İŞTE ORUÇ REİS’İN FAALİYET ALANINI GÖSTEREN HARİTA
DÜNYA 11.08.2020 14:07:00 720 0

İŞTE ORUÇ REİS’İN FAALİYET ALANINI GÖSTEREN HARİTA

Dışişleri Bakanlığı Oruç Reis Sismik Araştırma Gemisi’nin Doğu Akdeniz’deki faaliyetlerine ilişkin yeni Navtex ilanının ardından geminin çalışma yapacağı alanın haritasını da yayımladı.

Haritayı, Dışişleri Bakanlığı İkili Siyasi İşler ve Denizcilik-Havacılık-Hudut Genel Müdürü Büyükelçi Çağatay Erciyes, Twitter hesabından paylaştı. Erciyes, haritayla birlikte Yunanistan’ın, Türkiye’nin bölgedeki faaliyetlerine karşı çıkmasına dair tezlere dair de açıklamalar yayımladı.

VOA Amerika’nın Sesi internet sayfasında yer alan habere göre, Açıklamada Erciyes, Yunanistan’ın bölgenin kendi kıta sahanlığı içerisinde bulunduğuna dair iddiada bulunarak büyük bir yaygara kopardığını belirtti. Erciyes “Peki Yunanistan bu iddiada nasıl bulunuyor? Türkiye’nin 2 km uzağında, Yunanistan’ınsa 580 km uzağında bulunan Meis Adası nedeniyle. Yunanistan, bu ufacık adadan dolayı 40 bin km’lik bir kıta sahanlığı iddiasında bulunuyor ve Oruç Reis’i durdurmaya, Türkiye’yi, Doğu Akdeniz’de engellemeye çalışıyor. Bu aşırılıkçı iddialar, uluslararası hukuka uygun değil. Eşitlik ilkesine aykırı. Buna rağmen Yunanistan, Avrupa Birliği ve Amerika’dan bu iddialara destek vermesini ve Türkiye’nin meşru kıyısal haklarından vazgeçmesi için baskı yapılmasını istiyor. Bu kabul edilebilir ve makul bir durum değildir” ifadelerini kullandı.

Büyükelçi Erciyes, buna karşın AB ve ABD’nin Yunanistan’dan bu adil olmayan ve absürd isteklerine son vermesini istemeleri gerektiğini dile getirdi. Erciyes, bölgede gerilim yaratan ülkenin Türkiye değil bu aşırılık yanlısı istekleriyle Yunanistan’ın olduğunu belirtti.

Dün konuya ilişkin bir soruya yanıt veren Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy da Yunanistan’ı, samimi ve dürüst olmamakla itham etmiş ve Mısır’la yapılan anlaşmanın da bunun bir göstergesi olduğunu söylemişti.

Aksoy “Yunanistan diyalog konusunda samimi ve dürüst olmadığını 6 Ağustos 2020 tarihinde Mısır ile yaptığı korsan anlaşma ile ortaya koymuştur. Bu anlaşma ile ülkemizin ve Libya’nın Doğu Akdeniz’deki kıta sahanlığı ihlal edilmiştir. Bu gelişme üzerine Oruç Reis gemimiz, evvelce planlanan sismik araştırma faaliyetine bugün itibariyle başlamıştır. Yunanistan’ın faaliyetimize itiraz etmesinin hiçbir hukuki dayanağı yoktur. Daha önce defaatle dile getirdiğimiz üzere, Meis Adası başta olmak üzere, bölgedeki Yunan adalarının Türkiye’nin kıta sahanlığını kesmesi uluslararası hukukun temel ilkesi olan hakkaniyet ilkesine aykırıdır. Türkiye gösterdiği iyi niyete bir kez daha karşılık bulamamış olmasından hareketle, uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarını kullanmayı sürdürecek ve daha önceden yapılan planlama çerçevesinde faaliyetlerine kararlılıkla devam edecektir” dedi.

Öte yandan bölgede sismik faaliyetlerini yürüten Oruç Reis Gemisi’ne Deniz Kuvvetleri’ne ait gemiler de koruma faaliyeti yürütüyorlar.

Milli Savunma Bakanlığı da Twitter hesabından, Oruç Reis Gemisi’ne eşlik eden Deniz Kuvvetleri’ne bağlı gemilerin fotoğraflarını yayımladı.

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    9645,02%-0,50
  • DOLAR

    32,56% 0,14
  • EURO

    34,81% 0,49
  • GRAM ALTIN

    2417,74% -0,61
  • Ç. ALTIN

    4073,33% 0,00
  • Salı 31.1 ° / 13.6 ° Güneşli
  • Çarşamba 35.2 ° / 19.1 ° Güneşli
  • Perşembe 35.8 ° / 20.3 ° false