Kalkan balığı enstitüde üretilecek
EKONOMİ 17.02.2019 11:40:42 1468 0

Kalkan balığı enstitüde üretilecek

Antalya´nın Demre ilçesindeki Akdeniz Su Ürünleri Üretim, Eğitim ve Araştırma Enstitüsü´nde, kalkan balığının üretim çalışması başlatıldı.

Merkezi Demre´de bulunan Akdeniz Su Ürünleri Üretim, Eğitim ve Araştırma Enstitüsü ile Japon Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) işbirliğinde 2007 yılında başlatılan Yassı Balık Üretimi Projesi ile Trabzon Su Ürünleri Enstitüsü´nden getirilen kalkan balığı yavruları enstitüde büyütüldü. Proje başarıyla uygulanıp, 2012 yılında sonlandırılırken, 15-20 ayda kalkan yavruları 1.5- 2.5 kilo ağırlığa ulaştı. Beymelek´teki Acısu´dan alınan ve deniz suyuyla karıştırılan suda üretilen kalkan yavruları o dönem satışa sunuldu. Bu süreçte kalkan balıkları üzerinde beslenme, büyüme, hastalık gibi konularda araştırma yapıldı.

YAVRULAR ANAÇ OLDU

Projenin başarısının ardından 2012 yılında Akdeniz Su ürünleri Enstitüsü´nde kalkan balığı anacı üretimine başlandı. Anaç için 30-40 gram olarak alınarak beslenen yavrular, 2018 yılı sonunda 4 ile 6 kilograma kadar ulaştı. Beymelek Dalyanı´nın ana su kaynağı olan Acısu´dan kanallarla getirilen 16-17 derelik su ile deniz suyu karıştırılarak binde 17 tuzluluk oranındaki suda yavrular büyütüldü ve anaç haline geldi. Anaçlardan uygun olanlar, özel olarak hazırlanan kapalı alanda, yassı balık yetiştirme ünitesine alındı. Yassı balık yetiştirme ünitesinde fototermo periyot uygulamasına geçildi. Bu uygulamayla ışıklandırma süresiyle su ısısı üzerinde Karadeniz koşullarını sağlayacak sistem kuruldu. Yetiştirme ünitesindeki anaçlardan alınan yumurtalarla larva üretim çalmaları sürüyor. Bu yöntemle kalkan yavrusu üretimi enstitüde gerçekleştirilecek. Böylece Karadeniz kalkan balığı Akdeniz´deki acı sularda üretilmiş olacak.

Enstitü Müdürü Rızvan Süyek, "2004 yılında Türk hükümetiyle Japon hükümeti arasında yapılan anlaşma gereği, Japon İşbirliği Kalkınma Ajansı ile enstitümüz arasında yassı balık üretim projesi başlatılmıştı. Bundan sonraki aşamada beslediğimiz yavrulardan elde ettiğimiz anaç adaylarını beslenme ortamına aldık. Bunlardan üretimi gerçekleştirme çalışmaları başlattık. Bunun için Karadeniz suyunun ortamını sağlamak amacıyla kuluçkahanemizde fototermo uygulamasını başlattık. Bu teknolojik geliştirmeyle yavru üretimi çalışmalarını başlattık ve devam ettirmekteyiz. Böylece Karadeniz´de yetiştirilen kalkan balığını Akdeniz´de de yetiştirerek belli bir başarı elde etmek istiyoruz" dedi.(Öİ)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Harb-İş,“Ücretler yeniden düzenlenmeli “

"YENİLENEBİLİR ENERJİ NASIL TÜRKİYE’NİN ELEKTRİK ÜRETİM KAYNAĞI OLABİLİR"

"Bağımsız olmayan bir Kurulun vereceği karar tartışılır!"

MB Başkanı’ndan enflasyonla ilgili “yol haritası” mesajı

Türkiye, dünya lideri

“İş dünyasının finansmana erişimi kolaylaştırılmalıdır”

TOYP BAŞVURULARINDA SON TARİH 31 AĞUSTOS

Türk Telekom’un “Dijital Türkiye: Yeni Bir Gelecek” temalı Faaliyet Raporu’na 3 ödül

Türkiye’de dijital bankacılığa ilgi artıyor

R+T TURKEY FUARI’NDA HEDEF UZAK PAZARLAR

“TOPLU SÖZLEŞME TİYATROSU SONA ERDİ”

“DEPREM DEĞİL BİNA ÖLDÜRÜR”

Ekonominin kalbi TOBB'da attı

"Emlak zenginleri İstanbul depremi sonrası fakir kalabilir"

Şahin Bilgiç, TOBB Ekonomi Şurası’na katıldı, üyelerinin taleplerini iletti

Dünyaca ünlü çekirdeksiz Sultani üzümde hasat başladı

DÜNYA TAHIL PİYASASINA ‘TAHIL KORİDORU’ ETKİSİ

MYK VE ADASO ARASINDA YETKİLENDİRME PROTOKOLÜ İMZALANDI

"Her 100 kişiden 90’ı Su Yalıtımı Yönetmeliği’nden önce yapılan binalarda oturuyor"

R+T TURKEY FUARI’NDAN İHRACAT SEFERBERLİĞİ

"KRUVAZİYER YOLCU SAYISI % 66,7 ARTTI, FIRSATI İYİ DEĞERLENDİRMELİYİZ"

  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,25% 0,26
  • EURO

    35,08% 0,67
  • GRAM ALTIN

    2270,84% 0,79
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,51
  • Perşembe 24.1 ° / 11.6 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli