?İTHALAT TERCİHİ ÇÖZÜM DEĞİL?
SİYASET 28.01.2018 16:19:00 207 0

?İTHALAT TERCİHİ ÇÖZÜM DEĞİL?

MHP Genel Başkan Yardımcısı Adana Milletvekili Prof. Dr. Mevlüt Karakaya, kırmızı ette yaşanan problemi bir kez daha Meclis gündemine taşıdı.

MHP Adana Milletvekili Prof. Dr. Mevlüt Karakaya, kırmızı et tüketiminin ithalatla karşılanmaya çalışıldığı ülkemizde gerileyen hayvancılık sektörünü ayağa kaldırmak için harekete geçti.

İthalatın, tarım ve hayvancılık sektöründeki sorunları büyüten önemli bir etken olduğu vurgulanan önergede ?Canlı hayvan ve hayvansal ürün ithalatı, yerli üreticiyi haksız rekabet ile karşı karşıya bırakmakta, hayvancılık sektörünün gelişimine engel oluşturmakta, sektöre çok büyük zararlar vermektedir. Diğer taraftan aynı ithalat, ülkemizde bulunmayan bazı hastalıkların ülkemize taşınma riskini artırmaktadır.? ifadesine yer verildi.

Karakaya, kırmızı et tüketiminin tamamen yerli üretimden karşılanmasını sağlamak amacıyla büyükbaş hayvancılık sektörüne kalıcı çözüm bulunması için Meclis Araştırma Önergesi hazırladı. MHP Grubu tarafından Meclis Başkanlığı´na sunulan önergede, önemli tespitler yer aldı.

İşte o tespitler:

HAYVANSAL ÜRETİM, STRATEJİK ALAN

?Sağlıklı toplumların oluşmasında gerekli olan hayvansal proteinin yerine ikame

edilecek başka bir besin maddesi yoktur. Hayvansal üretim, tüm dünya ülkelerinde stratejik bir üretim alanı olarak değerlendirilmektedir. Bu nedenle Dünyada hayvancılığın öneminin kavranması ve üretimin artırılması için yoğun çabalar harcanmaktadır.?

GELİŞMİŞ ÜLKELERDE 80, TÜRKİYE´DE 13 KG.

?Türkiye´de hayvancılık sektörünün tarımsal üretim değerindeki payı yaklaşık yüzde 25 iken, gelişmiş ülkelerde bu oran yüzde 40 civarında. Gelişmiş toplumlarda kişi başına yıllık kırmızı et tüketimi ortalama 75-80, ülkemizde ise ortalama tüketim 12-13 kilogram. Bunun en önemli sebebi, yeterli ve ucuz üretimin yapılamaması.?

İTHALATA 4.6 MİLYAR DOLAR ÖDENDİ

?Türkiye´de son 25 yılda kişi başına düşen büyükbaş hayvan sayısı yüzde 20 azaldı. 2010 yılından itibaren canlı hayvan ithalatına, son iki yıl da karkas et ithalatına başlandı. 16 yılda canlı hayvan ithalatı için 4.6 milyar dolar para ödendi.?

POTANSİYEL VAR ÜRETİM YOK

?Türkiye var olan potansiyele rağmen ihtiyacı olan hayvansal proteini üretememektedir. Bugüne kadar hayvancılık alanında uygulanan yanlış politikalar nedeniyle ülkemiz hayvan ve hayvansal ürün ithalatçısı konumuna gelmiştir.?

TÜM KÖTÜLÜKLERİN ANASI: İTHALAT

İthalatın, tarım ve hayvancılık sektöründeki sorunları büyüten önemli bir etken olduğu vurgulanan önergede ?Canlı hayvan ve hayvansal ürün ithalatı, yerli üreticiyi haksız rekabet ile karşı karşıya bırakmakta, hayvancılık sektörünün gelişimine engel oluşturmakta, sektöre çok büyük zararlar vermektedir. Diğer taraftan aynı ithalat, ülkemizde bulunmayan bazı hastalıkların ülkemize taşınma riskini artırmaktadır.? ifadesine yer verildi.

SORUNLAR ARAŞTIRILMALI, ÇÖZÜM BULUNMALI

MHP Adana Milletvekili Prof. Dr. Mevlüt Karakaya´nın hazırlayıp MHP´li milletvekillerinin imzasıyla Meclis Başkanlığı´na verilen araştırma önergesinde, ?Vatandaşlarımıza ucuz et yedirmek için ithalat yoluna başvurulması bu sektörün daha da içinden çıkılmaz bir hâl almasına sebebiyet vermektedir. Bu sebeple; büyükbaş hayvancılık sektörünün tüm sorunlarının araştırılarak kalıcı çözüm yollarının bulunması, sektörün, ülkemizin et ihtiyacını karşılayacak hâle getirilmesi gerekmektedir.? denildi.


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli