?İthal etin rantını kim yiyor??
SİYASET 8.11.2018 09:49:55 320 0

?İthal etin rantını kim yiyor??

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, artan ithalata rağmen ülkemizde et fiyatlarının düşmediğini belirterek, ?Bu işin altında bir çapanoğlu var, ?vatandaşa ucuz et yedireceğiz´ denilerek, ithal et lobileri zengin ediliyor? dedi.

Et ithalatının AKP´liler ve bu partiye yakın olan çevrelerin tekelinde olduğu yönündeki iddialara da değinen CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, et ithal eden firmaların ?ticari sır´ gerekçesiyle açıklanmıyor olmasının altında bu gerçeğin yatıyor olabileceğini ifade etti. 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, son yıllarda artış gösteren canlı hayvan ve lop et ithalatına rağmen et fiyatlarının düşmemesini, son günlerde ortaya atılan ?ithal et lobisi´ iddialarıyla birlikte değerlendirdi. 

HAYVAN SAYISI ARTIYOR, İTHALAT ARTIYOR AMA FİYATLAR UCUZLAMIYOR

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´ın partisinin grup toplantısında, ?Et fiyatlarını düşürmek için gerekirse cari açığı bile düşünmeden ithalata gideriz?? şeklindeki sözlerine atıfta bulunan Gürer, ?Sayın cumhurbaşkanı, büyükbaş hayvan varlığının 9.9 milyondan 16 milyona, küçükbaş hayvan varlığının da 32 milyondan 44 milyona çıktığını belirtiyor. Buna rağmen et fiyatlarının düşmediğini ifade ediyor ve gerekirse cari açığı bile göze alarak et ithalatına gidebileceklerini belirtiyor. Artan hayvan varlığına rağmen et fiyatlarının düşmemesinin nedenini araştırıp gerekli tedbirleri almak yerine ithalata yönelmek, yerli besiciliği bitirmektedir.  Besiciler artan girdi maliyetlerinin baskısı altında yaşarken şimdi bir de ithal et baskısı altında girdikleri için besicilik yapmaktan vazgeçmeyi tercih etmektedirler? dedi.

2 YILDA 1.8 MİLYON BÜYÜKBAŞ HAYVAN İTHAL EDİLDİ 

Resmi verilere göre, Türkiye´nin son 2 yılda 1 milyon 790 bin 223 adet büyükbaş hayvan ithal ettiğini ve kemiksiz et ithalatına yönelindiğini anımsatan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ?Polonya, Fransa, Macaristan, Sırbistan, Bosna ?Hersek üzerinden binlerce ton et ithal ediyoruz. İthal edilen büyükbaş havyanlarda ortaya çıkan başta şarbon olmak üzere pek çok hayvan hastalığına rastlanmıştır. Lop et diye tabir edilen kemiksiz et ithalatında da ciddi sorunlar yaşanmış, ithal edilen etlerin insanlarda çeşitli hastalıklar neden olan bakteriler barındırdığı, ithalattan 6 ay sonra ortaya çıkabilmiştir? diye konuştu. 

İÇERİĞİ VE MENŞEİ BELLİ OLMAYAN ETLER

Gürer, ? İçeriği ve menşei bile belli olmayan ithal etler, güya et fiyatlarının ucuzlaması için ülkemize sokulmuş ancak et fiyatları ne yazık ki istenilen seviyeye inememiştir? ifadelerini kullandı. 

İTHAL ET LOBİSİ 

CHP Niğde Milletvekili Gürer, açıklamasında son günlerde ortaya atılan ?ithal et lobisi? iddialarını da gündeme getirdi. Yurtdışından et ithal edilen etlerin dağıtımını yapanların AKP´ye yakın firmalar olduğu yönündeki iddialara değinen Gürer, ? Üst düzey AKP yöneticilerinin ve siyasetçi yakınlarına ait firmaların isim et ithalatını gerçekleştirdiği ve ülke içinde dağıtımını yaptığı iddiaları ayyuka çıkmışken, Cumhurbaşkanı Erdoğan´ın ithalata yönelik sözleri dikkat çekicidir. İthal edilen hayvanlar için çiftçiden parası alındıktan 5 ay sonra hayvanları teslim edildiği söyleniyor. Bu işin rantını kimler yiyor, ithalatı yapan firmaların yandaş firmalar olması nedeniyle mi bu firmaların adları ?ticari sır´ gerekçesiyle açıklanmıyor?? diye sordu. 

BESİCİ DESTEKLENMELİ 

CHP Milletvekili Gürer, Türkiye´de et sorunun ithalatla değil, besicinin desteklenmesiyle çözülebileceğine de dikkat çekerek, ?Yandaş firmalar zengin olsun, rant sağlasın diye, Türkiye´de hayvancılık ve besiciliğin bitirilmesine izin verilmemelidir. Besicilerin yaşadığı sorunlar çözülmeli, girdi maliyetlerinin düşürülmesi için düzenleme yapılmalı ve hayvancılık ciddi manada desteklenerek, ülkemizde besicilik yeniden eski parlak günlerine kavuşmalıdır? ifadelerini kullandı. (CO)

 

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,33% 0,16
  • EURO

    35,17% -0,02
  • GRAM ALTIN

    2243,92% 0,03
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 0,00
  • Salı 15.1 ° / 9.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 19.1 ° / 9.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 16.4 ° / 10 ° Orta kuvvetli yağmurlu