JEFFREY: ?GÖZLEM NOKTALARI TACİZ ATIŞLARI KONUSUNDA CESARETİN KIRILMASI İÇİN?
DÜNYA 7.12.2018 22:47:26 477 0

JEFFREY: ?GÖZLEM NOKTALARI TACİZ ATIŞLARI KONUSUNDA CESARETİN KIRILMASI İÇİN?

ABD´nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey Ankara´da yapılan Suriye konulu 3. ortak çalışma grubu toplantısının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlarken, ´´Amacımız taciz atışları konusunda cesaretin kırılması´´ dedi.

´MENBİÇ´TE ATILACAK ADIMLAR YIL SONUNA KADAR TAMAMLANACAK´

Menbiç´te yol haritası gereğince çeşitli devriye faaliyetleri yaptıklarını dile getiren Jeffrey şunları ifade etti:

ABD temsilcisi Jeffrey, Fırat´ın doğusundaki kurulacak gözlem noktalarına ilişkin bir soru üzerine, Savunma Bakanı James Mattis´in bu konuyu yeterince açıkladığını belirtti. Gözlem noktalarının hedefinin, Türkiye´nin de güvenliği dahil olmak üzere, o bölgedeki güvenliği garantilemek olduğunu dile getiren Jeffrey şöyle konuştu:

"(Gözlem noktalarının) Amacı, taciz ateşi açılmasından vazgeçirmek. Onlar ´muharebe konuşlanması´ değiller. ´Gözlem´ noktaları. Kimseyi kimseye ateş açmaktan alıkoymayı amaçlıyor değiller. Bir alanda gözlem yapabiliyorsak, o alanda yüksek ihtimalle daha az ateş açılacağı fikriyle, orada ne olup bittiğini anlamayı amaçlıyorlar".

´IŞİD´İN YENİDEN YÜKSELMESİNDEN ENDİŞELİYİZ, YPG İLE İLİŞKİ TAKTİKSEL´

YPG ile işbirliğine ilişkin bir soru üzerine, Jeffrey, "Her zaman söylüyoruz. SDG ile IŞİD´e karşı çalışmamız, kuzeydoğunun insanlarıyla geçici ve taktiksel nitelikte" iddiasında bulundu.

Jeffrey, IŞİD´in Suriye´nin doğusunda yeniden yükselmesinden büyük endişe duyduklarını belirtti.

?Türkiye-ABD Yüksek Düzeyli Suriye Çalışma Grubu? Toplantısı

Jeffrey´in başkanlık ettiği ve ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Joel Rayburn´un da bulunduğu ABD heyeti, haftanın son gününde Ankara´da Dışişleri Bakanlığı ile Milli Savunma Bakanlığı üst düzey yetkilileriyle çalışma toplantısı gerçekleştirdi. ?Türkiye-ABD Yüksek Düzeyli Suriye Çalışma Grubu? adı altındaki üçüncü toplantı gün boyu sürdü ve ardından ortak yazılı açıklama yapıldı.

Açıklamada, Ankara´nın terör örgütü olarak gördüğü ancak ABD´nin destek verdiği PYD-YPG yapılanması bakımından önemli bir uzlaşmaya varıldığı bilgisi kamuoyuna yansıdı. Suriye´nin kuzeyinde PYD-YPG´nin kontrolündeki Menbiç konusunda ?somut ilerleme taahhüdü? dikkat çekti. Böylece Türkiye´nin boşaltılmasını ve Özgür Suriye Ordusu´nun denetimine bırakılmasını talep ettiği Menbiç´in kontrolünde yıl sonuna kadar değişiklik yaşanıp yaşanmayacağı gündeme girdi. ABD´nin yıl sonuna kadar Menbiç´te PYD-YPG´nin çekilmesini nasıl sağlayacağı izlenecek. Menbiç´in sınır bölgesinde ABD ve Türk askerlerince yürütülen koordineli askeri devriye yerine Menbiç Yol Haritası´nda hedeflendiği gibi yerleşim yeri içerisinde ABD ve Türkiye´nin birlikte ne zaman askeri kontrol sağlayacağı da tartışılıyor.

Bugünkü ortak açıklamayla Menbiç´te yıl sonuna kadar hangi gelişmeler yaşanacağı merak konusuna dönüşürken; Türkiye ve ABD´nin en geç Şubat 2019´da Suriye konusunda yeniden masaya oturma kararı aldığı da görüldü.

Türkiye, ABD´nin PKK´yı terör örgütü olarak tanımasına rağmen Suriye´de PKK´yla bağlantılı bir yapılanma görünümündeki PYD-YPG´yi terör kapsamında değerlendirmemesinden uzun zamandır rahatsız. ABD ise, PYD-YPG´nin Suriye´de sahada IŞİD´e karşı verdiği askeri mücadele dolayısıyla askeri ve lojistik açıdan desteklenmesini sağlıyor. Türkiye ile ABD daha önce PYG-YPG´nin Fırat Nehri´nin doğusunda kalması konusunda uzlaşmış ancak sahada Menbiç´in el değiştirmesinden bugüne o uzlaşma hayata geçirilememişti.

Bugünkü ortak açıklamada ise, PYD-YPG´nin ?terör örgütü? olarak kabul edilmesinde anlaşma sağlayamamış olan ABD ve Türkiye´nin Suriye´de terörizm ile mücadeleden söz etmesi dikkat çekti. Açıklamada, ?Her iki taraf, Suriye içinden ve ötesinden kaynaklanan terörizmin her tür ve tezahürüyle mücadele etme kararlılıklarını teyit etmiştir. Taraflar, Menbiç Yol Haritası konusunda yıl sonuna kadar hızlandırılmış ve somut ilerleme sağlanmasını taahhüt etmişlerdir. Menbiç Yol Haritası´nda belirtilen diğer alanlara ilişkin müşterek planlama konusunda çalışmayı sürdürmek hususunda mutabık kalmışlardır? denildi.

Açıklamada, Türkiye ve ABD ilişkileri için yeniden ?müttefiklik? vurgusu yapılması göze çarptı. Bu konuda, ?Türkiye ve ABD, müttefik olarak birbirlerine karşı yükümlülüklerine uygun şekilde, her iki ülkenin güvenlik kaygılarını etkin biçimde ele alma taahhüdünü paylaşmakta ve Suriye´de devam eden krize ilişkin olarak karşılıklı menfaatlerini ilgilendiren konularda ilerleme sağlamayı sürdürmeyi arzu etmektedir? ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, ayrıca ABD ve Türkiye´nin ?Suriye´de istikrar ve güvenliğin güçlendirilmesi? için görüşmeler yürüttüğü vurgulandı. Taraflarca Suriye´nin egemenliği, toprak bütünlüğüne bağlılık duyulduğu da savunularak, Suriyelilere insani yardım sözü de verildi.

Akar: ?´Gözlem noktalarından vazgeçilmeli´´

Heyetler arası müzakere sonrasında James Jeffrey´in ikinci görüşmesi, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile gerçekleşti.

Fırat´ın doğusu ve Menbiç´in ele alındığı ikili görüşmeye ilişkin Milli Savunma Bakanlığı´ndan yapılan açıklamada, ?Bakan Akar tarafından muhatabına, uluslararası hukuk ve anlaşmalardan kaynaklanan hak ve menfaatlerimizin korunması konusundaki kararlılık, ABD´nin terör örgütü YPG/PKK ile ilişkisini sonlandırması konusundaki haklı beklentimiz, gözlem noktalarından vazgeçilmesi ve ülkemizin güneyinde bir terör koridoru oluşmasına asla müsaade edilmeyeceği hususları tekraren ifade edildi? denildi.

Jeffrey´in Ankara´daki üçüncü görüşmesi de, Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı ve Sözcüsü İbrahim Kalın ile oldu.

Cumhurbaşkanlığı´nca görüşmeye ilişkin yapılan bilgilendirmede, ?Menbiç Yol Haritası´nın ivedilikle uygulanması konusunda mutabakata varıldı ve yıl sonuna kadar somut bir ilerleme sağlamanın önemi kaydedildi? yinelemesi dikkat çekti. Dolayısıyla Jeffrey´e, Türkiye´nin Menbiç konusundaki hassasiyeti Cumhurbaşkanlığı düzeyinde de yeniden dile getirildi.

Bilgilendirmede, ?Türkiye´nin PYD/YPG konusundaki net duruşu ifade edilerek, Türkiye sınırında hiçbir terör unsurunun varlığına müsaade edilmeyeceğinin kararlılıkla vurgulandığı görüşmede, Suriye´nin toprak bütünlüğünün korunması konusundaki hassasiyet de yinelendi? ifadeleri yer aldı. Bu görüşme kapsamında ABD ve Türkiye´nin Suriye´de kalıcı çözümü desteklediği de ifade edildi.

James Jeffrey´e protestolu karşılama

Bu arada James Jeffrey ve beraberindeki heyetin, sabah Dışişleri Bakanlığı´na gelişleri sırasında Vatan Partisi´nin gençlik örgütünce protesto düzenlendi.

Türkiye Gençlik Birliği üyeleri, Dışişleri Bakanlığı önünde Jeffrey´nin de bulunduğu ABD araçlarını ?Mehmetçiğin Katili Amerika , ?Astana´nın değil ABD´nin fişini çekeceğiz? gibi sloganlar atarak protesto etti. Az sayıdaki gence polis biber gazıyla müdahale ederken, 4 TGB üyesi gözaltına aldı.

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    9548,57%0,19
  • DOLAR

    32,49% 0,16
  • EURO

    34,80% 0,25
  • GRAM ALTIN

    2487,88% 1,05
  • Ç. ALTIN

    4157,48% -1,05
  • Cuma 24.9 ° / 15.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı