KADIN HAKLARI KAZANIMLARI YOK OLUYOR.
GÜNDEM 18.05.2016 13:35:15 734 0

KADIN HAKLARI KAZANIMLARI YOK OLUYOR.

Aile kurumunun güçlendirilmesi bahanesiyle, kadın hakları açısından yoğun çabalarla gelinen noktadan çok daha gerisine götürebilecek, ayrıca kadınların ve çocukların haklarının gasp edilecek nitelikteki değişikliklerin talihsizlik olduğunu savundu.

Av. Göksuçukur, yaptığı yazılı açıklamada, 479 sayfalık raporda, kadınların ve çocukların haklarını koruyan az sayıdaki kanunu da kadınların ve çocukların aleyhine sonuçlar yaratacak biçimde değiştirmeyi önerdiğini vurguladı.
ÇOCUKLAR, İSTİSMAR EDENLE EVLENDİRİLECEK

Bahsi geçen raporun, çocukların cinsel istismarının ?rızaya? dayalı olabileceğini ama yine de suç olarak kalması gerektiğini söyledikten sonra çocuk istismarcısının tecavüz ettiği çocukla 5 yıl boyunca ?sorunsuz? ve ?başarılı? bir evlilik sürdürmesi halinde denetimli serbestlikten yararlanmasını ortaya koyduğunu belirten Av. Çıtırık, ?Eğer istismarı gerçekleştiren de 15 yaşın altında olursa ne yazık ki istismar suç olmaktan çıkarılıyor. Bu, ailelerin 15 yaş altı çocuklarını (şimdilik resmi nikahla olmasa bile) fiilen ?evlendirmelerinin? de yolunu açmaktadır.
?Aile mahremiyetinin korunması? bahanesiyle, aile hukukuna ilişkin tüm davalarda duruşmaların gizli yapılmasını öneren rapor, esas olarak kadın örgütlerini sürecin dışında bırakmak, kadınları yalnızlaştırmak ve zorunlu arabuluculuğa giden yolu açmak için bu öneriyi yapmaktadır? dedi

NAFAKA HAKKI GASP EDİLİYOR

Av. Göksuçukur şöyle devam etti:

?Ayrıca rapor, kadınların nafaka hakkını evlilik süresi ile bağlantılandırarak kısıtlama getirmektedir. ?Boşanırsam nasıl yaşayacağım? diye düşünecek kadınları boşanmadan caydırmaya çalışmaktadır..
Nafaka kısıtlamasıyla yetinmeyen Komisyon, kadınların 1-2 yıl içerisinde mal paylaşımı davası açmazsa haklarını tümüyle kaybedecekleri yeni bir düzenleme öneriyor. Eğer evlilik eşlerden birinin ölümüyle sonlanırsa, sağ kalan eşin sadece kendi miras payını almasını öneriyor. Evlilik süresince edinilen mallar geleneksel olarak erkekler üzerine kayıtlandığı için, bu öneri, eşi ölen kadınların mal rejiminden kaynaklı paylarını alamayacakları anlamına da gelmektedir?

AİLE DANIŞMANLIĞINA ?DİNİ´ AYAR

Adana Barosu Kadın Hakları Komisyonu Başkanı Av. Derya Göksuçukur, Aile terapisi ve rehberlik hizmetleri verenlerin eğitim alanlarının, psikoloji, psikolojik danışmanlık, rehberlik, sosyal hizmet, çocuk gelişimi ve eğitimi, sosyoloji, hemşirelik, tıp, öğretmenlik alanları ile sınırlı kalmaması, ilahiyat fakültesi mezunlarının da aile danışmanı olarak görevlendirilmesinin de önerildiğini söyledi.
Mecliste grubu bulunan muhalefet parti üyelerin muhalefet şerhi koydukları komisyon raporunun yasa tasarısı haline getirilerek süreç içinde Meclis Genel Kurulunda ele alınmasının beklendiğine işaret eden Av. Göksuçukur, ?Kadınların Türk Medeni Kanunu, 6284 sayılı kadın ve aileyi şiddetten koruma yasası ile Türk Ceza Kanununda elde ettiği bir çok kazanılmış hakkın geri alınması, mağdur edilen kadınların bir de korku çevre ve aile baskısı ile evlendirildiğinde tecavüzcüsüyle 5 yıllık güzel evlilik geçirebileceğini bile düşünebilen bir komisyon raporu ile karşı karşıyayız. Kadınların Türk Medeni Kanunu, 6284 sayılı kadın ve aileyi şiddetten koruma yasası ile Türk Ceza Kanununda elde ettiği bir çok kazanılmış hakkın geri alınması, mağdur edilen kadınların bir de korku çevre ve aile baskısı ile evlendirildiğinde tecavüzcüsüyle 5 yıllık sorunsuz ve başarılı !!!!l evlilik geçirebileceğini bile düşünebilen bir komisyon raporu ile karşı karşıyayız.Bu komisyon raporu bir çok yönü ile CEDAW ve İSTANBUL sözleşmeleri ile çelişmektedir.Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının ise halen rapora karşı bir beyanı ne yazık ki bulunmamaktadır.Genel Kurulda bu hali ile geçmesi halinde mevcut kanunlarımızda halen suç olarak kabul edilen küçük yaştaki evliliklerinde önündeki engeller kaldırılarak nikahsız birlikteliklerin fiilen önü açılmaktadır? şeklinde konuştu.

?ORTAÇAĞA GÖTÜRECEKTİR?
Av. Göksuçukur, şözlerini şöyle tamamladı:

 ?Kadın Hakları adına büyük mücadelelerle elde edilen kazanımlar, maalesef bu raporla bir çok kanunda değişiklik yapılarak bizi orta çağa götürecektir. Kadın hakları savunucuları olarak biz her daim kadın ve çocuk hakları için mücadele verip daha yenilikçi düzenlemeler beklerken bu rapor bizleri hayal kırıklığına uğratmıştır. 
Acilen Kadın ve Çocuk Hakları savunucularının iktidar ve muhalefet milletvekillerinin bizi bu ortaçağa götürecek karanlık rapora dur demesini temenni ediyoruz.?

(CO)

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Gaziantep'te Gezilmesi Gereken Tarihi Mekanlar

30 Ağustos coşkusu Çukurova’da yaşandı

TMMOB İKK,‘Ülkede, Bölgede, Dünyada Barış’ Her Zaman Şiarımız Olacaktır"

ÇGC,‘Bağımsızlık tutkumuz hiç bitmeyecek’

Prof. Dr. Süleyman İrvan:“Basılı gazeteciliğin bittiğini ilan etmek durumundayız”

“30 AĞUSTOS; DÜŞMAN DEVLETLERE ŞAPKA ÇIKARTTIRAN BÜYÜK ZAFER”

TGF "30 Ağustos, Türk Milleti için varlık nedenidir"

ÇGC,“Hür doğup hür yaşamak çok önemli”

30 AĞUSTOS ZAFERİNİ KAZANAN BAŞKOMUTAN DEMOKRATTIR; O'NUN CUMHURİYETİNİ YIKMAK İSTEYENLERİN DEMOKRATİK MEŞRUİYETİ YOKTUR

ÇYDD Türkiye Cumhuriyeti'nin 100., Büyük Taarruz'un 101. yılını Afyonkarahisar'da Kutladı

ULUSAL VE YEREL MEDYADA ZAFER BAYRAMI SERGİSİ DÜZENLENİYOR

26-30 AĞUSTOS 1922 BAŞKOMUTANLIK MEYDAN MUHAREBESİ:KUTSAL SAVAŞ

Ankara'dan Uçakla Günübirlik Ziyaret Edebileceğiniz Şehirler

KAYMAKAM ATAMALARI GERÇEKLEŞTİ

ÇYDD'DEN AFYON BULUŞMASI

Jeoloji Mühendisleri Odası'ndan deprem açıklaması

JMO’dan “17 Ağustos 1999 Depremi” Açıklaması

ÇGC’de kaynaşma yemeği

TGC: "Gazetecilik tutukluluk nedeni olmaktan çıkarılmalıdır"

ADANA BAROSU’NDAN ‘HAK İHLALİ’ İDDİASI

Enerjisa Enerji ve TEMSA’nın Oyungezer Otobüsü Deprem Bölgesinde

  • BIST 100

    9548,57%0,19
  • DOLAR

    32,49% 0,16
  • EURO

    34,80% 0,25
  • GRAM ALTIN

    2487,88% 1,05
  • Ç. ALTIN

    4157,48% -1,05
  • Cuma 24.9 ° / 15.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı