İYİ Partili Çıray:
SİYASET 26.04.2020 18:50:00 673 0

İYİ Partili Çıray: "S-400’ler depoda çürümeye mi terk edilecek?

İYİ Parti İzmir Milletvekili Aytun Çıray, Nisan ayında aktive edilme planının Covid-19 salgını yüzünden ertelendiği gündeme gelen S-400 savunma sisteminin akıbetini Milli Savunma Bakanı Akar'a sordu.



 İYİ Parti İzmir Milletvekili Aytun Çıray, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’a, Türkiye’nin geçen yıl satın aldığı S-400’lerin 2020 Nisan ayında aktive etme planının dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını sebebiyle ertelendiği haberlerinin doğru olup olmadığını sordu.

Reuters başta olmak üzere uluslararası basında konuyla ilgili çıkan haberler doğruysa planın hangi tarihe ertelendiğini soran Çıray, ertelemenin süresiz olmasının S-400’lerin asla aktive edilmeyeceği anlamına mı geldiği sorusunun yanıtlanmasını istedi.

'AKP ABD'nin tehditlerine pabuç mu bırakıyor?'
2019 yılının temmuz ayında sevkiyatları yapılan ilk S-400’lerin 2020 yılının Nisan ayında kurulum ve aktivasyon çalışmalarının tamamlanacağının Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar tarafından bildirildiğini hatırlatan Çıray şu açıklamada bulundu:

"Ancak başta Reuters olmak üzere uluslararası basında çıkan haberlere göre, Türkiye’nin geçen yıl satın aldığı S-400’lerin 2020 Nisan ayında aktive etme planının dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını sebebiyle ertelendiği ileri sürülmektedir. Aynı şekilde bazı teknik hazırlıkların da hala tamamlanmadığı ve bu hazırlıkların aylar alabileceği iddia edilmektedir. Bu teknik olarak ciddiye alınamaz. Esasen AKP’nin 18 yıllık siyasetlerinin sonucunda ortaya çıkan ağır ekonomik kriz koşulları S-400’lerin aktivasyonundaki gecikmelerin arkasında başka sebepler bulunduğunu düşündürmektedir."

Reuters’ın söz konusu haberinde ABD Dışişleri Bakanlığı’nın koronavirüs salgını öncesinde yaptığı “Türkiye’nin S-400’leri Nisan ayında aktive etmesiyle eşzamanlı olarak ekonomik yaptırımların da devreye gireceği kararının geçerliliğini koruduğu”nun belirtildiğini kaydeden Çıray “AKP iktidarı Amerika’nın bu tehditlerine pabuç mu bırakıyor?" dedi.

Çıray, TBMM aracılığıyla Milli Savunma Bakanı Akar’a şu soruları yöneltti:

"- Reuters’ın haberine göre S-400 hava savunma sisteminin aktive edilme planının ertelendiği doğru mudur? Eğer doğruysa hangi tarihe ertelenmiştir?

- Erteleme süresiz bir erteleme ise bu S-400’lerin asla aktive edilmeyeceği anlamına mı gelmektedir?  Eğer böyleyse, Türk Milletine  2,5 milyar dolar maliyeti olan S-400 savunma sistemi, Reuters ajansının geçtiği gibi gerçekten depoda çürümeye mi terk edilecektir?

- S-400’lerin aktivasyon tarihi ertelendiğine göre, ABD’nin Nisan ayında aktivasyonla birlikte uygulayacağını söylediği ekonomik yaptırımlar da ertelenmiş mi olmaktadır?  Eğer ertelenmediyse bu cumhuriyet tarihimizdeki en başarısız silah alımı olmayacak mıdır?

- S-400’lerin alım kararı, ister aktive edilsinler, ister edilmesinler dış siyasi ilişkilerimiz ve ekonomimiz açısından Milletimize ağır bir maliyet ödetecek bir karar olduğu daha en başında aşikar olmasına rağmen, bu karar nasıl ve hangi gerekçelerle alınmıştır?"

(VŞ)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9548,57%0,19
  • DOLAR

    32,49% 0,16
  • EURO

    34,80% 0,25
  • GRAM ALTIN

    2487,88% 1,05
  • Ç. ALTIN

    4157,48% -1,05
  • Cuma 24.9 ° / 15.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı