İYİ PARTİ İZMİR YANGININI MECLİS GÜNDEMİNE TAŞIDI
SİYASET 21.08.2019 15:09:00 392 0

İYİ PARTİ İZMİR YANGININI MECLİS GÜNDEMİNE TAŞIDI

İYİ PARTİLİ ÇIRAY, “TARIM VE ORMAN BAKANI BAŞKALARINI HEDEF GÖSTERİP KENDİ YETERSİZLİĞİNİ ÖRTBAS ETMEYE ÇALIŞMAKTADIR!” ELEŞTİRİSİNİ YAPTI

İYİ Parti Milli Güvenlik Politikalarından sorumlu başkanı ve İzmir Milletvekili Aytun Çıray, 18 Ağustos’ta İzmir’de başlayan ve 500 hektardan fazla ormanlık alanın kül olduğu orman yangını faciasını meclis gündemine taşıdı.

Neredeyse yedi yüz elli futbol sahası büyüklüğünde ki alanda canlı hayatını tamamen ortadan kaldıran yangının, söndürülme işlemlerinin aynı zamanda bir kamu yönetimi faciası olduğunu belirten Çıray; Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli yangınla mücadele konusunda ne kadar yetersiz olduğunu İzmir yangını ile bir kere daha ispat etmiştir. Dalaman, Datça ve Göcek’i kasıp kavuran orman yanının üzerinden henüz bir ay geçmiş olmasına rağmen gerekli derslerin alınmamıştır. Üstüne üstelik sayın bakanın İzmirli siyasetçileri hedef göstererek kendi yetersizliğini ört bas etmeye çalışmış, Dalaman yangını hakkında verdiğimiz soru önergesine bile henüz cevap verilmemiştir.” Sözleriyle kınadı.

Çıray, bu sorumsuzluk ve kayıtsızlığın tam olarak anlaşılması için Tarım ve Orman Bakanına Meclis Başkanlığı vasıtasıyla sorup yazılı olarak yanıtlamasını istediğim soruları adına denetim görevini yürüttüğüm Türk Milletiyle aynen paylaşacağı açıklamasında bulundu. İşte Aytun Çıray’ın konuyla ilgili verdiği Yazılı Soru Önergesinin  tam metni şöyle:

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

 İzmir’in Karabağlar İlçesi Tırazlı Mahallesinde 18 Ağustos Pazar günü başlayan takip eden dört gün boyunca söndürülememiş, şiddetli rüzgârın da etkisiyle Menderes ve Seferihisar İlçelerine kadar uzanan bir alana yayılmıştır. İzmir başta olmak üzere yaşanılan doğa ve canlı hayat kaybı nedeniyle bütün Milletimizin acıya boğan bu yakıcı olay, birçok bakımdan 09.07.2019 tarihinde Muğla İli Dalaman İlçesinde başlayıp on beş saat içinde Göcek’e ulaşan orman yangınıyla büyük benzerlik göstermektedir. Bilindiği gibi bu Dalaman-Göcek yangınında Türk Hava Kurumunun havadan söndürme araçları kullanılmamış, yangın söndürme işinin ihale edildiği şirket de olaya sadece yangın söndürme helikopterleri ile müdahale etmiştir. Bu da 500 personelle yangını söndürmeye çalışan yangın söndürme ekiplerine pek de yardımcı olmamıştır. Bunun üzerine 12.07.2019 tarihinde Başkanlığınız aracılığıyla Tarım ve Orman Bakanlığına Türk Hava Kurumu yangın söndürme uçaklarının neden devre dışı bırakıldığına ve şirketin yangının büyümesine adeta göz göre göre neden gerekli hava müdahalesinde bulunmadığına ilişkin acilen yanıtlanması için dokuz önemli soru yöneltmiştik. İzmir yangını bu soruların söz konusu şirket hakkındaki iddiaların neden hayati bir önem taşıdığını bütün çıplaklığıyla ortaya koymuştur.

 Bu çerçevede aşağıdaki sorularımın Anayasa’nın 98 ve TBMM İç Tüzüğü’nün 96. Maddeleri uyarınca Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim. 20.08.2019

 Dr. Aytun ÇIRAY

İzmir Milletvekili

 DALAMANDA YANGININDA OLDUĞU GİBİ TÜRK HAVA KURUMU UÇAKLARINDAN NEDEN FAYDALANILMAMIŞTIR?

1.Çok yakın zamandaki Dalaman-Göcek Orman yangını ve Doğa ve Canlı Hayat katliamının ortaya çıkardığı feci manzara ortadayken İzmir Karabağlar-Menderes ve Seferihisar Orman yangınında Türk Hava Kurumunun hava söndürme uçakları neden derhal devreye sokulmamıştır?

2. İzmir orman yangınında kullanılan yangın söndürme uçağı var mıdır? Varsa bu uçakların sayısı nedir? Yangında eğer kullanılan uçak varsa bu uçaklardan kaçı Türk Hava Kurumuna aittir?

ORMAN YANGINLARI İLE MÜCADELE MİMARLIK OFİSLERİNİN GÖREVİ MİDİR?

3.Kendisine orman yangınlarına müdahale etme, söndürme  ve bunun için uçak kiralama işinin ihale edildiği şirketlerden birinin bir  mimarlık ofisi olduğu  iddiası doğru mudur?

4. İlgili iddia doğruysa, asli uzmanlık alanı orman yangınlarıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan bu şirketin Türk Hava Kurumuna tercih edilmesini sağlayan etkenler ve gerekçeler nelerdir?

İHALELERLE İLGİLİ BASINA YANSIYAN SÖYLENTİLER DOĞRU MUDUR?

5. Muğla Dalaman-Göcek orman yangınında Türk Hava Kurumunun açılan ihalede yüksek teklif verdiği için tercih edilmediği Tarım ve Orman Bakanı tarafından açıklanmıştı. Oysa basına yansıyan haberlerde kendisine yangın söndürme işinin ihale edildiği şirketin 104 milyon TL., Türk Hava Kurumunun ise 70 milyon TL. teklifte bulunduğu iddia edilmektedir. Bu iddialar doğru mudur? Doğruysa ilgili şirketi Türk Hava Kurumu karşısında avantajlı kılan faktörler ve sebepler nelerdir?

6. Tarım ve Orman bakanı Bekir Pakdemirli, kendi sorumluluk alanındaki yaptığı hatalı tercihlerin sorumluluğunu ve yol açtığı ağır doğa ve canlı hayat katliamının bedelini nasıl üstlenip, bunların gereğini ne şekilde yerine getirecektir? 

7. Tarım ve Orman bakanlığın açtığı yangın söndürme ihalesinde 70 milyon TL ile en düşük teklifi veren Türk Hava Kurumu hangi sebeplerden dolayı ihaleyi kazanamamıştır?

TÜRKİYEDE ONLARCA HELİKOPTER PİLOTU VE TEKNİK PERSONELİ VARKEN NEDEN BU İHTİYAÇLAR YURT DIŞINDAN SAĞLANIYOR?

8. İhaleyi hangi firma kazanmıştır? İhaleyi kazanan firmanın pilot ve bakım-teknik servis görevlileri ihtiyacını yurtdışından sağladığı doğru mudur? Bahse konu doğru ise Türkiye sınırları dahilinde yeterli helikopter bakım-teknik servis personeli ve helikopter pilotu bulunmamakta mıdır?

9. Bakanlık taahhüdünü yerine getiremeyen firmanın ihalesini iptal edip yeni ihale açması gerekirken ihale neden iptal edilmemiştir?

10. İhaleyi 104 milyon TL teklif ile kazanan fakat ihale şartlarını yerine getiremeyen Kaan havacılık hakkında hukuki inceleme süreci başlatılmış mıdır


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,25% 0,26
  • EURO

    35,08% 0,67
  • GRAM ALTIN

    2270,84% 0,79
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,51
  • Perşembe 24.1 ° / 11.6 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli