekilde ve etkin tedavi almalarının yolu hastane öncesi ve hastane içi aşamalarının müşterek yapılmasına bağlıdır. Bunun yanı sıra hastaların  ihtiyaç duyduğu tedavi imkanlarına sahip olmayan bir hastaneye götürülmesinden kaynaklanan gecikme, hastaların durumunu kötüleştirmeye yol açabilmektedir” dedi.(CO)

 

Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

ALZHEIMER’IN 10 ERKEN SİNYALİ!

Her 20 yaş dişi çekilmek zorunda değil, ama…

ANİDEN SİNİRLENME ŞEKER HASTALIĞI BELİRTİSİ OLABİLİR !

YEMEKTEN SONRA UYKUNUZ GELİYORSA DİKKAT !

Tozlu ortam farenjit riskini arttırıyor

AŞIRI C VİTAMİNİ VE PROTEİN BÖBREK TAŞINA YOL AÇIYOR

Uyku sorunlarının en yaygını: İnsomnia

“Çocukların ne derdi var ki diş gıcırdatsın” demeyin!

Adana yeni bir kültür sanat merkezi kazanıyor

DİZ KİREÇLENMESİNİ TETİKLEYEN FAKTÖRLER

PIERCING YAPTIRACAKLARA KÖTÜ HABER: ALERJİK REAKSİYONLARA YOL AÇABİLİR!

Dünya Doktorları: "İnsani Yardım Çalışanlarına Daha İyi Koruma Ve Güvenlik Ortamı Sağlanmalı"

Çocuklarda Diş Sıkma Neyin Habercisi?

“1 yaş altı bebekler ağır kızamık için risk altında!”

Yaş ilerlerken diş sağlığını korumak önemli

BEL VE KAS AĞRILARINDAN KORUNMANIN YOLLARI

D VİTAMİNİ HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKEN 9 ÖNEMLİ NOKTA!

Protezine Kavuşan Yağmur, Rektör Prof. Dr. Tuncel’i Ziyaret Etti

"COVID-19’un Eris varyantı kış aylarında yayılabilir"

CİLDE ZARARLI 8 ALIŞKANLIĞA DİKKAT !

EV YAPIMI YOĞURDUN FAYDALARI NELERDİR ?

  • BIST 100

    9548,57%0,19
  • DOLAR

    32,49% 0,16
  • EURO

    34,80% 0,25
  • GRAM ALTIN

    2487,88% 1,05
  • Ç. ALTIN

    4157,48% -1,05
  • Cuma 24.9 ° / 15.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı