İstanbul ucuzluyor
YAŞAM 26.06.2018 11:30:39 358 0

İstanbul ucuzluyor

Geçtiğimiz yıl aynı araştırmada 142´inci sırada yer alan İstanbul ise, listede 163´üncü sıraya yerleşerek, yaşam maliyeti açısından geçen yıla göre yaşaması daha ucuz bir şehir olarak listedeki yerini aldı.

Tüm dünyada 40´tan fazla ülkede 25 binin üzerinde müşterisine hizmet veren lider insan kaynakları yönetim danışmanlığı firması Mercer, her yıl gerçekleştirdiği ´Yaşam Maliyeti Araştırması´nın 2018 yılı sonuçlarını açıkladı. Yurtdışındaki çalışanlara ödenecek ücretler konusunda hükümetler ve çokuluslu şirketlere rehberlik eden ´Mercer Yaşam Maliyeti Araştırması´, 5 kıtada 209 şehirde gerçekleştirildi. Mercer Yaşam Maliyeti Araştırması, özellikle küresel çapta iş yapan şirketlerin mobil iş gücünü yönetme stratejilerini belirleme aşamasında en önemli referanslarından biri olarak görülüyor. 

Kilit mobil çalışanlarını firmada tutmak için yurtdışına atamalarda ücretlendirmelerini doğru ve etkin kurgulamak isteyen firmalar, mobil çalışanlarına gittikleri ülkede yaşam maliyetlerini karşılayacak şekilde ücret ve ödenek sağlamak, diğer yan hakları ve imkânları doğru planlamak için Mercer Yaşam Maliyeti Endeksi´ni referans alıyorlar. 100 puana sahip New York´un referans alındığı Mercer Yaşam Maliyeti Araştırması´nda veri toplama evresinde dünyadaki ekonomik ve politik dalgalanmalar, döviz kurlarındaki hareketlilik, enflasyon ve konaklama ücretlerinde olan dalgalanmalar da dikkate alınıyor. 

Bu yılın şampiyonu Hong Kong; İstanbul ise ucuzlamaya devam ediyor

Her şehirde konut, ulaşım, yiyecek, giyim, ev eşyası ve eğlence dahil olmak üzere 200´den fazla kalemin karşılaştırmalı maliyetlerinin ölçüldüğü araştırma sonuçlarına göre, 2018 yılının en pahalı şehri Hong Kong, yaşam maliyeti en düşük şehir ise Taşkent oldu. Hong Kong´un ardından Tokyo, Zürih, Singapur ve Seul en pahalı şehirler olarak sıralandı. Bu sonuçlarla beraber yurt dışında çalışanlar için dünyanın en pahalı beş şehrinden dördü Asya´da yer alıyor. Geçtiğimiz yıl aynı araştırmada 142´inci sırada yer alan İstanbul ise, listede 163´üncü sıraya yerleşerek, yaşam maliyeti açısından geçen yıla göre yaşaması daha ucuz bir şehir olarak listedeki yerini aldı. 

New York sıralamada geriledi; ancak yine de Amerika´nın en pahalı şehri

Geçtiğimiz yılların aksine Amerika Birleşik Devletleri şehirleri, Avrupa ekonomisinin istikrarlı bir şekilde toparlanması ve ABD dolarının dünya genelindeki diğer büyük para birimlerine karşı değer kaybetmesinin de etkisiyle sıralamada gerilediler. Dört basamak birden düşerek 13´üncü sıraya gerileyen New York, Amerika´nın en pahalı şehri olma unvanını sürdürdü. Amerika´da yedi

sıra gerileyen San Francisco 28´inci, on iki sıra gerileyen Los Angeles 35´inci ve yirmi sıra gerileyen Şikago ise 51´inci sırada yer aldı. ABD´nin diğer büyük şehirleri arasında yer alan Washington 56´ıncı sırada yer alırken, Miami 60 ve Boston 70´inci sırada kendilerine yer buldu. 130´uncu sırada yer alan Portland ve 161´inci sırada yer alan Winston Salem yurt dışında çalışanlar için anket kapsamına alınan şehirler arasında en ucuz ABD şehirleri olmaya devam etti.

İlk 10´da sadece iki Avrupalı bulunuyor

Yaşam Maliyeti Araştırması´nın 2018 sonuçlarına göre, iki Avrupa şehri en pahalı şehirler arasında ilk 10 sırada yer aldı. 3´üncü sırada yer alan Zürih Avrupa´daki en pahalı şehir unvanını korurken, geçen yılki yerini koruyan Bern, 10´uncu sırada yer aldı. Özellikle kentin konut piyasasındaki düşüş eğilimi nedeniyle geçen yıla göre dört sıra gerileyen Cenevre ise kendisine 11´inci sırada yer buldu. 

Tel Aviv, Ortadoğu´nun en pahalısı

Genel olarak expat (yurtdışı görevlendirme) dünyası olarak bilinen Ortadoğu´da konut kiralama maliyetlerindeki düşüş nedeniyle şehirlerin birçoğunun listedeki sıralamaları düştü. En pahalı şehir unvanını listede önceki yıla göre bir basamak yükselerek 17´nci sırada yer alan Tel Aviv elde etti.Dubai 26´ıncı sırada yer bulurken, onu 40´ıncı sıradaki Abu Dhabi ve 45´inci sıradaki Riyad izledi. Geçen yıla göre 5 basamak gerileyerek 188´inci sırada yer alan Kahire, yine Orta Doğu´nun en ucuz şehri oldu.

 Afrika´nın en pahalı şehri yine Luanda

Düşüş göstererek küresel listede en üst sıralardaki yerini kaybetmesine rağmen 6´ıncı sırada yer alan Luanda Afrika´nın en pahalı şehri olmaya devam etti. Yedi sıra birden yükselen N´Djamena ise 8´inci sırada yer aldı. On dört sıra yükselen Libreville 18´inci, on bir sıra yükselen Brazzaville ise 19´uncu sırada yer aldı. 

Yaşam maliyeti en yüksek şehirler

Mercer´ın Yaşam Maliyet Araştırması ? 2018 Dünya sıralaması

Sıralama

Şehir

Ülke

2017

2018

2

1

HONG KONG

Hong Kong

3

2

TOKYO

Japonya

4

3

ZÜRİH

İsviçre

5

4

SİNGAPUR

Singapur

6

5

SEUL

Güney Kore

1

6

LUANDA

Angola

8

7

ŞANGHAY

Çin

15

8

NDJAMENA

Çad

11

9

PEKİN

Çin

10

10

BERN

İsviçre

 

Kaynak: Mercer 2018 Yaşam Maliyeti Araştırması

 (vş)

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Rahatlığın Adresi: Adidas

Sevdiklerimize Orkide Hediye Etmenin Anlam ve Önemi

Çocuklar da Stres Neden Olur?

“HÜKÜMLÜ VE YÜKÜMLÜLERİ TOPLUMA KAZANDIRACAĞIZ”

Prof. Dr. Sultan Tarlacı: “Yaratıcı kişiler kuralları sevmez, sınırlarda dolaşır”

Türkiye ve dünyanın ilk tescilli kadın kebapçısı

Farklı ülke numaralarından gelen WhatsApp aramalarına dikkat!

Kendinizi sürekli ‘şişman’ hissediyorsanız dikkat!

SAVAŞ MAĞDURU UKRAYNALI ÇOCUKLAR İBB’NİN MİSAFİRİ OLDU

ARI SOKMASINDA ADRENALİN OTOENJEKTÖRÜ HAYAT KURTARIYOR!

AİLENİZİ KORUMAK SİZİN ELİNİZDE!

ÖFKE KONTROLÜNDE ETKİLİ ÖNERİLER

Prof.Dr. Barış Öztürk ,”Metabolik Otofaji Diyeti İle Kilolara Elveda”

Eyvah Kayınvalidem Geliyor!

Üzüm Tüketmenin 8 Faydası!

Kedi Kumu

Yüksek sıcaklık ve güneş, sürüş güvenliğini tehlikeye atıyor

Olumsuz duygular hissedildiğinde çözüm buzdolabında değil!

VİŞNENİN FAYDALARI SAYMAKLA BİTMİYOR !

"Baharatlı yiyecekler geniz akıntısı sebebi"

10 BİNİ AŞKIN GÖRME ENGELLİYE REHBER OLAN PLATFORM: KÖRÜZ.BİZ

  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,35
  • EURO

    34,75% 0,10
  • GRAM ALTIN

    2507,64% 0,95
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22
  • Cuma 24.9 ° / 15.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı