SİYASET 16.03.2018 10:50:25 388 0

"İşsizlik Fonu, İşsiz Kalan Çalışanı Korumalı"

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Meclis Genel Kurulu´nda yaptığı konuşmada, İşsizlik Sigorta Fonu´nun amacı doğrultusunda kullanılmadığını söyledi

Ömer Fethi Gürer, Hükümetin, Fon´daki varlığı kendisi için bir kaynak olarak gördüğünü belirttiği konuşmasında, kadroya geçiş sürecinde taşeron işçiler arasında mağduriyet yaşayanların sorunlarına da değindi.

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TBMM Genel Kurulu´nda söz olarak bir konuşma yaptı. Ömer Fethi Gürer, konuşmasında 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu 2000 tarihinde yürürlüğe girdiğini belirterek, "Kanunla, çalışmakta olanlar ve çalışmaya başlayanlar zorunlu olarak İşsizlik Kanunu kapsamına alınmıştır. Bir iş yerinde çalışırken çalışma istek, yetenek, sağlık ve yeterlikte olmasına rağmen herhangi bir kasıt ve kusur olmaksızın işini kaybeden sigortalıların işsiz kalmaları nedeniyle uğradıkları gelir kaybı belli süre ve ölçüde işsizlik sigortasıyla karşılanmaktadır" dedi.

HÜKUMET, FONU KENDİSİ İÇİN BİR KAYNAK OLARAK GÖRÜYOR

Ömer Fethi Gürer, "İşsizlik Fonu, çalışanlardan kesilen primlerle daha sonra, bunlar işsiz kaldıktan sonra kullanılmak amacıyla oluşturuldu. Ne var ki Hükûmet, burada oluşan varlığı farklı amaçlarla kullanıyor. Yani doğrudan işçilerin hak ettikleri ve hak edişleri olan bir konuda Hükûmet onu kendisi için bir kaynak olarak değerlendiriyor" diye konuştu.

FON, PARA KESTİĞİ MEVSİMLİK İŞÇİYİ, İŞSİZ KALINCA GÖRMÜYOR

Mevsimlik işçilerin maaşlarından İşsizlik Fonu´na kesinti yapılmasına rağmen, bu işçilerin işsiz kaldıkları sürede İşsizlik maaşından faydalanamadığını anlatan Ömer Fethi Gürer, "ÇAYKUR´da, şeker fabrikalarında, Karayollarında mevsimlik işçilerden İşsizlik Fonu için kesinti yapılıyor ama bunlar işsiz kaldığında bu İşsizlik Fonu´ndan ne yazık ki faydalanılamıyor. Peki, kim faydalanıyor? İşverenler daha çok sebepleniyorlar. İşverenlerden kesinti yapılıyor mu? Yapılıyor ama işveren verdiğini geri alıyor. İşçiler alabiliyor mu? Alamıyor, özellikle mevsimlik işçilerin bu konudaki mağduriyetleri devam ediyor. Şimdi, beş ay yirmi dokuz günlük çalışmada işsizlik sigortası ödüyorlardı ama bunlar dokuz ay, çalıştırılmaya oradaki yöneticilerin inisiyatifine bırakılarak çıkarıldığına göre, neredeyse on ay İşsizlik Fonu´na para kesilecek ama o ödenekten yararlanamayacaklar" şeklinde konuştu. 

TAŞERONLAR MAĞDUR 

Hükûmetin uyguladığı bütün stratejik değişikliklerde temel amacın, çalışanların, emekçilerin haklarını gasbetmekten başka bir sonuç vermediğini ifade eden Ömer Fethi Gürer, "Taşeronla ilgili kanun hükmündeki kararnamede yaptıkları düzenlemede de bu açıkça görülüyor. Karayollarında çalışan 19 bin işçiden başvuruda bulunanların ne yazık ki 4 bini alındı; geriye kalanlar taşeron olarak kaldı. Kamuda çalışan şoförlerin kadro beklentileri boşa çıktı, onlar da taşeron olarak kaldı. KİT´lerde çalışanlar taşeron olarak devam ediyor. Diğer kurum, kuruluşlarda, bakanlıkta çalışanların bir kısmı kadro aldı, bir kısmı almadı. Peki, amaç neydi? Taşeronun ortadan kaldırılmasıydı. Kalktı mı? Hayır. Taşeronda yapılan uygulamalarla mağduriyetler daha da artırıldı. Aynı kurumda aynı işi yapan ama iki ayrı ihaleyle alınan işçiler şu anda mağduriyet yaşıyorlar; biri taşeron, biri kadrolu" ifadelerin kullandı.

BELEDİYE ÇALIŞANLARI KADROYA ALINMADI 

Belediyelerde çalışan taşeron işçilerin de asıl kadroya alınmadığını belirten CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, "400 bine yakın belediyede çalışan işçi için belediyelerde kadro verileceği umudu yaratıldı ama uygulamada belediye şirketleri üretildi, onlar da bir çeşit farklı bir taşeron; adı değişti, şirkete alınıyor. Neden belediye kadrolarına alınmıyorlar? Belediye kadrolarına alırlarsa bir dahaki süreçte onların işten çıkarılması mevcut 657´ye daha zorlaşacaktı. Oysa şirketlere alınan bu işçilerin kadro beklentileri de hayal kırıklığı yarattı" dedi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, konuşmasında şu ifadelere yer verdi: "Hükûmetin yaptığı düzenlemelerde temel amaç, yoksulların, yokluk içinde yaşayanların ve mağdur kesimlerin iyileştirilmesi değil, rantiyeden elde ettikleri gelirlerle semirilmiş, gelişmiş olanlara daha fazla kaynak aktarılıyor, emekçiler ise mağdur ediliyor. Bu düzenlemelerde  emekçilerden kesilen ve onların hak edişi olanların mutlaka emekçilere dönmesi gerekir. İşsizlik Fonu amacı doğrultusunda kullanılmıyor, Hükûmet oradaki varlığı kendisi için bir kaynak olarak görüyor ve bu anlamda da fonu doğru kullanmadığı için giderek fondaki varlıklar da eriyor "dedi.(CO)

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,35
  • EURO

    34,75% 0,10
  • GRAM ALTIN

    2507,64% 0,95
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 25.6 ° / 13 ° Güneşli